Whole kitchen en la seva Proposta Salada pel mes de febrer ens convida a preparar un clàssic de la cuina francesa: BOEUF BOURGUIGNON.
Abans de res, dir-vos que aquesta ha estat la primera vegada que he preparat un estofat d'aquest tipus... A casa sempre se n'han fet molts, però jo la veritat és que en aquest tema encara estic una mica verda, suposo que perquè no sóc gaire de carns amb suc, no és el que més m'agrada. Però evidentment s'ha de saber fer una mica de tot i per tant, la proposta d'aquest mes, tot i que al començament no em va fer saltar d'alegria, al final em va anar d'allò més bé per practicar i, a poc a poc, a mesura que la vaig anar fent, m'hi vaig sentir molt a gust. I el resultat per sorpresa meva em va agradar molt...
Una mica d'història...
Whole kitchen en su Propuesta Salada para el mes de febrero nos invita a preparar un clásico de la cocina francesa: BOEUF BOURGUIGNON.
Antes de nada, deciros que esta ha sido la primera vez que he preparado un estofado de este tipo... En casa siempre se han hecho muchos, pero yo la verdad es que en este tema todavía estoy un poco verde, supongo que porque no soy muy de carnes con jugo, no es lo que más me gusta. Pero evidentemente hay que saber un poco de todo y por lo tanto, la propuesta de este mes, aunque al principio no me hizo saltar de alegría, al final me fue muy bien para practicar y, poco a poco, a medida que la fui haciendo, me sentí muy a gusto. Y el resultado para mi sorpresa me gustó mucho...
Un poco de historia...
Aquest plat és típic i dels grans de la gastronomia francesa i d'aquells que van perfectes pels dies de fred o, com pel dia que el vaig preparar, que era d'aquells grisos i plujosos.
En general no és difícil, però sí que, com tots els plats d'aquest tipus, necessita el seu temps, la seva "xup-xup", paciència i molt d'amor ;P A més, és d'aquells plats que es poden fer amb antelació. En el meu cas el vaig preparar el vespre del dissabte i va ser el nostre dinar del diumenge (i va quedar boníssim!).
Si cerquem la seva història, sabrem que els seus orígens es situen a la regió francesa de la Borgonya. És un estofat de bou, una carn molt reconeguda en aquella zona pel seu gust i per la poca grassa que el bou de la raça Charolais aporta al plat, degut a la seva alimentació, que fa que sigui una carn tendre, sana i perfecte per cuinar-lo d'aquesta manera.
El primer xef en publicar aquesta recepta va ser Auguste Escoffier a principis del segle XX i al 1903 va utilitzar una peça completa de bou per fer l'estofat, portant-lo a formar part de l'alta cuina. Més endavant la Julia Child la va popularitzar, però fent la carn trossejada.
Actualment a finals d'agost es celebra a Borgonya la festa de Charolais, on un dels plats estrelles és aquest.
La recepta que vaig seguir ha estat la que ens va proporcionar el cercle, que és la recepta adaptada de la Julia Child, ja que al no haver-ne fet mai vaig pensar que el millor era seguir tots els passos d'aquesta adaptació (que a més em feia molta gràcia, perquè feia temps que tenia ganes de fer alguna recepta de la Julia Child) i no improvisar fent de les meves... ^^
Este plato es típico y de los grandes de la gastronomía francesa y perfecto para los días fríos.
Este plato es típico y de los grandes de la gastronomía francesa y perfecto para los días fríos.
En general no es difícil, pero sí que, como todos los
platos de este tipo, necesita su tiempo, paciencia y mucho amor ;P Además, es
de esos platos que se pueden hacer con antelación. En mi caso lo preparé la
noche del sábado y fue nuestra comida del domingo (y quedó buenísimo!) .
Si buscamos su historia, sabremos que sus orígenes se
sitúan en la región francesa de Borgoña. Es un estofado de buey, una carne muy
reconocida en esa zona por su gusto y por la poca grasa que el toro de la raza
Charolais aporta al plato, debido a su alimentación, que hace que sea una carne
tierna, sana y perfecta para cocinarla de esta forma.
