Canelons de Nadal / Canelones de Navidad

Ja estem a dimecres 24 de desembre, tenim les festes ben bé a sobre, ara sí... i m'encanta! I encara més amb aquesta recepta que us porto avui, ja que per mi és molt especial i fins ara encara no l'havia preparat mai. És la nostra recepta familiar de canelons, són els canelons de la meva àvia, i per la meva família i per mi, són els millors del món! Ella em dirà que no són els seus, ja que els va aprendre de la meva besàvia, però com que jo no vaig tenir la sort de provar-los, per mi sempre seran els de la iaia Lola, els de la meva iaia. I ella no ens els feia pel dia de Sant Esteve com a la majoria de les cases, sinó pel dia de Nadal, per demà. Li donàvem molta feina, pobra... us ho explicaré.

Com ja us he explicat altres vegades, jo de petita era molt estranya per menjar, no m'agradava res, tardava deu anys a acabar-me el que tenia al plat i sempre em queixava de tot... Ara tot ha canviat molt, ara costa trobar alguna cosa que no m'agradi... :P Però es clar, el dia de Nadal la meva àvia sempre feia la seva famosa sarsuela, la que vaig publicar fa un temps, i com que a una servidora i altres persones de la família (poquetes) no ens acabava d'agradar el peix, doncs per nosaltres (tot i que al final en feia per tothom), ens preparava aquests canelons. A més, recordo que ho feia tot al mateix dia: els canelons, la sarsuela i un entrant de pinya amb pernil. I sempre li quedava fabulós, tot estava boníssim i immillorable, no sé com s'ho feia. Així tots estàvem contents i passàvem un dia fantàstic plegats, per mi, dels millors de l'any.

Ara la meva àvia segueix fent el dinar del dia de Nadal, amb els seus 84 anys encara està cada 25 de desembre al peu del canó, preparant el dinar per tota la família (i pràcticament sense ajuda) i com sempre, li queda tot fantàstic! Però evidentment, ara que a tots som grans i ja fa temps que vam descobrir que ens encanta la sarsuela, ja no ens prepara els seus magnífics canelons per aquesta data i per això aquest any he volgut ser jo qui els prepari i en porti una bona safata perquè els provi. Evidentment no m'han sortit com els seus, els seus són els millors, però he mirat de seguir els passos com ella em va explicar i com he vist sempre que els fa. Espero que li agradin molt! ^^ 

Ya estamos a miércoles 24 de diciembre, ya tenemos las fiestas encima, ahora sí... y me encanta! Y aún más con esta receta que os traigo hoy, ya que para mí es muy especial y hasta ahora, aún no la había preparado nunca. Es nuestra receta familiar de canelones, son los canelones de mi abuela, y para mi familia y para mí, son los mejores del mundo! Ella me dirá que no son los suyos, ya que los aprendió de mi bisabuela, pero como yo no tuve la suerte de probarlos, para mí siempre serán los de la iaia Lola, los de mi abuela. Y ella no nos los hacía para el día 26 como en la mayoría de las casas, sino para el día de Navidad, para mañana. Le dábamos mucho trabajo, pobre... os lo explicaré.

Como ya os he explicado otras veces, yo de pequeña era muy extraña para comer, no me gustaba nada, tardaba diez años a acabarme lo que tenía en el plato y siempre me quejaba de todo... Ahora todo ha cambiado mucho, ahora es difícil encontrar algo que no me guste :P Pero claro, el día de Navidad mi abuela siempre hacía su famosa zarzuela, la que publiqué hace un tiempo, y como a una servidora y a otras personas de la familia (pocas) no nos acababa de gustar el pescado, pues para nosotros (aunque al final los hacía para todos), nos preparaba estos canelones. Además, recuerdo que lo hacía todo el mismo día: los canelones, la zarzuela y un entrante de piña con jamón. Y siempre le quedaba fabuloso, todo estaba buenísimo y inmejorable, no sé cómo lo hacía. Así todos estábamos contentos y pasábamos un día fantástico juntos, para mí, de los mejores del año.

