Avui us porto una recepta de coca de Sant Joan! És la primera vegada que en faig i he de dir, que tot i que em va portar molta estona fer-la, estic contentíssima amb el resultat! :D Ja us vaig dir que miraria de fer algun pa cada setmana i aquesta vegada ha estat el brioix, que evidentment també es pot menjar en forma de petits entrepans farcits d'embotits, per exemple, tot i que en versió dolça és tant bo...
Quan em poso a fer masses de pa, de coques... el que sempre em fa més "por" és la textura que em quedarà. Suposo que és una mica el que mirem tots, però és que a casa, si està una mica espès ja no els hi agrada... i a mi personalment tampoc... Per tant, sempre miro de que em quedi el màxim de tovet i d'esponjós possible. I en aquest cas ho vaig aconseguir i molt!
La recepta és extreta del llibre de "Brioixeria feta a casa i amb el gust de sempre" d'en Xavier Barriga. Ell hi va posar fruita confitada i jo em vaig decantar més per posar-hi crema, ja que la fruita confitada no ens acaba d'agradar, tot i que ja diu que es pot combinar amb el que es vulgui: xocolata, fruits secs, crema... De moment puc dir que tot el que he anat fent d'aquest llibre ha quedat genial i és que les explicacions estant molt bé i si ho vas seguint a poc a poc i amb paciència, surten autèntiques meravelles.
Jo us recomano que si teniu una estona la proveu de fer, perquè ja veureu que el temps de dedicació val la pena! Ja m'ho explicareu... ;)
INGREDIENTS (per fer 2 coques com les de les fotografies)
Per les coques:
- 500 grams de farina de gran força
- 10 grams de sal
- 100 grams de sucre
- 150 grams d'ou (3 unitats)
- 100 grams de mantega
- 100 grams de pasta de brioix fermentada (és opcional. Jo no n'hi vaig posar)
- 120-130 ml d'aigua
- 35 grams de llevat fresc (en vaig trobar al supermercat, a la mateixa secció on hi ha les masses de pasta de full, filo...)
- La ratlladura de mitja llimona
-
½ culleradeta rasa de canyella en pols
- 1 ou per pintar les coques
- Sal
Per la crema:
- 500 ml de llet
- 40 grams de Maizena
- 100 grams de sucre
- La ratlladura d'una llimona (o un tros)
- 1 beina de vainilla
- Una branca de canyella
- 3 rovells
I per acabar de decorar:
- Pinyons
- Sucre
PREPARACIÓ
Per fer la pasta de brioix es poden treballar els ingredients a mà o a màquina. Jo recomano fer-ho a màquina, perquè manualment costa força i el resultat potser no serà el que volem.
Posem tots els ingredients a amassar dins la màquina, excepte la mantega, que posarem a mig pastar (quan la massa s'hagi format), el llevat fresc, que posarem quan falti poca estona per tenir la massa llesta i una mica d'aigua, que reservem per si més endavant n'hi hem d'afegir.
La mantega la tallem a daus i la reservem a la nevera fins que tinguem la pasta formada, que és quan l'incorporem (ben freda) i la continuem deixant treballar dins la màquina fins que s'hagi incorporat del tot. És un procés una mica lent i potser és el pas més complicat, degut a que s'han d'intercalar períodes de treball de la pasta amb períodes de repòs per tal que la massa es relaxi. Jo com que ho vaig posar a la panificadora les estones de repòs ja les anava fent, però si es fa a mà o amb la batedora de taula cal anar fent aquestes petites pauses.
Quan la pasta estigui gairebé a punt i la mantega estigui incorporada i absorbida, hi afegim el llevat fresc, juntament amb una mica d'aigua perquè es dissolgui millor. Deixem que es segueixi pastant fins que ens quedi fina, elàstica i no s'enganxi ni a les parets de la batedora o del bol, ni tampoc a les nostres mans.
És important que tingui aquesta textura, perquè així el resultat serà com volem, tovet i esponjós.
