Panettone

Sembla que poc a poc el fred va guanyant terreny... i quin vent també aquests dies! El pont ha anat molt bé per poder-nos anar habituant a aquest canvi de temps i també al canvi de mes, que ens acosta mica en mica al Nadal. Han estat dies per sortir i passejar per les fires de Nadal que tant ens agraden i també per estar a casa i fer l'arbre, posar els llums... i com no, fornejar coses delicioses i tant d'aquesta època, i que a part de deixar la cuina amb un caliu especial, la van deixar amb un aroma meravellós. Han estat dies de galetes, panettone i tassa de cafè sota la manta, tot contemplant el fred i vent de fóra. Com us han anat a vosaltres aquests tres dies? Espero que genial :)

I com us he dit, aquests dies vaig aprofitar per preparar aquest senyor Panettone que us porto avui :)

Parece que poco a poco el frío va ganando terreno... y qué viento también que ha hecho estos días! El puente ha ido genial para irnos habituando a este cambio de tiempo y también al cambio de mes, que nos va acercando poquito a poco a la Navidad. Han sido días para salir y pasear por las ferias de Navidad que tanto nos gustan y también para estar en casa y hacer el árbol, poner las luces... y como no, hornear cosas deliciosas y tan típicas de esta época, y que aparte de dejar la cocina con un calor especial, la dejaron con un aroma maravilloso. Han sido días de galletas, panettone y taza de café bajo la manta, contemplando por la ventana el frío y el viento. Como os han ido a vosotros estos tres días? Espero que genial :)

Y como os he dicho, estos días aproveché para preparar este señor Panettone que os traigo hoy :) 

Al meu pare i a mi, sobretot, ens encanta aquest clàssic del Nadal a Itàlia, esponjós, suau i farcit de fruits secs... mmmm! Fa molt de Nadal, no creieu? Nosaltres és que gairebé sempre en tenim per aquestes festes i un Nadal sense el panettone, al igual que sense els torrons, el tortell, les neules... no seria el mateix. A més, és perfecte per fer altres elaboracions dolces, ja que es pot fer perfectament un pastís de capes, per exemple, utilitzan-lo. I us reconec que feia molt de temps que volia fer-ne, però també que em feia una mica de "por", perquè pensava que seria molt complicat, però quan vaig trobar aquesta recepta força senzilla i apranetment genial, no m'ho vaig pensar ni un segon. La recepta la vaig veure al blog de Megasilvita fa unes setmanes i l'autora de la recepta és l'Ester, la meva amiga i companya de Hofmann. Ja us n'he parlat en més d'una ocasió i és que és una crack i totes les seves receptes surten genial a la primera i això s'agraeix moltíssim! Així que si encara no la coneixeu, us torno a recomanar que li feu una visita al seu blog de La Cuinera, us agradarà, ja ho veureu ;) 

I abans de començar, què dir-vos del resultat d'aquest panettone? Doncs que no hi vaig trobar cap pega, la textura final és moooolt esponjosa i suau, el gust és molt lleuger i amb els trossets de xocolata i els fruits secs, de veritat, tot un vici! Amb una tassa de llet, de cafè, amb un te al costat... entra sol. I la recepta de veritat que és ben senzilla, fent els reposos que calen i els amassats correctes, surt espectacular i boníssim! A veure si us animeu a preparar-lo per aquestes festes i servir-lo al final d'alguns d'aquests grans àpats que ens esperen o també, perquè no, per regalar-ne, que també pot ser un regal ben original i que de ben segur deixarà amb la boca oberta a tothom! ^^ I dir-vos, també, que és perfecte per fer amb dos o tres dies d'antelació, ja que en un recipient hermètic o en una bosseta de plàstic es conserva perfectament.

