Risotto de tardor / Risotto de otoño

Hola! Què tal esteu? Espero que genial :)

Aquesta setmana us porto una recepta que feia moooolt de temps que tenia ganes de publicar aquí al blog, ja que mai n'he penjat cap de semblant i mireu que a casa en fem tot sovint... La recepta d'avui és la d'un risotto de tardor boníssim de bolets variats (com són les trompetes de la mort, els rossinyols de pi o camagrocs...) i formatge gorgonzola, que li aporta un toc espectacular! Ja veureu que bo!

Hola! Qué tal estáis? Espero que genial :) 

Esta semana os traigo una receta que hacía muuuucho tiempo que tenía ganas de publicar aquí en el blog, ya que nunca he colgado ninguna receta parecida y mirad que en casa lo hacemos muy a menudo... La receta de hoy es la de un risotto de otoño buenísimo de setas variadas (trompetas de la muerte, camagrocs o trompetas amarillas...) y queso gorgonzola, que le aporta un toque espectacular! Ya veréis que rico! 

A casa des de sempre que gairebé cada diumenge que dinem en família el plat estrella és algun tipus d'arròs, ja sigui risotto, paella, arròs caldós, de muntanya... El meu pare n'és tot un expert i li encanta provar sempre que pot noves versions perquè nosaltres les degustem. De manera que no és d'estranyar que a mi m'hagi encomanat una mica aquestes ganes de fer arròs i de provar-ne, també, noves versions sempre que puc. Per aquest motiu feia temps que li donava voltes en penjar-ne alguna aquí al blog i com que aquest any hi ha tanta quantitat de bolets, vaig creure oportú aprofitar-ho ara, portant-vos aquest risotto, que espero que us agradi molt!

Cercant-ne diferents versions he vist que en algunes receptes hi incorporaren formatge gorgonzola, així que per fer aquest vaig pensar que ho podria provar i el cert és que el resultat, comparant-lo amb altres ocasions que no n'hi havia posat, ens va agradar molt més.  De veritat que encara que no sigueu molt de formatges o d'aquesta classe concretament de formatges, no us penseu que es nota massa, sinó tot el contrari, li aporta un toc perfecte, sobretot en la textura i hi combina a la perfecció.

La idea de posar-hi aquest formatge la vaig extreure principalment del blog de la meva amiga i companya Ester ;) que segur que coneixeu de sobres pel seu magnífic blog "La cuinera", ja que fa un temps va publicar una recepta de risotto de pera i gorgonzola que em va semblar increïble i per fer aquest, em va inspirar molt. Gràcies guapi!

Anem per la recepta :)

En casa desde siempre que casi cada domingo que comemos en familia el plato estrella es algún tipo de arroz, ya sea risotto, paella, arroz caldoso, de montaña... Mi padre es todo un experto en arroces y le encanta probar siempre que puede nuevas versiones para que nosotros las degustemos. De modo que no es de extrañar que a mí me haya enganchado un poco estas ganas de hacer arroz y de probar, también, nuevas versiones siempre que puedo. Por este motivo hacía tiempo que le daba vueltas en colgar alguna receta de arroz aquí en el blog y como este año hay tanta cantidad de setas, creí oportuno aprovecharlo ahora, haciendo este risotto, que espero que os guste mucho! 

Buscando diferentes versiones he visto que en algunas recetas le incorporan queso gorgonzola, así que para hacer este pensé que lo podría probar y lo cierto es que el resultado, comparándolo con otras ocasiones que no se lo había puesto, nos gustó mucho más. Y de verdad que aunque no seáis mucho de quesos o de esta clase concretamente de quesos, no penséis que se nota demasiado, sino todo lo contrario, le aporta un toque perfecto, sobretodo en la textura y combina a la perfección con todo lo demás. 

La idea de poner este queso la extraje principalmente del blog de ​​mi amiga y compañera Ester ;) que seguro que conocéis de sobra por su magnífico blog "La cuinera", ya que hace un tiempo publicó una receta de risotto de pera y gorgonzola que me pareció increíble y para hacer este, me inspiró mucho. Gracias guapi! 