El primer chef en publicar esta receta fue Auguste
Escoffier a principios del siglo XX y en 1903 utilizó una pieza completa de
buey para hacer el estofado, llevándolo a formar parte de la alta cocina. Más
adelante Julia Child la popularizó, pero haciendo la carne troceada.
Actualmente a finales de agosto se celebra en Borgoña
la fiesta de Charolais, donde uno de los platos estrella es éste.
La receta que seguí fue la que nos proporcionó el
círculo, que es la receta adaptada de Julia Child, ya que al no haberla hecho
nunca pensé que lo mejor era seguir todos los pasos de esta adaptación (que
además me hacía mucha gracia, porque hacía tiempo que tenía ganas de hacer
alguna receta de Julia Child ) y no improvisar haciendo de las mías... ^^
Així que... som-hi!
Boeuf Bourguignon
(per a 4 persones)- 175 grams de cansalada fumada
- 1 cullerada d'oli d'oliva
- 750 grams de carn magre per estofar
- 1 pastanaga
- 1 ceba
- 1 culleradeta de sal
- Un pessic de pebre
- 2 cullerades de farina
- 3 tasses de vi
- 3 tasses de caldo de carn
- 1 cullerada de concentrat de tomàquet
- 2 dents d'all
- 1 fulla de llorer
- La grassa de la cansalada
- Unes 20 cebetes blanques
- 250 grams de xampinyons frescos
- Una mica de julivert
Per les cebetes blanques:
- 20 cebetes
- 1 cullerada i mitja de mantega
- 1 cullerada i mitja d'oli d'oliva
- 1/2 tassa de caldo de carn
- Sal
- Pebre
- Un farcellet d'aquells lligats d'herbes aromàtiques
Pels xampinyons:
- 250 grams de xampinyons frescos
- 2 cullerades de mantega
- 1 cullerada d'oli d'oliva
PREPARACIÓ
Comencem traient la grassa de la cansalada i tallant-la a pals d'uns 5 mm d'ample per 4 cm de llarg. Aleshores posem un litre i mig d'aigua en un cassó i el fem bullir, llavors hi posem la cansalada i el greix i ho escaldem durant 10 minuts. Al final ho escorrem i ho assequem.
A continuació preescalfem el forn a 230ºC (amb escalfor a dalt i a baix) i en una cassola (apte pel forn) saltegem la cansalada a trossos amb l'oli i a foc moderat fins que quedi una mica dauradeta per tots els costats. Després la retirem i la reservem. Tot seguit apartem la cassola del foc i de mentre assequem bé la carn magra, i quan la tinguem a punt, tornem a posar la cassola al foc i quan la grassa comenci a fumejar hi saltagem la carn per tandes (jo en total ho vaig fer en dues vegades). Quan estiguin dauradets els retirem juntament amb la cansalada. * Mentrestant és bo que ja tinguem a punt la verdura, ben pelada i tallada a trossos (jo vaig fer trossos més aviat grossets). Seguidament hi daurem les verdures.
A continuació les retirem, traiem la grasa del saltejat i hi tornem a posar de nou la carn, la cansalada i les verdures. Ho salpebrem, hi afegim les dos cullerades de farina i li donem voltes perquè tota la carn en quedi impregnada. Ara posem la cassola destapada en la part mitjana del forn i li deixem 4 minuts. Quan hagi passat aquest temps, ho retirem del forn i n'abaixem la temperatura fins a 165ºC.
Tot seguit posem la cassola al foc i hi afegim el vi i el caldo (fins que cobreixi més o menys la carn), el concentrat de tomàquet, els alls pelats, les herbes i la grassa de la cansalada. Ho portem a ebullició, ho tapem i ho posem a la part inferior del forn de manera que vagi fent la xup-xup durant aproximadament 2'5 o 3 hores (en el meu cas amb dos hores i mitja ja en va tenir prou). La carn ha de quedar toveta quan la punxem.
Mentre es fa la carn, és el moment de preparar les cebetes i els xampinyons.
Per fer les cebetes:
Mentre es fa la carn, és el moment de preparar les cebetes i els xampinyons.
