Whole kitchen en la seva
Proposta Salada pel mes de març ens convida a preparar un clàssic de la cuina àrab:
CUSCÚS.
Un mes més toca publicar
la recepta salsa que ens proposta el repte del cercle Whole kitchen i la
veritat és que la d’aquest mes m’ha agradat molt. Feia temps que volia fer
cuscús a casa, perquè m’encanta, però com tantes altres coses, encara no
l’havia posat en pràctica, així que m’ha anat genial.
I per conèixer una mica més aquest plat...
Whole kitchen en su Propuesta Salada para el mes de marzo nos invita a preparar un clásico de la cocina árabe: CUSCÚS.
I per conèixer una mica més aquest plat...
Whole kitchen en su Propuesta Salada para el mes de marzo nos invita a preparar un clásico de la cocina árabe: CUSCÚS.
Un mes más toca publicar la receta salada que nos propone el reto del círculo Whole kitchen y la verdad es que la de este mes me ha gustado mucho. Hacía tiempo que quería hacer cuscús en casa, porqué me encanta, pero como tantas otras cosas, aún no la había puesta en práctica, así que me ha venido perfecto.
Y para conocer un poco más este plato...
Antigament es denominava “alcuzcuz”, que és un
plat típic del nord d’Àfrica, tradicional del Magrib i que solen cuinar gairebé
cada dia. La primera vegada que va aparèixer en un document de cuina va ser en
un escrit del segle XIII i va ser molt apreciat entre la població morisca de
l’època de l’Al-Àndalus.
Actualment es serveix
com a segon plat i per menjar-lo tradicionalment no s’utilitzen coberts, sinó
que fan petites boles de sèmola amb les mans.
I pel que fa a les versions,
dir que n’hi ha moltes i variades, encara que gairebé totes tenen un punt en
comú i és el caldo i la sèmola. A Algèria es sol acompanyar de cigrons, faves i
moltes llegums i hortalisses. A Tunísia ho solen fer amb conill i cigrons. I al
Marroc es sol acompanyar de xai o pollastre i es serveix en dos caldos, un per
remullar la sèmola i l’altre amb picant i amb totes les verdures guisades.
També existeixen altres
versions amb peix i amb carn en les quals es solen afegir panses, ametlles,
dàtils, nous… així com versions vegetarianes, també.
En el meu cas no he
seguit la recepta del cercle, ja que feia temps que vaig veure una recepta de
cuscús que em va agradar molt d’un blog que segur que ja coneixereu (sinó us
recomano que hi feu una visita) que es diu La Cuinera. La persona que hi ha al
seu darrere és l’Ester, noia a qui he tingut la oportunitat de conèixer gràcies
al curs de pastisseria que fem a la Hofmann (som compis ;P). És una noia
fantàstica i que sap moltíssim de cuina i pastisseria ;)
Aquesta és una recepta
molt senzilla i ràpida de preparar i amb un resultat tremendament bo. Només s’ha
de tenir en compte que el pollastre s’ha de fer amb un dia d’antelació, perquè
ha de reposar tota una nit a la nevera per poder guanyar molt més amb gust.
Antiguamente se denominadaba “alcuzcuz” y
que es un plato típico del norte de África, tradicional del Magreb y que se
suele cocinar casi a diario. La primera vez que apareció en un documento
de cocina fue en un escrito del siglo XIII y fue muy apreciado entre la
población morisca en la época de Al-Ándalus.
En la actualidad se suele
servir como segundo plato y para tomarlo tradicionalmente no se usan los
cubiertos, sino que realizan pequeñas bolas de sémola con las manos.
En cuanto a la
versiones, decir que hay muchas y variadas, aunque casi todas tienen un punto
en común y es el caldo y la sémola. En Argelia se suele acompañar de garbanzos,
habas y muchas legumbres y hortalizas. En Túnez suele hacerse con conejo y
garbanzos. Y en Marruecos suele acompañarse de cordero o pollo y se sirve con
dos caldos, uno para remojar la sémola y otro con picante y con todas las
verduras guisadas.
También existen
versiones con pescado y con carne en las que suelen añadirse pasas, almendras,
dátiles, nueces... así como versiones vegetarianas del mismo.
