Pastís de cireres / Pastel de cerezas (Cherry Pie)


És temps de cireres i per això una recepta on elles en fossin les protagonistes no hi podia faltar! Dolces, tendres, de textura carnosa, brillants... són de les fruites que solen agradar a petits i grans, i a més ens aporten molts beneficis, ho sabíeu?

Es tiempo de cerezas y por ello una receta donde ellas fueran las protagonistas no podía faltar! Dulces, tiernas, de textura carnosa, brillantes... son de las frutas que suelen gustar a pequeños y a grandes, y además nos aportan muchos beneficios, lo sabíais?
La cirera destaca, entre altres coses, per ser una fruita antioxidant, per contenir un 2% de fibra que ajuda a regular el trànsit intestinal, conté vitamines C i A, importants pel bon funcionament de l’organisme i pel bon estat de la pell i de la retina. També conté potassi i calci, molt importants pel nostre sistema nerviós, muscular i ossi... Així que ja ho sabeu, ara que n’és temporada i que a més de delicioses ens aporten tants beneficis, aprofitem-les!

De petita els meus avis tenien un cirerer i recordo que quan era temporada de cireres tot el dia hi estàvem enfilats i vinga i vinga menjar cireres! I si veia a algú del carrer que ens en venia a agafar, no veieu com em posava! hahaha Amb els anys, però, aquest arbre malauradament es va tenir de tallar i ara només ens en queda el record. Tot i així, ara tenim la sort de tenir els cirerers de l’avi de l’Albert, que no en té un, sinó que en té ben bé una dotzena o més, així que durant unes quantes setmanes a casa no hi faltaran cireres! :P I aprofitant que comencen a estar a punt, aquest cap de setmana en vam anar a collir un bon cistellet per de seguida, recent collides, fer-ne aquest pastís. 

El cherry pie és un pastís típic americà, molt senzill de fer, que consisteix bàsicament en una pasta brisa, que per anar bé ha de ser casolana (no té res a veure amb la comprada) i amb les cireres.
La cereza destaca, entre otras cosas, por ser una fruta antioxidante, por contener un 2% de fibra que ayuda a regular el tránsito intestinal, contiene vitaminas C y A, importantes para el buen funcionamiento del organismo y para el buen estado de la piel y de la retina. También contiene potasio y calcio, muy importantes para nuestro sistema nervioso, muscular y óseo... Así que ya lo sabéis, ahora que es temporada y que además de deliciosas nos aportan tantos beneficios, aprovchémoslas!

De pequeña mis abuelos tenían un cerezo y recuerdo que cuando era temporada de cerezas todo el día estábamos encima del árbol  y venga y venga comer cerezas! Y si veía a alguien de la calle que nos las venía a coger, no veáis cómo me ponía! hahaha Con los años, sin embargo, este árbol desgraciadamente se tuvo que cortar y ahora sólo nos queda su recuerdo. De todos modos, ahora tenemos la suerte de tener los cerezos del abuelo de Albert, que no tiene uno, sino que tiene como una docena o más, así que durante varias semanas, en casa no faltarán cerezas! :P Y aprovechando que empiezan a estar listas, este fin de semana fuimos a recoger una buena cesta para enseguida, hacer este pastel.

El cherry pie es un pastel típico americano, muy sencillo de hacer, que consiste básicamente en una pasta brisa, que para ir bien, debe ser casera (no tiene nada que ver con la comprada) y con las cerezas.
Cherry Pie
(per un pastís d’uns 16cm de diàmetre)

Per la pasta brisa:

- 250 grams de farina fluixa
- 125 grams de mantega freda a daus
- 5 grams de sal
- 10 grams de sucre
- 80 grams d’aigua

Pel farcit:

