Fougasse (pa artesà típic francès)


Seguint amb l’èxit que va tenir l’altre dia la focaccia, avui he fet un altre tipus de pa, la fougasse! A casa gairebé cada dia el meu pare ens prepara un pa fet amb la panificadora, però de pa artesà poques vegades en fem i jo concretament gairebé mai, potser perquè sempre m’ha donat la sensació de que és difícil de fer i que comporta molt de temps fer-ne... però des de que vaig fer la focaccia l’altre dia i vaig veure que no costava gens i que en poca estona estava llesta, avui m’he animat a fer aquest altre tipus de pa artesà, també de la Lorraine Pacale i que està boníssim!
La fougasse és un pa rústic típic francès, i concretament de la regió de la Provença. És un plat sorgit de l’antiga Roma, on es coneixia amb el nom de panis focacius, que era un pa pla fet al foc de la llar. 
En general la fougasse sol ser salada, tot i que també n’hi ha de dolces. Actualment se’n poden trobar moltes variants, ja que es poden utilitzar des d'olives, formatge, anxoves, cansalada, xoriço… fins a fruits secs, rocafort… per farcir-la.
La seva forma també pot variar segons la regió, poden ser rectangulars, en forma de corona o d’estrella, allargades, arrodonides, o com aquest cas, en forma de fulla tropical...
I a més, buscant informació, he trobat que va contribuir al naixement de diferents varietats de pa, com és la focaccia italiana, així que amb el que m’agrada la focaccia, aquest pa també m’havia d’agradar segur! ^^

Com veureu a les fotografies, l’he untat amb mató i nous i què us en puc dir? Fantàstica! És cruixent, però suau per dins i amb el toc de les fines herbes i el xoriço, està d’allò més bona! De moment només l’he provat jo :P així que de moment només us podreu refiar del meu criteri, hehehe, però espero que als altres, quan se la mengin per sopar, també els agradi. I que vosaltres, si la proveu de fer, també!! ;)
INGREDIENTS

- 500 grams de farina de força 
- 1 sobre de llevat fresc (no del químic)
- 2 culleradetes de sal
- 30 cl d’aigua
 50 grams de xoriço
- Fines herbes
- Oli d’oliva verge 
Llet

PREPARACIÓ

Preescalfem el forn a 200ºC a dalt i a baix i amb aire.


Seguim posant dins un bol o dins la panificadora la farina, el llevat, la sal i l’aigua i amb una cullera de fusta ho barregem, per tal de que l’aigua impregni tota la farina. Després hi posem les mans per tal de desenganxar la farina seca que hagi pogut quedar al fons i ho posem a amassar 5 minuts a la panificadora o, si ho volem fer a mà, durant uns 10 minuts. Tot seguit, per comprovar que ha quedat ben amassada, l’agafem i amb un dit untat amb farina la pressionem una mica i si veiem que recupera la seva forma, vol dir que ja està ben amassada, sinó, l’amassem una estoneta més.

Ara l’estirem una mica al damunt del marbre enfarinat, hi posem les fines herbes i 25 grams del xoriço tallat a trossets petits al centre, la ben pleguem i la tornem a estirar amb l’ajuda d’un corró i donant-li la forma que vulguem (costa una mica, però insistint acaba quedant de la forma desitjada). Ara, si volem que tingui aquesta forma de fulla, li fem un tall al mig i tres per banda i els obrim força amb els dits, perquè així quan creixi es mantinguin. Seguidament la posem al damunt d’una safata de forn folrada amb paper vegetal, hi posem un tros de film transparent al damunt amb oli d’oliva (perquè no s’enganxi) i la deixem créixer, prop del forn calent, durant uns 30 minuts.

Passat aquest temps, la pintem amb una mica de llet, hi posem la resta de xoriço a trossets pel damunt i l’enfornem durant aproximadament mitja horeta (podem posar gel o aigua a la base del forn, per crear vapor i així ajudar-la a créixer abans de que es formi la crosta).

Finalment la retirem del forn, la deixem refredar i ja la tenim!!

Bon profit!

32 comentaris:

  1. Quina pinta més bona!

    No he tastat mai la fougasse, però si que sóc molt fan de la focaccia!

    Em quedo la recepta!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Així com jo Sheyla! ;)

      Moltes gràcies guapa!! Molts petons!

      Elimina
  2. Parece que la foccacia era un calentamiento... Menudo pan te has marcado, con una pinta increíble y abre el apetito con sólo ver tus fotos. Enhorabuena! A ver cuando me animo yo a hacer alguno de ellos. Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe ;) Muchas gracias Alfonso!! Hasta ahora le tenia un poco de "miedo" a hacer pan, pero me parece que poco a poco se me va quitando! La verdad es que para ser bastante novata en el tema, estoy contenta con los resultados :)

      Muchas gracias, me alegro de que te haya gustado!! Un fuerte abrazo!

      Elimina
  3. No l'he vist mai aquesta recepta, sembla tota una delícia! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo fins fa poquet tampoc! Em va cridar força l'atenció i el resultat m'ha agradat molt i a casa, al final, també! ^^ Així que a seguir provant pans! :P

      Gràcies guapa, petons!

      Elimina
  4. M'hauràs de fer un taller de pa, n'ets una experta!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahahaha no gaire no, Àgata! Sóc ben nova en el tema "pa", però a veure si mica en mica en vaig aprenent ;)

      Moltes gràcies!! ;) Petonets guapíssima!