Per fer les cebetes:
Posem la mantega i l'oli en una paella i ho escalfem a foc mitjà. Quan comenci a fer bombolles hi posem les cebetes i les saltegem 10 minuts, donant-los voltes perquè es vagin fent per tots els costats (hem de vigilar de que no se'ls trenqui la pell). A continuació hi afegim el caldo, la sal i el pebre al gust, les herbes i ho tapem i deixant que es facin a foc molt suau durant uns 40-50 minuts. Veurem que al final les cebetes queden tendres, conservant la forma i que el líquid s'ha evaporat força. Finalment traiem les herbes aromàtiques i ho reservem.
Per fer els xampinyons:
Posem una paella al foc amb la mantega i l'oli a foc fort i quan l'espuma de la mantega comenci a desaparèixer hi posem els xampinyons. Movem bé la paella i deixem que es facin durant uns 4-5 minuts. Els apartem del foc i els reservem (els podeu fer de la grandària que vulgueu, jo els vaig tallar a quarts).
Passades les 2-3 hores de "xup-xup", comprovem que la carn ha quedat tendre i la retirarem del forn, ho col·lem tot al damunt d'un cassó i llavors posem una mica d'oli altra vegada a la cassola, hi afegim la carn, la cansalada i les verdures i hi distribuïm les cebetes i els xampinyons. I la salsa que tenim en l'altre cassó l'escalfem per tal de treure'n la grassa que pugui fer al llarg d'uns 2 minuts tenint-la a foc suau (han de quedar unes dos o tres tasses de salsa, si no és així, llavors caldrà afegir-hi una mica més de caldo) i comprovem si de sal està correcte.
Per últim tapem la cassola, la posem a foc lent durant 2-3 minuts i mica en mica hi anem afegint la salsa. I ja ho tenim a punt!
En el meu cas ho vagi deixar tapat fins al dia següent i llavors ho vaig escalfar tal i com ens marca la recepta, hi vaig posar una mica de julivern pel damunt i ho vaig acompanyar amb una mica d'arròs bullit, que li va quedar molt bé. També es pot acompanyar amb patates, fideus... i sobretot, amb llesques de pa per anar-hi sucant aquesta salseta tant bona :P
Bon profit!
Boeuf Bourguignon
(para 4 personas)- 175 gramos de panceta ahumada
- 1 cucharada de aceite de oliva
- 750 gramos de carne magra para estofar
- 1 zanahoria
- 1 cebolla
- 1 cucharadita de sal
- Una pizca de pimienta
- 2 cucharadas de harina
- 3 tazas de vino
- 3 tazas de caldo de carne
- 1 cucharada de concentrado de tomate
- 2 dientes de ajo
- 1 hoja de laurel
- La grasa del tocino
- Unas 20 cebollitas blancas
- 250 gramos de champiñones frescos
- Un poco de perejil
Para las cebollitas blancas:
- 20 cebollitas
- 1 cucharada y media de mantequilla
- 1 cucharada y media de aceite de oliva
- 1/2 taza de caldo de carne
- Sal
- Pimienta
- Un hatillo de hierbas aromáticas
Para los champiñones:
- 250 gramos de champiñones frescos
- 2 cucharadas de mantequilla
- 1 cucharada de aceite de oliva
PREPARACIÓN
Empezamos quitando la grasa del tocino y cortándola a
palos de unos 5 mm de ancho por 4 cm de largo. Entonces ponemos un litro y
medio de agua en un cazo y lo hacemos hervir, le ponemos el tocino y la grasa y
lo escaldamos durante 10 minutos. Al final lo escurrimos y lo secamos.
A continuación precalentamos el horno a 230ºC (con
calor arriba y abajo) y en una cazuela (apto para el horno) salteamos la
panceta troceada a fuego moderado hasta que quede un poco doradita por todos
los lados. Después la retiramos y la reservamos. A continuación apartamos la
cazuela del fuego y al mismo tiempo vamos secamos bien la carne magra, y cuando
la tengamos lista, volvemos a poner la cazuela al fuego y cuando la grasa
empiece a humear vamos salteando la carne por tandas (yo en total lo hice dos
veces). Cuando esté dorada la retiramos junto con el tocino. * Al mismo tiempo
va bien que ya tengamos lista la verdura, bien pelada y troceada (yo hice trozos
más bien grandes). Seguidamente las doramos.