- Unes 6 tasses de cireres
- 3 cullerades de sucre normal o morè (jo vaig utilitzar el morè)
- 3 cullerades de mizena
- ¼ culleradeta de sal
- Un pessic de canyella en pols
- Una culleradeta d’extracte de vainilla
- 2 cullerades de mantega
- 1 ou per pintar
- Sucre normal per posar al damunt del pastís
PREPARACIÓ
Preescalfem el forn a 180-190ºC i comencem per preparar la pasta brisa. Per fer-la jo he seguit el procés que vam fer a la Hofmann per fer Quiche. Posem dins del bol del robot de cuina (tipus Kitchen Aid, i sinó en un bol normal) la farina, la sal, el sucre i la mantega a daus. I amb la pala i a velocitat mitjana, deixem que es vagi formant com una pols, semblant al formatge parmesà ratllat. A mesura que es vagin integrant tots els ingredients, anem augmentant la velocitat (si no teniu robot de cuina ho podeu fer amb el batedor elèctric o dins d’un triturador). Llavors, si utilitzem el robot de cuina, canviem la pala pel ganxo i hi incorporem 2/3 de l’aigua i deixem que es formi una pasta (si veiem que hi falta aigua, n’hi posem més, sinó no cal). Deixem que es treballi ben poc a velocitat baixa i ho retirem. Separem la massa en dos parts i les filmem. Ho reservem a temperatura ambient.

Ara prepararem el farcit. Per fer-lo només cal que netegem bé i traiem l’os de les cireres, les posem dins d’un bol i les barregem amb el sucre, la maizena, la sal, la canyella i l’extracte de vainilla. Ho reservem.

Ara agafem una safata de forn, la folrem amb paper vegetal, untem l’aro amb mantega pomada i ja podrem fer el muntatge del pastís.

Agafem una part de la massa i enfarinant una mica la superfície de treball, l’estirem amb el corró fins a obtenir un gruix d’uns 2mm. Llavors la posem dins de l’aro i pressionem bé els laterals, pressionant cap a sota, perquè així quedin les parets ben cobertes i de sota no quedi espai entre la massa i l’aro (així durant la cocció no ens baixarà tant, ja que aquesta massa tendeix a baixar). Llavors retallem els excessos de massa que surtin per sobre de l’aro, deixant que en sobresurti una mica i hi posem el farcit de les cireres a dins. Hi posem les dos cullerades de mantega a trossos pel damunt i ja només ens queda fer el més divertit, que és estirar la massa que ens queda com l’anterior i fer tires (unes 10) d’aproximadament un dit d’amplada i que després anirem col·locant al damunt del pastís, fent un enreixat com el que es veu a les fotografies.

Finalment doblem els extrems amb els dits i encarant-los cap a l’interior del pastís, perquè així ens sigui més fàcil de desemmotllar després. Ara, si volem, li podem donar alguna forma especial al voltant del pastís, ho pintem amb l’ou batut, hi posem sucre pel damunt i ho enfornem fins que quedi dauradet (a mi em va tardar aproximadament uns 35 minuts).

I ja ho tenim! Està boníssim! Amb el tall, veurem com s’ha format una melmelada de cireres a l’interior que està espectacular i penseu que la olor que queda a tota la cuina i a tota la casa després de l’enfornat, és fabulosa!

Bon profit!
Cherry Pie
(para un pastel de unos 16cm de diámetro)

Para la pasta brisa:

- 250 gramos de harina floja
- 125 gramos de mantequilla fría en dados
- 5 gramos de sal
- 10 gramos de azúcar
- 80 gramos de agua

Para el relleno:

- Unas 6 tazas de cerezas
- 3 cucharadas de azúcar normal o moreno (yo utilicé el moreno)
- 3 cucharadas de maizena
- ¼ cucharadita de sal
- Un pellizco de canela en polvo
- Una cucharadita de extracto de vainilla
- 2 cucharadas de mantequilla
- 1 huevo para pintar
- Azúcar normal para poner encima del pastel
PREPARACIÓN

Precalentamos el horno a 180-190ºC y empezamos para preparar la masa. Para hacerla yo he seguido el proceso que hicimos en la Hofmann para hacer Quiche. Ponemos dentro del cuenco del robot de cocina (tipo Kitchen Aid, y sino en un bol normal) la harina, sal, el azúcar y la mantequilla a dados. Y con la pala y a velocidad media, dejamos que se vaya formando como unas migas, parecidas al queso parmesano rallado. A medida que se vayan integrando todos los ingredientes, vamos aumentando la velocidad (si no tenéis robot de cocina podéis hacerlo con el batidor eléctrico o dentro de un triturador). Entonces, si utilizamos el robot de cocina, cambiamos la pala por el gancho y incorporamos 2/3 del agua y dejamos que se forme una pasta (si vemos que falta agua, se la añadimos toda, sino no es necesario). Dejemos que se trabaje poco a velocidad baja y lo retiramos. Separamos la masa en dos partes y las filmamos. Lo reservamos a temperatura ambiente.

