Seguint amb l’èxit que va tenir l’altre dia la focaccia, avui he fet un altre
tipus de pa, la fougasse! A casa gairebé cada dia el meu pare ens prepara un pa
fet amb la panificadora, però de pa artesà poques vegades en fem i jo
concretament gairebé mai, potser perquè sempre m’ha donat la sensació de que és
difícil de fer i que comporta molt de temps fer-ne... però des de que vaig fer la
focaccia l’altre dia i vaig veure que no costava gens i que en poca estona
estava llesta, avui m’he animat a fer aquest altre tipus de pa artesà, també de
la Lorraine Pacale i que està boníssim!
La fougasse és un pa rústic típic francès, i concretament de la regió de la
Provença. És un plat sorgit de l’antiga Roma, on es coneixia amb el nom de
panis focacius, que era un pa pla fet al foc de la llar.
En general la fougasse sol ser salada, tot i que també
n’hi ha de dolces. Actualment se’n poden trobar moltes variants, ja que es poden utilitzar des d'olives, formatge, anxoves, cansalada, xoriço… fins a fruits
secs, rocafort… per farcir-la.
La seva forma també pot variar segons la regió, poden ser
rectangulars, en forma de corona o d’estrella, allargades, arrodonides, o com
aquest cas, en forma de fulla tropical...
I a més, buscant informació, he trobat que va
contribuir al naixement de diferents varietats de pa, com és la focaccia
italiana, així que amb el que m’agrada la focaccia, aquest pa també m’havia d’agradar
segur! ^^
Com veureu a les fotografies, l’he untat amb mató i nous i què us en puc dir? Fantàstica! És cruixent, però suau per dins i amb el toc de les fines herbes i el xoriço, està d’allò més bona! De moment només l’he provat jo :P així que de moment només us podreu refiar del meu criteri, hehehe, però espero que als altres, quan se la mengin per sopar, també els agradi. I que vosaltres, si la proveu de fer, també!! ;)
Com veureu a les fotografies, l’he untat amb mató i nous i què us en puc dir? Fantàstica! És cruixent, però suau per dins i amb el toc de les fines herbes i el xoriço, està d’allò més bona! De moment només l’he provat jo :P així que de moment només us podreu refiar del meu criteri, hehehe, però espero que als altres, quan se la mengin per sopar, també els agradi. I que vosaltres, si la proveu de fer, també!! ;)
INGREDIENTS
- 500 grams de farina de força
- 1 sobre de llevat fresc (no del químic)
- 2 culleradetes de sal
- 30 cl d’aigua
- 50 grams de xoriço
- Fines herbes
- Oli d’oliva verge
- Llet
PREPARACIÓ
Preescalfem el forn a 200ºC a dalt i a baix i amb aire.
Ara l’estirem una mica al damunt del marbre enfarinat, hi posem les fines
herbes i 25 grams del xoriço tallat a trossets petits al centre, la ben pleguem
i la tornem a estirar amb l’ajuda d’un corró i donant-li la forma que vulguem
(costa una mica, però insistint acaba quedant de la forma desitjada). Ara, si volem que tingui aquesta forma de fulla, li fem un
tall al mig i tres per banda i els obrim força amb els dits, perquè així quan
creixi es mantinguin. Seguidament la posem al damunt d’una safata de forn
folrada amb paper vegetal, hi posem un tros de film transparent al damunt amb
oli d’oliva (perquè no s’enganxi) i la deixem créixer, prop del forn calent, durant uns 30 minuts.
Passat aquest temps, la pintem amb una mica de llet, hi posem la resta de
xoriço a trossets pel damunt i l’enfornem durant aproximadament mitja horeta
(podem posar gel o aigua a la base del forn, per crear vapor i així ajudar-la a
créixer abans de que es formi la crosta).
Finalment la retirem del forn, la deixem refredar i ja la tenim!!
Bon profit!
Quina pinta més bona!
ResponEliminaNo he tastat mai la fougasse, però si que sóc molt fan de la focaccia!
Em quedo la recepta!
Petons!
Així com jo Sheyla! ;)
EliminaMoltes gràcies guapa!! Molts petons!
Parece que la foccacia era un calentamiento... Menudo pan te has marcado, con una pinta increíble y abre el apetito con sólo ver tus fotos. Enhorabuena! A ver cuando me animo yo a hacer alguno de ellos. Besos
ResponEliminahehehehe ;) Muchas gracias Alfonso!! Hasta ahora le tenia un poco de "miedo" a hacer pan, pero me parece que poco a poco se me va quitando! La verdad es que para ser bastante novata en el tema, estoy contenta con los resultados :)
EliminaMuchas gracias, me alegro de que te haya gustado!! Un fuerte abrazo!
No l'he vist mai aquesta recepta, sembla tota una delícia! petons
ResponEliminaJo fins fa poquet tampoc! Em va cridar força l'atenció i el resultat m'ha agradat molt i a casa, al final, també! ^^ Així que a seguir provant pans! :P
EliminaGràcies guapa, petons!
M'hauràs de fer un taller de pa, n'ets una experta!!!
ResponEliminahahahaha no gaire no, Àgata! Sóc ben nova en el tema "pa", però a veure si mica en mica en vaig aprenent ;)
EliminaMoltes gràcies!! ;) Petonets guapíssima!
Que pintaza tiene ese pan, me encanta¡¡¡ me muro por un trocito, besos
ResponEliminaQué bien que te haya gustado!! Me alegro mucho :)
EliminaMuchas gracias guapa, besitos!