Ara formem una bola amb la pasta i la deixem reposar una hora a la nevera i dins un bol untat amb una mica d'oli d'oliva i tapat amb film transparent.
Passada aquesta estona retirem la massa de la nevera i en fem les porcions que vulguem. Hem de contar que una porció de 350 grams seria aproximadament per a 4 persones. Les treballem una mica, fent-ne boles llises i uniformes i les posem al damunt d'una safata lleugerament pintada amb oli d'oliva, les tapem amb un drap i les posem uns 30 minuts més a la nevera. Així, després, ens anirà millor de donar-los la forma de coca.
Passada aquesta mitja hora les retirem de la nevera i amb l'ajuda d'un corró els donem la forma ovalada característica de les coques i de més o menys 1 centímetre de gruix. Les pintem amb l'ou batut amb una mica de sal (que els donarà una brillantor ben maca), si volem posar-hi fruita confitada ara és el moment de posar-les i les deixem fermentar en un lloc càlid, fora del corrent d'aire (el forn pot ser una bona opció), durant aproximadament 90 minuts. És important no deixar que les peces agafin massa volum, perquè el brioix, quan és massa fermentat, té tendència a perdre gust i a quedar eixut de pressa un cop ha sortit del forn.
Mentre fermenta, és bon moment per fer la crema:
Posem un cassó al foc amb gairebé tota la llet, excepte una petita part (que barregem amb la maizena), la branca de canyella, la pell de la llimona i les llavors de l'interior de la beina de vainilla. Deixem que bulli.
Mentrestant batem els rovells d'ou amb el sucre i quan la llet comenci a bullir la retirem del foc, hi afegim la mescla, ben batuda, dels rovells i el sucre i ho ben mesclem. Tot seguit hi afegim la maizena dissolta en la llet i ho tornem a posar al foc, barrejant constantment, fins que ens espesseixi. Quan això passi ho retirem del foc, traiem la branca de canyella i la pell de llimona (si n'hi hem posat un tros sencer) i la passem a un bol tapat amb paper film (que toqui el damunt de la crema, perquè no es formi cap tel al damunt) fins que es refredi del tot a temperatura ambient.
Quan falti poca estona perquè ens hagin fermentat les coques, escalfem el forn a 190ºC a dalt i a baix i amb aire i, en cas de que les coques estiguin a dins, evidentment les traiem i les deixem acabar de fermentar a fora i tapades amb un drap.
Quan hagin doblat gairebé el seu volum, les decorem amb la crema (amb la màniga pastissera), els pinyons i un bon grapat de sucre i ja les podem enfornar durant uns 17 minuts o fins que veiem que van agafant color. Veurem que augmenten molt de volum i que agafen un color molt bonic.
Quan estiguin llestes les retirem del forn, piquem amb el mànec d'un ganivet a sota de les safates i esperem que es refredin del tot per treure-les i servir-les!
Ja les tenim a punt, precioses i amb una oloreta deliciosa! :P
Si no les volem menjar de seguida és imporant reservar-les a la nevera fins poc abans de servir-les, perquè ja sabem com és la crema... i amb la calor que ja comença a fer és millor mantenir-les ben fresquetes ;)
Espero que us hagi agradat i que us animeu a preparar-les per Sant Joan! A casa no hi faltaran! ^^
Bon profit! I tot i que encara faltin uns quants dies, que passeu una fantàstica i divertida revetlla de Sant Joan!
Si que porta força estona... més aviat unes quantes hores... però la satisfacció quan la has feta és tan gran que val la pena, no et sembla?
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Sí que acaben sent unes quantes hores sí... però val moltíssim la pena i la satisfacció, és el que dius, és molt gran i quan veus que agrada, encara més!! :D
EliminaMoltes gràcies bonica!! Molts petonets!
Boníssima, Cristina!! I de crema, que encara és més bona!! El Xavier Barriga té receptes genials, quan els agafes el truc ja hi som, no podem parar!! Fa poc que tinc el de brioixeria però hi ha tanta feina per fer, encara...!! he he. Petons, guapa.
