Macarrons de l'àvia / Macarrones de la abuela

Primer de tot, dir-vos que el dilluns ja vam començar el curs de pastisseria a la Hofmann i que tot i els nervis inicials, em va encantar! Ràpidament em vaig anar sentint còmode i la veritat és que m'ho vaig passar molt bé! El nostre professor és l'Eric Ortuño i hi estic més que encantada!! Ens vam començar a conèixer amb els companys i companyes de classe, que són molt macos, i per ser el primer dia, vam preparar financiers d'aranyons... eren boníssims! :D I el millor de tot és que ens emportem a casa tot el que anem fent!! Els financiers... van desaparèixer de seguida! hehehe 

Segur que serà un gran any, en el qual aprendrem moltíssim i al mateix temps gaudirem i ens ho passarem genial cuinant :) Ja us aniré tenint informats!

I ara sí, anem per una altra recepta, los macarrons de la meva àvia!

Primero de todo, deciros que el lunes ya empezamos el curso de pastelería en la Hofmann y que a pesar de los nervios iniciales, me encantó! Rápidamente me fui sintiendo cómoda y la verdad es que me lo pasé muy bien! Nuestro profesor es Eric Ortuño y estoy más que encantada! Nos empezamos a conocer con los compañeros de clase, que son todos muy majos, y para ser el primer día, preparamos financiers de arándanos... estaban buenísimos! :D Y lo mejor de todo es que nos llevamos a casa todo lo que vamos haciendo! Los financiers... desaparecieron enseguida! hehehe 


Seguro que será un gran año, en el que aprenderemos muchísimo y al mismo tiempo disfrutaremos y lo pasaremos genial cocinando :) Ya os iré informando! 


Y ahora sí, vamos por otra receta, los macarrones de mi abuela!


Una recepta familiar que ve de lluny, que jo sàpiga de la meva besàvia per part de mare, que no vaig tenir la sort de conèixer... d'ella em queden anècdotes, històries i evidentment receptes, receptes com aquesta que he après de la meva àvia, que n'és tota una experta! I és que com a ella, no li queden a ningú... I què us en puc dir d'aquests macarrons? Doncs que per nosaltres són els millors del món! 
Pot ser un primer plat, però a casa el solem fer com a plat únic, ja que és força complet. Per tant les quantitats poden variar una mica depenent de com els vulgueu fer vosaltres. Jo us ho poso com si fossin un plat únic.

Una receta familiar que viene de lejos, que yo sepa de mi bisabuela por parte de madre, que no tuve la suerte de conocer... de ella me quedan anécdotas, historias y evidentemente recetas, recetas como esta que he aprendido de mi abuela, que es toda una experta! Y es que como a ella, no le quedan a nadie... Y qué os puedo decir de estos macarrones? Pues que para nosotros son los mejores del mundo! 

Puede ser un primer plato, pero en casa lo solemos hacer como plato único, ya que es bastante completo. Por lo tanto las cantidades pueden variar un poco dependiendo de cómo los queráis hacer vosotros. Yo os lo pongo como si fueran un plato único.
Macarrons de l'àvia
(per a 4 persones)

- 400-500 grams de macarrons
- Una botifarra grosseta
- Dos tomàquets grossos
- Dos cebes grosses
- Farina
- Llet
- Oli d'oliva
- Sal
- Formatge ratllat per gratinar
- Farina de galeta (opcional)
- Mantega
PREPARACIÓ

Comencem ratllant els tomàquets i les cebes. Ho reservem.

Tot seguit traiem la pell de la botifarra i la ben piquem. Ho reservem.

Ara posem una paella mitjana al foc, amb un raig d'oli d'oliva i hi posem la botifarra picada. Posem el foc a temperatura mitjana i deixem que la botifarra es faci. Quan estigui força cuita, hi afegim els tomàquets i les cebes ratllades al centre, hi posem una mica de sal i, sense remenar-ho, deixem que es vagi fent a poc a poc. Quan el sofregit comenci a agafar color, ho ben barregem tot amb una cullera de fusta i deixem que es vagi fent mica en mica. 

Quan el sofregit estigui llest, és el moment de posar-hi dos cullerades soperes de farina al mig, ho barregem ràpidament i immediatament hi posem un raig de llet. Ho remenem fins que veiem que la massa quedi homogènia i cremosa (si veiem que hi falta llet, ni podem afegir, però és important que la massa tingui cos). Rectifiquem de sal si cal, apaguem el foc i ho reservem.

