Com han anat els Reis? Heu
sigut tots i totes molt bons aquest any o us han portat carbó? Espero que us
hagin portat moltes coses! ;)
El Nadal ja s’acaba i amb
ell les postres típiques d’aquests dies. Per això avui us porto les últimes
postres que he fet per aquestes festes. El magnífic i màgic Tortell de Reis!
No n’havia fet mai i tot i que es tarda molt a fer, és un postra que m’ha fet
molta il·lusió de preparar, perquè què en seria de la nit i del dia de Reis
sense el Tortell?
Vaig cercar moltes receptes
i al final em vaig decidir per fer aquesta de La receta de la felicidad. Pel que fa a l'amassat, a la forma del tortell tradicional i a la decoració final, també em va ajudar veure el vídeo i la recepta de Webosfritos, que està molt bé.
Han quedat molt bons, però potser
el que els ha fallat una mica és la consistència, ja que m’hagués agradat que
quedessin una mica més esponjosos. Ja ser que el Tortell de Reis és força espès, però haguès preferit que fos una mica més tovet i flonjo. Potser els hagués
tingut de deixar llevar una mica més d'estona. A veure a la propera com quedaran!
Aquí teniu la recepta.
INGREDIENTS (per fer un tortell gran, dos de mitjans, o com els tres
que veieu a les fotografies)
Pel sucre glaç aromatitzat:
- 120 grams de sucre glaç
- La pell ratllada de
mitja llimona
- La pell ratllada de
mitja taronja
Per la massa mare:
- 70 grams de llet
- 10 grams de llevadura
fresca de forner (o un sobre de la seca de forner)
- 1 culleradeta de sucre
- 130 grams de farina de
força
Per la massa:
- 60 grams de llet
- 70 grams de mantega
- 2 ous mitjans
- 15 grams de llevadura de
forner (o un sobre de la seca de forner)
- 30 grams d’aigua
d’azahar (jo no n’hi vaig posar, perquè amb les pells dels cítrics n’hi ha prou
per aromatitzar-los)
- 450 grams de farina de
força
- Un pessic de sal
* Tingueu en compte que
tots els ingredients han d’estar a temperatura ambient.
Per la nata muntada:
- 250 grams de nata
líquida per muntar (ben freda)
- 2 cullerades de sucre
glaç
Per la nata trufada:
- 250 grams de nata
líquida per muntar (ben freda)
- 2 cullerades de sucre
glaç
- 2 cullerades de cacau en
pols
PREPARACIÓ
Primerament preparem el
sucre aromatitzat, ratllant la pell de mitja taronja i de mitja llimona (ull
amb no ratllar la part blanca de la taronja i la llimona!) i barrejant-les amb
el sucre glaç. Hi ho reservem.
Ara anem per preparar la
massa mare. Primer desfem amb els dits la llevadura dins la farina i després hi
posem la resta d’ingredients i ho mesclem fins que la massa ja no se’ns enganxi
i aconseguim formar una bola (no cal que sigui llisa i uniforma, simplement hem
de fer una bola).
Ara omplim un bol amb
aigua tèbia i hi posem la bola a dins i la deixem fins que augmenti la seva
grandària i floti. Sol tardar des de 15 minuts fins a 1 hora. En el meu cas va
tardar 45 minuts.
Tot seguit ja podem fer la
massa del tortell. Desfem la llevadura dins la farina amb les mans i després
fem un foradet al mig de la farina i hi posem la llet, els ous, els sucre
aromatitzat que hem preparat, un pessic de sal i la massa mare i ho ben amassem
(no cal saber-ne, només cal que aneu fent moviments de fóra cap endins i que
l’aneu pressionant bé).
Aquesta part la podeu fer
dins d’un bol o fer-ho directament sobre el marbre. Jo vaig començar fent-ho
dins d’un bol gran i quan la massa va començar a no enganxar-se i a ser més
consistent, vaig passar a fer-ho sobre el marbre. Si veieu que s’enganxa sobre
el marbre hi podeu posar una mica d’oli, però en general no cal.
