La sarsuela de la meva àvia

A casa meva, el dia 25 de desembre és tradició de cada any, que la meva àvia ens faci la seva famosa i deliciosa sarsuela. I encara que sembli mentida, va ser la primera vegada que vaig estar des del principi fins al final veient pas a pas com es fa. Així la vaig ajudar a preparar-la i per fi la vaig aprendre a fer! El resultat va ser fantàstic i tots vam quedar, com sempre, molt satisfets. I és que aquestes iaies, com en saben! La pròxima seran els canalons, que també fa boníssims! Aquí us deixo amb la recepta ;)

INGREDIENTS (per a 10 persones)

- 1 kg de musclos petits (dels de roca)
- 10 talls de lluç (ben macos)
- 10 talls de rap (ben macos)
- 1/2 kg de cloïsses
- 30 gambes
- 2 calamars
- Uns 10-12 tomàquets
- 2 cebes
- 4 dents d'all
- Un remet de julivert
- Oli d'oliva
- Sal 
- Pebre negre
- Pebre vermell dolç

PREPARACIÓ

Primerament netegem els musclos, tallem els calamars i també tallem les antenes i la part frontal del cap de les gambes.

Després agafem dos cassons i en un hi posem els musclos i a l'altre les cloïsses (sense res) i els posem al foc perquè se'ns obrin. Quan s'hagin obert, posem primer els musclos a la base de la paella on posarem tota la sarsuela i després les cloïsses. I el suc que quedi dins de cada cassó el reservem (el suc que treuen per si sols els musclos i les cloïsses).

Tot seguit, posem dos paelles al foc i hi tirem un bon raig d'oli d'oliva a cada una.

Salpebrem el rap i el lluç (sense passar-nos) i els enfarinem i seguidament els fregim a foc mig-alt fins que s'enrosseixin (primer el lluç i després el rap). Els reservem per separat.

A continuació posem una mica de sal als calamars i a les gambes.

Primer i vigilant perquè esquitxen molt, fregim els calamars volta i volta (si no voleu que us esquitxin tant, els podeu enfarinar una mica). I quan els retirem, ja els podem posar a la paella, sobre els musclos i les cloïsses.
Ara fregim les gambes i quan comencin a estar rossetes les reservem.

Ratllem els tomàquets i les cebes dins d'un mateix recipient, tallem l'all en trossos petits i piquem una mica el julivert.

Dins les dos paelles i utilitzant el suquet que han deixat les gambes, repartim els tomàquets, les cebes, els alls i el julivert, hi posem una mica de sal i ho sofregim a foc alt, barrejant sovint amb una cullera de fusta perquè no se'ns enganxi. Quan veiem que comença a agafar espessor, hi posem una mica de pebre vermell dolç i el suc dels musclos i de les cloïsses passat pel colador (perquè no ens caigui la sorra que han deixat anar). I quan torni a quedar espès, omplim les paelles amb aigua gairebé fins a dalt de tot i ho deixem fins que bulli (ho podem remenar de tant en tant).
Quan faci una estona que bull, ho traiem del foc i tot passant-ho pel colador, ho anem repartint per la paella, sobre els musclos, les cloïsses i els calamars. I en reservem una mica, que tornarem a posar dins d'una de les paelles. 

Ara agafem aquest suc que hem reservat, el tornem a posar al foc, hi posem una o com a màxim dos cullerades de farina tamisada, i ho remenem bé fins que agafi espessor. I després ho tornem a passar pel colador sobre els musclos, les cloïsses i els calamars (això ho hem fet, perquè el suc no quedi tant líquid i quedi una mica més espès).
Finalment, repartim bé pel damunt dels calamars, el rap, el lluç i les gambes i ho posem tot al foc mig-alt fins que el suquet de la sarsuela comenci a bullir. Quan això passi, abaixem una mica el foc i deixem que faci la xup-xup. 

Mentrestant preescalfem el forn a 180ºC i quan estigui calent, hi posem la paella a dins, perquè així el peix se'ns torri una mica. 

Per acabar, posem una mica d'all i julivert picat al damunt del peix i ja ho podem servir!

El resultat, boníssim! Una gran opció per aquestes dates.

Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!