ResponEliminaMoltíssimes gràcies Marina!! Amb crema és de la manera que potser ens agrada més a casa, la trobo deliciosa i passa sola! :P
EliminaAquest llibre és genial i enganxa moltíssim! hehehe
Una abraçada guapíssima!!
Uuuuf quina bona pinta té !!! Uuuuau!! Jo soc incapaç de fer-la.. mai he sigut capaç d'aconseguir una coca de Sant Joan que estigués bona i tova! jajaja Pero a tu t'ha quedat espectacular!! Té molt molt bona pinta!! Un petonas
ResponEliminaNo dona no, segur que a la pròxima va la vençuda!!! ;) Seguint aquesta recepta, es tarda estona, però el resultat és fantàstic!! Prova-la :)
EliminaMoltíssimes gràcies guapíssima!!! Molts petonets! ^^
osti osti ,....m'apunto la teva recepta!! aquest any la faig real, sense trampes!! petons
ResponEliminahehehe anima't a fer-la Roser, que ja veuràs que bona que està! ;) Ja m'explicaràs què tal!!
EliminaMolts petons!!!
Aquesta coca ha d'estar deliciosa Cristina! A mí la coca de crema és la que més m'agrada, i veient com t'ha quedat, si encara te'n queda deu ser un miracle!
ResponEliminaPetons!!
Moltíssimes gràcies Víctor! Doncs no en queda no... hehehe ;) També és de les que més ens agrada, trobo que la crema li dóna un toc molt suau i que fa que encara passi més bé!! De qui poquets dies a tornar-hi!! :)
EliminaMolts petons!!!
no hay mas que ver ese corte tan esponjoso y delicioso! tiene que estar buenisima, bicos
ResponEliminaMuchas gracias guapa!!! La verdad es que estaba muy buena! hihihi ;P
EliminaMuchos besos!!!
Hola Cristina! Sin duda el tema del horno y las masas las dominas, ya lo estoy viendo día a día. Pedazo de brioche que te ha salido, y lo mejor de todo es que las fotos lo dicen todo (casi que el resto lo lees rapidito porque quieres eguir viendo más fotos). Y en la primera que se ve tu mano, el corte del bollo tan esponjoso.... que bueno chica! Besos y a seguir así.
ResponEliminaBueno... no sé si lo domino demasiado aún... hehehe pero intento mejorar poquito a poco y día a día!! ;) Me alegra mucho que pienses así!! ^^ Muchísimas gracias!!
EliminaUn fuerte abrazo Alfonso!
Ostres, ja la he guardat, la faig segur segur, ja t'ho dirè. Petons. Yolanda.
ResponEliminaQue bé Yolanda!! Sí, diga'm a veure què tal, ja veuràs com surt boníssima!! ;)
EliminaMolts petons!! :D
Que bona Cristina!!! T'ha quedat genial!!! Jo també vull provar de fer la coca de sant joan aquest any.... no l'he fet mai, però després de l'èxit dels tortells de reis l'he de fer!! La teva sembla super esponjosa i toveta...mmmm!!! m'encanta!
ResponEliminaMoltes gràcies Neus!! ^^ Prova de fer-la, perquè val molt la pena! Fer receptes com aquesta o com el tortell de reis sempre fa il·lusió, és molt gratificant i si el resultat surt bé i agrada, encara més! A mi m'agrada molt i tot i l'estona que em va portar fer-les, ja tinc ganes de preparar les del dia de la revetlla! ;)
EliminaPetonets guapíssima!
Cristina, magnífica explicació i magnífica coca! En Barriga és un geni pastisser! Una abraçada!
ResponElimina:D Moltes gràcies Mònica!! Que bé que t'hagi agradat!!
EliminaI tant que ho és, és un crac!! ;)
Una forta abraçada guapa!
Pero bueno!!! A esta hora que entro a ver lo que se cuece por los blogs y me encuentro esta maravilla Cris!!! Que colorcito tiene!!! Ains, tengo micas de España y de todos sus dulces!!!
