Layer Cake amb crema al cafè i garrapinyades / Layer Cake con crema al café y garrapiñadas

Hola!! Una setmana més toca recepta i després d'unes quantes setmanes de receptes salades i una de semi, avui tocava dolça, no us sembla? 

Us porto una recepta de layer cake amb crema al cafè i garrapinyades, que vaig fer agafant cosetes una mica d'aquí i una mica d'allà... experimentant una mica, vaja... i podríem dir que provant sort i tot, ja que no és una classe de pastís que faci gaire sovint i a més buscava que el resultat pogués agradar més o menys a tothom de casa. Per sort els va agradar molt i va quedar força lleuger i suau, que és el que volia. De totes maneres, penso que pot millorar en molts aspectes: en la presentació, en la textura de la cobertura per poder-li donar més forma, ja que al portar molta nata no queda ben llisa i uniforma... però en fi, provant i experimentant noves versions, tot anirà sortint ;) 

Hola!! Una semana más toca receta y después de unas cuantas semanas de recetas saladas y una de semi, hoy tocaba dulce, no os parece? 

Os traigo una receta de layer cake con crema al café y garrapiñadas, que hice cogiendo cositas un poco de aquí y un poco de allí... experimentando un poco, vaya... y podríamos decir que probando suerte y todo, ya que no es una clase de pastel que haga muy a menudo y además buscaba que el resultado pudiera gustar más o menos a todos los de casa. Por suerte les gustó mucho y quedó bastante ligero y suave, que es lo que quería. De todos modos, pienso que puede mejorar en muchos aspectos: en la presentación, en la textura de la cobertura para poder darle más forma, ya que al llevar mucha nata no queda bien lisa y uniforme... pero en fin, probando y experimentando nuevas versiones, todo irá saliendo ;)
La veritat és que jo no sóc gaire de buttercreams, ho trobo massa dolç i se'm fa una mica pesat de menjar (o sigui que a casa ja ni us ho explico...) i tot i que la presentació queda genial i que en alguna ocasió he fet cupcakes (s'ha d'anar fent de tot i provar coses noves), en aquest cas vaig preferir optar per fer un farcit de crema pastissera, però amb una mica de cafè per donar-li un toc diferent, i tota la cobertura en comptes de fer-la amb el clàssic buttercream de mantega, sucre llustre... la vaig fer amb una combinació de nata muntada, formatge cremós, vainilla i una mica de sucre llustre. A més, com veieu, no en vaig posar molta, vaig fer-li únicament una capa, la que s'anomena "crumb coat" i que en els layer cakes acostuma a ser la capa base del pastís, per tapar esquerdes i forats, i que després de reposar una horeta a la nevera, s'acaba de cobrir amb més cobertura. Jo, per tal de que quedés més "vintage" i sabent que molta quantitat potser no agradaria a tothom, vaig preferir posar-ne a part i així, si algú en volia més quantitat, se'n podia posar més al gust. 

Aquesta recepta, a més, admet moltes variaciones, tant pel que fa al farcit, que pot fer-se amb el que més us agradi (ganache, melmelada...), tant pel que fa a la massa, que jo vaig fer de la genovesa que vam aprendre a fer a Hofmann, però que podria ser perfectament d'un altre tipus i sinó, aquesta mateixa genovesa, es podria fer de xocolata posant-hi cacau en pols, també se li podria afegir algun aroma, com ratlladura de llimona, de taronja... també es podria aromatitzar amb vainilla... I en aquest cas jo no hi vaig posar cap almívar, però també se li podria posar. O sigui que el millor és, com sempre us dic, adaptar-nos al que més ens agradi i a no tenir por de provar coses diferents, perquè és la millor forma d'aprendre i de poder ampliar, a més, el nostre receptari. 

