Avui a casa, a part de celebrar Sant Jordi, també celebrem l'aniversari de la meva mare. Sí! Va néixer en aquesta diada! Una data bonica, oi? A mi m'encanta!! És un dels meus dies de l'any preferits. I per això no hi podia faltar una recepta, i per celebrar l'aniversari de ma mare com cal, havia de ser un pastís!
Com ja sabreu, la meva mare no és gaire de dolços, per això vaig pensar que fer-li un pastís amb nata, trufa, gema cremada... (com solen ser molts dels que es fan avui) no seria la millor opció, així que buscant i pensant al final em vaig decidir per aquest pastís de llimona, que és dolç, però a la vegada lleugerament àcid. És un pastís de llimona dels de tota la vida, dels que es fan irresistibles tant pel toc del cítric, com per la textura de la massa i del farcit, que es desfà a la boca... Ja veureu que no és gaire difícil de fer, però sí una mica llarg, degut a que la massa ha de reposar vàries vegades. I entre això i l'enfornat doncs no és una recepta ràpida, però val la pena, ja que el resultat és deliciós! L'avantatge que té és que es pot fer fins a dos dies d'antelació! ;)
Espero haver encertat!! Ja us ho explicaré... Almenys, als qui segur que els hi agradarà és al meu pare i a l'Albert, que els pastissos de llimona són dels seus preferits!
Com veieu he fet un pastís grosset, per celebrar que la meva mare fa anys i un altre de petitó, que és per l'Albert (esperem que els hi agradi!) ^^
Així que què us sembla, anem per la recepta?
INGREDIENTS
Per la massa:
- 125 grams de mantega tallada a daus
- 250 grams de farina
- 75 grams de sucre llustre
- 2 rovells d'ou batuts
- Aigua freda
- 1 ou batut
Pel farcit:
- 5 ous
- 150 grams de sucre refinat
- El suc i la pell ratllada de dos llimones
- 150 ml de nata líquida per muntar
PREPARACIÓ
Primer de tot comencem barrejant dins un bol i amb les mans la farina, el sucre i la mantega. Quan estigui ben incorporada la mantega hi afegim els rovells d'ou batuts i ho continuem barrejant.
Quan s'hagi integrat, hi posem una mica d'aigua freda i ho amassem. Si veiem que en falta una mica, n'afegim més. Hem d'aconseguir formar una massa compacta, homogènia i llisa, que es desenganxi de les parets del bol. Quan la tinguem, l'emboliquem amb paper film i la posem a la nevera durant 30 minuts.
Passada aquesta estona, untem un motlle amb una mica de mantega, traiem la massa de la nevera i la treballem i estirem amb un corró. Mirem de que ens ocupi el diàmetre del motlle i, quan ho tinguem (ha de quedar primeta, però sense passar-nos), la posem dins el motlle, la pressionem una mica, tallem el que ens sobri pels costats (si és que ens en sobra) i si és així, tornem a estirar-la i la podem aprofitar per fer un o dos pastissets petits més (com els de les fotografies). Després punxem tota la base de la massa i ho tornem a posar a la nevera durant 30 minuts.
Ara és el moment de preescalfar el forn a 160ºC a dalt i a baix i amb aire.
Pel farcit batem els ous i el sucre i quan estigui ben batut hi afegim el suc i la ratlladura de les llimones i la nata. Ho seguim batent i quan tot estigui ben incorporat ho reservem.
Passats els 30 minuts traiem el motlle de la nevera, el cobrim amb paper vegetal, hi posem un pes al damunt (mongetes seques per exemple) i ho coem durant uns 20 minuts.
Passat aquest temps ho retirem del forn, traiem el paper i el pes, ho pintem amb ou batut i ho tornem a enfornar durant 5 minuts més.
Ho traiem del forn, abaixem la temperatura del forn a 140ºC, posem el farcit al damunt de la massa i ho coem tot junt fins que qualli (entre 30-60 minuts).
Finalment retirem el pastís del forn, el deixem refredar completament i per acabar el decorem amb sucre llustre. Jo, en motiu de la diada, he preparat roses amb Candy Melts de color rosa, que he escalfat al microones i un cop desfets els he posat dins un motlle en forma de rosa i els he deixat refredar a la nevera. I la resta de decoració la vaig comprar l'altre dia :P
Espero que us hagi agradat!!
Bon profit i que acabeu de passar una feliç diada!
Nosaltres volem només,
amb esperança humil,
la plenitud eterna de la rosa,
una suprema eternitat de flor.
Salvador Espriu
Quin pastís més bo... i guarniot així queda perfecte per aquesta celebració.