Ahora prepararemos el relleno. Para hacerlo sólo tenemos que limpiar bien y sacar el hueso de las cerezas y ponerlar en un bol junto con el azúcar, la maizena, la sal, la canela y el extracto de vainilla. Lo mezclamos bien y lo reservamos.

Ahora cogemos una bandeja de horno, la forramos con papel vegetal, untamos el aro con mantequilla pomada y ya podremos hacer el montaje del pastel.

Cogemos una parte de la masa y enharinando un poco la superficie de trabajo, la estiramos con el rodillo hasta obtener un grosor de unos 2mm. Entonces la ponemos dentro del aro y presionamos bien los laterales, presionando hacia abajo, para que así queden las paredes bien cubiertas y de la parte inferior no quede espacio entre la masa y el aro (así durante la cocción no bajará tanto, ya que esta masa tiende a bajar). Entonces recortamos los excesos de masa que salgan por encima del aro, dejando que sobresalga un poco y ponemos el relleno de las cerezas dentro. Ponemos las dos cucharadas de mantequilla en trozos por encima y ya sólo nos queda hacer lo más divertido, que es estirar la masa que nos queda como la anterior y hacer tiras (unas 10) de aproximadamente un dedo de ancho y que después iremos colocando encima del pastel, haciendo un enrejado como el que se ve en las fotografías.

Finalmente doblamos los extremos con los dedos y mirando hacia el interior del pastel, porque así nos sea más fácil de desmoldar después. Si queremos podemos darle alguna forma especial al borde del pastel, lo pintamos con el huevo batido, ponemos azúcar por encima y lo horneamos hasta que quede doradito (a mí me tardó aproximadamente unos 35 minutos).

Y ya lo tenemos! Está riquísimo! Con el corte veréis cómo se ha formado una mermelada de cerezas en el interior que está espectacular y además, el aroma que invade toda la cocina y toda la casa después del horneado, es fabuloso!

Buen provecho!

36 comentaris:

  1. Un pastel buenísimao y qué lástima me ha dado que se haya tenido que cortar ese árbol...
    besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias!! La verdad es que estaba buenísimo! :) Y lo del árbol realmente lo fue, ya hace muchos años, pero fue una pena, la verdad...

      Un fuerte abrazo! ;)

      Elimina
  2. Preciosa, Cristina! I segur que deliciosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Marina! ^^ Ens va agradar molt!!

      Petons!

      Elimina
  3. de lo mas rica y sobretodo q presencia mas buena. lo del arbol una autentica pena

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Sergio!! :))

      Pues sí, la verdad es que lo fue, yo aún era pequeña, pero me quedaron mucho todos estos recuerdos.

      Besos!

      Elimina
  4. Pero que delicia¡¡¡ como me gustaria un trocito ahora, besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe muchas gracias guapa! Si pudiera te mandaría un trocito! ;)

      Besos!

      Elimina
  5. Uff no l'he provat mai, però fa una pintassa tremenda!! just avui he comprat les primeres cireres de la temporada al mercat, i són boníssimes! aquest cop no arribo per copiar-te el pastís, però caurà segur! un petó guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tampoc l'havia provat mai Eva i em va encantar! I ja veus que és força senzillet de preparar, anima't, que ja veuràs que bo ;) Ja m'explicaràs!

      Petonets bonica i moltes gràcies!

      Elimina
  6. Un pastís espectacular! La part de dalt és creuada, com la de la crostata...que a mi em fa perdre el cap! Esplèndid! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Queden molt bonics així creuats, veritat? A mi em va entrar moltíssim pels ulls quan el vaig veure per primera vegada i sabia que el tenia de provar algun dia sí o sí! ;)

      Merci guapíssima! Petons!

      Elimina
  7. Que pinta!!! Se ve deliciosa y tiene que estar riquísima, con lo que me gustan las cerezas es una tarta genial.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si te gustan la cerezas seguro que te encantará! Está muy rica y el resultado queda muy chulo ;)

      Muchísimas gracias Montse, me alegro mucho de que te haya gustado! :)

      Besos!

