Copa de poma amb iogurt i canyella


Avui toca una altra recepta dolça, però una mica menys que les anteriors i també més sana ;) La vaig fer un diumenge a l’hora de dinar, quan no tenia la intenció de preparar res, perquè durant el matí no havia estat a casa i em semblava que no tindria temps de fer res quan tornés. Però quan vaig arribar i faltaven una mitja horeta per dinar, em vaig posar a fer una ullada a l’apartat de postres de la meva nova adquisició: “Los 22 minutos de Julius”, que per cert m’agrada molt, i vaig trobar aquesta recepta facilíssima i molt ràpida de preparar! El resultat va agradar moltíssim i ningú es va pensar que l’hagués pogut fer amb menys de 20 minuts, que és el que vaig tardar! hehehe

La poma caramel·litzada i flamejada queda molt ben combinada amb el iogurt, i el toc final de la canyella m'hi va agradar molt. La canyella penso que dóna un toc molt bo en moltes receptes dolces (i també en algunes de salades) i especialment en les que porten poma. Si ho proveu ja em direu si us hi ha agradat!

INGREDIENTS (per a 6-7 persones)

- 4-5 iogurts naturals o grecs (jo en vaig posar tres de grecs i un de natural, perquè se'm van acabar els grecs)
- 3 pomes Golden
- 75 grams de sucre morè
- Canyella en pols
- 3 nous de mantega
- 1 xupito de brandy

PREPARACIÓ

Comencem pelant, traient el cor i tallant a làmines o a trossos petits les pomes.

Seguim posant una paella al foc (mitjà) amb la mantega tallada a trossos i el sucre. Tot seguit hi afegim les pomes i les saltegem fins que es caramel·litzin. Després les mullem amb el brandy i les flamegem.

Agafem les copes amb les que ho vulguem servir i hi posem una mica de iogurt al fons, ho cobrim amb les pomes i deixem que el seu líquid impregni el iogurt. Repetim la operació i ho acabem amb una mica de canyella en pols. I cap a taula!

Ja ho heu vist, si no teniu gaire temps i voleu fer alguna cosa rapideta, però al mateix temps ben bona, sana i que sorprengui a tothom, aquesta és una molt bona opció. I si ho voleu fer per esmorzar o per berenar, perquè no? Jo per exemple cada dia per esmorzar em menjo un iogurt amb cereals i dos torradetes i algun dia també em menjaria ben bé un gotet amb aquest iogurt amb poma... ja ho provaré... :P

Bon profit!

Milfulles (Reto Tía Alia)


Avui us porto una recepta de milfulles molt senzilla de fer, que està simplement deliciosa i que he preparat gràcies a la Carmen del Reto Tía Alia, que aquest mes ens proposava com a proposta dolça aquesta recepta! També m'hagués agradat fer la salada i no descarto fer-la ben aviat, però com ja sabeu, els dolços m'encanten i no em podia resistir a preparar aquesta!
Ja sé que últimament només penjo receptes dolces (i encara en tinc unes quantes més a punt per penjar :P), però ben aviat us en posaré alguna de salada, que també en tinc a punt unes quantes i n'hi ha varies que tinc pendents de fer ;) 

No he fet la recepta ben bé igual, però penso que així tothom fa la seva aportació i és una manera de tenir diferents variants. Ja veureu que aquesta recepta la podeu fer amb diferents ingredients, ja que la pasta de full permet moltes possibilitats de farcit i tot depèn dels gustos de cadascú. A nosaltres així ens va encantar i ja us puc dir que la repetiré segur, perquè en poca estona està llesta i el resultat és boníssim a més de ben bonic. Aquí teniu la proposta:
I ara us deixo amb la recepta que he preparat:

INGREDIENTS (per a 4 persones)

- 2 làmines de pasta de full (hojaldre), podeu fer-les casolanes o poden ser de les comprades (jo vaig fer-ho amb les comprades)
- Melmelada de fruits vermells
- Ametlles filetejades i torrades

Pel farcit de crema pastissera (la recepta la vaig seguir del blog de La cuina de sempre, que si no coneixeu us recomano que li feu una visita):

- ½ litre de llet
- 2 rovells d’ou
- 125 grams de sucre
- 40 grams de midó
- Essència de vainilla
- Una branca de canyella

Pel farcit de nata:

- 200 grams de nata líquida per muntar
- 2-3 culleradetes de sucre llustre

PREPARACIÓ

Comencem preescalfant el forn a 200ºC a dalt i a baix.