A mi padre y a mí, sobretodo, nos encanta este clásico de la Navidad en Italia, esponjoso, suave y relleno de frutos secos... mmmm! Nosotros es que casi siempre tenemos uno para estas fiestas y una Navidad sin el Panettone, al igual que sin los turrones, el roscón, los barquillos... no sería lo mismo. Además, es perfecto para hacer otras elaboraciones dulces, ya que se puede hacer perfectamente un pastel de capas, por ejemplo, utilizándolo. Y os reconozco que hacía mucho tiempo que quería hacerlo, pero también que me daba un poco de "miedo", porque pensaba que sería muy complicado de hacer, pero cuando encontré esta receta bastante sencilla y aparentemente genial, no me lo pensé ni un segundo. La receta la vi en el blog de Megasilvita hace unas semanas y la autora de la receta es Ester, mi amiga y compañera de Hofmann. Ya os he hablado de ella en más de una ocasión y es que es una crack y todas sus recetas salen genial a la primera y esto se agradece muchísimo! Así que si aún no la conocéis, os vuelvo a recomendar que le hagáis una visita a su blog de La Cuinera, os gustará, ya veréis ;)

Y antes de empezar, qué deciros del resultado de este panettone? Pues que no le encontré ninguna pega, la textura final es muuuuy esponjosa y suave, el sabor es muy ligero y con los trocitos de chocolate y los frutos secos, de verdad, todo un vicio! Con una taza de leche, de café, con un te al lado... entra solo. Y la receta de verdad que es bien sencilla, haciendo los reposos necesarios y los amasados correctos, sale espectacular y buenísimo! A ver si os animáis a prepararlo para estas fiestas y servirlo al final de algunas de estas grandes comidas que nos esperan o también, porqué no, para regalarlo, que también puede ser un regalo muy original y que seguramente dejará con la boca abierta a todos! ^^ Y deciros también, que es perfecto para hacer con dos o tres días de antelación, ya que en un recipiente hermético o en una bolsita de plástico se conserva perfectamente.
Panettone
(per a 2 panettones com el de les fotografies)
Pel poolish (pre-fermet que ens aportarà millor textura i resultat):

- 250 grams de farina de força (molt important que sigui de força)
- 20 grams de llevat fresc (si l'utilitzeu del sec, seran 8 grams)
- 250 grams d'aigua

Pel panettone:

- 500 grams de farina de força (molt important que sigui de força)
- 20 grams de llevat fresc (si l'utilitzeu del sec, seran 8 grams)
- 150 grams de sucre
- Un pessic de sal
- 2 ous sencers
- 2 rovells
- 100 grams de llet sencera
- 200 grams de mantega freda tallada a daus
- 200 grams de trossets de xocolata (de la que més us agradi, jo li vaig posar xocolata amb llet) i fruits secs (festucs, orellanes tallades a trossos, panses, daus de llimona confitada...)
PREPARACIÓ

Primerament, la nit abans de fer el nostre panettone, preparem el poolish. Per fer-lo agafem un bol una mica grosset i hi posem la farina de força, amb el llevat esmicolat i l'aigua. Ho mesclem molt bé, fins que ens quedi una mescla homogènia i semilíquida. Ho tapem amb paper film i ho deixem tota la nit en un lloc de la casa on no hi faci ni fred ni calor, ni tampoc hi hagi corrents d'aire.

Al dia següent, preparem tots els ingredients per fer el nostre panettone i ja podem començar a fer-lo:

En el bol del robot de cuina* hi posem la farina de força i els ingredients que ara us diré per separat, sense que es toquin: el llevat esmicolat, el sucre, el pessic de sal i els ous i els rovells. Posem el ganxo per amassar i ja podem començar a amassar-ho tot a velocitat mitjana-baixa. De seguida hi afegim la llet a poc a poc i deixem que es vagi mesclant tot durant uns 10 minuts. Veurem que ens queda una massa espessa i més aviat enganxosa, ja va bé, al final veurem com canvia totalment.

Passats els 10 minuts, hi comencem a afegir els daus de mantega freda, però no de cop, perquè mica en mica la pròpia massa la vagi absorbint, de manera que quan veiem que ja ha absorbit uns quants trossos de mantega, n'hi posem uns quants més i així fins que l'haguem incorporat tota. Tardarem entre 10-15 minuts.

I finalment hi afegim el nostre poolish, que durant la nit haurà crescut força i haurà fet moltes bombolles, que són el signe de la fermentació. Deixem que s'amassi tot bé durant uns 10 minuts més i després, la retirem de la màquina i al damunt de la superfície de treball i sense res de farina, l'amassem a mà, introduint-li aire, tot estirant-la cap amunt i plegant-la cap avall i així successivament fins que no se'ns enganxi ni a les mans ni al marbre i sigui ben llisa i fina. Amb uns 5 minutets estarà a punt. També es podria acabar a màquina, però fent aquest amassat final a mà, el resultat queda millor.

