Una setmana més toca recepta i aquest cop, dolça! ^^ La setmana passada ja volia publicar aquesta recepta, però no he tingut massa temps per fer-ho, així que aprofito per portar-vos-la avui.
L'any passat, si ho recordem, vaig publicar una recepta de bunyols de vent (recepta aquí), que van ser els que vam aprendre a fer en un curs del ccvic el Montseny. I aquesta vegada us porto els bunyols de Quaresma o també coneguts com a "bunyols de l'Empordà" o "brunyols", que vam aprendre a fer la setmana passada a la Hofmann ;) A mi els dolços cada dia m'agraden més i més (i mireu que és difícil, perquè ja de sempre que són súper llaminera!) i aquests bunyols... mmmm... són deliciosos! I per acabar-los de fer encara més dolços i viciosos, el bany de xocolata no hi podia faltar... :P
Una semana más toca receta y esta vez, dulce! ^^ La semana pasada ya quería publicar esta receta, pero no he tenido demasiado tiempo para hacerlo, así que aprovecho para traérosla hoy.
Una semana más toca receta y esta vez, dulce! ^^ La semana pasada ya quería publicar esta receta, pero no he tenido demasiado tiempo para hacerlo, así que aprovecho para traérosla hoy.
El año pasado, si lo recordamos, publiqué una receta de buñuelos de viento (receta aquí), que fueron los que aprendimos a hacer en un curso del ccvic el Montseny. Y esta vez os traigo los buñuelos de Cuaresma o también conocidos como "buñuelos de l’Empordà" o "brunyols", que aprendimos a hacer la semana pasada en la Hofmann ;) A mí los dulces cada día me gustan más y más (y mira que es difícil, porque ya de siempre que me encantan!) y estos buñuelos... mmmm... son deliciosos! Y para acabarlos de hacer aún más dulces y viciosos, el baño de chocolate no podía faltar... :P
Realment són ben diferents que els de vent, tant en la seva preparació, com en el resultat final, però a mi m'agraden tots! Aquests, amb el gust de l'anís i aquesta textura esponjosa que tenen... m'encanten! I els de vent, tant suaus i delicats, també els trobo genials i si a més els farcim, encara els trobu més bons i divertits de menjar.
A casa l'any passat van volar tots i aquesta vegada, tant els que vaig portar de l'escola com els que vaig preparar l'altra dia, també. Així que em sembla que si a casa ens fessin escollir, ens quedaríem amb tots! Per tant, us animo a que els proveu de fer i que decidiu per vosaltres mateixos.
A casa l'any passat van volar tots i aquesta vegada, tant els que vaig portar de l'escola com els que vaig preparar l'altra dia, també. Així que em sembla que si a casa ens fessin escollir, ens quedaríem amb tots! Per tant, us animo a que els proveu de fer i que decidiu per vosaltres mateixos.
Realmente
son muy diferentes que los de viento, tanto en su preparación como en el
resultado final pero a mí me gustan
todos! Estos, con el gusto del anís y esta textura esponjosa que tienen... me
encantan! Y los de viento tan suaves y delicados, también los encuentro geniales
y si además los rellenamos, aún los encuentro más buenos y divertidos de comer.
En casa el
año pasado volaron todos y esta vez, tanto los que traje de la escuela como los
que preparé el otra día, también. Así que me parece que si en casa nos hicieran
elegir, nos quedaríamos con todos! Por lo tanto, os animo a que los probéis de
hacer y que decidáis por vosotros mismos.