Seguim estirant la pasta de full amb el corró, després tallant-la amb la forma i grandària que vulguem (jo vaig fer-ho amb forma rodona a partir d’un tallador rodó) i, un cop tinguem el forn calent, la posem al damunt d’una safata de forn folrada amb paper vegetal, la punxem amb una forquilla per tal de que no ens pugi mentre l’enfornem i la cobrim amb un altre tros de paper vegetal i amb una altra safata apte per anar al forn, per així assegurar que ens quedi ben fineta. I l’enfornem durant 10 minuts aproximadament. Passat aquest temps la retirem del forn i la deixem refredar.

Continuem preparant la crema pastissera:

Per fer-ho posem tres quartes parts de la llet en un cassó juntament amb el sucre i la portem a ebullició (ho hem de remenar de tant en tant).

Mentre s’escalfa, posem dins un bol els rovells d’ou, la resta de la llet, el midó, una mica d’essència de vainilla i la branca de canyella i ho barregem fins que tot estigui ben integrat.

Quan la llet comenci a bullir, colem amb l’ajuda d’un colador petit la mescla anterior dins el cassó de la llet i el sucre, abaixem al foc (ho posem a foc baix) i ho anem remenant amb una cullera de fusta, de manera que no se’ns enganxi i ho fem fins que qualli (tarda poca estona). Finalment ho posem en una safata de vidre, ho cobrim amb paper film (fent que toqui la crema, perquè així no ens faci un tel al damunt) i ho deixem refredar a temperatura ambient.

Ara ja podem anar per muntar la nata (ben freda) amb l’ajuda d’un batedor elèctric. Quan gairebé la tinguem muntada hi posem el sucre llustre i l’acabem de muntar.

Ja només ens queda fer el muntatge de les milfulles:

Per cadascuna, comencem posant una fulla de pasta de full, l’untem amb la melmelada, hi posem una mica de crema pastissera (ja freda) al damunt, ho cobrim amb un altre tros de pasta de full, hi posem més melmelada i amb l’ajuda d’una màniga pastissera i amb la punta que més ens agradi hi posem la nata. I ara ja ho podem servir així i amb una mica d’ametlles filetejades i torrades pel damunt (les podeu torrar al forn, estenent-les al damunt d’una safata i un tros de paper vegetal i ja veureu que en poca estona queden torradetes), o bé hi posem posar una altra capa de nata, un altre tros de pasta de full a sobre i acabar-ho amb una mica de sucre llustre i amb les ametlles. 

I ja les tenim a punt! Ja veieu que és molt senzill i ràpid de fer i si en feu, ja veureu que el resultat no us decebrà, està boníssim!!

Per cert, si us queda una mica de crema pastissera o de nata ho podeu reservar a la nevera i aprofitar-ho per fer alguna altra recepta (la crema us aguantarà perfectament 2 dies).

Espero que us hagi agradat!

Bon profit!

Lioneses

Avui, per celebrar que ja ha arribat la primavera (i esperem que amb ella el bon temps), us porto aquesta recepta de lioneses, que també vaig fer ahir per tots els pares de la família! 

Després de fer els bunyols de Quaresma em vaig quedar amb les ganes de fer-ne, ja que la massa es fa pràcticament de la mateixa manera. I l'altre dia, mentre anava pensant què els hi podria fer, de cop se'm va encendre la bombeta i vaig dir: lioneses!

La recepta que vaig seguir per fer-les la vaig trobar al blog de Cuina per llaminers. De seguida em va convèncer i abans d'ahir a la tarda m'hi vaig posar!

