Tatin de poma / Tatin de manzana

Bon dia! Ja som desembre... mare meva, que ràpid que m'està passant el temps!! Ha arribat el fred de cop i les festes ja les tenim a sobre... Ja sabeu de sobres que aquesta època m'encanta, és de les meves preferides i encara que a molta gent no li agrada i ho troben tot massa comercial i pesat, a mi m'encanta. M'agraden els sopars i dinars d'aquestes dates, m'agraden les seves fires, tot i que faci molt de fred, acompanyant-les d'una bona xocolata desfeta, m'agraden els carrers il·luminats i les cançons nadalenques que van sonant per tot arreu. No sé perquè la gent sembla més contenta i tot plegat, fa que jo també m'impregni d'aquest bon rotllo i alegria (tot i que ja de per si sempre miro de ser feliç amb tot, hehehe ;P). Així que les meves ganes de cuinar i sobretot d'encendre el forn i són i per aquest motiu últimament no he parat. Ja tinc més d'una recepta preparada per ser penjada i alguna que d'altra en ment per preparar ben aviat, així que de moment avui comencem amb aquesta tatin de poma tant irresistible i que segur que deixarà a tothom ben bocabadat. Ens la van ensenyar a fer a Hofmann i la veritat és que des de llavors no n'he volgut provar cap més.

Aquest postre, juntament amb el tiramisú i el cheesecake és dels meus preferits, és dels que acostumo a demandar-me quan vaig a menjar fóra i és que tot i la seva simplicitat, em sembla fantàstic. Així que espero que us animeu a provar-la i que la valoreu vosaltres mateixos ;)

Dir-vos que en aquest cas vaig utilitzar com a base una galeta de massa sucrée que m'havia sobrat feia uns dies i que tenia al congelador. Però sabeu que també pot quedar molt bona, per exemple, amb un crumble com el que trobareu aquí. En altres ocasions ja us havia presentat aquesta massa, però de totes maneres avui us la tornaré a explicar perquè ho tingueu tot junt.

Buenos días! Ya estamos en diciembre... madre mía, que rápido que me está pasando el tiempo!! Ha llegado el frío de golpe y las fiestas ya las tenemos encima... Ya sabéis de sobra que esta época me encanta, es de mis preferidas y aunque a mucha gente no le gusta y lo encuentran todo demasiado comercial y pesado, a mí me encanta. Me gustan las cenas y comidas de estas fechas, me gustan sus ferias, aunque haga mucho frío, acompañándolas de un buen chocolate caliente, me gustan las calles iluminadas y las canciones navideñas que van sonando por todas partes. No sé porque la gente parece más contenta y todo ello hace que yo también me impregne de este buen rollo y alegría (aunque ya de por sí siempre trato de ser feliz con todo, jejeje ;P). Así que mis ganas de cocinar y sobre todo de encender el horno son enormes, por lo que últimamente no he parado. Ya tengo más de una receta preparada para ser colgada y alguna que otra en mente para preparar en breve, así que de momento hoy empezamos con esta tatin de manzana tan irresistible y que seguro que dejará a todo el mundo a boquiabierto  Nos la enseñaron a hacer en Hofmann y la verdad es que desde entonces no he querido probar ninguna otra.

Este postre, junto con el tiramisú y el cheesecake es de mis favoritos, es de los que suelo pedirme cuando voy a comer fuera y es que a pesar de su simplicidad, me parece fantástico. Así que espero que os animéis a probarla y que la valoréis por vosotros mismos ;)

Deciros que en este caso utilicé como base una galleta de masa sucrée que me había sobrado hacía unos días y que tenía en el congelador. Pero también puede quedar muy buena, por ejemplo, con un crumble como el que encontrareis aquí. En otras ocasiones ya os había presentado esta masa, pero de todos modos hoy os la volveré a explicar para que lo tengáis todo junto.

