Tortell de Reis / Roscón de Reyes

Després d'unes quants dies sense publicar, ja torno a ser per aquí!! Feliç 2015! Com prova aquest començament d'any? Espero que genial! ;)

I ara us preguntareu com és que publico avui, veritat? Doncs perquè tenia moltes ganes d'ensenyar-vos aquesta recepta de Tortell de Reis des de l'any passat i encara no ho havia fet... I aquest any per poc se'm torna a passar! Així que tot i que vaig una mica tard... avui no se'm podia escapar, de manera que aquest matí m'he posat a fer-lo i encara calentó us l'ensenyo :)

Aquesta recepta de tortell és fantàstica, és la que vam aprendre a fer l'any passat a Hofmann i val moltíssim la pena, ja que us puc assegurar que fins a data d'avui no he provat cap altre tortell que el superi, queda espectacular! Té un aroma i gust boníssim i la textura és ben esponjosa... ens encanta! Així que si teniu pensat de fer-lo casolà i encara no teniu clara la recepta, aquí teniu aquesta per si us hi animeu ^^ Espero que us agradi molt!

Después de unas cuantos días sin publicar, ya vuelvo a estar por aquí!! Feliz 2015! Como prueba este comienzo de año? Espero que genial! ;)

Y ahora os preguntaréis cómo es que publico hoy, ¿verdad? Pues porque tenía muchas ganas de enseñaros esta receta de Roscón de Reyes desde el año pasado y todavía no lo había hecho... Y este año por poco se me vuelve a pasar! Así que a pesar de que voy un poco tarde... hoy no se me podía escapar, por lo que esta mañana me he puesto a hacerlo y aún calentito os lo enseño :)

Esta receta de roscón es fantástica, es la que aprendimos a hacer el año pasado en Hofmann y vale muchísimo la pena, ya que os puedo asegurar que hasta ahora no he probado ningún otro roscón que lo supere, queda espectacular!! Tiene un aroma y sabor buenísimo y la textura es muy esponjosa... nos encanta! Así que si tenéis pensado de hacerlo casero y aún no tenéis clara la receta, aquí tenéis esta por si os animáis ^^ Espero que os guste mucho!

Tortell de Reis
(per a 2 tortells)
- 500 grams de farina de força (és important que sigui de força, ja que sinó, al portar tanta quantitat de grassa, no ens sortirà bé)
- 10 grams de sal
- 200 grams de llet sencera
- 100 grams de sucre
- 1 ou
- 120 grams de mantega freda a daus
- 60 grams de llevat premsat
- La ratlladura d'una llimona
- La ratlladura d'una taronja
- 20 grams de rom

Pel farcit (jo l'he farcit de massapà, ja que és el preferit de gairebé tota la família, però també el podeu farcir amb nata muntada, trufa, crema...)

- 125 grams de sucre llustre
- 125 grams d'ametlla mòlta
- 25 grams de clara d'ou (i potser n'hi haurem d'afegir una mica més)

Per la decoració:

- Fruita confitada
- Sucre volat (o sucre normal, o llustre, que posaríem al final i un cop fred el tortell)
- Pinyons
- Ametlles
- 1 ou
- Un pessic de sal
PREPARACIÓ

Primer de tot dir-vos que és una recepta que és millor que la feu amb un robot de cuina, degut a que necessita força estona d'amassat i per tant, fer-la a mà, és una complicat. A part de que fent-ho a mà es pot reescalfar la massa i això provocaria que el resultat final no ens sortís bé. Jo en una ocasió, al començament de tenir el blog, vaig publicar una recepta de tortell de reis que vaig amassar a mà i amb la panificadora, i tot i que el gust era molt bo, no vaig aconseguir que em quedés esponjós. Així que us recomano que ho feu amb un robot de cuina.

Per fer-lo comencem posant els ingredients secs en el bol del robot de cuina i per separat, sense que es toquin entre ells (posem la farina i al damunt i sense que es toquin la sal, el llevat esmicolat, el sucre i les ratlladures dels cítrics). Ho comencem a amassar amb el "ganxo" i de seguida hi incorporem el rom, l'ou, i 1/3 de la llet. Amassem a velocitat baixa, i sense esperar gaire, hi anem incorporant la resta de la llet. Ho amassem un parell de minuts, mirem que no hagin quedat grumolls de sucre i si veiem que està una mica compacta i que encara queda una mica de farina per incorporar, hi afegim una mica més de llet (poca!), sinó no, per tal de que ens quedi una massa homogènia, però no resseca. Deixem que s'amassi durant uns 10-15 minuts i així ens vagi agafant elasticitat.