ResponEliminaUn besito guapa,
Sandra von Cake
hehehe ;P Muchas gracias Sandra!! Que bien que te haya gustado!!! Me alegro mucho! :D
EliminaNos tienes que enseñar postres alemanes! ;) Muchos besitos guapa!
Cristina no em sorpren que hagis triumfat, té una pinta sobrenatural!! Havia provat una recepta i no em va quedar bé, la massa no portava ou, i totes les altres que he vist sí que en porten... tot un conjunt d'errors que no van donar bon resutlat.
ResponEliminaA veure si aquesta em queda bé, la provaré un dia d'aquets!:)
Ja veuràs com la pròxima et sortirà perfecte Mireia! ;)
EliminaMoltes gràcies guapíssima!! Una abraçada!!
Ei pero que bona aquesta coca la meva preferida amb crema i pinyons!
ResponEliminaque passis una bona revetlla!
Moltes gràcies Raquel!! A casa també és de les nostres coques preferides :)
EliminaMolts petonets i igualment guapa!!
divina te ha quedado es la cosa favorita en mi casa.
ResponEliminaBona revetlla
Peto
Muchísimas gracias Miquel!! ^^
EliminaIgualmente! ;) Petons!
Ahhhhy las cocas, si estan deliciosas, soy de bollitos dulces, si no los tengo en casa es por que los deboro. tiene una pinta fantastica tu receta, Un abrazo.
ResponEliminahehehe así te pasa lo mismo que a nosotros! Son un vicio estos dulces!! ;)
EliminaMuchas gracias guapa!! Muchos besos!
Pedazo de coca te has marcado! Tiene una pinta deliciosa! Seguro que no duro ni un dia. Besos Cristina!
ResponElimina:D Muchas gracias!! Duró poquito, poquito! hehehe ;)
EliminaMuchos besos!!
Te ha quedado estupenda, con un paso a paso muy bien explicado y una fotos tentadoras a más no poder. ¡Toda una invitación a prepararla!
ResponEliminaUn beso.
Me alegro mucho de que pienses así guapísima!! Muchas gracias!!!! ^^ Pruébala, que ya verás que rica está! :)
EliminaUn fuerte abrazo!!
el tall es perfecte Cristina!!! quina pintassa. La de crema és la meva preferida, però shhhhhhhh. petonets
ResponEliminaMoltes gràcies Judith!! També és la meva! ^^ Tu tranquil·la, que serà el nostre secret! hehehehe ;P
EliminaMolts petonets guapa!
Que bé que t'ha quedat la coca, bonissima segur!! petons
ResponEliminaSí que estava bona, sí!! hehehe :P Moltes gràcies guapa! Petonets!!
EliminaCristina aquesta coca és la meva favorita, jo la faig tots els anys però amb una altra recepta, aquesta t'ha quedat genial, quin tall, molt toveta. M'anoto la recepta i la compararé amb la meva. Si no poses la pasta de brioix fermentada, no cal afegir res més?? Un petó i feliç revetlla
ResponEliminaHola guapíssima!! Moltes gràcies!! ^^
EliminaJo és la primera que faig així i ens va encantar! Prova-la a veure si us agrada ;) Ja em diràs què tal!
Sempre és millor posar-ne de pasta de brioix fermentada, però en cas de no posar-la, no cal subtituir-la per cap altre ingredient. Jo ho vaig fer sense i el resultat va ser boníssim i esponjós. De totes maneres la propera vegada miraré d'utilitzar-ne i així podré comparar els resultats :)
Una forta abraçada, bon cap de setmana i que tu també passis una feliç revetlla!