Us deixo amb la recepta i a veure què us sembla, espero que us agradi :)

La verdad es que yo no soy muy de buttercreams, lo encuentro demasiado dulce y se me hace un poco pesado de comer (o sea que en casa ya ni os lo cuento...) y aunque la presentación queda genial y en alguna ocasión he hecho cupcakes (hay que ir haciendo de todo y probar cosas nuevas), en este caso preferí optar por hacer un relleno de crema pastelera, pero con un poco de café para darle un toque diferente, y toda la cobertura en vez de hacerla con el clásico buttercream de mantequilla, azúcar lustre... la hice con una combinación de nata montada, queso cremoso, vainilla y un poco de azúcar lustre. Además, como veis, no puse mucha, le hice únicamente una capa, la que se denomina "crumb coat" y que en los layer cakes suele ser la capa base de la tarta, para tapar grietas y agujeros, y que después de reposar una hora en la nevera, se acaba de cubrir con más cobertura. Yo, para que quedara más "vintage" y sabiendo que mucha cantidad seguramente no les gustaría a todos, preferí poner un poco a parte y así, si alguien quería más, se la podía poner al gusto.

Esta receta, además, admite muchas variaciones, tanto en el relleno, que podéis hacer de lo que más os guste (ganache, mermelada...), como en la masa, que yo hice de la genovesa que aprendimos a hacer en Hofmann, pero que podría ser perfectamente de otro tipo y sino, esta misma genovesa, se podría hacer de chocolate poniéndole cacao en polvo, también se le podría añadir algún aroma, como ralladura de limón, de naranja... también se podría aromatizar con vainilla... Y en este caso yo no le puse ninguna almíbar, pero también se le podría poner. O sea que lo mejor es, como siempre os digo, adaptarnos a lo que más nos guste y no tener miedo de probar cosas diferentes, porque es la mejor forma de aprender y de poder ampliar, además, nuestro recetario. 

Os dejo con la receta y a ver qué os parece, espero que os guste :)

Layer cake amb crema al cafè i garrapinyades
(per un aro de 16cm de diàmetre)

Per la genovesa:

- 3 ous mitjans
- 90 grams de sucre
-90 grams de farina fluixa

Pel farcit:

- 200 grams de llet sencera
- 50 grams de cafè
- 50 grams de sucre
- 2 rovells
- Una baina de vainilla
- 20 grams de maizena

Per la cobertura:

- 250 grams de nata líquida per muntar
- 175 grams de formatge cremós
- 3 cullerades de sucre llustre (al gust)
- Una baina de vainilla

Per les garrapinyades (en aquest cas d'avellanes i nous):

- 100 grams de fruits secs (els que més us agradin)
- 100 grams de sucre
- 30 grams d'aigua
PREPARACIÓ

Pel que fa a les garrapinyades, si us agraden, jo us recomano que proveu de posar-ne i que si no les voleu fer vosaltres mateixos, les compreu ja fetes, perquè tant a sobre, com picades pel voltant, queden genial. Li aporten textura al pastís i un gust boníssim. Per fer-les us deixo l'enllaç de la recepta del gelat de iogurt amb nous garrapinyades, perquè sinó em sembla que serà molt llarg ;)
I ara sí, comencem per la genovesa: 

Per fer-la, primerament preescalfem el forn a 180ºC i tot seguit, dins d'un cassó, ajuntem els ous i el sucre i ho batem a mà. Ho posem al foc i deixem que la mescla s'escalfi a 50ºC. Aleshores ho retirem del foc i ho passem al bol del robot de cuina (en cas de no tenir-ne en qualsevol bol que tingueu) i ho batem a màquina i a velocitat alta per tal de que es refredi ràpidament. Quan s'hagi refredat veurem que ha pujat molt i que ha quedat ben esponjosa. Ara serà el moment d'afegir-hi la farina (que prèviament haurem tamisat) i amb una espàtula i vigilant de que la mescla dels ous i el sucre no ens baixi, ho mesclem tot bé, fent moviments de baix cap a dalt, fins que tot sigui ben homogeni i no ens quedi farina sense incorporar. 

Tot seguit ho posem dins d'un aro d'uns 16cm de diàmetre, que prèviament haurem untat amb mantega pomada i que haurem col·locat al damunt d'una safata folrada amb paper vegetal, i finalment ho enfornem durant uns 15 minuts. Passat aquest temps, ho retirem, la passem a una reixeta, la desemmotllem, li traiem el paper vegetal i deixem que es refredi completament. La reservem per més tard.