*El millor per aquesta recepta és tenir un robot de cuina, ja que l'amassat és llarg i és clau pel resultat final del panettone, d'aquí que la complicació principal de fer-ne a casa sigui aquesta, ja que als obradors professionals utilitzen una maquinària molt potent.

Ara agafem la massa, en fem una bola i la dividim en dos parts, posem una mica (no ens passem!) de farina al damunt del marbre i amb les mans estirem cadascuna d'aquestes parts. Al damunt d'una d'elles hi posem la meitat de la xocolata i dels fruits secs, posem l'altre meitat de massa al damunt i a sobre d'aquesta la resta de la xocolata i dels fruits secs i aleshores en tornem a fer una bola. Així aconseguirem que quedi tot ben repartit.

Gairebé ja ho tenim!

Ara dividim altra vegada la massa en dos parts i ja la podem introduir a dins dels motlles especials per panettone. També es poden utilitzar trossets de paper que podeu fer vosaltres mateixos amb paper vegetal, o a dins de llaunes... de manera que depenent de la mida de "motlle" que utilitzeu, podreu fer més o menys panettones. Si utilitzeu motlles de l'estil dels meus, veureu que en surten dos i que amb cada massa ocupareu la meitat del motlle. Si en teniu de més petits o de més grans, heu de procurar de que la massa no us ocupi més de la meitat del motlle, ja que creixerà.

Ara deixem fermentar els panettones en una zona de la casa on no hi hagi corrents d'aire i hem d'esperar que ens creixin fins a gairebé a dalt de tot dels motlles. A mi em van tardar encara no dues hores, però tot depèn de la calor i de la humitat de cada casa. Paciència i a esperar que pugin ;)

Per últim, preescalfem el forn a 180ºC i quan hagin fermentat del tot, els hi fem dos talls a la part superior en forma de creu, hi posem un tros de mantega al centre i els enfornem durant uns 35 minuts. Si teniu una sonda, els podeu punxar i comprovar que el seu interior estigui a 90ºC, sinó no patiu, entre 35-40 minuts ha d'estar llest. I si veieu que durant l'enfornat es torren molt de sobre, hi podeu posar un tros de paper d'alumini al damunt.

Quan els retirem del forn, el millor és posar-los de cap per avall fins que estiguin freds, per tal de que la molla quedi esponjosa i no es compacti, ja que sinó ens pot baixar i quedar una mica "mazacote". Jo vaig punxar-los amb els bastonets per fer pinxos (2 per cada panettone) i els vaig posar de cap per avall entre una taula i una cadira.

I un cop freds del tot, ja els podem servir! I si volem, els hi podem posar una mica de sucre llustre tamisat pel damunt, que els hi aportarà una dolçor boníssima :)

Ja veieu que és una recepta una mica laboriosa, però gens complicada i que té un resultat espectacular! A veure si us animeu a provar de fer aquest panettone tant bo per aquestes festes, ja m'ho explicareu! :)

Bon profit!
Panettone
(para 2 panettones como el de las fotografías)
Para el poolish (pre-fermento que nos aportará mejor textura y resultado):

- 250 gramos de harina de fuerza (muy importante que sea de fuerza)
- 20 gramos de levadura fresca (si la utilizáis de la seca, serán 8 gramos)
- 250 gramos de agua

Para el panettone:

- 500 gramos de harina de fuerza (muy importante que sea de fuerza)
- 20 gramos de levadura fresca (si la utilizáis de la seca, serán 8 gramos)
- 150 gramos de azúcar
- Una pizca de sal
- 2 huevos enteros
- 2 yemas
- 100 gramos de leche entera
- 200 gramos de mantequilla fría cortada en dados
- 200 gramos de virutas de chocolate (de la que más le guste, yo le puse chocolate con leche) y frutos secos (pistachos, orejones troceadas, pasas, dados de limón confitada...)
PREPARACIÓN

Primeramente, la noche antes de hacer nuestro panettone, preparamos el poolish. Para hacerlo cogemos un bol un poco hondo y ponemos la harina de fuerza, con la levadura desmenuzada y el agua. Lo mezclamos muy bien, hasta que quede una mezcla homogénea y semilíquida. Lo tapamos con papel film y lo dejamos toda la noche en un lugar de la casa donde no haga ni frío ni calor, ni tampoco haya corrientes de aire.