De tant en tant, si veiem que queden parts de la massa a les parets del bol, la parem i les fem baixar aquestes perquè s'integri tot bé.

Quan estigui elàstica i es desenganxi de les parts del bol, és el moment d'afegir-hi la mantega freda i a daus a poc a poc. Hi anem posant uns quants daus de mantega, deixem que s'integrin i llavors n'afegim més. I així fins que la tinguem tota incorporada i es desenganxi la massa del bol (ens pot tardar fins a 20 minuts... paciència!). Aleshores ens van ensenyar a acabar l'amassat a mà. Per fer-ho agafem la massa i l'anem bolejant, sense ajudar-nos del mabre, simplement amb les mans, fins que obtinguem una bola llisa i que no se'ns enganxi. La deixem al damunt de la superfície de treball, la tapem amb paper film i la deixem reposar durant uns 20 minuts.

Mentre ens reposa, és el moment de preparar el massapà. És molt senzill:

Ajuntem el sucre i l'ametlla, ho mesclem i hi afegim la clara d'ou, tot integrant-la amb una espàtula, fins que obtinguem una massa semblant a la plastilina. Si veiem que amb 25 grams de clara d'ou encara no en tenim prou, n'afegim una mica més. En fem una bola, la tapem amb film perquè no se'ns ressequi i la reservem fins que la necessitem.

Passats els 20 minuts, traiem el film del damunt de la massa dels tortells, la dividim en dos i les estirem amb el corró fins que tinguin la longitud d'aquest. Per fer-ho va bé posar una mica de farina al damunt del marbre per evitar que se'ns hi enganxi.

Ara agafem el massapà, el dividim també en dos parts i en fem dos tubs llargs, de la llargada de cada tortell, posem cada tub al centre de la massa estirada, hi posem la fava i el rei on vulguem i ho enrotllem com si féssim un braç de gitano. Posem cada tortell al damunt d'una safata de forn folrada amb paper vegetal, deixem la línia per on hem tancat cada tortell a la part de sota i ajuntem els dos extrems, donant-los la forma de tortell. Els hi fem tres talls al damunt fins que es vegi el massapà de dins, els tapem amb paper film i els deixem fermentar en una zona càlida (per anar bé d'entre 25-28ºC) i sense corrents d'aire fins que doblin el seu volum (aproximadament 1.30h).

Quan ens hagin doblat el volum, preescalfem el forn a 180ºC, pintem els tortells amb l'ou batut amb la sal i els decorem com més ens agradi amb les fruites confitades, els fruits secs i el sucre, i finalment els enfornem durant uns 12 minuts o fins que veiem que estan daurats (si teniu sonda els podeu punxar i comprovar que el seu interior està a uns 90ºC).

Els retirem del forn, els deixem refredar i ja els tenim a punt!! Aguanten perfectament tapats o dins d'un recipient hermètic fins a un dia (al ser brioix es resseca fàcilment) i sinó els podem congelar un cop freds i ben tapats amb paper film, i per descongelar-los, deixar-los unes 2 hores a la nevera i després donar-los un cop de forn a 200ºC durant uns 10 minuts.

Espero que us animeu a fer aquest Tortell de Reis tant bo, perquè de veritat que val la pena! :P

Bon profit i bons reis!
Roscón de Reyes
(para 2 roscones)
- 500 gramos de harina de fuerza (es importante que sea de fuerza, ya que sino, al llevar tanta cantidad de grasa, no nos saldría bien)
- 10 gramos de sal
- 200 gramos de leche entera
- 100 gramos de azúcar
- 1 huevo
- 120 gramos de mantequilla fría en dados
- 60 gramos de levadura prensada
- La ralladura de un limón
- La ralladura de una naranja
- 20 gramos de ron

Para el relleno (yo la he relleno de mazapán, ya que es el preferido de casi toda la familia, pero también se puede rellenar con nata montada, trufa, crema ...)