Ara preparem el farcit de crema pastissera al cafè: 

El procés és el d'una crema normal i corrent, ja ho veureu. Posem la llet, el cafè i les llavors de la vainilla en un cassó i ho posem al foc fins que bulli. De mentre batem els rovells amb el sucre i després hi incorporem la maizena, mesclant-ho bé. Quan la llet i el cafè comencin a bullir, en posem una part en la mescla dels rovells i ho batem bé, ho retornem al cassó i ho posem de nou al foc, sense parar de barrejar-ho, fins que espessi i bulli durant 1 minut. Aleshores ho passem en alguna superfície (tipus safata, tapa de tupper...) folrada amb paper film i una vegada hi tinguem la crema, també la filmem per contacte. Deixem que es refredi un moment a temperatura ambient i després la posem a la nevera fins al moment d'utilitzar-la.

Per la cobertura, molt senzill, muntem la nata, ben freda, juntament amb les llavors de la vainilla i el sucre llustre fins que estigui ben ferma i després, amb una espàtula, hi afegim el formatge cremós, per tal d'obtenir una mescla cremosa i homogènia, a punt per cobrir el nostre layer cake.

Per l'acabat:

Primer de tot, amb un ganivet de serra i sense por, dividim la nostra genovesa en tres parts. A poc a poc, sense pressa ni nervis. La que ens hagi quedat pitjor, serà la que col·locarem a sota de tot. Quan les tinguem, en cobrim dues amb la crema al cafè. Per treballar-la i sobretot amb màniga, sempre és millor que estigui a uns 15ºC. Jo primer la vaig retirar de la nevera, la vaig barrejar una mica i després amb l'espàtula la vaig anar escampant, vigilant, per tota la superfície de la genovesa. Unim els tres pisos i en el de dalt de tot no hi posem crema, sinó que directament el cobrim, amb l'ajuda d'una espàtula, amb la cobertura de nata i formatge cremós que hem preparat abans. La quantitat va al vostre gust. 

Jo us recomano que en el moment de posar-hi la cobertura ja l'hagueu posat al plat o al cake stand on el vulgueu presentar, per així no tenir problemes al final (li podeu posar paper vegetal a sota i retirar-lo al final) ;)

Per últim posem les garrapinyades pel damunt, o picades per tot el voltant, o sigui, que com més us agradi i ja tenim aquest deliciós layer cake a punt per servir! 

Si no l'heu de servir de seguida, el reserveu a la nevera fins que arribi el moment ^^ 

Bon profit! 

Layer cake con crema al café y garrapiñadas
(para un aro de 16cm de diámetro)

Para la genovesa:

- 3 huevos medianos

- 90 gramos de azúcar
-90 gramos de harina floja

Para el relleno:


- 200 gramos de leche entera

- 50 gramos de café
- 50 gramos de azúcar
- 2 yemas
- Una vaina de vainilla
- 20 gramos de maicena

Para la cobertura:


- 250 gramos de nata líquida para montar

- 175 gramos de queso cremoso
- 3 cucharadas de azúcar glas (al gusto)
- Una vaina de vainilla

Para las garrapiñadas (en este caso de avellanas y nueces):


- 100 gramos de frutos secos (los que más os gusten)

- 100 gramos de azúcar
- 30 gramos de agua
PREPARACIÓN 

En cuanto a las garrapiñadas, si os gustan, yo os recomiendo que se las pongáis, y que si no las queréis hacer vosotros mismos, las compréis ya hechas, porque tanto encima, como picadas por todo el alrededor, quedan genial. Le aportan textura al pastel y un sabor buenísimo. Para hacerlas os dejo el enlace de la receta del helado de yogur con nueces garrapiñadas, porque sino me parece que será muy largo ;)
Y ahora sí, empecemos por la genovesa:

Para hacerla, primeramente precalentamos el horno a 180ºC y luego, dentro de un cazo, juntamos los huevos y el azúcar y lo batimos bien a mano. Lo ponemos al fuego y dejamos que la mezcla se caliente a 50ºC. Entonces lo retiramos del fuego y lo pasamos al bol del robot de cocina (en caso de no tenerlo, dentro de  cualquier bol que tengáis) y lo batimos a máquina y a velocidad alta para que se enfríe rápidamente. Cuando se haya enfriado veremos que ha subido mucho y que ha quedado bien esponjosa. Ahora será el momento de añadirle la harina (que previamente habremos tamizado) y con una espátula y vigilando de que la mezcla de los huevos y el azúcar no nos baje, lo mezclamos todo bien, haciendo movimientos envolventes, hasta que todo sea bien homogéneo y no nos quede harina sin incorporar. 