Ahora mi abuela sigue haciendo la comida del día de Navidad, con sus 84 años todavía está cada 25 de diciembre al pie del cañón, preparando la comida para toda la familia (y prácticamente sin ayuda) y como siempre, le queda todo fantástico! Pero evidentemente, ahora que todos somos mayores y ya hace tiempo que descubrimos que nos encanta la zarzuela, ya no nos prepara sus magníficos canelones para esta fecha y por eso este año he querido ser yo quien los prepare y lleve una buena bandeja para que los pruebe. Evidentemente no me han salido como los suyos, los suyos son los mejores, pero he mirado de seguir los pasos como ella me explicó y como he visto siempre que los hace. Espero que le gusten mucho! ^^

Així que aquí teniu els canelons de la meva iaia. Potser per la resta de persones no seran especials i potser els provareu i no seran els millors que haureu provat, però per nosaltres sí que ho són i jo són els únics que em menjo, ja que també us ho he de confessar, els canelons no són de les coses que més m'agraden, no, i de petita tampoc, només em menjava i em menjo els de la iaia. Així que aquí els teniu, espero que us agradin:

Canelons de Nadal
(per uns 20 de canelons)
- 1/4 de quilo de carn picada de vedella
- 1/4 de quilo de carn picada de porc
- Un pit de pollastre picat
- Una ceba grosseta de Figueres
- Una terrina de foie
- Un rovell d'ou
- Oli d'oliva
- Mantega
- Un paquet de pasta de canelons
- Formatge ratllat (tipus emmental)
- Sal
- Pebre

Per la beixamel:

- Mantega
- 2 cullerades de farina fluixa
- Llet sencera
PREPARACIÓ

És una recepta força senzilla, ja ho veureu, i ràpidament els tindrem fets.

Primer de tot farem la pasta. Per fer-la simplement posem força aigua en un cassó, la fem bullir, hi afegim una bona cullerada de sal i hi fem la pasta durant uns 15 minuts (ja ho indica al paquet). Un cop cuita la passem a un bol amb aigua freda, l'escorrem i la passem al damunt de la superfície de treball i d'un drap, perquè d'aquesta manera no quedi cap excés d'aigua a la pasta. Ho deixem així.

Ara agafem les dos carns i si no us ho han fet a la carnisseria, les posem totes dues en un bol i les ben barregem. Tot seguit posem un raig d'oli d'oliva en una paella i a foc mitjà deixem que s'escalfi. Quan l'oli ja estigui calent, hi afegim la carn i amb l'ajuda d'una cullera de fusta l'anem pressionant perquè ens quedin trossets petits. L'anem fent fins que ens agafi color i aleshores hi afegim la ceba ratllada amb un pessic de sal. Deixem que es vagi fent a poc a poc i no ho mesclem fins al cap d'una estona d'haver-hi posat la ceba, quan ja no hi hagi líquid a la base de la paella. Ho mesclem bé i deixem que tot es vagi fent mica en mica i la ceba ens agafi una mica de color. 

Aleshores hi afegim el foie i el barregem bé per tal que ens quedi una mescla homogènia. Ara hi posem un dau de mantega i l'integrem bé. Finalment ho provem, rectifiquem de sal i pebre si fa falta, parem el foc, hi afegim el rovell d'ou i ho barregem bé perquè ens quedi ben cremós ràpidament i no ens arribi a quallar. 

El pas que segueix és el de "muntar" els canelons. És molt senzill. Agafem porcions del farcit que hem preparat amb una cullera i els anem posant al centre dels quadrats de pasta (també es pot fer amb l'ajuda d'una màniga pastissera). No en posem ni poc ni massa, ja ho veureu a mesura que els aneu fent. Llavors simplement els enrotllem. Jo primer he posat un extrem de pasta al damunt del farcit de carn i després l'he enrotllat i he deixat a sota el punt d'unió de la pasta. I els anem fent així progressivament fins que ja els tinguem tots a punt. Els reservem.

Ja per últim fem la beixamel. Per fer-la posem un dau de mantega en una paella, a foc mitjà deixem que es fongui, hi afegim les dos cullerades de farina, primer una, i després l'altra, integrant-les per separat per evitar possibles grumolls i ara és qüestió d'anar-hi posant la llet mica en mica i d'anar-ho mesclant fins que obtinguem la beixamel en el punt que més ens agradi. En el meu cas l'he fet força líquida, tot i que un cop enfornada, es redueix i espesseix força. A casa com que no som de molta beixamel, la preferim així, però tot va a gustos. 

Finalment agafem una safata, hi posem una base de beixamel, hi anem col·locant els canelons un al costat de l'altre, els cobrim bé amb la resta de la beixamel i ja per acabar, hi posem el formatge ratllat al damunt, uns trossets de mantega i cap al forn! Jo els he fet durant uns 10-12 minuts a 180ºC i després amb l'opció del grill els he acabat de gratinar uns minuts més. I ja els tindrem a punt per servir! 