No són difícils de fer, però es triga una bona estona a tenir-les llestes. El resultat, però, val molt la pena. Si les proveu de fer, ja veureu que en poca estona ja no en queda cap, en vas agafant una i una altra... fins que no en queda ni una! A mi és una de les coses que m'agrada més de la cuina, veure com el resultat té èxit! De totes maneres, si no en té tant, no passa res, provo de fer-ho d'una altra manera o no ho faig més i llestos ;) 

Què us sembla doncs, anem per la recepta?
INGREDIENTS (per a 30 lioneses grossetes o 60 de petites) 

Per la pasta "choux":

- 125 grams de farina
- 100 grams de mantega
- 3 ous grans
- 250 ml d'aigua
- Un pessic de sal
- Un altre ou per pintar-les
- Sucre llustre per decorar-les

Pel farcit:

- 500 ml de nata líquida
- Sucre llustre
- Cacau en pols

Pel caramel líquid:

- 250 grams de sucre
- 4 cullerades d'aigua
- 1 culleradeta de suc de llimona
- 8 cullerades d'aigua calenta

PREPARACIÓ

Preescalfem el forn a 200ºC.

Seguim posant dins un cassó l'aigua freda, la mantega a trossos i el pessic de sal. Ho posem al foc i mentre s'escalfa ho anem remenant fins que bulli. Quan comenci a bullir, ho barregem amb un batedor manual i hi afegim la farina (prèviament tamisada) d'un sol cop. Canviem el batedor per una espàtula i ho anem barrejant enèrgicament fins que es formi una pasta que s'ha de desenganxar de les parets del cassó. Quan això passi, ho retirem del foc i hi anem incorporant els ous, un a un, de manera que cada un d'ells vagi quedant ben integrat, i ho fem barrejant la massa fins que torni a quedar ben lligada. 

Tor seguit posem paper vegetal al damunt d'una safata de forn, posem la massa que hem fet dins d'una màniga pastissera i amb la punta que més ens agradi anem fent petits pilons, l'un al costat de l'altre amb la massa. Els podeu fer de la mida que vulgueu, jo els vaig fer petitons, perquè ens agraden més (van sortir 60 lioneses), però si els voleu fer més grans perquè us surtin profiteroles o simplement perquè us agraden més grans, doncs també ho podeu fer. 

Pintem les lioneses amb l'ou batut i les enfornem durant aproximadament 20 minuts (a la recepta original en són 30, però en el meu cas, al ser més petitones i suposo que pel tipus de forn, amb 20 minuts ja estaven a punt). Després encara no les retirem del forn, perquè podria ser que es desinflessin i perquè no ens passi el que fem és deixar-les 5-10 minuts més, amb el forn apagat i una mica obert. 

Passat aquest temps les retirem del forn, les posem en una safata i les deixem refredar.

Anem pel farcit:

Comencem posant la meitat de la nata líquida dins un bol i la muntem amb l'ajuda d'un batedor elèctric. Quan gairebé estigui muntada del tot hi afegim el sucre glaç (jo ho vaig fer a ull, n'hi vaig posar una cullerada o dos senceres, però depèn de com us agradi de dolça). L'acabem de muntar i la reservem.

Fem el mateix amb el que ens queda de nata, però a més del sucre glaç hi posem el cacau en pols (unes 2-3 cullerades, també al vostre gust). Ho reservem.

Ara el que fem és anar obrint les lioneses (han d'estar a temperatura ambient), tallant la part del damunt. Omplim la màniga pastissera amb la nata muntada, hi posem la punta que vulguem i anem farcint les lioneses (siguem generosos). Després fem el mateix amb les que vulguem farcir amb la nata trufada i ja les podem tornar a tapar totes. 

Seguim preparant el caramel líquid, que fem posant a escalfar dins un cassó el sucre amb les quatre cullerades d'aigua i la culleradeta de suc de llimona, i remanant-ho de tant en tant fins que es formi un caramel. I mentrestant posem a escalfar les 8 cullerades d'aigua (al microones o al foc). Quan el caramel estigui fet (ho veurem per la tonalitat marró que agafa i també per la olor que desprèn de caramel) el retirem del foc i hi posem les 8 cullerades d'aigua calenta per tal de que ens quedi líquid. Vigileu aquí, perquè pot ser que el caramel esquitxi, a mi em va passar i em vaig cremar una mica... ja sabeu com és el caramel... 

