Sopa de peix i marisc / Sopa de pescado y marisco

Després d'unes quantes setmanes de portar-vos cosetes dolces, avui per fi us en porto una de salada i que estic segura que us encantarà. Aquesta setmana hem entrat a l'últim mes de l'any, s'acosta el Nadal, les festes, les trobades familiars, els carrers plens de mercats i fires de Nadal, llums, colors, el fred característic d'aquesta època... i com no, els àpats tant típics d'aquestes festes. Per això, al llarg del mes, miraré de fer diverses opcions dolces i salades per aquest Nadal, i avui comencem amb aquesta fabulosa sopa de peix. És, evidentment, un plat per fer en qualsevol època de l'any, però amb els dies de pluja que hem passat, el fred que cada vegada anem notant un pessic més i amb les festes aquí al costat, la recepta que em va venir al cap i vaig dir-me que havia de fer ja, és aquesta.

La sopa de peix no és un plat excessivament car de fer ni tampoc complicat, és perfecte per ocasions especials, per moments més romàntics i per moments més familiars i/o d'amics i és d'aquelles coses amb les que tens l'èxit més que assegurat, excepte pels qui no els agrada el peix, evidentment :P

La recepta original és de la Julia Child, totes les receptes seves que he anat provant han estat sempre fabuloses i aquesta no n'és una excepció. Li vaig fer poques variacions, però tot i així us ho posaré tal com ho vaig fer jo. A veure què us sembla :)

Después de varias semanas de publicar cositas dulces, hoy por fin os traigo una receta salada y que estoy segura de que os encantará. Esta semana hemos entrado en el último mes del año, se acerca la Navidad, las fiestas, los encuentros familiares, las calles llenas de mercados y ferias de Navidad, luces, colores, el frío característico de esta época... y como no, las comidas tan típicas de estas fiestas. Por eso, a lo largo de este mes, miraré de hacer diversas opciones dulces i saladas para estas fechas, y hoy empezamos con esta fabulosa sopa de pescado. Es, evidentemente, un plato para hacer en cualquier época del año, pero con los días de lluvia que hemos pasado, el frío que cada vez vamos notando una poquito más y con las fiestas aquí al lado, la receta que me vino a la cabeza y me dije que tenía que hacer ya, es ésta.

La sopa de pescado no es un plato excesivamente caro de hacer ni tampoco complicado, es perfecto para ocasiones especiales, para momentos más románticos y para momentos más familiares y/o de amigos y es de aquellas cosas con las que tienes el éxito más que asegurado, excepto para los que no les gusta el pescado, evidentemente :P

La receta original es de Julia Child, todas las recetas suyas que he ido probando han sido siempre fabulosas y esta no es una excepción. Le hice pocas variaciones, pero aún así os lo pondré tal como lo hice yo. A ver qué os parece :)
Sopa de peix i marisc
(per a 4 persones)
- Una tassa de ceba tallada a daus
- 3/4 de tassa de porro tallat petit
- 1/2 tassa d'oli d'oliva
- 2 dents d'all aixafats
- 500 grams de tomàquets madurs tallats a daus
- 1,5 litres d'aigua
- 1/2 litre del suc de les rossellones i dels musclos
- 6 branques de julivert fresc
- 1 fulla de llorer
- Unes quantes fulles d'alfàbrega fresca
- 2 pessics generosos de safrà
- Un tros de ratlladura de taronja
- Un pessic de pebre
- Una cullerada de sal
- Un grapat de rossellones
- Un grapat de musclos
- 16 gambes
- Caps i espines de peix magre (en el meu cas de lluç i rap)
- Peixets magres de roca, que podeu demanar que us els deixin a punt per fer la sopa (sense aletes, cua, tripes...)
- Un calamar o sípia tallada a daus
- 1/2 tassa de fideus
- I per acabar el plat, formatge emmental ratllat (opcional)
PREPARACIÓ

Primerament netegem bé els musclos amb un raspall o ganivet, traient-los les barbes i tot el que puguin contenir les closques. A continuació posem una hora, hora i mitja abans de començar les rossellones i els musclos per separat en aigua i sal, perquè deixin anar tota la sorra que encara puguin tenir i quan hagi passat aquesta estona, els escaldem uns 2 minuts en aigua (jo no hi vaig posar sal, ja que li vaig afegir després, una vegada incorporat al caldo), just perquè se'ns obrin. Ho col·lem, ho reservem i reservem també 1/2 litre d'aquesta aigua.