En mi caso no he seguido
la receta del círculo, ya que hacía tiempo que vi una receta de cuscús que me
gustó mucho en un blog que seguro que ya conoceréis (sino os recomiendo que le
hachéis un vistazo) que se llama La Cuinera. La persona que hay detrás de él es
Ester, chica a la que he tenido la oportunidad de conocer gracias al curso de
pastelería que hacemos en la Hofmann (somos compis ;P). Es una chica fantástica
y que sabe muchísimo de cocina y pastelería ;)
Esta es una receta muy
sencilla y rápida de preparar y con un resultado tremendamente bueno. Solo hay
que tener en cuenta que el pollo debe hacerse con un día de antelación, ya que
debe reposar toda una noche en la nevera para ganar mucho más en sabor.
Cuscús de fruits secs amb pollastre al curri
(per 4 persones, encara que nosaltres ens ho vam menjar entre 2… hi havia molta gana aquell dia… hahaha)Pel pollastre al curri:
- 2 pits de pollastre
- Llet sencera per cobrir el pollastre
- 4 cullerades de curri
- Sal
- Pa ratllat
- Oli d’oliva suau per fregir-lo
Pel cuscús:
- 250 grams de cuscús
- 250 ml d’aigua
- 1 ceba picada molt fina
- 50 grams d’ametlla pelada crua
- 50 grams de panses
- 30 grams de nous
- 7 fulles de coriandre (jo no en tenia per tant no n’hi vaig posat… a la propera n’hi posaré segur, perquè tal i com em va dir l’Ester, el resultat guanya molt més)
- Oli d’oliva suau
- Sal
PREPARACIÓ
Comencem tallant els pits de pollastre a daus petits (o de la grandària que
preferiu), els posem en un bol, hi afegim la llet fins que els cobreixi, el
curri i una mica de sal. Ho removem bé, ho tapem amb paper film i ho deixem
reposar tota la nit a la nevera. D’aquesta manera el pollastre absorbirà tot
l’aroma del curri i el seu gust estarà molt més bo.
Al dia següent comencem saltejant en una paella les ametlles fins que
agafin color (un parell de minuts), després hi posem la ceba picada i deixem
que es vagi fent a foc mitjà fins que estigui una mica daurada i tova. Finalment
li afegim les nous una mica picades, les panses i el coriandre i ho saltegem un
minut més. Després ho reservem.
I ara ja podem anar pel cuscús. Per fer-lo només hem de portar a
ebullició l’aigua i després bolcar-la al damunt del cuscús que haurem posat
abans en un bol. Ho removem bé fins que hagi absorbit bé tota l’aigua i després
li afegim la mantega a trossos perquè no s’enganxin les granes i quedi ben
solt.
Finalment saltegem el cuscús amb el sofregit de la ceba i els fruits
secs, just perquè es mescli tot bé, ho rectifiquem, si és necessari, de sal i
ho reservem (si volem que sigui un plat tebi o calent podem deixar-ho al foc,
però a temperatura molt suau).
I ja només ens queda treure el pollastre de la nevera, col·lar-lo, arrebossar-lo
amb el pa ratllat i fregir-lo amb abundant oli, que haurem escalfat a foc mitjà,
fins que quedi daurat. Finalment l’anem posant al damunt d’un tros de paper de
cuina per treure els excessos de grassa de l’oli, disposem els trossos en una
broqueta, ho servim juntament amb el cuscús i ja ho tenim a punt! Simplement
boníssim i ja veieu que és ben senzill de fer!
Espero que us hagi agradat! ^^
Cuscús de frutos rojos secos con pollo al curry
(para 4 personas, aunque nosotros nos lo comimos entre 2... había mucho apetito aquel día... hahaha)Para el pollo al curry:
- 2 pechugas de pollo
- Leche entera para cubrir el pollo
- 4 cucharas de curry
- Sal
- Pan rallado
- Aceite de oliva suave para freírlo
Para el cuscús:
- 250 gramos de cuscús
- 250 ml de agua
- 1 cebolla picada muy fina
- 50 gramos de almendra pelada cruda
- 50 gramos de pasas
- 30 gramos de nueces
- 7 hojas de cilantro cortado en tiras finas (yo no tenía y por lo tanto no se lo puse... a la próxima se lo pondré seguro, porqué como me dijo Ester, el resultado gana mucho más)
- Aceita de oliva suave
- Sal
Y ahora ya podemos hacer
el cuscús. Para hacerlo solo tenemos que llevar a ebullición el agua y
después volcarla encima del cuscús que habremos puesto antes en un bol. Lo
removemos bien hasta que haya absorbido bien toda el agua y después
le hachamos la mantequilla en trozos para que no se peguen los granos y
quede bien suelto.
