Savarin

Hola de nou a tots i a totes! Com us va anar la revetlla de Sant Joan? Espero que molt bé!! I les coques? Segur que boníssimes! A casa van volar! A tothom els van agradar moltíssim i jo no vaig poder estar més contenta i bueno... tampoc em vaig quedar curta menjant-ne, perquè entre tots ens en vam fer un bon tip! :P

Ara, però, anem per la recepta d'avui, el Savarin!

Whole kitchen en la seva Proposta Dolça del mes de juny ens convida a preparar un clàssic de la cuina francesa: SAVARIN (Whole kitchen en su Propuesta Dulce para el mes de junio nos invita a preparar un clásico de la cocina francesa: SAVARIN)


No sé si vosaltres el coneixereu o no, però jo la veritat és que no el coneixia. Resulta que és un postra típic i molt apreciat a França des de fa 150 anys. Té forma de corona i rep el nom del cèlebre gastrònom Jean-Anthelme Brilat-Savarin, autor de la cèlebre "La filosofia del gust".

El seu origen data del segle XVII. Al rei Estanislao I, rei de Polònia, li agradaven molt els dolços, però com que tenia molt mala dentadura, els postres que portaven sucre li provocaven molt dolor i el seu pastisser, Nicolas Stohrer, que coneixia aquest problema, va crear un pastís especialment per ell basant en el Kugelhopf, originari del centre d'Europa, al qual li va afegir fruites, safrà, vi i crema xantillí i el va anomenar Ali Babá, ja que al rei li encantaven els contes. 

Amb el temps aquest pastís es va començar a difondre entre la població de París i mica en mica se'n va anar modificant la recepta fins arribar a l'actual Savarin. I també li van canviar el nom pel que el coneixem en l'actualitat.

I pel que fa a la seva presentació, el principal requisit és que tingui forma de corona, que a més, ajuda a que creixi molt bé. 
Jo el vaig fer el dia de Sant Joan mateix, juntament amb les coques i us he de confessar que el vaig fer una mica a corre cuita. Ara pensareu, i perquè no ho feia un altre dia? Doncs perquè aquests dies no he estat gaire a casa i si no aprofitava aquella ocasió no sé si hi hauria estat a temps... Que és una mica el que m'ha passat amb la del Reto de tía Alia que penjaré de qui una estona i que ja hagués tingut de publicar ahir... 

El resultat, de totes maneres, ens va agradar força i ja us asseguro que algun altre dia, amb menys presses, el tornaré a fer i així en podrem gaudir una mica més bé! hehehe ;)

INGREDIENTS

Pel savarin:

- 250 grams de farina
- 1 sobre de llevadura de forner
- 5 grams de sal
- 10 grams de sucre
- 3 ous
- 50 grams de mantega fosa al microones

Per l'almívar:

- La pell d'una taronja
- La pell d'una llimona
- 5 cullerades de ron (com que no en tenia vaig utilitzar vi d'Oporto sense saber gaire com quedaria, i al final en va sortir un almívar - caramel deliciós)
- 200 grams de sucre

Per la crema xantillí:

- Nata líquida per muntar (aproximadament mig cartró)
- 3 cullerades de sucre llustre
- 1 culleradeta d'essència de vainilla

Per decorar:

- Melmelada d'albercoc
- Fruites (maduixes, cireres, pinya, gerds...)

PREPARACIÓ

Primerament tamisem la farina dins un bol i hi afegim la llevadura, la sal i el sucre. Hi incorporem els ous i ho ben mesclem amb una cullera de fusta fins que la preparació ens quedi llisa i homogènia. Tot seguit hi afegim la mantega fosa i ho barregem bé. 

Ara posem la mescla dins un motlle per fer savarin (n'hi ha de moltes mides), prèviament untat amb mantega i l'omplim fins la meitat (a mi em va quedar una mica per sota, perquè el motlle que tinc és força gran). Ho tapem amb paper film, ho posem en un lloc càlid i sense corrents d'aire (el forn és un bon lloc) i ho deixem reposar fins que hagi doblat el seu volum. 

Quan hagi crescut, ho retirem del forn, el preescalfem a 190ºC a dalt i a baix i amb aire i quan estigui calent, enfornem el savarin durant aproximadament 25-30 minuts. 

Mentrestant preparem l'almívar, fent bullir tots els ingredients junts durant uns 10 minuts.

Quan hagi passat l'estona d'enfornat, comprovem que estigui ben cuit punxant-lo amb un escuradents i si ens surt net, el retirem, el ben pintem amb l'almívar i ho deixem refredar tot junt dins el motlle fins que estigui fred. 

Ja només ens queda muntar la nata juntament amb el sucre llustre i l'essència de vainilla i quan la tinguem a punt, desmmotllar el savarin, pintar-lo una mica amb la melmelada d'albercoc, posar-hi la nata al mig i, si volem, unes quantes fruites pel damunt. I així, amb tots aquests extres, queda un acabat més bonic i dolç, que li va perfectament bé a aquest pastís.

I ja el tenim a punt! 

Cal tenir en compte que l'almívar, la nata, la melmelada... hi queden molt bé, ja que la massa del savarin, com hem vist, no porta gaire sucre i personalment sense aquests acompanyants seria una mica "sosa". El resultat, així, és per llepar-se els dits! :)

Espero que us hagi agradat!

Bon profit!

37 comentaris:

  1. Bocabadat m'he quedat amb les fotos tan maques que has fet, aquest Savarin fa una pinta brutal!
    Quasi no he mirat ni els ingredients, només mirava les fotos...

