Pa de nous i panses

Com us vaig dir, a partir d'ara m'agradaria fer un pa diferent cada setmana. I és que em va costar molt posar-m'hi, però un cop he començat, m'ha enganxat bastant! I és que qui no menja pa cada dia, encara que només sigui en un dels àpats? És, a part de boníssim, necessari i no ser gaire perquè, però cada vegada sembla que costa més trobar llocs on ens venguin bons pans... 
No costa tant com sembla fer-lo a casa i el resultat, a part de ser molt gratificant, sol ser molt bo (tot i que algun dia pot ser que no ens quedi tant bé) i relativament econòmic. Això sí, necessita paciència i una mica de temps, ja que les estones de repòs són unes quantes i són força llargues, més que no pas la resta de procés per fer-lo. Així que com molt bé diu el llibre de "Panes creativos", fer pa és una teràpia que dóna paciència! 

Aquest pa que us porto avui és ideal per acompanyar formatges, patés i foies i és perfecte per fer un bon "brunch" i per a qualsevol festivitat. 
Em vaig decidir per fer aquest, perquè fa un temps que vaig provar un pa de nous que em va encantar i des de llavors que em vaig quedar amb les ganes de fer-ne a casa. I quan vaig veure aquest, que a més portava panses, vaig saber que seria el primer que provaria d'aquest llibre, perquè em sembla una combinació perfecte! M'encanten les dues coses... i el resultat, el millor dels que he fet fins ara. A veure el de la setmana que ve, però de moment aquest és el millor, va ser tot un èxit! Té un gust de pa espectacular i amb les panses i les nous queda genial! És cruixent per fóra i ben suau per dins, vaja, l'haureu de provar per saber a què em refereixo! ;)

INGREDIENTS

- 500 grams de farina de força
- 10 grams de sal
- 20 grams de mantega o d'oli (jo vaig utilitzar un oli d'oliva verge extra del bo)
- 300 grams d'aigua
- 10 grams de llevadura
- 100 grams de nous
- 150 grams de panses

PREPARACIÓ

Des del començament que és bo perquè després ens creixi bé el pa, preescalfar el forn a una temperatura elevada. Jo el vaig preescalfar a 200ºC. 

Seguim amassant bé tots els ingredients, excepte l'oli, les panses, les nous i una petita part d'aigua, que reservem per si després ens en falta una mica. Quan la massa sigui homogènia, hi afegim l'aigua que ens queda (si en falta) i l'oli i ho tornem a amassar. Ho podem fer a màquina o a mà. Si ho fem a mà, una vegada tenim tots els ingredients incorporats, ho amassem bé durant uns 3-4 minuts, després fem una pausa d'uns 10 minuts, tornem a amassar durant 1 minut més i després pleguem la massa. Repetim aquest procés entre 2 i 4 vegades, fins que la massa ens quedi fina. Ho fem d'aquesta manera, perquè així les cadenes de gluten s'ordenen i l'amassat es converteix en un procés fàcil. Quan la massa estigui elàstica, hi afegim les panes i les nous (jo aquestes últimes les vaig picar una mica). Si ens resulta difícil afegir tots els fruits secs de cop, podem fer plegats, de manera que per cada plegat n'anem incorporant a poc a poc. 

Ara ho hem de deixar reposar durant uns 45 minuts. Jo vaig posar la massa al damunt d'una safata de forn folrada amb paper vegetal i hi vaig posar un tros de paper film al damunt i pintat amb una mica d'oli d'oliva (perquè no s'enganxés a la massa), de manera que la massa tingués la humitat necessària per créixer. I a més, per ajudar-la a créixer encara més, la vaig posar a prop del forn calent. 

Passada aquesta estona, podem deixar la peça sencera o fe-ne porcions d'uns 300 grams. Com veieu, jo en vaig fer 3, més una de petita que a les fotografies no surt, ja que ja ens l'havíem menjat... En fem boles i les deixem reposar altra vegada (de la mateixa manera que abans) fins que doblin el seu volum (jo les vaig deixar 2 hores).