      Elimina
  5. Que pintaza tiene ese pan, me encanta¡¡¡ me muro por un trocito, besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Qué bien que te haya gustado!! Me alegro mucho :)

      Muchas gracias guapa, besitos!

      Elimina
  6. Qué trocito me comía ahora mismo. Tiene una presentación increible me parece una receta muy acertada. Muchos besitos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Olimpia!! Me alegro muchísimo de que te haya gustado ^^

      Un fuerte abrazo guapa!

      Elimina
  7. Uauuuu, que bo, si es que mhaig de tirar a la piscina en fer pa, es que no hi ha forma. Petons. Yolanda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tampoc m'atrevia Yolanda, però val la pena, perquè hi ha receptes de pa ben senzilles i ràpides, que per començar són genials i amb un resultat ben bo! Ja vaig pensant en el pròxim! hehehe ;)

      Petons guapa!

      Elimina
  8. que maca t'ha quedat,i quina pinta....si pogues agafar-ne un tros! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Roser!! Me'n alegro de que t'agradi :)

      Molts petons guapa!!

      Elimina
  9. oh que bo, Cristina!! T'estàs convertint en una experta en pans! Em pensava que la fougasse venia de València. i resulta que és francesa!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara no Marina! hehehe :P però mica en mica se'n va aprenent ;) Jo tampoc ho sabia!!

      Gràcies guapa, una abraçada!!!

      Elimina
  10. El pan que nos has puesto hoy es fantástico!!!! Y que decir del acompañamiento de requesón y nueces... Divino!!!

    Las masas de pan enganchan, a qué si??? Jejejeje

    Un besito Cris,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me alegro de que te haya gustado Sandra!! Muchas gracias!!! ^^

      La verdad es que sí, y mucho!!! En pocos días he hecho lo que nunca me había animado a hacer!! Y ya tengo ganas de probar con otro tipo para la próxima! :D hehehe

      Muchos besos guapi!

      Elimina
  11. con ese pan tiene que estar rico todo..me encanta! un beso

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;) Muchas gracias Tere!!! Realmente con todo esta rico, sí!! hehehehe

      Muchos besos!!

      Elimina
  12. I amb xoriç...si faig aquest pa corro el risc que ni tan sols arribi a l'hora de sopar! Genial Cristina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe ja va bé!! A casa en canvi el xoriço només ens agrada a uns quants, a la meva àvia per exemple no li agrada gaire, perquè el troba una mica fort de gust, però la veritat és que en aquest pa li dóna un toc molt bo i pels que potser el xoriço no els agrada tant, tampoc es nota molt. A mi m'hi va encantar!! :P A veure què hi posaré a la pròxima... :P

      Me'n alegro molt de que t'hagi agradat Mònica!!

      Moltes gràcies i molts petons guapa!!!

      Elimina
  13. Cristina, quina casualitat oi? la teva està també impressionant, tens raó i la podem farcir de qualsevol ingredient, jo l'he feta amb olives negres i tu amb xoriç. Les dues ideals. em quedo també pel teu blog.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Rosa!!! Sí que va ser casualitat, perquè a més la vam fer amb un dia de diferència!! I ahir mira, vaig pensar, va, mira a veure altres receptes d'aquest pa, a veure què hi ha posat la gent... i de cop vaig anar a parar al teu blog i vaig veure que l'havies fet el dilluns! hehehehe Jo la veritat és que no coneixia aquest pa, va ser a partir del programa de la Lorraine Pascale que vaig veure'l i em va semblar, a part de fàcil de fer, ben bo, així que ahir m'hi vaig posar i aquest en va ser el resultat!! :D
      La teva versió amb olives també ha de ser boníssima, així que a la propera, potser la farciré seguint la teva recepta! ;)

      Me'n alegro molt de que et quedis per aquí guapa, benvinguda!!! Molts petons!

      Elimina
  14. Hola Cristina, si ja em va agradar la focacia ara aquesta fougasse m'ha encantat. A mi em passa igual amb el pa encara no m'he atrevit amb aquestes masses, només a la panificadora que m'encanta pel còmode que és, em vaig comprar el llibre de Pa de Xavier Barriga i vull començar fer cosetes. Aquest tros amb mato i nous Hmm que ganes de provar-ho!! Un petonet

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa! Que bé que t'hagi agradat!!!

      Ara fa una estona que m'estava mirant aquest llibre per internet, perquè tinc ganes de comprar-lo i de provar més receptes de pa! A veure si així n'aprenc una mica... ;)

      Amb la panificadora realment queden boníssims, però artesans són encara millors!! :)

      Moltes gràcies ^^ Un petonet!!

      Elimina
  15. Que pinta tan buena tiene esta pan frances! Crujiente por fuera y blando por dentro, como me gusta a mi! Ya veo que te estas aficionando a los panes, genial! Besos Cristina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Álvaro!! :) Pues sí... de momento he probado recetas sencillitas y rápidas, pero estoy bastante contenta con los resultados! A ver si poco a poco voy aprendiendo, que con lo que nos gusta el pan y con la cantidad que llegamos a comer cada día, vale la pena saber hacerlos! Además no me lo pensaba, pero es bastante divertido prepararlos :)

      Muchos besos!!

      Elimina
  16. Mai he provat aquest pa, me'l posso a pendents
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;) Prova'l, ja veuràs que bo!!

      Petons i bon cap de setmana!!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!