De totes maneres, si no els voleu servir el mateix dia que els hagueu fet, aleshores no els enfornem i o bé els podem reservar a la nevera ben tapats amb paper film o bé els podem congelar, deixar reposar un parell o tres d'hores a la nevera el dia que els vulguem servir i després enfornar-los com us he explicat. 

I ja només em queda desitjar-vos que passeu unes molt Bones Festes, que tingueu un Bon Nadal i Feliç Any Nou i que gaudiu moltíssim d'aquests dies amb les persones que més estimeu ;) Ens veiem després d'Any Nou, una forta abraçada! 

I... bon profit! ;P 
 
Así que aquí tenéis los canelones de mi abuela. Quizás por el resto de personas no serán especiales y quizás los probaréis y no serán los mejores que habréis probado, pero para nosotros sí que lo son y yo son los únicos que me como, ya que también os lo tengo que confesar, los canelones no son de las cosas que más me gustan, no, y de pequeña tampoco, sólo me comía y me como los de la abuela. Así que aquí los tenéis, espero que os gusten:

Canelones de Navidad
(para unos 20 de canelones)
- 1/4 de quilo de carne picada de ternera
- 1/4 de quilo de carne picada de cerdo
- Una pechuga de pollo picada
- Una cebolla grande de Figueres
- Una tarrina de foie
- Una yema de huevo
- Aceite de oliva
- Mantequilla
- Un paquete de pasta de canelones
- Queso rallado (tipo emmental)
- Sal
- Pimienta

Para la bechamel:

- Mantequilla
- 2 cucharadas de harina floja
- Leche entera
PREPARACIÓN

Es una receta muy sencilla, ya lo veréis, y rápidamente los tendremos hechos.

En primer lugar haremos la pasta. Para hacerla simplemente ponemos bastante agua en un cazo, la hacemos hervir, añadimos una buena cucharada de sal y hacemos la pasta durante unos 15 minutos (ya lo indica en el paquete). Una vez cocida la pasamos a un bol con agua fría, la escurrimos y la pasamos encima de la superficie de trabajo y de un paño, para que de esta forna no quede ningún exceso de agua en la pasta. Lo dejamos así.

Ahora cogemos las dos carnes y si no os lo han hecho en la carnicería, las ponemos juntas en un bol y las mezclamos bien. A continuación ponemos un chorro de aceite de oliva en una sartén y a fuego medio dejamos que se caliente. Cuando el aceite esté caliente añadimos la carne y con la ayuda de una cuchara de madera la vamos presionando para que nos queden trocitos pequeños. La vamos haciendo hasta que nos coja color y entonces le añadimos la cebolla rallada con una pizca de sal. Dejamos que se vaya haciendo poco a poco y no lo mezclamos hasta después de un rato de haber puesto la cebolla, cuando ya no quede líquido en la base de la sartén. Lo mezclamos bien y dejamos que todo se vaya haciendo poco a poco y la cebolla nos coja un poco de color.

Entonces añadimos el foie y lo mezclamos para que nos quede una mezcla homogénea. Ahora ponemos un dado de mantequilla encima de la mezcla y la integramos bien. Finalmente lo probamos, rectificamos de sal y pimienta si hace falta, paramos el fuego, añadimos la yema de huevo y lo mezclamos bien para que nos quede bien cremoso rápidamente y no nos llegue a cuajar.

El paso que sigue es el de "montar" los canelones. Es muy sencillo. Tomamos porciones del relleno que hemos preparado con una cuchara y los vamos poniendo en el centro de los cuadrados de pasta (también se puede hacer con la ayuda de una manga pastelera). No ponemos ni mucho ni poco, ya lo veréis a medida que los vayáis haciendo. Entonces simplemente los enrollamos. Yo primero he puesto un extremo de pasta encima del relleno de carne y luego lo he enrollado y he dejado el punto de unión de la pasta en la parte de abajo. Los vamos haciendo todos así progresivamente y hasta que ya los tengamos todos listos. Los reservamos.