Al día siguiente, preparamos todos los ingredientes para hacer nuestro panettone y ya podemos empezar a hacerlo:

En el bol del robot de cocina* ponemos la harina de fuerza y los ingredientes que ahora os diré por separado, sin que se toquen: la levadura desmenuzada, el azúcar, la sal, los huevos y las yemas. Ponemos el gancho para amasar y ya podemos empezar a amasarlo todo a velocidad media-baja. Enseguida añadimos la leche en forma de hilo y dejamos que se vaya mezclando todo durante unos 10 minutos. Veremos que nos queda una masa espesa y más bien pegajosa, ya va bien, al final veremos como cambia totalmente.

Pasados los 10 minutos, empezamos a añadir poco a poco los dados de mantequilla fría, no de golpe, para que la propia masa la vaya absorbiendo, de manera que cuando veamos que ya ha absorbido unos cuantos trozos de mantequilla, le añadiremos unos cuantos más y así hasta que la hayamos incorporado toda. Tardaremos entre 10-15 minutos.

Y finalmente añadimos nuestro poolish, que durante la noche habrá crecido bastante y habrá hecho muchas burbujas, que son el signo de la fermentación. Dejamos que se mezcle todo bien durante unos 10 minutos más y después, la retiramos de la máquina y encima de la superficie de trabajo y sin nada de harina, la amasamos a mano, introduciéndole aire, estirándola hacia arriba y plegándola hacia abajo y así sucesivamente hasta que no se nos pegue ni a las manos ni en el mármol y sea bien lisa y fina. Con unos 5 minutitos estará lista. También se podría acabar a máquina, pero haciendo este amasado final a mano, el resultado queda mejor.

*Lo mejor para esta receta es hacerlo con un robot de cocina, ya que el amasado es largo y es clave para el resultado final del panettone, de ahí que la complicación principal de hacerlo en casa sea ésta, ya que en los obradores profesionales utilizan una maquinaria muy potente. 

Ahora cogemos la masa, hacemos una bola y la dividimos en dos partes, ponemos un poco (no nos pasemos!) de harina encima del mármol y con las manos estiramos cada una de estas partes. Encima de una de ellas ponemos la mitad del chocolate y de los frutos secos, ponemos la otra mitad de masa encima y encima de ésta el resto del chocolate y de los frutos secos y entonces volvemos a hacer una bola. Así conseguiremos que quede todo bien repartido.

Casi ya lo tenemos!

Ahora dividimos de nuevo la masa en dos partes y ya la podemos introducir dentro de los moldes especiales para panettone. También se pueden utilizar trocitos de papel que podéis hacer vosotros mismos con papel vegetal, o dentro de latas... de manera que dependiendo del tamaño de "molde" que utilicéis, podréis hacer más o menos panettones. Si utilizáis moldes del estilo de los míos veréis que salen dos y que con cada masa ocuparéis la mitad del molde. Si los tenéis más pequeños o más grandes, deberéis procurar que la masa no os ocupe más de la mitad del molde, ya que crecerá.

Ahora dejamos fermentar los panettones en una zona de la casa donde no haya corrientes de aire y debemos esperar a que nos crezcan hasta casi arriba del todo de los moldes. A mí me tardaron casi dos horas, pero todo depende del calor y de la humedad de cada casa. Paciencia y a esperar a que suban ;)

Por último, precalentamos el horno a 180ºC y cuando hayan fermentado del todo, les hacemos dos cortes en forma de cruz por la parte superior, les ponemos un trozo de mantequilla en el centro y los horneamos durante unos 35 minutos. Si tenéis una sonda, se pueden pinchar y comprobar que su interior esté a 90ºC, sino no pasa nada, entre 35-40 minutos deben estar listos. Y si veis que durante el horneado se tuestan mucho por encima, les podéis poner un trozo de papel de aluminio.