Ara és el moment de preescalfar el forn a 180ºC i preparar els macarrons, que bullirem amb una bona quantitat d'aigua i sal, i l'estona que ens marqui el fabricant. Després els escorrem, els passem per aigua i ja podem anar per l'últim pas.

En una safata de forn anem fent capes, començant per posar una base de la salsa, després una capa de macarrons al damunt i així fins a dalt de tot, que acabarem cobrint amb una última capa de la salsa, el formatge ratllat al gust, si volem una mica de farina de galeta perquè quedi més cruixent i finalment uns quants daus de mantega. I ja només ens queda enfornar-los, amb l'opció de gratinar, fins que veiem que el formatge estigui cruixent. 

I ja els tenim! Són taaaaant bons! És una recepta fàcil, però amb un resultat fantàstic! És el nostre plat estrella dels dinars dels diumenges i com us he dit, són simplement deliciosos! A tothom a qui els hi hem fet els han agradat, sempre són un èxit assegurat! ;) I espero que a vosaltres també us hagin agradat!

Bon profit!
Macarrones de la abuela
(para 4 personas)

- 400-500 gramos de macarrones
- Una butifarra gordita
- Dos tomates grandes
- Dos cebollas grandes
- Harina
- Leche
- Aceite de oliva
- Sal
- Queso rallado para gratinar
- Pan rallado (opcional)
- Mantequilla
PREPARACIÓN

Empezamos pasando por el rallados los tomates y las cebollas. Lo reservamos.

A continuación sacamos la piel de la butifarra y la picamos bien. Lo reservamos.


Ahora ponemos una sartén mediana al fuego con un chorro de aceite de oliva y ponemos la la butifarra picada. Ponemos el fuego a temperatura media y dejamos que la butifarra se haga. Cuando esté bastante cocida, añadimos los tomates y las cebollas ralladas en el centro, ponemos un poco de sal y, sin remover, dejamos que se vaya haciendo poco a poco. Cuando el sofrito empiece a tomar color, lo bien mezclamos todo con una cuchara de madera y dejamos que se vaya haciendo poco a poco.


Cuando el sofrito esté listo, es el momento de poner dos cucharadas soperas de harina en el medio, lo mezclamos rápidamente e inmediatamente ponemos un chorro de leche. Lo removemos hasta que veamos que la masa quede homogénea y cremosa (si vemos que le falta leche, podemos añadirle un poco más , pero es importante que la masa tenga cuerpo). Rectificamos de sal si es necesario, apagamos el fuego y lo reservaríamos.


Ahora es el momento de precalentar el horno a 180ºC y preparar los macarrones, que herviremos con una buena cantidad de agua y sal, y el tiempo que nos marque el fabricante. Luego los escurrimos, los pasamos por agua y ya casi los podremos hornear.


En una bandeja de horno vamos haciendo capas, empezando por poner una base de la salsa, luego una capa de macarrones encima y así hasta arriba del todo, que acabaremos cubriendo con una última capa de la salsa, el queso rallado al gusto, si queremos un poco de pan rallado para que quede más crujiente y finalmente unos dados de mantequilla. Y ya sólo nos queda hornearlos, con la opción de gratinar, hasta que veamos que el queso esté crujiente.


Y ya los tenemos! Son taaaaant buenos! Es una receta fácil, pero con un resultado fantástico! Es nuestro plato estrella de las comidas de los domingos y como os he dicho, son simplemente deliciosos! A todo el mundo a quien le hemos preparado esta receta les ha gustado, siempre son un éxito asegurado! ;) Y espero que a vosotros también os hayan gustado! 


Buen provecho!

50 comentaris:

  1. Ostres Cristina...espero que vagis explicant coses d'aquest interessantíssim curs a la Hoffman que has començat!!! Per això m'encantaria viure a

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant Mònica!! ;) Jo hi vaig amb tren des de Vic :)

      Moltes gràcies guapa! Una abraçada!!

      Elimina
  2. a Barcelona....per cert, els macarrons de la teva àvia, de primera!!! (això és un comentari en dos parts perquè la meva filla m'ha fet firmar una autorització de sortides al mig, i m'he liat!!!).