Tatin de poma
Per la massa sucrée de la base:

- 250 grams de farina flux
- 100 grams de sucre llustre
- 1 ou
- 150 grams de mantega pomada tallada a daus
- 30 grams d'ametlla mòlta

Per la poma tatin:

- 1kg de poma reineta (jo vaig utilitzar la golen perquè és la que tenia, però amb la reineta queden més boniques)
- 100 grams de sucre
- 40 grams de mantega

Pel caramel:

- 100 grams de sucre
- 20 grams de mantega
PREPARACIÓ

Comencem per la massa sucrée:

Si podeu fer-ho amb un robot de cuina tipus Kitchen Aid i amb l'accessori de la pala millor que millor, sinó ho feu amb el batedor elèctric o manual. Per fer-la batem a velocitat baixa la mantega pomada, quan ens quedi ben cremosa hi afegim el sucre, deixem que s'integri bé, a continuació hi incorporem l'ou i l'ametlla i deixem que es mesclin bé (ens pot semblar que la mescla queda tallada, això és per l'ou, però amb la farina ens acabarà de quedar perfecte) i per últim hi afegim la farina prèviament tamisada. No cal que ho batem gaire, just fins que la mescla sigui homogènia.

Ara agafem dues fulles de guitara (làmines transparents que van genial per estirar masses) o dues fulles de paper vegetal. Posem la massa a sobre d'una de les làmines i l'altra a sobre i amb l'ajuda del corró ho estirem a uns 2mm de gruix (si queda una mica més gruixuda no passa res) i ho posem al congelador durant uns 20-30 minuts.

Tot seguit anem pel caramel:

Per fer-lo, posem a dins d'un cassó una part del sucre i sense mesclar-ho, deixem que es fongui a foc mitjà. Aleshores afegim una altra part del sucre i deixem que es vagi fonent, només movem el cassó, no mesclem el sucre fins que veiem que s'ha format una part líquida al fons, que sinó ens cristal·litzarà. Quan sigui així, ja ho podrem barrejar amb una espàtula de fusta i afegir-hi la última part del sucre. En el moment que estigui tot fos i comenci a agafar color, el retirem del foc i hi afegim la mantega tallada a daus. Quan tinguem el caramel fet, l'evoquem al damunt d'un tros de paper vegetal, deixant que quedi una capa fina de caramel. Finalment en fem pols amb l'ajuda d'un robot de cuina i aleshores l'anem repartint en el fons dels motlles que vulguem utilitzar per fer les nostres tatins. Tingueu en compte que el millor és utilitzar motlles petitons, no cal que siguin tant petits com els que vaig utilitzar jo, però sí que és millor que siguin motlles no gaire grans, per tal de que la poma ens quedi molt més bonica del damunt. Ho reservem.

Ara anem per la poma tatin:

Preescalfem el forn a 180ºC. Pelem les pomes, les partim per la meitat, n'extraiem el cor i en fem uns 4-5 talls de la mateixa mida de cada meitat. Tot seguit posem la meitat de la mantega dins d'un cassó i la fonem a foc mitjà. A continuació hi afegim la meitat del sucre sense mesclar-ho i quan comenci a caramel·litzar hi afegim la meitat de les pomes que hem preparat. Les mesclem poc i suaument perquè no s'estovin massa, deixem que es caramel·litzin just fins que es comencin a estovar i aleshores les retirem del foc i les posem en una safata mirant de que quedin ben repartides. Repetim l'operació per la resta de mantega, sucre i pomes (ho fem en dues vegades, ja que 1kg de poma és molt i d'aquesta manera es caramel·litzarà millor).

Ara agafem els motlles que hem preparat amb el caramel en pols i hi anem col·locant els trossos de poma intercalats i mirant de que no quedin espais buits. Ho enfornem aproximadament 20 minuts.