Vamos con la receta :)
Risotto de tardor
(per a 4 persones)

- 400 grams d'arròs (per anar bé Arborio o Carnaroli)
- 150 grams de bolets variats secs o frescos (en el meu cas rossinyols de pi i trompetes de la mort)
- 4 escalunyes tallades en brunoise (a dauets petits)
- 1 litre de caldo de verdures o de pollastre (en el meu cas de verdures)
- 1 raig de vi blanc
- 100 grams de formatge gorgonzola
- Pebre
- Oli d'oliva
PREPARACIÓ

Per fer aquest risotto, primer de tot, preparem tots els ingredients.

Si tenim els bolets secs, els posem a hidratar una estona abans amb aigua. Preparem les escalunyes, tallades ben petites (si preferiu una ceba) i posem a escalfar el caldo de verdures en un cassó.

Tot seguit posem un raig d'oli d'oliva en una cassola i quan estigui calent hi afegim les escalunyes i ho sofregim fins que estiguin ben daurades. Aleshores hi afegim els bolets (que si havíem hidratat haurem retirat de l'aigua, assecat una mica i picat petits) i l'arròs, que hem de sofregir uns minuts per tal de que s'obri i després ens absorbeixi bé el caldo i quan veiem que es comença a torrar (no a cremar!)  hi agreguem el vi blanc, deixem que redueixi i tot seguit hi comencem a afegir el caldo, a poc a poc. La clau del risotto és anar-hi afegint el caldo mica en mica, a mesura que l'arròs el vagi absorbint. Ho anem barrejant sovint per tal d'ajudar a que l'arròs deixi anar el midó i així quedi amb la textura desitjada, ben cremosa. I cada vegada que veiem que ens ha absorbit el caldo, n'hi afegim una mica més. I així durant uns 18-20 minuts, que és el que tarda a fer-se l'arròs.

Finalment retirem la cassola del foc, hi afegim el formatge gorgonzola a trossos, ho mesclem bé i ja el tenim! Un risotto de tardor fantàstic, boníssim i amb la cremositat que buscàvem.

Bon profit!

* De totes maneres, si la idea del formatge no us acaba de convèncer, hi podeu posar formatge parmesà, mantega... per acabar-lo de lligar bé.

* I si com jo fa un temps, sou dels que no us acabeu d'atrevir amb els arrosos i concretament amb els risottos, de veritat, animeu-vos a fer-ne, perquè seguint aquestes pautes el resultat us sorprendrà gratament. A mi al principi em costava posar-me a fer arrossos i sobretot el risotto, perquè em pensava que era molt complicat, em semblava que aconseguir la textura desitjada era difícil i per això va ser d'aquelles receptes que se'm van resistir una mica. I quan per fi em vaig decidir a fer-ne sortís el que sortís, em vaig adonar que seguint els passos correctes el resultat sortia boníssim. Així que som-hi, tots a fer risotto! ;)
Risotto de otoño
(para 4 personas)

- 400 gramos de arroz (para ir bien Arborio o Carnaroli)
- 150 gramos de setas variadas secas o frescas (en mi caso camagrocs y trompetas de la muerte)
- 4 chalotas cortadas en brunoise (en daditos pequeños)
- 1 litro de caldo de verduras o de pollo (en mi caso de verduras)
- 1 chorro de vino blanco
- 100 gramos de queso gorgonzola
- Pimienta
- Aceite de oliva 
PREPARACIÓN 

Para hacer este risotto, primeramente, preparamos todos los ingredientes. 

Si tenemos las setas secas, las ponemos a hidratar un rato antes con agua. Preparamos las chalotas, cortadas muy pequeñas (si preferís una cebolla) y ponemos a calentar el caldo de verduras en un cazo. 

A continuación ponemos un chorro de aceite de oliva en una cazuela y cuando esté caliente añadimos las chalotas y lo sofreímos hasta que estén bien doradas. Entonces añadimos las setas (que si habíamos hidratado habremos retirado del agua, secado un poco y picado pequeñas) y el arroz, que debemos sofreír unos minutos para que se abra y luego nos absorba bien el caldo y cuando vemos que se empieza a tostar (no a quemar!) agregamos el vino blanco, dejamos que reduzca y luego empezamos a añadir el caldo, poco a poco. La clave del risotto es ir añadiendo el caldo a medida que el arroz lo vaya absorbiendo. Lo vamos mezclando a menudo para ayudar a que el arroz suelte el almidón y así quede con la textura deseada, bien cremosa. Y cada vez que vemos que nos ha absorbido el caldo, añadimos un poco más. Y así durante unos 18-20 minutos, que es lo que tarda en hacerse el arroz. 