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Moltes gràcies M. Glòria!! :)
EliminaUn petó ben fort i benvinguda!!!
Un pastís preciós!
ResponEliminaI molt boniques les línes d'Espriu!
Petons!
Moltíssimes gràcies Sheyla! ;)
EliminaUna forta abraçada!!!
Que maravilla, es precioso y debe de estar de muerte, me encanta la rosa.
ResponEliminaBesos.
Ha quedado muy bueno! :D Estoy bastante contenta con el resultado, la verdad!! hehehe
EliminaMuchas gracias Eva! Un besito!
Un pastís fantàstic! I moltes felicitats a la teva mare!
ResponEliminaUn pastís espectacular!!! I felicitats a la teva mare!!!
ResponElimina^^ Moltes gràcies Mònica!! De part teva ;) Ara li dic!
EliminaUna abraçada!!
Felicitats per la teva mare, suposo que el pastís l'haurà servit per acabar molt be el dia. Petons. Yolanda.
ResponEliminaMoltes gràcies Eva!! I tant que sí, li ha agradat molt!! :P
EliminaPetons!!
Cristina qué post más bonito has puesto hoy, primero porque la receta me parece genial y la presentación, madre mía!!!! un lujo para los sentidos. En segundo lugar, siendo lectora como soy me encanta que se celebre en Cataluña acompañado siempre de algo tan hermoso como una rosa. Me ha encantado, muchos besitos.
ResponEliminaMuchísimas gracias Olimpia!! ^^ Me alegro mucho de que te haya gustado!!!
EliminaEs una diada fantástica y preciosa! Sin duda, uno de mis días favoritos del año :)
Un fuerte abrazo!!!
T'ha quedat preciòs Cristina!!! Felicitats a la teva mare, un gran dia el que va néixer ;). Petonets.
ResponEliminaHola Olga! :)
EliminaI tant, quina sort que té la punyetera!! hehehe Moltes gràcies guapíssima!! Ja li diré de part teva ;)
Un petonet!
quina pinta!! m'encanten!!! petons
ResponEliminaMoltes gràcies Roser!!! :D
EliminaUn petonet!
Uau!! Quina feinada! Ha de ser boníssim, aquest pastís! I per un bon motiu! Petons
ResponEliminaUna mica sí Marina... però va valer molt la pena i com bé dius, per un bon motiu!! :D
EliminaMoltes gràcies guapíssima!! Petons!
Que bé que has passat pel meu blog, ara també coneixo el teu i me'n faig seguidora.
ResponEliminatens unes quantes receptes que ja tinc ganes de fer...!!!
Fins aviat.
*Pilar*
Moltes gràcies per visitar-me Pilar!! Me'n alegro molt de que et quedis per aquesta cuina i que ja tinguis ganes de provar alguna de les receptes que hi ha!! :D
EliminaFins aviat i benvinguda!!! Una abraçada!
T'ha quedat un pastís esplèndid! Me l'apunto :P Tot el que tingui llimona em torna boja, ahhaha i amb una pinta com aquesta... L'hauré de provar ^^
ResponEliminaPetons i feliç diada de Sant Jordi :)
Hola Laia!
EliminaDoncs si t'agrada tant la llimona sí que l'hauràs de fer!! ;) Ja veuràs que bo!! hehehe
Moltes gràcies i igualment guapíssima! ^^ Una forta abraçada!
Quina gana fas venir Cristina...
ResponEliminaEls motlles que has fet servir, tant per el petit com per el gran, son de silicona?
Una abraçada,
Gemma.
Hola Gemma!! hehehe moltes gràcies!! ^^
EliminaNo, en aquest cas pel gran en vaig utilitzar un de vidre i pel petit un d'aquells que són per fer flams ;)
Una abraçada guapíssima!
Quin bon día hauras passat amb aquet be de dèu de pastís....delicios, te una pintarebona !!!
ResponEliminapetonets.
Doncs sí que va anar bé sí!! hehehe ;)
EliminaMoltes gràcies guapa!! Un petonet!
quin pastís més xulo!!! segur que la teva mare estava súper contenta!! molts petonets guapa i bona nit...
ResponEliminaHola Judith! :) Moltes gràcies!!
EliminaSí que va estar-ho molt i per sort aquest pastís li va encantar!! ^^
Un petonet guapíssima i bona nit!
Que guay tu pastel de limon! Me encanta como lo has customizado y las fotos para que te cuento! Super bien como siempre. Besos!
ResponEliminaMuchísimas gracias! ^^ Me alegro mucho de que te haya gustado!!
EliminaUn besito y buen fin de semana!!!