    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D Moltes gràcies Víctor!! Que bé que t'hagi agradat!! De vegades les fotografies ja parlen per si soles, veritat? A mi em passa tantes vegades anant pels blogs... hehehehe ;)

      Molts petons!!!

      Elimina
  2. Quines fotos més boniques!! et venen unes ganes irrefrenables de menjar-ne un tall.

    ResponElimina
  3. Delicioso, con unas fotos preciosas. Besitos.

    ResponElimina
  4. Una recepta fantàstica! M'encanta la safata de paper estampada on l'has col·locat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;) Quan les vaig veure em van encantar i la veritat és que queden precioses amb pastissos com aquest! ^^

      Moltes gràcies Mònica! Molts petons!

      Elimina
  5. Són unes postres fàcils de fer i alhora exquisides pel paladar...

    ResponElimina
  6. Que bò!!! no coneixia la recepte pero de ben segur que la faig aviat, avui n'estic veient moltes de propostes, la teva es veu deliciosa.
    Demá vaig cap a Roda! yeah que ja tinc ganes de bon temps.

    xxx

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me'n alegro de que pensis així Raquel! Jo encara no he pogut veure les altres propostes, a veure si entre avui i demà em passo per totes! Segur que hauran sortit autèntiques meravelles! :P

      Ja vens cap a la plana? Que bé!! Mica en mica sembla que va arribant el bon temps, a veure si arriba del tot, que ja toca!! hehehe Jo ara mateix que arribo de Vic i avui no ha fet un dia gaire calorós, però si estava bé :)

      Molts petons bonica i que vagin molt bé les vacances!!!

      Elimina
  7. que booo!!! fan venir ganes d'atravessar la pantalla i mossegar-lo tal cual!!!! quin brillo! m'ho apunto que savarin mai n0he fet!! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe ;P Moltes gràcies Roser!!! A fer savarin doncs!! ;)

      Molts petons guapíssima!!

      Elimina
  8. Cris tu savarin está de miedo, que cerezas y fresas más apetecibles has puesto! Sin duda que os habéis chupado y rechupado los dedos!!

    Un besito guapa,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias guapi!!! Me alegro mucho de que te guste!! El toque de las frutas me encantó y con la nata... ñam! Buenísimo! ;)

      Muchos besitos Sandra!!! ^^

      Elimina
  9. Realmente espectacular, Cristina, si estaba tan bueno como la pinta que tiene...

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe muchas gracias Victoria!! La verdad es que no me pensaba que quedaría así, porqué lo hice bastante rápido... pero la verdad es que nos gustó mucho el resultado, estaba muy bueno! ^^ La repetiré seguro! ;)

      Un fuerte abrazo guapísima!

      Elimina
  10. Vaya pintaza!! Te quedo genial!! Y que bonitas las fotos!!

    Besos

    ResponElimina
  11. Es sí misma la tarta o bizcocho en cuestión no parece que tenga nada de especial, pero como dices es el almíbar junto al chantilly y las frutas lo que dan un toque diferenciador y jugoso al conjunto. No conocía la Savarín, pero sí que tiene buena pinta sí. La próxima que hagas a ver si haces alguna foto más del corte porque me he quedado con ganas de más! Besitos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es verdad Alfonso, el bizcocho en cuestión no es nada del otro mundo, sin todos estos extras sería bastante soso, pero al presentarlo así, gana muchísimo en sabor y en presentación, la verdad es que llama bastante la atención y todo! hehehe ;)

      La próxima vez sí que miraré de fotografiar más el interior para que se vea mejor el corte. Es que lo hice bastante rápido y casi no lo fotografié por dentro y las pocas que hice no quedaran del todo bien, alguna estaba un poco desenfocada...

      Muchas gracias!! Un abrazo!! ^^

      Elimina
  12. Pero si está precioso!!!!!! y qué pintaaaaaaaa!!!!!!

    ResponElimina
  13. Estàs imparable!! genial aquest savarin!

    ResponElimina
  14. Qué bueno tu savarin! Con esas cerezas y fresas y el glaseado que le has puesto, mmmhhhh! Gracias por visitar mi blog, me ha permitido conocer el tuyo, que me encantado. Ahora no pienso perderme tus recetas. un besito.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias por venir a hacerme una visita y por quedarte guapa! Me alegro mucho de que te guste!! :D

      Bienvenida!!! Muchos besos! ^^

      Elimina
  15. Hola guapa!! no conocia tu blog, asi es que gracias por pasarte por el mio!! ahora, tengo un problema, no entiendo nadaaaaa!! y es que el translate, no me funciona, no se si es cosa mia o tuya!! yo te lo digo por si acaso!!
    Y tampoco puedo hacerme seguidora, porque no funciona tampoco!! asi es que lo volvere a probar, pero echale un ojo, por si es cosa de tu blog!! me encantaria quedarme y no perderme nada! un besote!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostras! Pues ahora lo comprobaré :S Espero que a la segunda te haya funcionado, porqué el traductor nunca me había provocado ningún problema!! Gracias a ti por visitarme y por comentarme este problemilla! Ahora mismo lo miraré ;)

      Muchos besitos guapísima!!! :D

      Elimina
  16. Cristina me ha encantado tu glaseado!! y las fotos preciosas! Bss
    Paula D
    I Love Bugs

    ResponElimina
  17. Quina pinta més espectacular que te aquest savarin. I la coca de crema de l'entrada anterior : sense paraules. Es millor que les de pastisseria.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Pilar!! La coca va ser un èxit! Porta la seva estona, però realment el resultat és espectacular! Van quedar molt bones i ja veus que la recepta no és gens difícil! ;)

      Una abraçada ben forta bonica!!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!