Per últim, retirem els motlles del forn, troquelem la massa sucrée mirant de que el diàmetre de massa sigui una mica més petit que el dels motlles i l'anem col·locant a dins de cada un. Ho tornem a posar al forn, aquesta vegada uns 15 minuts o fins que veiem que la massa ja està cuita. En el cas del crumble feríem exactament el mateix, la única cosa que feríem diferent, és que al no poder tallar la massa, el que feríem és posar la massa de crumble a dins d'aros de la mida que necessitem, pressionant una mica la massa i llavors en retiraríem l'aro i amb una mica de compte, aniríem col·locant la massa a dins dels motlles.


Ho retirem del forn, deixem que es refredin i finalment les desemmotllem i servim! Encara calentones queden boníssimes i fredes també! Les podeu acompanyar amb crema, gelat de vainilla, menjar-les així mateix o amb el que us vingui més de gust! Queden irresistiblement delicioses, creieu-me ^^

Bon profit! 
Tatin de manzana
Para la masa sucrée de la base:

- 250 gramos de harina fluja
- 100 gramos de azúcar glas
- 1 huevo
- 150 gramos de mantequilla pomada cortada en dados
- 30 gramos de almendra molida

Para la manzana tatin:

- 1kg de manzana reineta (yo utilicé la golen porque es la que tenía, pero con la reineta quedan más bonitas)
- 100 gramos de azúcar
- 40 gramos de mantequilla

Para el caramelo:

- 100 gramos de azúcar
- 20 gramos de mantequilla
PREPARACIÓN

Empezamos por la masa sucrée:

Si podéis hacerlo con un robot de cocina tipo Kitchen Aid y con el accesorio de la pala mejor que mejor, sino hacedlo con el batidor eléctrico o manual. Para hacerla batimos a velocidad baja la mantequilla pomada, cuando nos quede bien cremosa le añadimos el azúcar, dejamos que se integre bien, después incorporamos el huevo y la almendra y dejamos que se mezclen bien (nos puede parecer que la mezcla queda cortada, esto es por el huevo, pero con la harina nos acabará de quedar perfecta) y por último añadimos la harina previamente tamizada. No hace falta que lo batamos mucho, justo hasta que la mezcla sea homogénea.

Ahora cogemos dos hojas de guitara (láminas transparentes que van genial para estirar masas) o dos hojas de papel vegetal. Ponemos la masa sobre una de las láminas y la otra encima y con la ayuda del rodillo lo estiramos a unos 2mm de espesor (si queda algo más gruesa no pasa nada) y lo ponemos en el congelador durante unos 20-30 minutos.

A continuación vamos por el caramelo:

Para hacerlo, ponemos dentro de un cazo una parte del azúcar y sin mezclarlo, dejamos que se derrita a fuego medio. Entonces añadimos otra parte del azúcar y dejamos que se vaya fundiendo, sólo movemos el cazo, no mezclamos el azúcar hasta que veamos que se ha formado una parte líquida en el fondo, que sino nos cristalizará. Cuando sea así, ya lo podremos mezclar con una espátula de madera y añadir la última parte del azúcar. En el momento que esté todo derretido y empiece a tomar color, lo retiramos del fuego y le añadimos la mantequilla cortada en dados. Cuando tengamos el caramelo hecho, lo evocamos sobre un trozo de papel vegetal, dejando que quede una capa fina de caramelo. Finalmente le hacemos polvo con la ayuda de un robot de cocina y entonces la vamos repartiendo en el fondo de los moldes que queramos utilizar para hacer nuestras tatin. Tened en cuenta que lo mejor es utilizar moldes pequeños, no es necesario que sean tan pequeños como los que utilicé yo, pero sí que es mejor que sean moldes pequeños, para que la manzana nos quede mucho más bonita por encima. Lo reservamos.

Ahora vamos por la manzana tatin:

Precalentamos el horno a 180ºC. Pelamos las manzanas, las partimos por la mitad, les extraemos el corazón y hacemos unos 4-5 cortes del mismo tamaño de cada mitad. A continuación ponemos la mitad de la mantequilla dentro de un cazo y la fundimos a fuego medio. A continuación añadimos la mitad del azúcar sin mezclarlo y cuando empiece a caramelizar le añadimos la mitad de las manzanas que hemos preparado. Las mezclamos poco y suavemente para que no se ablanden demasiado, dejamos que se caramelicen justo hasta que se empiecen a ablandarse y entonces las retiramos del fuego y las ponemos en una bandeja tratando de que queden bien repartidas. Repetimos la operación para el resto de mantequilla, azúcar y manzanas (lo hacemos en dos veces, ya que 1kg de manzana es mucho y de esta forma se caramel·litzarà mejor).