Finalmente retiramos la cazuela del fuego, añadimos el queso gorgonzola en trozos, lo mezclamos bien y ya lo tenemos! Un risotto de otoño fantástico, buenísimo y con la cremosidad que buscábamos.

Buen provecho! 

* De todos modos, si la idea del queso no os acaba de convencer, podéis poner queso parmesano, mantequilla... para acabarlo de ligar bien. 

* Y si como yo hace un tiempo, sois de los que no os acabáis de atrever con los arroces y concretamente con los risottos, de verdad, animaros a hacerlo, porque siguiendo estas pautas el resultado os sorprenderá gratamente. A mí al principio me costaba ponerme a hacer arroces i sobretodo risottos, porque pensaba que era muy complicado y me parecía que conseguir la textura deseada era difícil, por eso fue de aquellas recetas que se me resistieron un poco. Y cuando por fin me decidí a hacerlo saliera lo que saliera, me di cuenta que siguiendo los pasos correctos el resultado salía buenísimo. Así que vamos, todos a hacer risotto! ;)

38 comentaris:

  1. Un plat exquisit...i quines fotos....sembla que puguis enforquillar els grans d'arròs a través de la pantalla! Petons!

    ResponElimina
  2. Ahir vaig anar a buscar rossinyols de pi i també havia pensat fer-ne un risotto. El teu té una pinta sensacional, m'encanta la combinació amb el gorgonzola.
    Com diu la Mònica, unes fotos fantàstiques, sembla que tingui el plat al davant.
    Un petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquests bolets són perfectes per qualsevol preparació i en el risotto hi queden taaant bons!!

      Moltes gràcies Carme!! M'alegro de que t'hagi agradat!! :) Un petonet guapa!

      Elimina
  3. no hace falta que te diga que estos arroces son mis preferidos,riquisimo¡¡
    peto

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Miquel!! :) Realmente son una delicia, en casa también nos encantan ;)

      Petons!

      Elimina
  4. uum quina pinta Cris...i quines fotos. Jo no en faig mai de risotto però ara mateix m'han entrat unes ganes, és que podries menjar-te els grans d'arròs a través de la pantalla. Quines receptes les de l'Ester tan bones. Petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe gràcies reina!! ^^ A nosaltres ens agrada molt i des de que en vaig fer per primera vegada que en faig tot sovint. El toc de gorgonzola que he anant veient i sobretot en la recepta del risotto de l'Ester, em va cridar molt l'atenció i és que realment hi queda molt i molt bé! ;)

      Una abraçada bonica!

      Elimina
  5. Segur que estava deliciós, Cristina. Jo, com no m'agrada el formatge, m'estalviaria el gorgonzola. Però amb aquesta combinació de bolets devíeu d'acabar amb un risotto súper saborós. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estava boníssim, em sambla que en vaig fer poc i tot!! hehehe Si no t'agrada el formatge no hi ha cap problema, no se'n posa i ja està, li pots afegir una mica de mantega al final per lligar-ho bé, i segueix sent boníssim!! ;)

      Moltes gràcies guapa! Un petó!!

      Elimina
  6. Que rissoto mas rico y bien hecho, ademas tienes unas fotos para premio me han encantado. Mil besicos amiga

    ResponElimina
  7. l¡altre dia vaig anar a un taller d'arrossos i vam fer rissotto! la veritat és que l'has quasi clavat com me'l van explicar!! es un plat de tardor ideal, llastima que encara no faci fresqueta.. passaria molt millor!..petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. A si? hehehe ;) Merci guapíssima!!

      Sí que ho és, a nosaltres ens encanta!! I com que el fred no arriba, però les ganes de menjar-ne hi són, ja n'hem fet unes quantes vegades! :P

      Una abraçada Roser!