Calculeu més o menys
amassar durant uns 5 minuts i passat aquest temps hi afegiu la mantega a poc a
poc, mentre seguiu amassant. Ara calculeu uns 10 minuts més d’amassat, que serà
aproximadament el que tardarà la massa a estar llisa i homogènia. Ja ho
notareu.
Seguidament formem una
bola i la deixem reposar dins d'un bol tapat amb paper film o amb un drap, fins que
dobli el seu volum. Normalment tarda unes dos hores, però pot arribar a tardar
fins a 4 hores. En el meu cas la vaig tenir reposant 3 hores.
Quan la massa hagi doblat
el seu volum, l’amassem lleugerament per tal de desgasificar-la i després la
dividim en porcions. Si voleu fer un únic tortell no cal que la dividiu. Si
voleu fer dos tortells tradicionals, la dividiu en dos parts i amb els dits els hi feu un forat al mig i els aneu engrandint a partir d’anar donant voltes a la
massa i després els poseu sobre una bandeja de forn folrada amb paper de forn i si teniu por de que quan creixin o que quan els enforneu es tanquin els forats, hi podeu posar algun element circular untat amb una mica d’oli al mig,
de manera que garantiu que els forats quedin perfectes. I si voleu fer tres
tortells com els que vaig fer jo i fer-los de la forma que tenen dos d’ells, el
que heu de fer és boletes d’uns 60 grams cadascuna, que després posarem sobre
una bandeja de forn, també folrada amb paper de forn i si voleu amb un element
circular al mig, i posades una al costat de l’altra amb una mica de separació entre elles (1
dit com a màxim) i amb la quantitat de boles que vulgueu. Jo vaig fer un
tortell amb 7 boles, un altre amb 5 boles i un tercer de tradicional.
Seguidament els hem de
tornar a deixar reposar tapats amb un drap (aproximadament 2 hores), fins que
doblin el seu volum.
I quan ja estiguin
llestos, batem un ou i els ben pintem (vigileu molt quan ho feu, perquè si
sense voler punxeu la massa amb el pinzell, pot ser que el tortell no us quedi
bé), després els hi posem les fruites confitades que volem per sobre, una mica
de sucre humitejat (hi poseu unes quantes gotes d’aigua i ho barregeu perquè
quedi una mica compactat) hi també les ametlles filetejades.
I per fi ja els podem
posar al forn, durant aproximadament 20 minuts (si veieu que es queden massa torradets
de sobre abans de que passin els 20 minuts, hi podeu posar paper de plata al
damunt).
I llestos, ja només queda
deixar-los refredar, tallar-los pel mig i posar-hi nata i nata trufada a dins!
Per fer la nata, el que
hem de fer és posar la nata líquida dins d’un bol, muntar-la amb l’ajuda d’un
batedor elèctric i quan gairebé estigui del tot muntada posar-hi dos cullerades
de sucre glaç i acabar-la de muntar.
I per la nata trufada fem
exactament el mateix, però a més de les dos cullerades de sucre glaç, hi posem
dos cullerades de cacau en pols.
Finalment i amb l’ajuda
d’una màniga pastissera, ja podrem decorar el tortell amb la nata i la nata
trufada. I si voleu, també hi podeu posar una mica de sucre glaç pel damunt.
Per cert! No us oblideu d’amagar-hi
el rei i la fava, que no hi poden faltar!
Proveu-lo, ja no en
comprareu més!
Bon profit!
pinta be ja el fare l'any que ve
ResponEliminaHola!!!
EliminaVal la pena, perquè surt molt bo i és d'aquelles receptes que fa il·lusió de preparar! A més, els més petits de la casa poden ajudar en la decoració i els sol agradar molt i s'ho passen molt bé ;)