Deu!! A aquestes hores no es pot mirar coses aixina de bones, que m'entra una fam com si no hagués menjat en dos setmanes xD Per fi he terminat els exàmens (i la carrera, a falta de que em diguen una nota, així que creue els dits!) i ara toca posar-me al dia. Primer de tot, perdona la meua absència per aquí però no tenia temps de res, i la veritat que estava desitjant tindre aquestos moments per a mirar receptes (i més si tenen tan bona pinta com la teua!) Definitivament tenim que provar a fer la coca esta, té que estar per a menjar-la tota d'una xD
ResponEliminaVaig a mirar les altres receptes, i per cert, abans de que m'oblide... ¿de Whole Kitchen saps si hi ha la proposta dolça? A nosaltres nos ens ha arribat res i això que ens apuntarem a les dues, pero tan sols en arrivà al correu la salada >/<
Molts besets! :D
hahaha Ja veuràs com haurà anat genial el curs! Que bé, oi, quan arriba el final de carrera? Quan arriba el bon temps, la graduació, el viatge de final de carrera o les vacances, és igual! El descans i final tant esperat! I si a més saps que segurament tot haurà anat bé, molt millor! Per mi l'últim any, per tot, va ser el millor!! ;)
EliminaTranquil·la per no venir-me a veure dona! ;) Jo em sembla que en plena carrera no hagués pas pogut compaginar-ho tot! hehehe I que bé que t'hagi agradat la recepta de la coca! Realment val molt la pena, està, com dius, per menjar-la tota d'una!! :P
Perdona per tardar a contestar-te, però és que no he estat per aquí fins avui!! Em sembla que tot i que no ens enviïn els correus tot segueix endavant ;) Jo estic dins dels dos blogs, em van enviar un missatge per formar part del cercle salat i un altre pel dolç i els vaig rebre tots dos al mateix temps. Potser no van rebre que us havíeu apuntat i per això no us ho han enviat :S
Moltes gràcies bonica!! I molts petons!!
Pues para ser la primera vez que la haces te ha quedado impresionante. Me encanta la coca con crema y piñones.
ResponEliminaSaludos
Muchísimas gracias Maria Dolores!!
EliminaMuchos besos guapa!
¿Te puedes creer que todavía no he probado la coca de San Juan! Y ya tardo viendo lo esponjosa que te ha quedado. Besos.
ResponEliminaPues la tienes que probar Pilar!! Está buenísima!!! :P
EliminaMuchos besos guapa y muchas gracias!!
magnific l'aspecte d'aquesta coca de St Joan... per llepar-se els dits i sense parar de repetir
ResponElimina^^ Moltes gràcies Alfons!!! Qué bé que t'hagi agradat, me'n alegro molt!!
EliminaUna abraçada!
Feia temps que no veia una coca com deu mana. Noia t'ha quedat fantàstica!!! Felicitats pel resultat, Cristina.
ResponEliminaOstres, moltes gràcies Mercè!! Que contenta estic de que pensis així!! :D Realment va quedar boníssima i les del dia de la revetlla també, estic molt contenta del resultat! Ara penjaré la foto de l'altra versió que vaig fer per Sant Joan ;)
EliminaMolts petons guapíssima!!!
Hola, es el primer cop que visito el teu blog i volia felicitar-te per la manera com expliques les receptes, les imatges... Ja tens un seguidor més!
ResponEliminaPerò una pregunta, la crema la fiques abans d'enfornar o quan ha doblat el volum dintre el forn? Es que no m'ha queda't clar. I ja que estic.. jejeje si ho faig a mà, sabries dir-me quants períodes de repós i quants d'amassar he de fer, i de quants minuts?
Moltes gràcies, aquesta setmana la faré!
Hola Ferran! Moltíssimes gràcies per visitar-me i per quedar-te ;) me'n alegro molt! :)
EliminaSobre les qüestions que m'has fet, primer de tot, la crema la vaig posar abans d'enfornar i pel que fa a l'amassat, dir-te que si es fa a mà, ho has d'anar amassant a poc a poc (molta paciència, hehehe) i la mantega i el llevat no els has d'incorporar fins que vegis que la massa ha absorbit bé tota l'aigua, que per anar bé has d'anar posant a poc a poc, ja veuràs que quan la massa queda seca necessita que n'hi vagis afegint mica en mica. No et sabria dir l'estona d'amassar (a màquina normalment solen ser uns 15-20 minuts) ni la quantitat de reposos, perquè depèn de l'amassat que faci cadascú, però sí que ho has d'anar fent suaument i que quan vegis que la massa s'enganxa molt, el millor és parar uns 5-10 minuts i després tornar-hi, i de pas també reposes tu ;) Veuràs que quan hi posis la mantega serà quan et costarà més que s'integri bé i quedi una massa ben elàstica i que gairebé no se t'enganxi a les mans, serà llavors quan hauràs de fer més pauses segurament.