      Elimina
  8. Este tipo de setas que has utilizado le aportan un sabor sensacional y únicos.
    Un abrazo
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Blanca!! Es verdad, tienen un sabor muy característico y se nota mucho en el arroz, queda buenísimo :)

      Un besito y buen fin de semana guapa!

      Elimina
  9. Està sent una gran temporada de bolets i s'ha d'aprofitar!
    Entre els bolets i el gorgonzola, ha de quedar un risotto super gustós.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que sí! :) Moltes gràcies Gemma!! Realment queda un risotto fabulós!

      Un petonet guapa!

      Elimina
  10. Els arrossos sempre són genials, a part que són boníssims. Nosaltres a casa també en menjem força sovint d'arròs.
    El risotto es un plat fantàstic, segur que et va quedar genial!
    Només amb les fotos a mi ja em vé de gust!
    Una abraçada guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que ho són i a més és molt versàtil, veritat? Nosaltres sempre l'anem variant ;)

      Moltes gràcies guapíssima!! Una abraçada i bon cap de setmana!!

      Elimina
  11. El risotto és com m'agrada més l'arròs! Aquest de tardor deu ser gustosíssim! El formatge, a més, m'encanta, així que l'afegiria sense cap recança. Unes fotos esplèndides!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Marta!! :)

      Una abraçada guapa i que passis molt bon cap de setmana!!

      Elimina
  12. Cris m'agrada el teu nou disseny, queda genial! Aquest rissotto té una pinta de melositat increíble, m'imagino com deu combinar el formatge blau amb els bolets, se't fa aigua al paladar!! Les fotos són de revista nena, quina classe. Jo fa temps que no faig rissotto a casa, a veure si em compro alguns bolets i m'animo!
    Un petonet guapa;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai!! Moltes gràcies reina!! M'ha encantat el teu comentari! ^^ Ens va agradar molt aquest risotto, estava boníssim i els bolets junt amb el formatge combinaven perfecte junts :)

      Una abraçada beeeen forta guapa!!

      Elimina
  13. Un rissotto diví! I ben de tardor, amb aquests bolets i el gorgonzola ha de ser deliciós. Una abraçada bonica!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Pilar! Estava molt bo, en vaig fer poc i tot! hehehe ;)

      Un petonet guapa!!

      Elimina
  14. El teu risotto te una pinta espectacular! Es veu ben cremoset i amb el toc dels bolets ja és de 10.
    Bon diumenge!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Mónica!! :D

      Moltes gràcies i igualment!! ^^ Un petonet guapíssima!

      Elimina
  15. Cristina, tremendo risotto. Me encanta el colorcito que ha adquirido y los ingredientes. El toque de gorgonzola debe ser como el punto sobre la i, imprescindible.
    Besos y enhorabuena!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Alfonso!! Me alegro de que te haya gustado! La verdad es que estaba tremendo!! :P

      Un beso!!

      Elimina
  16. Qué maravilla de risotto!! tiene una pinta deliciosa!!! y las fotos son preciosas!! besotes.

    ResponElimina
  17. M'agraden molt els risottos però no n'he fet mai a casa! m'apunto aquesta versió de tardor, i a mi el toc de gorgonzola m'hi encanta perquè sóc súper formatgera!! un petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anima't a provar-lo de fer, doncs, perquè ja veuràs com el resultat val la pena, queda boníssim! A nosaltres aquest amb bolets i gorgonzola ens va agradar moltíssim, a partir d'ara n'estic segura que hi posaré aquest formatge tot sovint ;)

      Moltes gràcies bonica! Un petó!

      Elimina
  18. Gràcies per la referència als arrossos dels diumenges.
    Un bon risotto italocatalà amb bolets autòctons.
    Un petó filla!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;D a tu!! hehehe Aquest va quedar boníssim, ja te'l miraré de fer algun dia!

      Merci!! Un petó!

      Elimina
  19. Que jugoso y meloso te ha quedado el arroz, a mi se me resiste, quizás por eso no lo hago muy a menudo. Seguiré tus indicaciones cuando me anime!!

    Mil gracias. Un besote

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a ti por los comentarios guapa, me alegro de que te haya gustado!! ^^ A ver si te animas y lo pruebas de hacer, siguiendo los pasos seguro que te queda genial!!

      Un abrazo!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!