A continuación las retiramos, secamos la grasa del
salteado y volvemos a poner de nuevo la carne, el tocino y las verduras. Lo
salpimentamos, añadimos las dos cucharadas de harina y le damos vueltas para que
toda la carne quede bien impregnada. Ahora ponemos la cazuela destapada en la
parte media del horno y la dejamos 4 minutos. Cuando haya pasado este tiempo,
la retiramos del horno y bajamos la temperatura hasta 165ºC.
Seguidamente ponemos la cazuela al fuego y añadimos el
vino y el caldo (hasta que cubra más o menos la carne), el concentrado de
tomate, los ajos pelados, las hierbas y la grasa del tocino. Lo llevamos a
ebullición, lo tapamos y lo ponemos en la parte inferior del horno de modo que se
vaya haciendo durante aproximadamente 2'5 o 3 horas (en mi caso con dos horas y
media ya tuvo suficiente). La carne debe quedar blandita cuando la pinchemos.
Mientras se hace la carne es el momento de preparar las
cebollitas y los champiñones.
Para las cebollitas:
Para las cebollitas:
Ponemos la mantequilla y el aceite en una sartén y lo
calentamos a fuego medio. Cuando empiece a hacer burbujas ponemos las cebollas
y las salteamos 10 minutos, dándoles vueltas para que se vayan haciendo por todos
los lados (vigilando de que no se les rompa la piel). A continuación añadimos
el caldo, las hierbas, la sal y la pimienta al gusto y se tapa dejando que se
hagan a fuego muy suave durante unos 40-50 minutos. Veremos que al final las
cebollitas quedan tiernas, conservando la forma y que el líquido se ha
evaporado bastante. Finalmente sacamos las hierbas aromáticas y reservamos las
cebollitas.
Para los champiñones:
Ponemos una sartén al fuego con la mantequilla y el
aceite a fuego fuerte y cuando la espuma de la mantequilla empiece a
desaparecer ponemos los champiñones. Movemos bien la sartén y dejamos que se
hagan durante unos 4-5 minutos. Los apartamos del fuego y los reservamos (se
pueden hacer del tamaño que queramos, yo los corté en cuartos).
Pasadas las 2-3 horas comprobamos que la carne ha
quedado tierna y la retiraremos del horno, lo colamos todo sobre un cazo y
entonces ponemos un poco de aceite de nuevo en la cazuela, añadimos la carne,
el tocino y las verduras y distribuimos las cebollitas y los champiñones por
encima. Y la salsa que tenemos en el otro cazo la calentamos para sacar la
grasa que pueda hacer a lo largo de unos 2 minutos y a fuego suave (deben
quedar unas dos o tres tazas de salsa, si no es así, entonces habrá que añadir
un poco más de caldo) y comprobamos si de sal está bien.
Por último tapamos la cazuela, la ponemos a fuego
lento durante 2-3 minutos y poco a poco vamos añadiendo la salsa. Y ya lo
tenemos listo!
En mi caso lo dejé tapado hasta al día siguiente y
entonces lo calenté tal y como nos marcaba la receta, puse un poco de perejil
por encima y lo acompañé con un poco de arroz hervido, que le quedó muy bien.
También se puede acompañar con patatas, fideos... y sobre todo, con rebanadas
de pan para ir mojando esta salsa tan buena :P
Buen provecho!
uau, t'ha quedat espectacular, ningú diria que és la primera vegada que fas un estofat!
ResponEliminaÉs d'aquells plats contundents que ara a l'hivern vénen molt de gust... una bona llesca de pa i a disfrutar :)
Moltes gràcies Gemma!! Sí? me'n alegro, doncs!
EliminaÉs veritat, en aquesta època aquest tipus de plats vénen força de gust ;) I el pa que no falti!! hehehe
Petonets!
Qué buena pinta tiene tu receta. ¡Está deliciosa!
ResponEliminaMuchas gracias!! ;)
EliminaBesos!
Que mona la olla de porcelana!
ResponEliminahehehe ^^ muchas gracias! Un abrazo!