Cuando los retiramos del horno, lo mejor es ponerlos boca abajo hasta que estén fríos, para que la miga quede esponjosa y no se compacte, ya que sino nos puede bajar y quedar un poco "mazacote". Yo los pinché con los palillos para hacer pinchos (2 para cada panettone) y los puse boca abajo entre una mesa y una silla.

Y una vez fríos del todo, ya los podemos servir! Y si queremos, podemos ponerles un poco de azúcar glas tamizado por encima, que les aportará una dulzura buenísima :)

Ya veis que es una receta un poco laboriosa, pero nada complicada y que tiene un resultado espectacular! A ver si os animáis a probar de hacer este panettone tan delicioso para estas fiestas, ya me contaréis! :)

Buen provecho!

34 comentaris:

  1. Si ja t'ho deia jo que et sortiria! Quin goig de Panettone! Ets un crack Cris. I la cinta al voltant m'encanta. Jo avui vaig de compres per fer turrons i un pandoro, no tinc tan clar que em surti. El pandoro dic, ja t'explicaré. I a casa ja ho tenim tot gairebé llest, menys l'arbre i la carta! Però aquesta setmana hi posem remei. Ja m'explicaràs què n'has tret de visitar fires ;-) Un petonàs bonica

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe Moltíssimes gràcies reina!!! ^^ Nosaltres la carta també la tenim pendent encara... a veure si aquesta setmana també ho deixem fet! Jo també tinc al cap el tema turrons, a veure si en faig algun ;) I no em diguis que no tens clar l'ho del pandoro, perquè segur que et queda de luxe! Jo sort de la recepta de l'Ester, que és fantàstica i el Panettone resultant, tremendu!!! :P

      Una abraçada ben forta Sònia! I i tant, quan ens veiem ja t'explico! ;)

      Elimina
  2. Carai Cris!! Que be que t'ha quedat!! Si esq... Ets una artista!!! M'en alegro que t'agradi!!! (Li aurem de dir a qui tu ja saps que si que es pot fer panettone eh? Jajjajajjajajjaja!!!)
    Un petonet bonica!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D Merci reina!! Tu si que ets una artista!! ;) Em va encantar i a casa han estat súper contents i el meu pare, a qui li encanta, ni t'ho explico!!

      I tant que li direm! hahaha pel gener li ensenyem les fotos!! ;P

      Una forta abraçada Ester!!

      Elimina
    2. uf ja em veig la cara d'escepticisme, je,je. La veritat és que he de provar aquesta recepta. Res a veure amb la que havia provat jo, sembla molt més fàcil. Ja us explicaré

      Elimina
    3. hehehe jo també la veig Sònia!! ;P

      Doncs prova-la, perquè realment és ben senzilla i el resultat queda boníssim!! Avui n'he esmorzat un trosset i.... mmmmm!!!

      Un petonet bonica!

      Elimina
  3. WoW, pedazo panettone perfecto y precioso que has preparado!!! Me encantan los dulces navideños. Es que hay infinidad de ellas... Pero este para mí es uno de mis preferidos!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Guapa, muchas gracias! :) La verdad es que está delicioso!! ;P

      Yo tengo ganas de hacerlos todos!! hahaha estos días solo pienso en recetas para preparar para estas fiestas y los dulces navideños principalmente... me encantan! ^^

      Un besito!

      Elimina
  4. Me uno a la opinion general, estupendo y bien platado panettone el que te ha salido y un interior tremendo¡¡
    felicidades¡¡
    peto

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias Miquel! Me alegro que te guste! ^^

      Petons!!

      Elimina
  5. Me gusta mucho el panettone y te ha quedado de maravillla, te acabo de descubrir y con tu permiso me quedo por aquí.
    Besitos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias guapa! Bienvenida! Me alegro un montón de que te haya gustado y de que te quedes por aquí! :)

      Un fuerte abrazo!

      Elimina
  6. T'ha quedat espectacular, millor que els de compra, i no dubto que està boníssim! aquest any jo també m'he proposat fer-lo, al Joan li encanta, així que no tinc excusa, i ahir ja vaig comprar els motlles per a fer-lo... un petonàs guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Eva! Ens ha encantat! ;) Per aquestes festes tornarà a caurà segur! :)

      I endavant amb aquest panettone doncs, ja veuràs com et et sortirà genial! ;) Un petonet guapíssima!