Per altra banda preparem tots els ingredients, pelem les gambes i posem els caps en un cassó amb un rajolí d'oli d'oliva i a foc mitjà, per anar-los extraient el suc i així fer-ne un fumet. Tot seguit hi posem aigua just fins a cobrir-los i deixem que es vagin fent i vagin traient tot aquest suc durant uns 10 minuts. Passada aquesta estona veurem que el suc ja té un color força intents, serà el moment de col·lar-ho, de pressionar una mica els caps perquè acabin de treure tot el suc que quedi i reservar-ne aquest suc.

I ara que ja ho tenim tot a punt, ja podem fer la nostra sopa:

En una olla força grosseta hi posem l'oli d'oliva a foc suau i quan estigui calent hi afegim la ceba i el porro. Ho sofregim una mica, durant uns 5 minuts, sense que s'arribin a daurar. Ara hi afegim l'all i el tomàquet a daus, apugem una mica el foc i ho sofregim, mesclant-ho bé durant uns 5 minuts més. Tot seguit hi afegim l'aigua i el suc de les rossellones i dels musclos, les herbes aromàtiques, els peixos petits i els caps i espines, la ratlladura de taronja, el safrà, el pebre i la sal i ho deixem coure a foc suau i destapat durant uns 45 minuts. Passat aquest temps serà el moment de col·lar-ho tot, tornar a posar la sopa al foc, rectificar de sal, pebre i safrà si fa falta, i afegir-hi els fideus, que tarden uns 12-14 minuts en estar llestos i el calamar o sípia tallada a daus. Quan portem 2 minuts de cocció, hi podem afegir les gambes, que en 10 minuts estaran al punt i quan en faltin un parell per acabar, hi afegim per últim les rossellones i els musclos. Deixem que tot plegat es vagi fent durant 2-3 minuts més i ja tindrem la nostra sopa a punt.

És una sopa de peix col·lada i que queda força líquida, però que com sabeu, sempre se li pot afegir pa sec, patata, ou dur... per espessir-la una mica. A nosaltres així ens agrada molt i per això no hi vam posar res més. Només, en el moment de servir-la, vaig posar una mica de formatge emmental ratllat a part, per qui se'n volgués posar i la veritat és que mai ho havíem provat així i ens va agradar força, hi queda molt bé.

Espero que us hagi agradat aquesta sopa de peix tant bona i que la proveu de fer per aquestes festes :)

Bon profit!
Sopa de pescado y marisco
(para 4 personas)
- Una taza de cebolla cortada en dados
- 3/4 de taza de puerro cortado pequeño
- 1/2 taza de aceite de oliva
- 2 dientes de ajo majados
- 500 gramos de tomates maduros cortados en dados
- 1,5 litros de agua
- 1/2 litro de zumo de las chirlas y los mejillones
- 6 ramas de perejil fresco
- 1 hoja de laurel
- Unas cuantas hojas de albahaca fresca
- 2 pizcas generosas de azafrán
- Un trozo de ralladura de naranja
- Una pizca de pimienta
- Una cucharada de sal
- Un puñado de chirlas
- Un puñado de mejillones
- 16 gambas
- Cabezas y espinas de pescado magro (en mi caso de merluza y rape)
- Pescaditos magros de roca, que podéis pedir que os los dejen listos para hacer la sopa (sin aletas, cola, tripas...)
- Un calamar o sepia cortada en dados
- 1/2 taza de fideos
- Y para terminar el plato, queso emmental rallado (opcional)
PREPARACIÓN

Primeramente limpiamos bien los mejillones con un cepillo o cuchillo, quitándoles las barbas y todo lo que puedan contener las cáscaras. A continuación ponemos una hora, hora y media antes de empezar las chirlas y los mejillones por separado en agua y sal, para que suelten toda la arena que aún puedan tener y cuando haya pasado este tiempo, lo colamos y los escaldamos unos 2 minutos en agua (yo no les puse sal, ya que la añadí después, una vez incorporado al caldo), justo para que se nos abran. Luego lo colamos, reservamos juntas las chirlas y los mejillones, lo reservamos y reservamos también 1/2 litro de esta agua.

Por otra parte preparamos todos los ingredientes, pelamos las gambas y ponemos las cabezas en un cazo con un chorrito de aceite de oliva y a fuego medio, para irles extrayendo el jugo de sus cabezas. A continuación ponemos agua justo hasta cubrirlos y dejamos que se vayan haciendo y vayan sacando todo este jugo durante unos 10 minutos. Pasado este tiempo, veremos que el jugo ya tiene un color bastante intento, será el momento de colarlo, presionar un poco las cabezas para que terminen de sacar todo el jugo que quede y ya podremos reservar este caldo.