EliminaOsti t'ha quedat brutal Cristina, quina pinta fa! Estàs segura que és la primera vegada? Ningú ho diria! Reserva'm un plat que jo poso el pa!
ResponEliminaPetons!
hehehe doncs sí, sí! :D Me'n alegro de t'hagi agradat Víctor! Va sí, però el pa que no falti, eh!! ;P
EliminaUna forta abraçada!
És un dels plats estrella de la Child!!! I a tu t'ha quedat espectacular! Qui en pogués tastar un trosset! Petons!
ResponEliminaSí? Moltes gràcies Mònica!! :)) Que bé que t'agradi! Perquè ja no en queda, que sinó te'n porto una mica! ;P
EliminaMolts petons guapa!
Te ha quedado espectacular, y ¡qué rico que está! ¿verdad?
ResponEliminaUn beso
Muchas gracias! Pues sí, nos gustó mucho y mira que al principio no me hacía demasiada gracia la idea del estofado eh... pero realmente está buenísimo!
EliminaBesos!
Cristina te ha quedado de lujo!!! La verdad es que esta receta hay que hacerla siguiendo la recete de Julia Child para que el resultado sea el deseado. Resulta un guiso extraordinario y acompañado de arroz como de patatas es una verdadera delicia.
ResponEliminaUn besazo
Muchas gracias bonita!! Pues sí, esta receta está muy bien y muy bien explicada, además! :) Nos gustó mucho y con el arroz, genial!
EliminaUn besazo!
Cristina, que pinta tiene!! espectacular y que graciosas las fotos con la ollita de porcelana , me encanta!!
ResponEliminaBesos
^^ Muchas gracias!!
EliminaBesitos!
recepta d'hivern total! no el coneixia el plat i té mooolt bona pinta! petons
ResponEliminaSí que ho és Roser! I boníssima, prova-la, ja veuràs com us soprendrà ;)
EliminaPetonets bonica i moltes gràcies!
Hola Cristina, efectivamente, que bien te ha quedado, y la puesta en escena con esa cazuelita de las de toda la vida ha estado genial. ¡Perfecto!.
ResponEliminaUn beso, Eva.
:D Muchísimas gracias Eva! Me alegro de que te haya gustado, al igual que la presentación! La verdad es que nos gustó mucho.
EliminaUn abrazo!
Vaya cacuela tan rica que nos has preparado para el CWK!!!! Como me gusta Cris!!!! Mándame un poquito, jejeje.
ResponEliminaUn besito,
Sandra von Cake
:))) Muchas gracias guapiiii! Ya te mandaría un poco, ya...! Lástima que estén tan lejos, jolin... ;P
EliminaUn fuerte abrazo preciosa!
Hola Cristi, te devuelvo la visita y me encuentro con una versión deliciosa de este plato, qué fotoooooooooooos...
ResponEliminaBesos!!!
Hola Rosi! Muchas gracias guapa!!! ^^
EliminaBesitos!
Que fotos, me has transportado a casa de mi abuela que tenía esas cacerolas. ;)
ResponEliminaMarisaenlacocina.blogspot.com.es
Sí? Que bonito, me alegro mucho de que haya sido así! :D
EliminaBesitos Marisa!
hola mi niña,gracias por tu visita a mi blog y quedarte, yo tampoco conocía el tuyo, así que por aquí me veras mas a menudo.
ResponEliminaTremendas fotos,se ve deliciosa tu versión,me ha encantado preparar este guiso.
besotes! ;)
De nada guapísima, gracias a ti por la visita y por quedarte por aquí ;) Bienvenida!!
EliminaEstoy contenta de que te haya gustado mi versión :) Un fuerte abrazo!
¡Qué bien le va a este guiso esa cazuela tan bonita! y nadie diría que es tu primer estofado... Te ha quedado espectacular. Yo tampoco soy mucho de estos guisos contundentes y me he tenido que rendir ante este...
ResponEliminaNos vemos en los siguientes retos...
;) Muchísimas gracias Victoria! A mi me sorprendió mucho, la verdad, no pensaba que me gustaría tanto! :P
EliminaHasta el próximo, a ver qué será! Muchos besos!
Madre mía es la primera vez que visito tu blog y me ha encantado.