Finalmente salteamos el
cuscús con el sofrito de la cebolla y los frutos secos, justo para que se
mezcle todo bien, lo rectificamos, si en necesario, de sal y lo reservamos (si
queremos que sea un plato tibio o caliente podemos dejarlo en el fuego, pero
a temperatura muy suave).
Y ya solo nos queda
sacar el pollo de la nevera, escurrirlo bien, rebozarlo con el pan rallado
y freírlo con abundante aceite, que habremos calentado a fuego medio, hasta que
esté doradito. Finalmente lo vamos poniendo encima de un papel de cocina para
quitar los excesos de grasa del aceite, disponemos los trozos en una brocheta, lo
servimos junto al cuscús y ya lo tenemos listo! Simplemente buenísimo y ya
veis que es bien sencillo de hacer!
Espero que os haya
gustado! ^^
Buen provecho!
Pues una propuesta buenísima la de este mes ehh Me ha llamado la atención lo de cubrir el pollo con la leche pero seguro que la hace aún más jugosa.
ResponEliminabesazos
Pues sí! Me ha gustado mucho ^^ Si que es curioso, pero realmente la carne así queda mucho más tierna y bien impregnada del sabor del curry. Estaba buenísimo!
EliminaMuchas gracias! Besos!
q delicia de cuscus te has preparado!!! se ve muy xo q muy rico. lo de cubrir el pollo con la leche no lo habia oido nunca
ResponEliminaMuchas gracias Mou! :)) Pues sí, es curioso, pero le va muy bien para quedar bien tierno y impregnado del sabor del curry ;)
EliminaBesos!
T'ha quedat de conya Cristina! Crec que has fet bé de seguir les indicacions de l'Esther, jo vaig coincidir amb ella a una trobada, i va portar uns macarons de xocolata boníssims!
ResponEliminaPetons!
Moltíssimes gràcies Víctor!! En sap un pou l'Ester ;) Ja quan vaig veure la recepta fa un temps em vaig dir que l'havia de provar i a partir d'aquesta proposta, per fi l'he posat en pràctica, i ens ha encantat! hehehe
EliminaJo en una ocasió ja li vaig dir que ens en tenia de portar una capseta a classe per poder-los provar! :P Segur que estaven deliciosos!
Una abraçada!
Riquíssim el teu cuscús. M'agrada molt.
ResponEliminaPer a la teva info, el Magazine de Primavera ja està publicat. Et deixo l'enllaç
http://issuu.com/recetasdemon/docs/recetas_de_mon_magazine_n__8_primav
Petons!!
Moltes gràcies Mònica!! ^^ Ara mateix la mirararé, quines ganes de veure les receptes que ens hi proposeu ;)
EliminaPetonets!
me ha encantado tu receta,me la guardo para probarla, yo tampoco he seguido la receta que propusieron y también nos ha gustado mucho en casa.
ResponEliminabesotes!! ;)
Muchas gracias guapa! Me alegro de que te haya gustado! Yo aún no me he podido pasar por el resto de blogs para ver vuestras propuestas, así que a ver si me pongo las pilas!! hehehe
EliminaBesos!
Te ha quedado impresionante, me ha gustado mucho tu versión!
ResponEliminaEn casa nos encanto.
bss
Muchas gracias Ana!! :)
EliminaBesos!
Què bona pinta!!
ResponEliminaSegur que la recepta està boníssima!
Un petó!
Boníssima Sheyla!! ;)
EliminaGràcies bonica! Petons!
Madre mía Cris!! No se que me gusta más si la receta en sí o esas pedazo fotos!! Como te lo has currado guapa!! Me encanta!!
ResponEliminaUn besito,
Sandra von Cake
hehehe :D Muchas gracias preciosa!!! Estoy muy contenta de que te hayan gustado! ;)
EliminaMuchos besos Sandra!!