Y ahora que ya lo tenemos todo listo, ya podemos hacer nuestra sopa: 

En una olla bastante grande ponemos el aceite de oliva a fuego suave y cuando esté caliente le añadimos la cebolla y el puerro. Lo sofreímos un poco, durante unos 5 minutos, sin que se llegue a dorar. Ahora añadimos el ajo y el tomate en dados, subimos un poco el fuego y lo sofreímos, mezclándolo bien, durante unos 5 minutos más. A continuación añadimos el agua y el jugo de las chirlas y los mejillones, las hierbas aromáticas, los peces pequeños y las cabezas y espinas, la ralladura de naranja, el azafrán, la pimienta y la sal y lo dejamos cocer a fuego suave y destapado durante unos 45 minutos. Pasado este tiempo será el momento de colarlo todo, volver a poner la sopa al fuego, rectificar si hace falta de sal, pimienta y azafrán, y añadir los fideos, que tardan unos 12-14 minutos en estar listos y el calamar o sepia cortada en dados. Cuando llevemos 2 minutos de cocción, podemos añadir las gambas, que en 10 minutos estarán en su punto y cuando falten un par de minutos para terminar, añadimos por último las chirlas y los mejillones. Dejamos que todo se vaya haciendo durante 2-3 minutos más y ya tendremos nuestra sopa lista.

Es una sopa de pescado colada y que queda bastante líquida, pero que como sabéis, siempre se le puede añadir pan seco, patata, huevo duro... para espesarla un poco. A nosotros así nos gusta mucho y por eso no le pusimos nada más. Sólo, en el momento de servirla, puse un poco de queso emmental rallado a parte, para que cada uno se lo pusiera al gusto y la verdad es que nunca lo habíamos probado así y nos gustó bastante, le queda muy bien. 

Espero que os haya gustado esta sopa de pescado tan rica y que la probéis de hacer para estas fiestas :)

Buen provecho!

20 comentaris:

  1. Una delicia de sopa, te ha quedado riquísimaaaa... habrá que probarla!!! me encanta!!! besotes

    Elena: Unas Gotas de Imaginación

    ResponElimina
  2. Ostres quina sopa més bona t'ha quedat Cristina! La veritat és que a mi les sopes m'entusiasmen, en menjo tot l'any, estiu inclòs, així que fa falta poc per convèncer-me que la tasti, i més si té aquesta pinta!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;) Moltes gràcies Víctor! Me'n alegro de que t'agradi! I si en fas sovint de sopes, et recomano que la provis, perquè a part de ser ben fàcil, queda molt i molt bona :)

      Un petonet!

      Elimina
  3. A mi no les sopes en general no m'entusiasmen, però la de peix si que m'agrada molt! és un entrant genial per a les festes nadalenques i ara que ha començat a fer fred es gaudeixen moltíssim! un petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tampoc sóc especialment de sopes Eva, a l'hivern per sopar m'agraden, però abans prefereixo altres coses... i el cas és que fins no fa gaire la sopa de peix no era pas que m'agradés molt i en canvi ara, m'encanta! Però en fi, això m'ha passat una mica amb tot, abans era més "tiquismiquis" i ara m'agrada tot! hahaha ;)

      Merci guapíssima! Una abraçada!

      Elimina
  4. uff que bona!! tinc ganes de fer sopa de peix jo tambe!! m'encanta!! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Roser! ;) Doncs a fer-ne per aquestes festes, que segur que la fas boníssima!!

      Un petonet bonica!

      Elimina
  5. Mmmm aquesta sopa de peix ve molt i molt de gust! Ha de ser deliciosa, i amb aquestes imatges tan maques encara fa venir més ganes de tastar-la! Un petó bonica

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
  6. Hola guapa! sóc súper fan de les sopes, i la de peix m'encanta!!!! és fantàstica la teva proposta per Nadal. Bon cap de setmana guapa. Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Judith!! En aquests dies de fred són un plat perfecte, veritat? Com es nota que ja s'acosta l'hivern!

      Un petonet!

      Elimina
  7. Tremenda sopa te ha quedado la encuentro perfecta y la foto lo capta divinamente¡¡
    Otra receta festiva para triunfar
    Bon cap de setmana
    peto

    ResponElimina
  8. Una proposat de luxe deliciosa, ideal per les estes que s'acosten. La presentació t'ha quedat exquisida!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :) Moltes gràcies Gemma!! M'alegro de que t'hagi agradat bonica!

      Un petonet!

      Elimina
  9. WoW, tengo los ojos como platos al ver las fotografías de ese caldo de marisco!!!! Lo que daría yo por tener un cuenco de esos entre mis manos. Que feliz sería, jejeje.

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe ya sabes que siempre te mandaría un poquito de todo lo que preparo! Eres un solete Sandra! ;)

      Muchas gracias guapi! Un beso!!

      Elimina
  10. Te ha quedado fantástica!!! Me encanta la sopa de pescado y te ha quedado genial.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!