      Elimina
  7. Que delicia de panettone te ha quedado, tengo q probar un día a hacer! Un beso!

    ResponElimina
  8. Ja he imprès la recepta per fer-la!!! T'han quedat espectaculars!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai que bé Mònica, me'n alegro! Espero que et surti genial i que us agradi! Ja m'ho explicaràs eh! :)

      Un petonet guapa!

      Elimina
  9. quina bona pinta! reconec que mai en menjo, pero les vegades que ho he fet, perquè algú n'ha portat, em sembla increible, menjat sol, sucat o amb un bon tall de mantega per sobre.....ufff se'm fa la boca aigua! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, veritat? Està deliciós i és que és tant esponjós!! :P

      Merci guapíssima!! Una abraçada i bon cap de setmana!

      Elimina
  10. Jolines!!! quina paciència!! dimecres vam tastar el de Hoffmann....es nota que ets tota una pastissera.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No et pensis Cris! És una recepta ben senzilla i més que res és esperar a que els amassats i els reposos es facin correctament i de mentre ho vas controlant i fent altres cosetes ;) Moltíssimes gràcies! :)

      Un petonet bonica i bon finde!

      Elimina
  11. Mai se m'ha passat pel cap intentar fer un panettone... sempre he escoltat que es un merder de "cuidao"... pero ara tinc amasadora i em sembla factible tal com ho expliques! :) aixi que... potser mhi poso un dia dels previs de nadal!

    Bona feina Cristina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo feia temps que en tenia ganes, però em semblava que mai ho provaria pel que dius, tothom m'havia dit que era molt complicat i impossible de fer a casa i mira, gràcies a aquesta recepta ho vaig provar i la veritat és que n'estic molt contenta :) Segur que durant aquestes festes la repetiré! ^^

      Moltes gràcies i si la proves ja em diràs què tal! ;) Un petonet i bon cap de setmana!!

      Elimina
    2. Aquest panettone és com el que feu a pastisseria a Hofmann? Per que el dissabte abans de festes ens van portar un de xocolata i un de fruita perque els provessim i... <3

      Elimina
    3. Ostres doncs no ho sé! La recepta la vaig seguir d'una noia que hi treballa, però l'any passat no en vam arribar a fer perquè ens van dir que fer-lo a casa era una mica complicat, així que no t'ho sabria dir, ja li preguntaré! I tampoc els he provat els de Hofmann, així que no et puc ajudar gaire... hahaha A nosaltres aquest ens va agradar molt, per ser fet a casa i per ser la primera vegada que en feia, a part de ser una recepta força senzilla, ens va agradar molt! :)

      Una abraçada i bon any!!

      Elimina
  12. Uau, et va quedar de pastisseria professional!!!!
    És d'aquelles receptes que porten feina, però el resultat recompensa de sobres l'esforç...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres moltes gràcies Gemma!! :D Me'n alegro de que pensis així! hehehe

      Tens tota la raó, necessita el seu temps, però no és gens complicat i el resultat val molt la pena :)

      Una abraçada bonica i bon finde!

      Elimina
  13. Nunca he probado el panetone, pero ya va siendo hora!! Y este tiene una pinta deliciosa.

    Enhorabuena por tu blog!!

    Un saludo desde Valencia ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias!! :) A nosotros nos encanta, siempre miramos de tener alguno durante las fiestas! :P

      Un besazo y buen finde!!

      Elimina
  14. Lo tengo en la lista de pendientes y no se que me pasa que siempre me da pereza pero con la pinta que tiene el tuyo creo que me voy a animar si o si!!

    besitos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues anímate a hacerlo, porqué la verdad es que sale genial! ;)

      Muchas gracias guapísima!! ^^ Un beso y buen fin de semana!

      Elimina
  15. T'ha quedat sensacional!!! wow!!! quina esponjositat. Ha de ser deliciós. A veure si m'animo.
    Un petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Carme! M'alegro molt que t'agradi guapa!! :)

      Un petonet i anima't a fer-lo!! ;P

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!