      Elimina
  8. A més d'un pastís preciós, el tall es veu molt apetitós, amb aquest farcit de cireres. Tant de bo en tingués un trosset! Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Chus!!! Me'n alegro molt de que t'hagi agradat!! La veritat és que està molt bo i només de pensar-hi em ve al cap l'oloreta que feia l'altre dia tota la casa... mmmm!

      Petons! ;)

      Elimina
  9. T'ha quedat realment preciós, em menjaria un trocet ara mateix. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies guapa!! Ja te'n feria arribar!! ;)

      Petonets!

      Elimina
  10. Impressionant... No només la pinta del pastís, sinó que les fotos també són espectaculars!

    M'encanten les cireres, així que l'hauré de provar perquè segur que està per repetir!

    Un petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merciii guapíssima!!!! Que bé que t'hagi agradat!!! ^^

      Anima't a provar-la, ja veuràs quina delícia! Petonets guapa i bon cap de setmana!

      Elimina
  11. Oleeee això pinta de super maravella!!!! aquesta la tinc pendent però ja caurà ja!!!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe gràcies guapaaaa!!! Ja m'explicaràs ;)

      Una abraçada i bon cap de setmana!!

      Elimina
  12. Mare meva, quina pinta!!!! La tinc que fer, no em puc estar de no provar-la jejje petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merciii bonica!!! :D A veure si t'agrada, ja veuràs quina delícia ;)

      Molts petonets i bon cap de setmana!!

      Elimina
  13. Uuau! olor, sabor....segur que el tornaràs a repetir....PD. ja estic matriculada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que sí!! hehehe

      Ostres, sí? Que bé!!! Jo també ja estic matriculada pel superior ;) ja veuràs, t'encantarà!!! :D

      Una abraçada ben forta guapíssima!!! Bon cap de setmana!

      Elimina
  14. Cris!!! Ya te vi esa maravillosa tarta de cerezas por instagran y me ha enamorado!!! Es perfecta y preciosa!!!! Da pena hasta comerla!!! Seguro que su sabor es una delicia!!!

    Un besito preciosa,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D Muchísimas gracias guapi!! Estaba riquísima y mira que es bien sencilla de hacer ;) Sin duda caerá en más de una ocasión ;)

      Besos Sandra!!!

      Elimina
  15. nyam! que bó que ha d'estar Cristina! A mi aquests pastissos amb fruita són els que més m'agrada. D'albercocs, pomes, prunes, cireres! Estan boníssims, són un regal pels sentits. I també m'agrada molt l'acabat que has fet. Per cert la foto de les teves mans amb les cireres tot un encert. Un petonàs guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;) Moltes gràcies bonica!! Sí que ho són! A mi també m'agraden molt ^^ la massa brisa juntament amb el gust de la fruita feta melmelada m'encanta!

      Me'n alegro molt de que t'hagi agradat Sònia!!! Ja he començat el curs Superstar i estic entusiasmada!

      Molts petons guapa, ens veiem demà!!

      Elimina
  16. Me gustan las cerezas, me encantan, pero no tengo costumbre de utilizarlas en postres, sin embargo tu pastel tiene una pinta... las masas de las tartas me vuelven loca, y la tuya de remate jejeje, es la primera vez que vengo por aquí, y mmmmm, menudo postre, ¡volveré! :)
    Que tengas una semana estupenda

    ResponElimina
    Respostes
    1. :) Yo es la primera vez que las uso para hacer un pastel y la verdad es que me gustó mucho el resultado, quedaron buenísimas y junto con la masa, aún más!

      Me alegro muchísimo de que te haya gustado!! :D

      Un fuerte abrazo y igualmente!!!

      Elimina
  17. Hola, que rico que te quedó este pastel y con una de mis frutas favoritas, las cerezas. Vengo de la clase de Superstar y me ha encantado tu blog.

    Te invito a que visites el mío...http://www.dulceisis.com/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias por visitarme y comentarme, guapa! Me alegro mucho de que te haya gustado ^^ Estos cursos me encantan también por esto, porqué nos permiten conocer a otras personas y a otros blogs, es una maravilla :)

      Besos!

      Elimina
  18. Que delicia de tarta da pena tener que cortarla, una opción estupenda para dejar sorprendidos a los invitados!!! Un besote

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe ;P muchas gracias guapa! La verdad es que es una tarta muy vistosa y rica, y además es muy sencilla de hacer!

      Un abrazo!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!