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe ai aquestes autoritzacions!!! :P

      Petonets bonica!

      Elimina
  3. Que buena pinta de esta forma por tandas horneados.Besosss

    ResponElimina
  4. Fan una pinta espectacular! jo els faig amb els mateixos ingredients a excepció de la farina de pa, i em queden bons, però a la meva parella utilitzant els mateixos ingredients li queden espectaculars!!!! en fi... m'alegro que el primer dia a la Hoffman hagi anat tan bé!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que et surten deliciosos Eva!! A nosaltres ens encanten d'aquesta manera :P i l'oloreta que queda per tota la casa... mmmm, espectacular!

      Moltes gràcies guapa! Petonets! :)

      Elimina
  5. Menuda pinta!!! estos macarrones tienen que estar muy buenos. Estos platos que van pasando de generación en generación son los mejores.
    Te deseo lo mejor en el nuevo curso y ya nos iras enseñando.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias Montse! A nosotros nos encantan! :) Y tienes toda la razón, estas recetas siempre son las mejores! ;)

      Muchos besos guapa!

      Elimina
  6. Esta receta de tu abu, esta espectacular, besos

    ResponElimina
  7. Fer algun curset de cuina, és una de les coses que tinc pendents, i que m'agradaria molt, Cristina, i a poder ser amb algú de categoria, com has fet tu, quina alegria!!! I dels macarrons, només et diré que m'han encantat les fotografies, desprenen caliu. Petonets i gaudeix de les pràctiques tant com puguis.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per aquest comentari Mercè! M'agrada molt! :) I tant que en gaudiré, tant com pugui! hehehe

      Si mai tens l'ocasió de fer-ne algun, penso que realment val la pena ;)

      Molts petons guapíssima!

      Elimina
  8. Què guai que ja hagis començat Cristina! Per cert, coincideixes amb la Laura de Coure Coulants? Crec que començava aquesta setmana també a la Hofmann...

    Espero que ens vagis informant dels teus progressos, i que ens ensenyis les receptes que facis allà!

    Uns macarrons que fan una pinta estupenda, i que sense dubte provaré de fer, i com a plat únic, que a casa també acostumem a no fer més plats quan fem pasta, jeje!

    Petons, i molts ànims!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres doncs ara no ho sé... hehehehe però diria que no, segurament hi deu anar un altre dia :)

      Ja us aniré informant, sí! ;)

      Moltes gràcies Víctor! Si els proves ja em diràs què tal, espero que us agradin!!

      Una abraçada!

      Elimina
  9. Segur que aquest curs ha d'estar súper interessant. No ens vas guardar financiers??? :P
    Els macarrons tenen una pinta estupenda!
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que el primer dia em va agradar moltíssim, segur que serà un molt bon any! :P No us en vaig guardar perquè no van durar ni un dia... hehehehe, però ja en tornaré a fer! ;)

      Moltes gràcies guapíssima! Petonets!

      Elimina
  10. Quina bona pinta, aquests macarrons de colors!! Cristina, m'encanten els gratinats!! els teus es mengen amb la vista, amb aquestes fotos que els has fet...! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Marina!! :)

      Molts petonets guapa!

      Elimina
  11. Els macarrons fantàstics pero de plat únic? Que tal amb un bon estofat de vedella amb bolets i per postres una macedònia per fer baixar?
    Petons del teu pare (i els macarrons que faig jo que?)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per fer un dinar festiu com els dels diumenges, d'acord i molt bona opció la macedònia per fer baixar, però pels dies de cada dia que es tinguin ganes de menjar pasta, penso que ja és un plat prou consistent per si sol i que ja porta una bona quantitat de carn, així que jo personalment els faig més com a plat únic ;P

      La propera recepta de macarrons que posi, miraré de que sigui la dels que fas tu, que també són molt bons! hehehehe

      Petons!

      Elimina
  12. Ostres, em sembla que ets la tercera persona que conec que fa el curs anual a la Hoffamn... També hi ha la Bet i la Laura, oi?
    Els macarrons de l'àvia sempre són els millors del món!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí eh! Aquest any som moltes les que tenim blog i que fem aquest curs! hehehe

      Moltes gràcies Gemma! Una abraçada!! :)

      Elimina
  13. Visca les receptes de les àvies i mames!!! Aquesta té una pinta estupenda, com m'agrada la pasta!!! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Visca!! hehehe Realment són les millors eh! :) Moltes gràcies bonica!! Petonets!