Quan hagin doblat el seu volum ja les podem coure al forn. Per fer-ho podem optar per dos tipus de presentació, o més rústica, posant la massa del revés, o de manera més sofisticada, pintant el damunt del pa amb un ou batut, rebaixat amb una mica d'aigua i fent-hi talls amb unes tisores o amb un ganivet. I ara sí, ja podem enfornar el que seran els nostres pans. Per tal de que la cocció sigui millor, el pa creixi bé i es faci una bona crosta, podem posar aigua dins una safata que podem col·locar a sota de tot del forn i regar-ne les parets amb un polvoritzador, sense  inundar-les, per tot seguit i una mica ràpid, posar els pans al forn i coure'ls amb escalfor a dalt i a baix i amb aire, a 210ºC, durant uns 15-20 minuts (o fins que es formi una crosta per fóra). Jo els vaig tenir el forn durant uns 30 minuts.

Ja només ens queda retirar-los del forn i gaudir-ne encara calentons o un cop ja estiguin freds. Boníssims! 

Si els volem congelar, es pot fer tant si els tenim sencers, com tallats en llesques. Després només haurem de posar les llesques a la torradora o tornar-los a enfornar una estona. Recobren perfectament la seva textura i frescor. 

Bon profit! 

40 comentaris:

  1. Quina bona pinta que té aquest que ens presentes avui, Cristina!! Potser en faré i tot! Ahir vaig anar a un taller de pans i t'agafen unes ganes de posar-te a amassar....que són irresistibles!! ha ha ha. Deliciós el farcit que has triat, també.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ^^ Moltíssimes gràcies Marina!! Fes-lo, ja veuràs que val la pena! ;) Això de fer pa... enganxa!! hehehe

      Molts petons guapa!!

      Elimina
  2. Fe pa sempre enganxa! el pa de nous és deliciós, les panses a mi no em diuen res, però en tot cas, aquesta és una recepta molt complerta. Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant Cinta, i molt! A mi el toc dolcet de les panses m'agrada molt, però tot va a gustos ;)

      Moltes gràcies guapíssima! Petons!! :)

      Elimina
  3. Uf, no em podria resistir a fer un mos d'aquest pa, de tan bo que t'ha quedat, sobretot al de la última foto!

    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D Moltes gràcies Víctor!! Jo fa poquet que he esmorzat i ja m'hagués agradat tornar-ne a tenir per menjar-ne! hehehe En la última foto estava untat de Philadelphia i melmelada de figues al whisky... deliciós!! :P

      Una forta abraçada!! :)

      Elimina
  4. ¡Qué envidia me dais haciendo pan...! Yo todavía no me he puesto a ello, lo tengo pendiente...
    Tiene un aspecto increíble, Cris, me gusta que lleve pasas y nueces. Si haces uno distinto a la semana, al menos vendré a verlos, ya que no puedo catarlos... jeje... Musus

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe ya ves que no es difícil de hacer, es tener un ratito y ponerte a ello! Vale la pena el resultado :) Si puedo sí que miraré de hacer uno cada semana ;) así te daré más ideas y más ganas de hacer pan! hahaha :P

      Gracias guapa y muchos besos!!

      Elimina
  5. ¡Qué tentador se ve este pan! Debe estar delicioso. Muy linda miga y corteza. Me anoto la receta para prepararlo en cualquier momento porque debe ser exquisito.
    Un beso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias guapísima!! Qué bien que te haya gustado!! :D

      Ya me contarás ;) Muchos besos!!

      Elimina
  6. Oi quin pa més bonic! Aquest daurat de la crosta és encisador!!! En voldria ara mateix un bon trosset, sense res, ja m'està bé sol! Ha de ser deliciós!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai que bé que t'hagi agradat Mònica!! La veritat és que sol, sense res més, està boníssim! hehehe ;)

      Moltes gràcies guapa! Una abraçada!!

      Elimina
  7. Quina enveja, com m'agrada aquest pa.Fa molts dies que no puc fer-ne i el trobo a faltar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'en alegro de que t'hagi agradat guapíssima! Però enveja no, dona! ;)

      Una abraçada i bon cap de setmana!!

      Elimina
  8. Cristina, qué pan más delicioso, yo soy más de masas que de dulces y con esta me has conquistado. Besitos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cómo me alegro de que te guste Olimpia! Muchas gracias guapi!!

      Muchos besos y feliz finde!!

      Elimina
  9. Me encantan los panes!!! Ahí atrás me dió fuerte por ello y no paraba de hornear!!! Ahora sin cocina y sin KA estoy perdiendo mañas en la cocina, jejeje. Pero este pan tiene una pinta riquísima!!! No me vendría mal ahora un trocito!!! ;-)

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Seguro que no Sandra, ya verás que cuando lo tengas todo de nuevo, con las ganas de cocinar que vas cogiendo, harás maravillas! hehehe ;P

      Muchas gracias guapísima!! Besitos y feliz finde!!!