Bunyols de Quaresma
- 250 grams de farina (si pot ser de mitja força)- 3 rovells d'ou
- 110 grams de llet
- 35 grams de sucre
- 35 grams de mantega
- 5 grams de sal
- La ratlladura d'una llimona
- Un pessic de canyella (al vostre gust)
- 5 grams d'anís (llavors)
- 30 grams de llevat fresc premsat
I per l'acabat:
- Anís (licor)
- Sucre per arrebossar-los
- I xocolata per fondre, per poder-los banyar
PREPARACIÓ
Comencem posant en un bol la farina, les llavors d'anís, la ratlladura de la llimona, el pessic de canyella, la sal, el sucre, el llevat a trossets, els rovells i dos terços de la llet i ho amassem lentament (es pot fer a màquina o a mà, tot i que en el meu cas les dos vegades ho he fet a màquina). Al cap de res, un minutet, quan veiem que a la massa queda seca, hi posem la resta de la llet i en preparem uns 10 grams més per si la massa ens en demana una mica més. Si és així (veurem que queda seca), li afegim. Ho seguim amassant durant uns 10 minuts aproximadament. El que s'ha d'aconseguir és que la massa es vagi desenganxant de les parets del bol i vagi guanyant elasticitat, però per fer-ho, també és important que de tant en tant parem d'amassar i recollim bé amb una espàtula les parets del bol per ajudar-la a desenganxar-se mica en mica i vagi quedant cada cop més elàstica. Passats aquests 10 minuts, hi afegim la mantega i l'amassem una estoneta és (uns 5 minuts). Després traiem la massa del bol, la treballem una mica amb les mans, bolejant-la i amassant-la al damunt del marbre i a continuació la tornem a posar dins del bol i l'amassem 5 minuts més. Tot seguit la traiem altra vegada del bol, la treballem un cop més al damunt del marbre i al final untem bé amb oli de gira-sol la superfície de treball, hi posem la massa al damunt, la ben untem d'oli i la tapem amb paper film perquè reposi durant uns 10-15 minuts.
Mentrestant posem paper film al damunt d'una safata de forn, la pintem amb una mica d'oli de gira-sol i la reservem per després.
Passat aquest temps, el que hem de fer és dividir la massa en dos parts i fer-ne dos xurros allargats, que haurem de dividir en 12 trossets d'uns 20 grams cadascun, que serà el pes de cadascun dels nostres bunyols. Quan els tinguem tots a punt, els bolegem una mica al damunt del marbre, perquè ens quedin ben rodonets (com si juguéssim amb plastilina ;P) i a mesura que tinguem les boletes fetes, les anem col·locant al damunt de la safata filmada i una mica separats entre ells. I ara els posem a dins del forn perquè fermentin durant uns 45 minuts. La temperatura ideal perquè fermentin és de 28ºC, per això nosaltres els vam posar dins del forn, però això depèn de cada casa i de les temperatures que tinguem. Pot ser que us tardin una mica més en fermentar, però ho veureu de seguida. Si volem, per tal que no se'ns ressequin, també els podem tapat amb paper film.
Mentre fermenten, preparem una safata amb una reixeta al damunt per poder escórrer bé els bunyols un cop estiguin fregits, l'anís per poder-los mullar una mica i un recipient amb sucre per poder-los arrebossar.
I ja gairebé ho tenim això. Quan hagin fermentat, posem una bona quantitat d'oli de gira-sol en un cassó i l'escalfem a una temperatura de 160ºC, que serà a la temperatura en què se'ns fregiran més bé els bunyols (i una vegada arribem a aquesta temperatura hem de controlar que no augmenti molt i se'ns acabi cremant l'oli... a mi em va passar...) i hi anem posant les boletes fermentades, després d'haver-los fet un foradet al centre, amb molt de compte de no aixafar-los (ens podem untar els dits amb una mica d'oli) i els anem fregint de manera que quedin ben rossets per les dos cares, ja que sinó ens quedaran crus per dins. A mesura que es vagin fent, els posem a escórrer i anem fent una tanda més. Els que tinguem escorrent-se els mullem amb una mica d'anís i al final els arrebossem bé amb el sucre.
I ja només ens queda, si volem, fondre xocolata al bany Maria o al microones i sucar-los mica en mica fins que els tinguem tots a punt. Deixem que s'assequin bé al damunt d'una safata folrada amb paper vegetal i si després no els servim de seguida, els guardem en un recipient hermètic perquè no se'ns ressequin. Per mi quan més bons són és quan estant recent fets, però al dia següent continuen estant boníssims!
I ja només ens queda, si volem, fondre xocolata al bany Maria o al microones i sucar-los mica en mica fins que els tinguem tots a punt. Deixem que s'assequin bé al damunt d'una safata folrada amb paper vegetal i si després no els servim de seguida, els guardem en un recipient hermètic perquè no se'ns ressequin. Per mi quan més bons són és quan estant recent fets, però al dia següent continuen estant boníssims!
Bon profit!