      Elimina
  14. Jo també voto pels macarrons com a plat únic, així te'n pots afartar ;-) A mi m'agraden amb cassola de fang. Quina bona pinta que tenen els teus! Espero que la teva recepta seguixi ben viva per molts anys més.

    Ptons

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que sí! Així es pot repetir!! hehehe ;) Amb cassola de fang és veritat que queden molt i molt bé!

      Espero que sí!! :) Moltes gràcies!!!

      Una forta abraçada!

      Elimina
  15. Hola guapisima, quina sort poder fer un curs aixi!!! A mi m'encantaria!!! Ja ens aniras explicant i posaras receptes, no?? Hem d'apendre amb tu!! Quina meravella!! Que dirte dels macarrons, mai havia vist una recepta aixi, t'ho pots creure??? M'ha sorpres moltissim, t'ho juro!! Petons,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura!! Me'n alegro de veure't per aquí!! :D Estic molt contenta amb aquest nou curs, la veritat és que em feia molta il·lusió fer-lo! :) Alguna coseta miraré de penjar ;)

      hehehehe són una mica diferents dels que potser es solen fer, així que sí que m'ho puc creure sí! De vegades quan hem tingut convidats i els hem fet també s'han quedat una mica sorpresos... hehehe ;) Que bé que t'hagi agradat guapi!

      Petons!

      Elimina
  16. ma mare fa el sofregit amb pate i li queda mmmm....aquests macarrons no es poden perdre mai!! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb paté... que bons!!! Ja ho provaré! :P

      I tant que no :) Gràcies Roser! Una abraçada guapa!!

      Elimina
  17. Ummm quins macarrons més bons. A casa ens agraden molt i encara que també ho fem amb la receota que hem fet a casa de tota la vida, ens agrada provar noves receptes. Aixi que amb el teu permís aquesta queda anotada.
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que tens el meu permís! hehehe me'n alegro de que tinguis ganes de provar-la!! Ja em diràs què tal el resultat! ;)

      Molts petonets Pilar i bon cap de setmana!

      Elimina
  18. Que bons aixi amb botifarra els donará un punt molt bo. En casa també son plat únic.
    Molt interessant el curs de Hofmann.

    ResponElimina
  19. estos macarrones de la abuela son palabras mayores, impresionantes de buenos¡¡
    Espero ver pronto tus progresos en la escuela en nuevas recetas
    Bss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias Miquel! ;)

      Espero que sí! hehehe :)

      Petons!

      Elimina
  20. Estos macarrones son una delicia!!!! Espero que nos vayas contando en cada post un poquito de lo que vas haciendo en el curso (ains, que envídia me das) y así saber todo lo que aprendes.

    Un besito preciosa,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Sandra!! Sí, sí, poquito a poco ya os iré contando! hihihi ;)

      Muchos besitos guapísima!

      Elimina
  21. Els macarrons o plats de transmisió familiar, són el bé més preuat que tenim, i que ens diferencien!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És ben veritat, a mi em va costar una mica fins i tot decidir-me a publicar-la o no aquí al blog, però al final em vaig decidir a compartir-la amb tots i totes vosaltres, però és ben cert que són un bé molt preuat que cal cuidar i seguir, perquè així vagi continuant tot i el pas dels anys. Espero que pugui seguir per moltes generacions més!! :)

      Una abraçada!

      Elimina
  22. MMMmmm que pintaza tienen tus macarrones! ñam ñam Tienen que estar buenisimos. Me lo apunto para probarlos! Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias!!! :) Me alegro de que quieras probar de hacerlos! Ya me contarás qué tal, ojalá que os gusten! ;)

      Un fuerte abrazo!

      Elimina
  23. Que maravilla de receta Cristina, a estas horas se me caen los ojitos!!
    Un besote

    ResponElimina
  24. hola cristina, una pregunta, la botifarra com ha de ser? botifarra de carn o d'arròs o de ceba? Moltes gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cinta! Nosaltres sempre ho hem fet amb botifarra de carn, però segurament també es podria provar de fer amb altres tipus de botifarra ;)

      Un petonet! I gràcies a tu :)

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!