Ahora cogemos los moldes que hemos preparado con el caramelo en polvo y vamos colocando los trozos de manzana intercalados y tratando de que no nos queden espacios vacíos. Lo horneamos aproximadamente 20 minutos.

Por último, retiramos los moldes del horno, troquelamos la masa sucrée tratando de que el diámetro de masa sea un poco más pequeño que el de los moldes y la vamos colocando dentro de cada uno. Lo volvemos a poner en el horno, esta vez unos 15 minutos o hasta que veamos que la masa ya está cocida. En el caso del crumble haríamos exactamente lo mismo, lo único que haríamos diferente, es que al no poder cortar la masa, tendríamos de poner la masa de crumble dentro de aros del tamaño que necesitamos, presionando un poco la masa y entonces retiraríamos el aro y con un poco de cuidado, iríamos colocando la masa dentro de los moldes.

Lo retiramos del horno, dejamos que se enfríen y finalmente las desmoldamos y servimos! Aún calentitas quedan buenísimas y frías también! Las podéis acompañar con crema, helado de vainilla, comerlas así mismo o con lo que más os apetezca! Quedan irresistiblemente deliciosas, creedme ^^

Buen provecho!

15 comentaris:

 1. En quan he vist la foto sense saber que era el teu blog he dit: ep! aixo fa color de Hofmann <3 genial genialíssima! tinc pendent penjar la recepta també! Pero veient el goig que fa la teva foto, un es tira enrere o ho ajorna hahaha.

  Felicitats, bona feina :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. hehehe ;) Segur que la teva també va quedar genial! A casa ens encanta i de tant en tant en miro de fer, que amb l'ho poc que costa, val la pena!!

   Moltes gràcies! Una abraçada!

   Elimina
  2. Per cert, la forquilla em sembla preciosa :D

   Elimina
 2. La tatin a mi també m'encanta!! i amb aquesta base segur que està tremenda. Un petó!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Està deliciosa Eva! ;) Moltes gràcies bonica!! Un petonet!!

   Elimina
 3. Quina pinta Cristina! Realment sembla que s'hagi de desfer a la boca! Molt bo! :)
  Una abraçada

  ResponElimina
  Respostes
  1. Merci Dolors! Me'n alegro de que t'hagi agradat, la veritat és que està deliciosa!! ;)

   Una abraçada!!

   Elimina
 4. Nunca la he hecho, pero me encanta fcomerla. Y la tuya tiene una pinta increíble.
  Un saludo :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gracias guapa! Y te animo a que la pruebes de hacer, que vale la pena! :)

   Un beso!

   Elimina
 5. Quin aspecte més delicat.

  Si queda la meitat de bona que a les fotos...

  Felicitats pel blog!

  ResponElimina
  Respostes
  1. :) Merci!! La veritat és que queda genial! hehehe

   Una abraçada!

   Elimina
 6. Donde te metiste Cristina???? Hice tu Tatin de manzana y estaba muy rica.
  Besos desde JUEGO DE SABORES

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aquí estoy! hehehe Tengo ganas de voler a ponerme con ello, a ver este verano!!

   Muchas gracias :) me alegro muchísimo!! Un beso!

   Elimina
 7. Tiene una pinta colosal además esta muy bien explicada parece fácil tal como lo explicas, seguramente me animare hacer la receta, muchas gracias.

  ResponElimina
 8. Que receta más deliciosa, a demás lo explicas muy bien, hace que sea fácil de hacer la receta y lo más seguro que la haga.
  Muchas gracias por la receta.
  Un saludo

  ResponElimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!