Doncs em sembla una proposta molt bona I diferent del clàssic cuscús, amb un sabor més suau. La provaré. Petons.
ResponElimina:) Moltes gràcies Chus!!
EliminaPetons!
Haurem de provar el pollastre de l'Esther ;-) Ma mare sempre ha deixat el pollastre en llet perquè quedi més tendre. O sigui que amb el curry ja no et dic si ha de ser bó. Un petonàs
ResponEliminahehehe doncs sí, ja veuràs com us encantarà!! Realment hi queda molt més, de tendre, i amb el gust del curri, espectacular!!
EliminaMoltes gràcies bonica!! Petons!
Me guardo la receta , me encanta el cus cus , el curry , los frutos secos jajaja. En fin , es mi receta ideal.
ResponEliminaBesos Guapaaa!!!
Pues ya lo sabes, a probarla! hehehe ya verás como te encantará! ;)
EliminaMuchas gracias Paquita! Besos!
es uno de mis platos preferidos, el rico cus cus, y veo que has tenido una mano maravillosa para hacerlo te ha quedado divino. Mil besicos cielo
ResponEliminaMuchísimas gracias María!! :)
EliminaUn fuerte abrazo!
m'encanta el cus cus i tot el que es menjar arab, les especies, els aromes....aquest plat me l'apunto ara mateix! petons
ResponElimina;) Que bé que t'hagi agradat Roser, ja m'explicaràs què tal!
EliminaPetons!
Ummm, con pollo al curry, me encanta!!! Me la apunto. Saludos. Sonia
ResponEliminaMuchas gracias! Me alegro que la quieras probar, ya me contarás :))
EliminaBesos!
Ay dios, esa brocheta de pollo empanado me ha enamorado, la verdad, una propuesta diferente y seguramente muy deliciosa y muy muy muy recomendable para niños. Felicidades por el ingenio.
ResponEliminamarisaenlacocina.blogspot.com.es
Muchísimas gracias Marisa! ^^ Es verdad que es una receta estupenda para los niños, y además es súper sencilla y rápida de hacer ;)
EliminaUn fuerte abrazo y buen fin de semana!
Una combinació boníssima! T'ha quedat genial. petons
ResponEliminaMoltes gràcies Roser! La veritat és que ens va agradar molt! Aquest cap de setmana la repeteixo segur!! ;P
EliminaPetonets i bon cap de setmana guapa!
Mare meva!
ResponEliminaAmb el que m'agrada el cuscús pots donar per fet que la faré de seguida que puguis!
Fa una pinta tremenda! Estupenda!
T'ha quedat genial!
Una abraçada
;) Doncs ja veuràs com t'agradarà segur! Queda boníssim i mira que és una recepta ben senzilla i ràpida ^^
EliminaMoltes gràcies Kàtia! Petons!
Tienen una pista estupenda, me encanta el cus cus pero nunca lo he preparado, es esta una fantástica oportunidad para iniciarme. Un abrazo.
ResponEliminaYo hasta esta receta tampoco lo había preparado nunca en casa, pero viendo lo sencillo que es y lo rico que está, a partir de ahora me parece que lo haré con bastante frecuencia ;)
EliminaMuchas gracias guapa! Besos!
Que bo!! M'encanta el cuscús!! I amb fruits secs és molt típic a molts llocs: senegal, marroc, turquia... i pollastre i tot, un plat ben complert!
ResponEliminaMoltes gràcies Marina! Sí que ho és, a nosaltres ens va encantar ;)
EliminaPetons bonica!
A casa ens encanta el curri i de vegades el que fem és, per aprofitar les restes d'olla (cigrons i carn bàsicament), preparem cuscús i afegim curri. Li dóna un altre sabor :P
ResponEliminaPense provar la teua recepta, perquè mai li he posat fruits secs a un cuscús i ha de quedar genial. Les broquetes de pollastre quina pinta...
Besets Cris!
Ostres que bo!! A aquestes hores m'has fet venir gana i una idea per dinar!! hehehe ;P
EliminaJa m'explicaràs què tal el resultat, espero que us agradi!
Moltes gràcies preciosa!! Petonets!