Ja només ens queda posar-hi el caramel i/o el sucre llustre pel damunt i ja les tenim llestes. Jo com que no sabia com ens agradarien més, en vaig fer algunes posant-hi només sucre llustre pel damunt i d'altres amb les dos coses. No vaig fer les lioneses molt dolces, perquè ser que a tothom li agrada que no ho siguin molt i quan vaig demanar com els hi agradaven més (si amb el caramel o només amb el sucre) i em van dir que de totes les maneres :) Així que si voleu, feu la prova i a veure què opineu! A mi em van agradar molt totes dues també! 
Espero que us hagi agradat!!

Bon profit!

Crema de Sant Josep

Avui, dia de Sant Josep, no hi podia faltar una recepta de crema catalana! He fet la crema de Sant Josep típica, però he posat una mica de poma a la base de les cassoletes per donar-li un resultat més suau. A nosaltres sempre ens ha agradat la crema, però no en grans quantitats i provant-la amb aquest toc de poma sembla que agrada molt més a tothom, ja que no atipa tant i li dóna un gust encara més suau i lleuger a la crema.

Aquest any, però, us he de dir que he seguit una recepta diferent de la que solia fer, perquè l'altre dia, buscant receptes en un llibre d'aquests de tota la vida i que fa ves a saber quants anys que tenim per casa, vaig trobar aquest altre mètode per fer-la i el vaig voler provar. El detall de la poma ja va ser un experiment meu per veure com sortia! Espero que us agradi i que us animeu a fer-ne, perquè la veritat és que no costa gens i el resultat us sorprendrà.

Així, què, som-hi?

INGREDIENTS (per a 4-5 persones)

- 4 rovells d’ou
- ½ litre de llet
- 5 cullerades plenes de sucre refinat
- 2 culleradetes plenes de midó
- La pela d’una llimona (sencera)
- 1 branca de canyella
- 2 pomes Golden grossetes (o de les que més us agradin)
- Sucre morè

PREPARACIÓ

Comencem per les pomes, així ja les tindrem a punt. El que hem de fer és treure’ls-hi la part central, el cor, posar-hi una branca de canyella al mig (opcional), embolicar-les amb paper film i posar-les al microones durant 5 minuts. Passat aquest temps, les traiem del microones, retirem el paper i amb l’ajuda d’una cullera els hi anem traient la polpa. Quan ja la tinguem tota, l’anem posant a la base de les cassoletes, just per cobrir-la.
I ara ja podem anar per la crema:

Primer posem una mica de la llet amb el midó i ho barregem una mica perquè es dissolgui. Ho reservem.

En un bol i en fred, batem amb un batedor manual els rovells d’ou i quan estiguin batuts hi afegim el sucre i ho tornem a batre bé. A continuació hi afegim la llet i l’altra part de la llet amb el midó i ho seguim batent. Tot seguit, quan tots els ingredients estiguin ben incorporats, ho passem pel colador xinès per tal de que no quedi cap grumoll. Ho posem dins un cassó i al foc (mitjà-alt) i hi afegim la pela de la llimona i la branca de canyella. Ho anem barrejant amb una cullera contínuament.
Mica en mica s’anirà espessint i ho retirem del foc just abans de que comenci a bullir per tal de que no se’ns negui.

Traiem la pela de la llimona i la branca de canyella, també les restes de la branca que hagin pogut quedar i ja ho podem abocar al damunt a les cassoletes.  
Ja només ens queda deixar-les refredar una mica i cremar-les (jo ho vaig fer amb un bufador per postres). Per fer-ho, posem una mica de sucre morè (ho podeu fer amb el sucre que vulgueu) al damunt de cada cassoleta i amb l’ajuda del bufador l’anem cremant mica en mica fins que ens quedi una bona crosta de sucre.
I ja les podem servir!
Ja veieu que no és una recepta gens difícil i mireu com queden les cassoletes al final de l’àpat... ;P
Felicitats a tots els Joseps i Josefines i a tots els pares! 

Bon profit!