- 125 gramos de azúcar glas
- 125 gramos de almendra molida
- 25 gramos de clara de huevo (y quizás se le tenga que añadir un poco más)

Para la decoración:

- Fruta confitada
- Azúcar volado (o azúcar normal, o glas, que pondríamos el final y una vez frío el roscón)
- Piñones
- Almendras
- 1 huevo
- Una pizca de sal
PREPARACIÓN

Primero de todo deciros que es una receta que es mejor que la hagáis con un robot de cocina, debido a que necesita bastante tiempo de amasado y por tanto, haciéndolo a mano, es un poco complicado. Aparte de que haciéndolo a mano se puede recalentar la masa y esto provocaría que el resultado final no nos saliera bien. Yo en una ocasión, al principio de tener el blog, publiqué una receta de roscón de reyes que amasé a mano y con la panificadora, y aunque el sabor era muy bueno, no conseguí que me quedara esponjoso. Así que os recomiendo que lo hagáis con un robot de cocina.

Para hacerlo empezamos poniendo los ingredientes secos en el bol del robot de cocina y por separado, sin que se toquen entre ellos (ponemos la harina y encima y sin que se toquen la sal, la levadura desmenuzada, el azúcar y las ralladuras los cítricos). Lo empezamos a amasar con el "gancho" y enseguida incorporamos el ron, el huevo, y 1/3 de la leche. Amasamos a velocidad baja y sin esperar mucho, vamos incorporando el resto de la leche. Lo amasamos un par de minutos, miramos que no hayan quedado grumos de azúcar y si vemos que está un poco compacta y que aún queda un poco de harina para incorporar, añadimos un poco más de leche (poca!), sino no, para que nos quede una masa homogénea, pero no reseca. Dejamos que se amase todo durante unos 10-15 minutos y así nos vaya cogiendo elasticidad.

De vez en cuando, si vemos que quedan partes de la masa en las paredes del bol, la paramos y hacemos bajar estas partes para que se integre todo bien.

Cuando esté elástica y se despegue de las partes del bol, es el momento de añadir la mantequilla fría y em dados poco a poco. Vamos poniendo unos cuantos dados de mantequilla, dejamos que se integren y entonces añadimos más. Y así hasta que la tengamos toda incorporada y se despegue la masa del bol (puede tardar hasta 20 minutos... paciencia!). Entonces nos enseñaron a terminar el amasado a mano. Para hacerlo cogemos la masa y la vamos boleado, sin ayudarnos del mármol, simplemente con las manos, hasta que obtengamos una bola lisa y que no se nos pegue. La dejamos encima del mármol, la tapamos con papel film y la dejamos reposar durante unos 20 minutos.

Mientras nos reposa, es el momento de preparar el mazapán. Es muy sencillo:

Juntamos el azúcar y la almendra, lo mezclamos y añadimos la clara de huevo, integrándola con una espátula, hasta obtener una masa parecida a la plastilina. Si vemos que con 25 gramos de clara de huevo todavía no tenemos suficiente, le añadimos un poco más. Hacemos una bola, la tapamos con film para que no se nos reseque y la reservamos hasta que la necesitemos.

Pasados los 20 minutos, sacamos el film de encima de la masa de los roscones, la dividimos en dos y las estiramos con el rodillo hasta que tengan la longitud de este. Para hacerlo bien poner un poco de harina encima del mármol para evitar que se nos pegue.

Ahora cogemos el mazapán, lo dividimos también en dos partes y hacemos dos tubos largos, de la longitud de cada roscón, ponemos cada tubo en el centro de la masa estirada, ponemos la haba y el rey donde queramos y los enrollamos como si hiciéramos un brazo de gitano. Ponemos cada roscón sobre una bandeja de horno forrada con papel vegetal, dejamos la línea por donde hemos cerrado cada roscón en la parte de abajo y juntamos los dos extremos, dándoles la forma de roscón. Hacemos tres cortes encima hasta que se vea el mazapán del interior, los tapamos con papel film y los dejamos fermentar en una zona cálida (que esté entre 25-28ºC) y sin corrientes de aire hasta que doblen su volumen (aproximadamente 1.30h).

Cuando nos hayan doblado el volumen, precalentamos el horno a 180ºC, pintamos los roscones con el huevo batido con la sal y los decoramos como más nos guste con las frutas confitadas, los frutos secos y el azúcar, y finalmente los horneamos durante unos 12 minutos o hasta que veamos que están dorados (si tenéis sonda se pueden pinchar y comprobar que su interior está a unos 90ºC).