Buñuelos de Cuaresma
- 250 gramos de harina (si puede ser de media fuerza)- 3 yemas de huevo
- 110 gramos de leche
- 35 gramos de azúcar
- 35 gramos de mantequilla
- 5 gramos de sal
- La ralladura de un limón
- Un pellizco de canela (al gusto)
- 5 gramos de anís (semillas)
- 30 gramos de levadura fresca prensada
Y para el acabado:
- Anís (licor)
- Azúcar para rebozarlos
- Y chocolate para fundir, para poder bañarlos
PREPARACIÓN
Empezamos
poniendo en un bol la harina, las semillas de anís, la ralladura de limón, el
pellizco de canela, la sal, el azúcar, la levadura en trocitos, las yemas y dos
tercios de la leche y lo amasamos lentamente (se puede hacer a máquina o a mano,
aunque en mi caso las dos veces lo he hecho a máquina). Al cabo de nada, un
minuto, cuando veamos que la masa queda seca, ponemos el resto de la leche y
preparamos unos 10 gramos más por si la masa nos lo pide. Si es así (veremos
que queda seca), se la añadimos. Lo seguimos amasando durante unos 10 minutos
aproximadamente. Lo que se tiene que conseguir es que la masa se vaya
despegando de las paredes del bol y vaya ganando elasticidad, pero para hacerlo,
también es importante que de vez en cuando paremos de amasarlo y recojamos bien
con una espátula las paredes del bol para ayudarla a despegarse poco a poco y
vaya quedando cada vez más elástica. Pasados estos 10 minutos, añadimos la
mantequilla y la amasamos un rato más (unos 5 minutos). Después sacamos la masa
del bol, la trabajamos un poco con las manos, boleándola y amasándola encima
del mármol y a continuación la volvemos a poner dentro del bol y la amasamos 5
minutos más. A continuación la sacamos otra vez del bol, la trabajamos una vez
más encima del mármol y al final untamos bien con aceite de girasol la superficie
de trabajo, ponemos la masa encima, la bien untamos de aceite y la tapamos con
papel film para que repose durante unos 10-15 minutos.
Mientras,
ponemos papel film sobre una bandeja de horno, la pintamos con un poco de
aceite de girasol y la reservamos para después.
Pasado este
tiempo, lo que tenemos que hacer es dividir la masa en dos partes y hacer dos
churros alargados, que tendremos que dividir en 12 trocitos de unos 20 gramos
cada uno, que será el peso de cada uno de nuestros buñuelos. Cuando los
tengamos todos listos, los boleamos encima del mármol para que nos queden bien
redonditos (como si jugáramos con plastilina ;P) y a medida que tengamos las
bolitas hechas, las vamos colocando encima de la bandeja filmada y algo separadas
entre ellas. Y ahora las ponemos dentro del horno para que fermenten durante
unos 45 minutos. La temperatura ideal para que fermenten es de 28 ºC, por eso
nosotros lo pusimos dentro del horno, pero esto depende de cada casa y de las
temperaturas que tengamos. Puede que os tarden un poco más en fermentar, pero
lo veréis enseguida. Si queremos , para que no se nos resequen, también las
podemos tapar con papel film .
Mientras
fermentan, preparamos una bandeja con una rejilla encima para poder escurrir
bien los buñuelos una vez estén fritos, el anís para poder mojarlos un poco y
un recipiente con azúcar para poder rebozarlos.
Y ya casi
lo tenemos. Cuando hayan fermentado, ponemos una buena cantidad de aceite de
girasol en un cazo y lo calentamos a una temperatura de 160 ºC, que será la
temperatura en la que se nos frían mejor los buñuelos (y una vez lleguemos a
esta temperatura debemos controlar que no aumente mucho y se nos acabe quemando
el aceite... a mí me pasó...) y vamos poniendo las bolitas fermentadas, después
de haberles hecho un agujerito en el centro, con mucho cuidado de no
aplastarlos (nos podemos untar los dedos con un poco de aceite) y los vamos
friendo de manera que queden bien dorados por las dos caras, ya que sino nos
quedarán crudos por dentro. A medida que se vayan haciendo los ponemos a
escurrir y vamos haciendo una tanda más. Los que tengamos escurriéndose los
mojamos con un poco de anís y al final los rebozamos bien con el azúcar.