      Elimina
    2. Sí, como viste al final el viernes cayeron unos pastéis de Belém!! ;-)

      Por cierto pásate por aquí http://apfelstrudelkuchen.blogspot.de/2013/06/premio-indalo-de-bronce.html que tienes un regalito!!

      Un besito y feliz domingo,
      Sandra von Cake

      Elimina
    3. Y que pintaza que tenían!! hehehe :P

      Ahora mismo me paso!! Qué bien!!! :D

      Muchas gracias guapísima!! Hoy ha indo todo genial ;) espero que tu también hayas pasado un feliz domingo!!

      Muchos besitos y buena semana!!

      Elimina
  10. Aquest pa me'l guardo a favorits, es que m'encanta, i vull probar de fer-ho jo a casa. Petons. Yolanda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé Yolanda!!! Ja m'explicaràs què tal, espero que us agradi!!! ^^

      Moltes gràcies, una abraçada bonica i bon cap de setmana!!

      Elimina
  11. Aix, quina pinta. N'he d'aprendre urgentment, em fas molta enveja. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És molt fàcil Àgata!! Ja ho veuràs ;)

      Moltes gràcies bonica!! Molts petons i bona setmana!!

      Elimina
  12. Aquest pa té que estar de vici, em quedo la recepta quan tingui balança nova. Un petó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja m'explicaràs què tal Laura!! Jo aquesta setmana mateix, a part de mirar de fer-ne un de nou :P, miraré de tornar a fer aquest, perquè està boníssim!!

      Moltes gràcies guapa!! Petons!!

      Elimina
  13. Este es un pan de los ricos ricos! Me encantan con nueces y pasas! No me cansaria de comerlo jamas. Delicioso! Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias!!! :D A mi también me encanta con nueces i pasas, está riquísimo!!

      Muchos besos y que paséis muy buena semana!!!

      Elimina
  14. eh que fer pa enganxa? jo també tenia por en un principi però llavors vaig dir-me i per què no? no serà tan difícil, oi?
    Els pans amb llavors, fruits secs i demes son els mes generosos, aporten sabor extra i son deliciosos, ja veig que el teu també, es veu molt bo, guapa
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt, Caty, molt! hehehe No és tant difícil com sembla al principi i el resultat val moltíssim la pena! Ja vaig pensant en el que faré aquesta setmana :P

      Moltes gràcies bonica!!! Una forta abraçada!! ^^

      Elimina
  15. Ohhh, qué atractivo. Tiene que ser un bocado delicioso por sí solo, una maravilla!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias guapísima!! Que bien que te haya gustado!!! :D

      Muchos besos!!

      Elimina
  16. mmm, que maravilla de pan! me encanta el corte que tiene, y al ser casero es todo un lujazo..un besote

    www.lasmariacocinillas.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Maria!! ^^ Un abrazo bien fuerte guapa!

      Elimina
  17. Mmmmm!! Cristina amb aquest pa t'has superat!!! Quina pinta!!!I amb la melmelada ja és tot un luxe!

    Gràcies per aquesta recepta guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies a tu bonica!!! Amb la melmelada estava... deliciós!! :P

      Molts petonets!!

      Elimina
  18. oooohhhhh!!! espectacular!!!
    És que ja me l'imagino!!! ara fa temps que no faig pa, vaig estar un parell d'anys molt enganxada però darrerament ho he deixat. Receptes com aquesta em fan venir unes ganes boges de tornar-hi!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Realment enganxa molt això de fer pa eh!! I el resultat és tant bo... ara em mirava el llibre d'en Daniel Jordà per veure si demà en puc fer algun! hehehehe

      Una abraçada i moltes gràcies guapa!!!

      Elimina
  19. Hola, guapa! Los panes son mi asignatura pendiente, no se por que me dan mucho respeto... Pero este tiene una pinta estupenda! Enhorabuena!
    Un besito!
    Montes

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi también me pasaba Montes, pero cuando empiezas cuesta parar! hahaha no es tan difícil cómo parece, más que nada necesitan tiempo, pero vale la pena porqué además de que el resultado suele ser muy bueno, es muy gratificante hacer tu propio pan casero, bueno, al menos a mi me encanta! Así que te lo recomiendo al 100% !!!

      Muchas gracias guapísima!!! ^^ besitos!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!