Los retiramos del horno, los dejamos enfriar y ya los tenemos listos! Aguantan perfectamente tapados o dentro de un recipiente hermético hasta un día (al ser brioche se reseca fácilmente) y sino podemos congelarlos una vez fríos y bien tapados con papel film, y para descongelarlos, dejarlos unas 2 horas a la nevera y luego darles un golpe de horno a 200ºC durante unos 10 minutos.

Espero que os animéis a hacer este Roscón de Reyes tan rico, porqué vale la pena! :P

Buen provecho y feliz día de reyes! 

25 comentaris:

  1. Se me está antojando un buen trozo de roscón como ese que has preparado!!!! Que rico Cris y que mano tienes!!!!

    Un besito guapa,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  2. Estic pensant quin fer aquest any, amb aquesta pinta a veure si m'animo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que t'hi has d'animar! ;)

      Merci guapa i que tingueu bons reis!! Una abraçada!

      Elimina
  3. Aunque soy más de galette des rois que de tortell se ve una miga super esponjosa y me convences con el relleno de almendra, ains caeré este año en la tentación !! Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe ;P está riquísimo! Para mi es imposible conformarme con un solo trocito! hehehe

      Muchas gracias guapa! Un beso!

      Elimina
  4. Que rico !!! Te ha quedado estupendo . Me guardo tu receta

    ResponElimina
  5. M'encanta el tortell de reis!!!! I aquest t'ha quedat fantastic!! =) =) =)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Maite!! :) M'alegro de que t'hagi agradat bonica!

      Una forta abraçada i bons reis!!

      Elimina
  6. Com sempre t'ha quedat espectacular!!! Ja em faria gràcia provar de fer-lo algun dia però sempre hi penso tard... A veure si pels Reis de l'any vinent ;)

    Ptons!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Anna! :) A veure si l'any que ve t'hi animes, doncs! ;)

      Una abraçada guapa!

      Elimina
  7. Doncs sí que es veu súper esponjós, Cristina. M'apunto la recepta per un altre any, perquè ara ja tinc en marxa el meu tortell i la massa mare preparada... .Bons Reis!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Queda genial i no costa gens de fer ;) Espero que els Reis hagin anat molt bé i que el tortell t'hagi sortit perfecte, segur que sí!! :)

      Merci guapa! Un petó!

      Elimina
  8. Respostes
    1. ;) també el deus haver fet, oi? Que bo que està!! :P

      Un petonet guapa!

      Elimina
    2. I tant! em costarà canviar de recepta! Ara sí...com en de l'Eric cap ni un...per alguna cosa és el Xef....;-D

      Elimina
    3. hehehe i tant! El seu estava boníssim, encara el recordo!! :P Una abraçada Cris!

      Elimina
  9. El teu tortell es veu meravellós i les fotos divines, com sempre... De veritat que cada dia m'agrada més el teu blog, dona gust visitar-te! Un petó guapa, segur que els reis han estat molt generosos a casa teva si els has deixat alguna cosa bona com les que prepares per recuperar forces! jejejeje

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Pilar! Per mi és un gust veure els teus comentaris, de veritat! :) Me'n alegro molt de que sigui així!! ^^

      I els reis han anat molt i molt bé, ens hem portat tots molt bé a casa ;) hehehehe Espero que a vosaltres les festes també us hagin anat genial bonica.

      Una abraçada ben forta!

      Elimina
  10. T'ha quedat sensacional! Super esponjós i segur que amb una aroma deliciosa.
    A casa també el fem sempre de massapà, no volen ni sentir a parlar d'un altre farcit ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Gemma!! ^^ Sí, l'aroma que té és fantàstic, tota la casa feia olor de brioix... :P i al quedar tant esponjós, passa sol, queda boníssim!

      El de massapà és el millor! hehehe ;) Una abraçada bonica!!

      Elimina
  11. HOLA!!! UN ANY MÉS FARÉ LA TEVA RECEPTA! JA FA UNS ANYS QUE LA FAIG I CADA COP MÉS AMICS I FAMILIA EM DEMANEN QUE ELS EN FACI UN, PER QUE ÉS BÓ DE DEBÓ!!! QUE TINGEU UNS BONS REIS!!!

    ResponElimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!