A continuación lo ponemos dentro de un aro de unos 16cm de diámetro, que previamente habremos untado con mantequilla pomada y que habremos colocado sobre una bandeja forrada con papel vegetal, y finalmente lo horneamos durante unos 15 minutos. Pasado este tiempo, lo retiramos, la pasamos a una rejilla, la desmoldamos, le quitamos el papel vegetal y dejamos que se enfríe completamente. La reservamos para más tarde. 

Ahora preparamos el relleno de crema pastelera al café:

El proceso es el de una crema normal y corriente, ya lo veréis. Ponemos la leche, el café y las semillas de la vainilla en un cazo y lo ponemos al fuego hasta que hierva. De mientras batimos las yemas con el azúcar y luego incorporamos la maicena, mezclando bien. Cuando la leche y el café empiecen a hervir, le ponemos una parte en la mezcla de las yemas y lo batimos bien, lo devolvemos al cazo y lo ponemos de nuevo al fuego, sin parar de removerlo, hasta que espese y hierva durante 1 minuto. Entonces lo pasamos en alguna superficie (tipo bandeja, tapa de tupper...) forrada con papel film y una vez tengamos la crema encima, también la filmamos por contacto. Dejamos que se enfríe un momento a temperatura ambiente y luego la ponemos en la nevera hasta el momento de utilizarla. 

Para la cobertura, muy sencillo, montamos la nata, bien fría, junto con las semillas de la vainilla y el azúcar glas hasta que esté bien firme y luego, con una espátula, añadimos y mezclamos el queso cremoso, para obtener una mezcla cremosa y homogénea, lista para cubrir nuestro layer cake. 

Para el acabado: 

Primero de todo, con un cuchillo de sierra y sin miedo, dividimos nuestra genovesa en tres partes. Poco a poco, sin prisas ni nervios. La que nos haya quedado peor, será la que colocaremos debajo de todo. Cuando las tengamos, cubrimos dos de ellas con la crema al café. Para trabajarla y sobretodo con manga, siempre es mejor que esté a unos 15ºC. Yo primero la retiré de la nevera, la mezclé un poco y luego con la espátula la fui esparciendo, con cuidado, por toda la superficie de la genovesa. Unimos los tres pisos y en el de arriba del todo no ponemos crema, sino que directamente lo cubrimos, con la ayuda de una espátula, con la cobertura de nata y queso cremoso que hemos preparado antes. La cantidad va a vuestro gusto. 

Yo os recomiendo que en el momento de poner la cobertura ya lo hayáis puesto en el plato o en el cake stand donde lo queráis presentar, para así no tener problemas al final (le podéis poner papel vegetal debajo y retirarlo al final) ;)

Por último ponemos las garrapiñadas por encima, o picadas por todo el alrededor, o sea, de la forma que más os guste y ya tenemos este delicioso layer cake listo para servir! 

Si no lo queréis servir enseguida, lo reserváis en la nevera hasta que llegue el momento ^^ 

34 comentaris:

  1. quina pinta!!! les garrapinyades li donen un toc fantastic! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, li aporten un toc cruixent molt bo! Moltes gràcies guapíssima!! :)

      Una abraçada!!

      Elimina
  2. Tiene una pinta estupenda esa tarta, me encanta! un beso!

    ResponElimina
  3. Qué delicia de tarta!! te ha quedado espectacular!!! y con los frutos secos caramelizados ummm... tiene que estar riquísimaaaa... Un saludo!!