Y ya sólo
nos queda, si queremos, fundir chocolate al baño María o en el microondas y
mojarlos poquito a poco hasta que los tengamos todos listos. Dejamos que se
sequen bien sobre una bandeja forrada con papel vegetal y si después no los
servimos de inmediato, los guardamos en un recipiente hermético para que no se
nos resequen. Para mí cuando están más ricos es cuando son recién hechos, pero
al día siguiente siguen estando buenísimos!
Buen
provecho!
oh, que bons, Cristina! I quina idea més original, la de banyar-los! No ho havia vist mai, i mira que de farcits les pastisseries en van plens, però com els has fet tu quasi que m'hi agraden més i tot! Les fotos són precioses, per cert, petons.
ResponEliminaMoltíssimes gràcies Marina! Que bé que t'hagin agradat! Jo en alguna ocasió n'havia vist i provat i per això no em vaig poder estar de banyar-los! M'encanten! ;)
EliminaPetonets bonica!
Boníssims... t'han quedat molt bé!
ResponElimina*Pilar*
Moltes gràcies Pilar!
EliminaUna abraçada!
Impresionantes Cris!!
ResponEliminaHas hecho unos deliciosos y variados buñuelos!! Como me gustan!!
Un besito,
Sandra von Cake
:) Muchas gracias preciosa! Me alegro de que te gusten!!
EliminaBesitos!
Que ricos¡¡¡, me encantan, besos
ResponElimina;) Muchas gracias!!
EliminaBesos!
Aquesta recepta me la guardo ara mateix, quina pinta tant deliciosa mare meva!!! petons
ResponElimina:) Gràcies Roser! Me'n alegro molt de que t'hagi agradat i que la vulguis provar de fer, ja veuràs que queden boníssims!
EliminaPetons bonica!
Aixo es un pecat, tan sol per aquest bunyols soc capaç de celebrar la quaresma, jejejje. Petons.
ResponEliminaSí que ho és Laura! hehehe :P Me'n alegro de que t'hagi agradat!!
EliminaUna forta abraçada guapa!
Ui que ja arriba la Quaresma!!!! T'han quedat uns bunyols genials i la xocolata dóna una nova imatge als clàssics de la temporada! Molt xulos Cristina i segur que MOLT bons!! :)
ResponEliminaUna abraçada
Moltíssimes gràcies Dolors! A casa el toc de la xocolata ens hi va agradar molt, queden més variats, vistosos i a més... per mi, encara més bons!! ;P
EliminaPetons!!
unos buñuelos súper apetecibles y que ganas ya de empezar a hacerlos.
ResponEliminaPeto
Muchas gracias Miquel! :) Seguro que esta semana, en casa, volverá a haber unos cuantos...! hehehe
EliminaPetons!
Que ricos!!! Me encantan, y con chocolate seguro que también estarán muy buenos.
ResponEliminaBesos
cocinando con montse
Yo que soy mucho, pero que mucho de chocolate y que para mi el chocolate negro es el más bueno, fueron los que más me gustaron! ^^
EliminaMuchas gracias Montse! Besos!
Unos bocados deliciosos, se ven realmente ricos y apetecibles!!! Ideales para estas fechas en las que estamos!
ResponEliminaUn abrazo!
Muchas gracias Raúl!! Me alegro mucho de que te hayan gustado! Y sí, son fantásticos para estas fechas, a nosotros nos encantan! ;)
EliminaUn abrazo!
Quan ahir vaig veure la foto a Instagram vaig pensar... haig d'anar a mirar la recepta!!!!!!
ResponEliminaM'encanta, jo sempre faig bunyols peroò mai se m'havia acudit banyar-los amb xocolata. Idea apuntada, ho faré! ;)
hehehe que bé!! :D Ja veuràs que amb la xocolata queden fantàstics, ja m'explicaràs! Segur que volaran! ;)
EliminaMoltes gràcies bonica!! Petons!
Pero qué buenos, e4stos buñuelos! Me parecen deliciosos, no conocía esta receta, pero con tu permiso, me la llevo, tengo que probarlos. Ya te contaré como me salen. Un besito.
ResponEliminaMe alegra muchísimo que te haya gustado la receta y que te animes a hacerla! :) Sí, cuéntame qué tal, espero que os gusten mucho!! :)
EliminaGracias guapísima! Un fuerte abrazo!
Mare meva quina delícia Cristina! Em sembla que jo no podria parar de menjar-ne, però a més els del farcit de xocolata, ja estic babejant, jeje!