Qué trocito me comía ahora mismo. Tiene una presentación increible me parece una receta muy acertada. Muchos besitos.
ResponEliminaMuchas gracias Olimpia!! Me alegro muchísimo de que te haya gustado ^^
EliminaUn fuerte abrazo guapa!
Uauuuu, que bo, si es que mhaig de tirar a la piscina en fer pa, es que no hi ha forma. Petons. Yolanda.
ResponEliminaJo tampoc m'atrevia Yolanda, però val la pena, perquè hi ha receptes de pa ben senzilles i ràpides, que per començar són genials i amb un resultat ben bo! Ja vaig pensant en el pròxim! hehehe ;)
EliminaPetons guapa!
que maca t'ha quedat,i quina pinta....si pogues agafar-ne un tros! petons
ResponEliminaMoltes gràcies Roser!! Me'n alegro de que t'agradi :)
EliminaMolts petons guapa!!
oh que bo, Cristina!! T'estàs convertint en una experta en pans! Em pensava que la fougasse venia de València. i resulta que és francesa!! Petons
ResponEliminaEncara no Marina! hehehe :P però mica en mica se'n va aprenent ;) Jo tampoc ho sabia!!
EliminaGràcies guapa, una abraçada!!!
El pan que nos has puesto hoy es fantástico!!!! Y que decir del acompañamiento de requesón y nueces... Divino!!!
ResponEliminaLas masas de pan enganchan, a qué si??? Jejejeje
Un besito Cris,
Sandra von Cake
Me alegro de que te haya gustado Sandra!! Muchas gracias!!! ^^
EliminaLa verdad es que sí, y mucho!!! En pocos días he hecho lo que nunca me había animado a hacer!! Y ya tengo ganas de probar con otro tipo para la próxima! :D hehehe
Muchos besos guapi!
con ese pan tiene que estar rico todo..me encanta! un beso
ResponElimina;) Muchas gracias Tere!!! Realmente con todo esta rico, sí!! hehehehe
EliminaMuchos besos!!
I amb xoriç...si faig aquest pa corro el risc que ni tan sols arribi a l'hora de sopar! Genial Cristina!
ResponEliminahehehehe ja va bé!! A casa en canvi el xoriço només ens agrada a uns quants, a la meva àvia per exemple no li agrada gaire, perquè el troba una mica fort de gust, però la veritat és que en aquest pa li dóna un toc molt bo i pels que potser el xoriço no els agrada tant, tampoc es nota molt. A mi m'hi va encantar!! :P A veure què hi posaré a la pròxima... :P
EliminaMe'n alegro molt de que t'hagi agradat Mònica!!
Moltes gràcies i molts petons guapa!!!
Cristina, quina casualitat oi? la teva està també impressionant, tens raó i la podem farcir de qualsevol ingredient, jo l'he feta amb olives negres i tu amb xoriç. Les dues ideals. em quedo també pel teu blog.
ResponEliminaHola Rosa!!! Sí que va ser casualitat, perquè a més la vam fer amb un dia de diferència!! I ahir mira, vaig pensar, va, mira a veure altres receptes d'aquest pa, a veure què hi ha posat la gent... i de cop vaig anar a parar al teu blog i vaig veure que l'havies fet el dilluns! hehehehe Jo la veritat és que no coneixia aquest pa, va ser a partir del programa de la Lorraine Pascale que vaig veure'l i em va semblar, a part de fàcil de fer, ben bo, així que ahir m'hi vaig posar i aquest en va ser el resultat!! :D
EliminaLa teva versió amb olives també ha de ser boníssima, així que a la propera, potser la farciré seguint la teva recepta! ;)
Me'n alegro molt de que et quedis per aquí guapa, benvinguda!!! Molts petons!
Hola Cristina, si ja em va agradar la focacia ara aquesta fougasse m'ha encantat. A mi em passa igual amb el pa encara no m'he atrevit amb aquestes masses, només a la panificadora que m'encanta pel còmode que és, em vaig comprar el llibre de Pa de Xavier Barriga i vull començar fer cosetes. Aquest tros amb mato i nous Hmm que ganes de provar-ho!! Un petonet
ResponEliminaHola guapa! Que bé que t'hagi agradat!!!
EliminaAra fa una estona que m'estava mirant aquest llibre per internet, perquè tinc ganes de comprar-lo i de provar més receptes de pa! A veure si així n'aprenc una mica... ;)
Amb la panificadora realment queden boníssims, però artesans són encara millors!! :)
Moltes gràcies ^^ Un petonet!!
Que pinta tan buena tiene esta pan frances! Crujiente por fuera y blando por dentro, como me gusta a mi! Ya veo que te estas aficionando a los panes, genial! Besos Cristina!
ResponEliminaMuchas gracias Álvaro!! :) Pues sí... de momento he probado recetas sencillitas y rápidas, pero estoy bastante contenta con los resultados! A ver si poco a poco voy aprendiendo, que con lo que nos gusta el pan y con la cantidad que llegamos a comer cada día, vale la pena saber hacerlos! Además no me lo pensaba, pero es bastante divertido prepararlos :)
EliminaMuchos besos!!
Mai he provat aquest pa, me'l posso a pendents
ResponEliminapetons
;) Prova'l, ja veuràs que bo!!
EliminaPetons i bon cap de setmana!!