    ResponElimina
  4. Que maravilla Cris, creo que tal como te ha quedado no necesita nada más, lo vintage se lleva y al final es a lo que a todo el mundo siempre le gusta, el toque de los garrapiñados me ha enamorado y el café en la crema ni te cuento, una tarta de 12!!!
    Un besote

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D Muchas gracias por tu comentario guapa, me ha encantado!! Me alegro de que pienses así ;)

      Un besito!!

      Elimina
  5. Una tarta deliciosa, además me encanta el relleno que has elegido porque a mi también no me gusta demasiado el buttercream, aunque en alguna ocasión esta bien! Un saludo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Elena!! Yo se puede decir que he hecho este layer cake un poquito a mi manera, hahaha aunque seguro que algún día probaré de ponerle algún tipo de buttercream, merengue... la cuestión es ir probando :)

      Un beso guapa!

      Elimina
  6. Doncs nena, jo la trobo fantàstica! A mi m'agrada molt més acabada així que super pulida. A més és menys empalagosa. Ja veig que a totes dues se'ns ha donat per passar-nos a la pastisseria americana aquesta setmana :-) Petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D Moltes gràcies reina!! Que bé que t'agradi ^^ Ja no en queda ni un trosset!! hahaha

      Doncs sí!! Sembla que ens ho haguem proposat, oi? :)

      Un petonet bonica!!

      Elimina
  7. Una passada! Ha de ser taaaaan bo!!! I t'ha quedat tan xulo!!! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Mònica!! :D

      Una abraçada ben forta guapa!

      Elimina
  8. Espectacular, m'agrada tot el que porta!! :)

    Marta

    ResponElimina
  9. T'ha quedat molt maco i segur que era ben bo! Molt bona idea posar-hi garrapinyades deu combinar estupendament, un petó bonica!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va agradar molt, en vaig quedar ben contenta! :) I el toc de les garrapinyades li va molt bé!

      Moltes gràcies Pilar! Petons!

      Elimina
  10. Carai quin goig de layer cake! les garrapinyades son un vici i aquí hi van perfecte. Jo també les deixo així amb la primera capa si son per menjar a casa, perqué sino no hi ha Déu que se la menji, i menys si és de buttercream! però aquesta nyam!

    xxx

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahaha veig que no som els únics!! ;P

      Merci guapíssima!! Me'n alegro de que t'agradi :) Un petonet!

      Elimina
  11. Mare meva Cristina, quina pintorra aquest pastís!!!! T'ha quedat genial. Petonets guapa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Judith! ^^

      Una forta abraçada i bon cap de setmana!

      Elimina
  12. Impresionante, que aspecto más apetecible. El frosting me ha encantado, la cantidad justa y esas garrapiñadas... Una combinación estupenda.
    Besos Pilar

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Pilar!! :)

      Un besito y buen fin de semana!

      Elimina
  13. Quina pinta te aquest layer cake! Ell sol ja vesteix la taula.
    Petons

    ResponElimina
  14. Quin pastís més maco t'ha quedat Cristina! I el canvi de la buttercream per la cobertura que has preparat em sembla molt encertat! A casa no és que no ens agradi la buttercream, però si ens la podem estalviar, ho fem, així que prenem bona nota!

    Petons!

    ResponElimina
  15. jo tampoc sóc gens de buttercream, els odio, els trobo pesats, greixosos i massa dolços. Així que la teva proposta em sembla genial! I molt vintage, je je je...
    El gustet del cafè ha de quedar sensacional.

    ResponElimina
  16. Jo ni buttercream ni fondant pero soc molt de garrapinyades que bones están. El pastis se veu impressionant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Així et passa igual que a mi ;)

      Moltes gràcies bonica! Un petó!!

      Elimina
  17. OLÁ CRISTINA
    Passando para te fazer uma visitinha e chegando aqui vim este bolo delicioso. Parabéns tudo aqui muito bonito e perfeito.Te desejo uma semana bem feliz. Quando quiser me fazer uma visita fique a vontade.Um abraço fraterno.
    Ana
    Já estou seguindo o teu blog.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muito obrigado Ana! Estou feliz que você gosta e você ficar aqui !! :)

      Abraços e uma semana feliz para você também!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!