Ya por último hacemos la bechamel. Para hacerla ponemos un dado de mantequilla en una sartén, a fuego medio dejamos que se derrita, añadimos las dos cucharadas de harina, primero una y luego la otra, integrándolas por separado para evitar posibles grumos y ahora es cuestión de ir poniendo la leche poco a poco y de irlo mezclando hasta obtener la bechamel en el punto que más nos guste. En mi caso la he hecho bastante líquida, aunque una vez horneada se reduce y espesa bastante. En casa no nos gusta ni micha cantidad de bechamel ni que sea muy líquida, pero todo es al gusto de cada uno. 

Finalmente cogemos una bandeja, le ponemos una base de bechamel, vamos colocando los canelones uno al lado del otro, los cubrimos bien con el resto de la bechamel y ya para terminar, ponemos el queso rallado encima, unos trocitos de mantequilla y hacia el horno! Yo los he hecho durante unos 10-12 minutos a 180ºC y luego con la opción del grill los he terminado de gratinar unos minutos más. Y ya los tendremos listos para servir!

De todos modos, si no los queréis servir el mismo día que los hayáis hecho, entonces no los hornearemos y o bien los podemos reservar en la nevera bien tapados con papel film hasta el día siguiente, o bien los podemos congelar, dejar reposar un par o tres de horas en la nevera el día que los queramos servir y luego hornearlos cómo os he explicado.

Y ya sólo me queda desearos que paséis unas Felices Fiestas, que tengáis y paséis una Feliz Navidad y Año Nuevo y que disfrutéis muchísimo de estos días con las personas que más queréis ;) Nos vemos después de Año Nuevo, un fuerte abrazo!

Y... buen provecho! ;P 

12 comentaris:

 1. Només veure'ls en ve salivera....Bon Nadal!

  ResponElimina
  Respostes
  1. hehehe moltes gràcies Cris!!

   Bon Nadal bonica! Una abraçada!

   Elimina
 2. M'encanten!!!I quina bona pinta!!!Molt bon NADAL!! =)

  ResponElimina
 3. Les receptes de les àvies sempre són les millors, oi? I segur que a ella els teus canelons li han encantat i els ha trobat boníssims :)
  Que tinguis un 2015 ple de felicitat!

  ResponElimina
  Respostes
  1. I tant que sí Gemma!! :D Li van agradar molt, en vaig quedar molt contenta! ^^

   Moltíssimes gràcies bonica i igualment!! Bon any nou!! Una forta abraçada!!

   Elimina
 4. Estic segura que li van encantar a la teva avia, deu estar ben orgullosa de tu! Guapa aprofito per desitjar-te molt bon any 2015 ple de coses bones, estic segura que sera així per que t'ho mereixes, ets una artista! Molts petons guapísima!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltíssimes gràcies Pilar! M'ha fet molta il·lusió llegir el teu comentari, de veritat, gràcies!! :) Li van agradar molt, és una gran mestra ^^

   I molt bon any guapíssima, jo també espero que el 2015 estigui ple de coses bones per tu i els teus i estic segura de que serà així!! :D

   Una abraçada ben forta!!

   Elimina
 5. Es cert que canelons n'hi mil tipus, i a cada casa són tant diferentes! A mi tampoc es una de les coses que més m'agrada (sobretot dels comprats a carniceries o preparats) perquè trobo que la carn tant esmicolada i tant pastosa que no m'acava de fer... Això sí, tenen molt bona pinta y jo mai els he probat amb foie, són de luxe! Segur que estaven bonísims, i amb aquesta combinació de carns picades i pollastre són diferents també. No tinc plans de fer canelons però si en faig, m'apunto l'idea;) Petons i bon any Cristina!

  ResponElimina
  Respostes
  1. I tant que sí, tothom els dóna el seu toc ;) A mi tampoc són del que més m'agrada pel que dius de la carn tant picada, per això els de la meva àvia sempre m'han encantat, perquè no els fa mai amb la carn tant esmicolada. Potser no són els més traidicionals, però a casa ens agraden molt! ^^

   Moltíssimes gràcies Mireia!! I si en fas algun dia ja m'explicaras què tal ;) Molt bon any guapa i que tinguis un feliç 2015!! Un petonàs!

   Elimina
 6. Que pintaza tienen esos canelones!!!! Y no me importaría nada que todos los días fuesen Navidad para degustarlos!!! Jejejeje

  Un besito y feliz día de reyes Cris,
  Sandra von Cake

  ResponElimina
  Respostes
  1. hehehe muchísmas gracias guapísima!! Igualmente Sandra!!

   Un beso enorme!!

   Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!