ResponEliminaEl plato se ve espectacular.
En casa nos encanto.
Ahh con tu permiso me quedo por aquí
bsss
^^ Cómo me alegro Ana! Muchas gracias guapa!!
EliminaBienvenida!!! Besos! :)
Cristina te ha quedado rico rico este clasico guisado y no se si yo con el pan que has puesto tendria suficiente
ResponEliminaPeto
Muchas gracias Miquel! Al final casi nos comimos toda la barra de pan...! hehehe ;P
EliminaBesos!
Doncs per ser el primer t'ha quedat super! bé, la pinta la té d'estar molt bo!
ResponElimina:) Moltíssimes gràcies Teresa! Una forta abraçada guapa!
EliminaLa cazuela es impresionante igual que el guiso. La verdad es que es para repetir este estofado ¿verdad? Besos.
ResponElimina:) Muchas gracias! Pues sí, en casa seguro que lo repetiremos en más de una ocasión ;)
EliminaBesos!
Buf, aquesta recepta és de nivell!!! té una pinta estupenda i segur que estava deliciós, ja fas bé de posar-hi pa perquè és inevitable no sucar-hi un parell de llesques!
ResponElimina^^ Moltes gràcies Montse! Estava molt bo, no em pensava que m'agradaria tant, i el pa... va volar! hehehe :P
EliminaPetonets!
T'ha quedat fantàstic... per sucar-hi pa! :)
ResponEliminapetons
Gràcies bonica! I tant!! ;)
EliminaUna forta abraçada!
Esta genial, te ha quedado estupendo, y si es un plato para hacer acopió de pan.
ResponEliminaUn saludo
^^ Muchas gracias!!
EliminaBesos!
Ummm que guiso más bueno!!! Yo pongo el pan Cristina, me encanta.
ResponEliminaBesos
Cocinando con Montse
;) Gracias guapísima!! Sí! El pan que no falte ;)
EliminaBesitos!
Quina bona pinta!! Hem d'aprofitar ara que encara fa fred per menjar aquests plats!
ResponEliminaPetons
I tant que sí, que vénen molt de gust, veritat? :)
EliminaMoltes gràcies guapa! Petons!
Nena! Quina salivera!
ResponEliminaFa molt bona pinta!!!
Jo tampoc sóc massa d'estofats, tot i que a la meva mare i la meva iaia se'ls hi dóna de vici!
però és el que té ser cuinera "novella", no??
La pinta és deliciosa, vindria molt de gust amb aquest fred!
Gaudiu molt d'aquest plat!
Una abraçada!
:) Moltes gràcies Kàtia! I tant que sí, les mares i àvies és que són totes unes expertes, eh? Tot el que ens queda per aprendre d'elles... hehehe ;)
EliminaUna abraçada bonica!
pero q cosa mas rica q te has preparado!!!! se ve de lo mas rico y a un estofado asi no se le puede decir q no.
ResponElimina;) Muchas gracias Mou!
EliminaBuen fin de semana! Besos!
Qué buena pinta! Me encantan las fotos, es para coger una barra de pan y ponerse a comer directamente de la olla! ;)
ResponEliminaBesos
hehehe, muchas gracias guapa! Que bien que te haya gustado ;)
EliminaBesitos y feliz fin de semana!
Ningú diria que és el teu primer estofat!! t'ha quedat molt bé, quina pinta!! jo he de confessar que encara no n'he fet mai... però aquesta és una bona proposta per començar! un petó!
ResponEliminaMerci Eva!!! Doncs sí! Com aquest encara no n'havia fet mai! ;) A veure si t'hi animes, doncs! ^^
EliminaPetonets i bon cap de setmana guapa!
hola Cristina, quin estofat més bo t'ha quedat, qualsevol diria que no ho havies fet mai, a més les fotos són precioses. Com et va el curs a la Hoffman?? quina enveja sana em dones. petonets
ResponEliminaHola bonica! Moltes gràcies ^^ estava molt bo!! :P
EliminaEl curs a la Hofmann va genial, m'encanta, cada vegada veig més que la pastisseria és el que realment m'agrada :) Els dilluns ara són el meu dia preferit de las setmana! hahaha
Petonets guapíssima!