ResponEliminaPetons!
A mi em va passar això Víctor... hahaha sempre que faig les fotos veus que en van desapareixent, un... dos... tres... :P No ho puc evitar!
EliminaBanyats amb xocolata van quedar realment molt bons! ;)
Moltes gràcies!! Petonets!
Uh! Cristina!
ResponEliminaQuina bona pinta, ja em frego les mans, i els del meu voltant també!
Ja ho provarem!
A veure què tal ens queda...!
Però he de reconèixer que els de xocolata tenen una pinta tremenda!!
Una abraçada!
hehehe me'n alegro de que us hagin agradat Kàtia!!
EliminaProveu-los de fer, ja veureu com us surten molt bé i amb la xocolata... viciosos! ;)
Petonets bonica!
Que pinta!!! por favor si es que se me hace la boca agua al ver las fotos, que ricura, mandame una docena por lo menos que no pienso dejar ni las migas
ResponEliminaYa te mandaría una cajita Mara, pero volaron!! hihihi ;P
EliminaEstoy muy contenta de que te hayan gustado guapa!
Muchas gracias y un fuerte abrazo!
mmmm dema en compro, perque fer-ne em fa mes pal! petons
ResponEliminaOstres... els comprats són bons eh... però casolans molt més Roser!! No et faci mandra, dona ;)
EliminaUna abraçada guapíssima!
Guauuuuuu que delicia!!!!!! me quedo con las tres versiones de estos ricos buñuelos.
ResponEliminaBesos y feliz fin de semana.
Muchas gracias Eva!! :)
EliminaBesos y buen fin de semana guapa!
Que bonics que són aquests bunyols Cris i banyats amb xocolata ja no em vull imaginar com deuen ser de bons. M'agrada molt les novetats al blog. Petonets
ResponEliminaMoltes gràcies preciosa! :D Amb la xocolata queden deliciosos!!! :P
EliminaUna abraçada!!!
Bunyols de l'Empordà enxocolatats.....immillorables! Petons!
ResponEliminahehehe Moltes gràcies Mònica!!!
EliminaUna forta abraçada bonica! :)
Qué deliciosos buñuelos, se ven super esponjositos,mmm... perfectos!!
ResponEliminaEstaban riquísimos!! ;)
EliminaMuchas gracias guapísima!
Besos!
Buf, quina pinta! I jo el que no he fet mai són bunyols tot i que m'encanten! A veure si m'hi animo... Aquests t'han quedat perfectes! Els que has sucat amb xocolata em recorden els donetes. Però segur que són més bons... Mmm!
ResponEliminaI tant Marta, anima't a fer-los que ja veuràs com queden genial! Sí que s'hi assemblen eh! A casa van durar poquíssim!! :P
EliminaGràcies guapa! Petonets!
Oooh, amb xocolata! Ja no poden ser més bons quina delícia! Petons.
ResponEliminahehehehe ;P Moltes gràcies Chus! Són tot un vici!
EliminaPetons!
Ara si que m'has fet dentetes de les bones!!! si les fotos no enganyen tenen una pinta boníssima!!! Encara que ara no puc fer-los, m'emporta la recepta!
ResponEliminahehehe sí? Doncs ja saps què et tocarà, fer bunyols! ;) Ja m'explicaràs què tal :)
EliminaGràcies Teresa! Una abraçada!
Són taaaan bons!! jo de moment és l'únic bunyol que he fet, i aquest cap de setmana repetiré perquè els trobo irresistibles!! amb xocolata ja deuen ser per flipar i repetir i repetir i repetir!!! un petonàs!
ResponEliminaSí Eva! Per no parar fins que ja no en quedi ni un! Prova de sucar-los amb xocolata, ja veuràs que ningú s'hi podrà resistir!!
EliminaGràcies bonica!! Petons!
Pero qué maravilla!!! Me encantan! Te han quedado perfectos! Dan ganas de comerse uno o...
ResponEliminaMuchas gracias por pasarte por mi blog pero así he podido conocer el tuyo: ¡y me encanta!
Me quedo como seguidora!
Un beso!!!
:)) Muchas gracias a ti Fani! Me alegro de tu visita y de que te quedes! Bienvenida! Qué bien que te haya gustado todo!! ^^
EliminaMuchos besos guapa!