Espero que et surti genial, ja veuràs que bona! I aquesta setmana miraré de fer-ne alguna versió nova i publicar-la :)
Petons!
Ja n'he fet dues de grans i han queda't molt bones! Però em vaig passar una mica amb l'aigua (al dissoldre el llevat) i em va tocar afegir més farina, però han queda't boníssimes igualment, per tant, el pròxim dia si controlo l'aigua ja seràn espectaculars! jajajaja
EliminaMoltes gràcies per la recepta, i et deixo cauré una petició... jejeje si algún dia pengessis una recepta per aprofitar les clares d'ou més enllà d'una truita em faries un gran favor!
Gràcies i bon Sant Joan!
Ostres que bé!! Me'n alegro molt de que sortissin tant bones! :D
EliminaDe res Ferran, a tu!!! ;)
D'acord, anotat! Ja miraré de parlar-ne algun dia, que ja se m'acut alguna coseta ^^
Petons i igualment, que vagi molt bé!
Torna Sant Joan i torno a recordar la recepta! Des de 2014 que faig la mateixa coca, aquest Sant Joan farà 5 anys, mai falla!
EliminaHola Ferran :) que bé que us agradi, me'n alegro molt, de veritat! M'ha fet molta il.lusió el teu missatge, moltes gràcies!!
EliminaBona nit!
ResponEliminaFa uns dies vaig fer aquesta recepta, i he de dir-te que queda super bé. Vaig fer dues coques, una la vaig fer tal cual ho fas tu, i l´altre, la vaig deixar tapada tota la nit a la nevera, i al matí després de donar-li forma, i deixar dues hores que fermentés, la vaig enfornar, i queda molt i molt bona, tipo brioix, tendre i suau. Com que era per a nens, vaig afegir després de posar l´ou, unes pepites de xocolata. Gràcies!! Haig de fer-me amb aquest llibre.
La probaré..té una pinta espectacular...a veure si l'endemà continua tendre,perquè l'he de fer demà per la revetlla que és al dia següent..si la faig amb amassadora,a l'incorporar la mantega com vaig fent el tema d'amassar i pauses??merci!!!!!!
ResponEliminaQuina bona pinta! Aquest any les faré! Una pregunta... es poden fer el dia abans?
ResponEliminaMoltes gràcies!!!
Hola Mariona! Al ser brioix, sempre és millor fer-les del dia, sinó el que pots fer és fer-la al dia abans, filmar-la, congelar-la i al dia següent la poses al forn a 180 graus i quan el forn t'arribi a aquesta temperatura, treure-la. Queda molt bé, tot i que jo prefereixo fer-la el mateix dia ;)
EliminaUna abraçada!
Gràcies per contestar! Aquesta tarda n'he provat de fer amb la meitat de la massa per veure si em quedava bé i la tinc al forn.... fa una pinta!!! Una altra pregunta... és molt
ResponEliminaImportant respectar el temps de repòs? La podria deixar tota la nit reposant a la nevera? És per questio de temps... moltes gràcies!
Hola bonica!
EliminaSí que són importants, però tanbé és cert que pots provar a fer-ho així ;) per cert, com va quedar?
Ha quedat espectacular!!! Moltes gràcies per la recepta i els missatges! Tens instagram? T'etiquetaria...
ResponEliminaAi que bé! Me'n alegro molt!! :))
EliminaSí que en tinc! Em dic: cris_hebe
Merci bonica!! Bona revetlla!!