Coca de recapte

Avui us porto una recepta típica de la dieta mediterrània, la coca de recapte. Cercant informació, he trobat que ja s'elaborava en l'època del romans, quan de la massa de pa se'n separava una porció i llavors l'allisaven i hi posaven hortalisses que conreaven pel damunt, per després coure-ho tot junt al forn. Actualment se li posa l'oli d'oliva pel damunt, que hi queda fantàstic, i a part de verdura també se'ls posa una mica el que més a cadascú, des d'embotits, verdures escalivades, espinacs, sobrassada, botifarra, sardines... 

Hoy os traigo una receta típica de la dieta mediterránea, la coca de recapte. Buscando información, he encontrado que ya se elaboraba en la época de los romanos, cuando de la masa de pan se separaba una porción y entonces la alisaban y le ponían hortalizas que cultivaban por encima, para luego cocerlo todo junto al horno. Actualmente se le pone el aceite de oliva por encima, que queda fantástico, y además de verdura también se les pone un poco lo que más guste a cada uno, desde embutidos, verduras asadas, espinacas, sobrasada, morcilla, sardinas...
És la primera vegada que he fet aquesta recepta a casa, ja que l'altre dia ens la van ensenyar a fer a la Hofmann i sempre que puc miro de repetir les receptes a casa per veure com em surten (n'estic ben contenta!), però sí que és cert que tinc un tiet mallorquí que ens en fa tot sovint, però a partir d'una altra massa. Així que quan la provi de fer a casa (que caurà algun dia segur!), ja la publicaré perquè així tingueu dos receptes diferents per fer la massa. Tant d'una manera com de l'altra em semblen boníssimes i de ben segur, que com els ous al niu (teniu la recepta aquí) es convertiran en un àpat dels que fem gairebé cada setmana per sopar, ja que no costa gens de fer i el resultat és realment molt bo. Jo les vaig fer adaptades una mica als nostres gustos i amb la recepta em van sortir dos coques força grossetes, així que depenent de la gana que tingueu, podeu calcular els ingredients per fer dos coques per a dues persones, o per quatre... Jo només me'n vaig poder menjar la meitat... hehehe :P 

Es la primera vez que he hecho esta receta en casa, ya que el otro día nos la enseñaron a hacer en la Hofmann y siempre que puedo trato de repetir las recetas en casa para ver cómo me salen (estoy bien contenta!) , pero sí que es cierto que tengo un tío mallorquín que nos las hace a menudo, pero a partir de otra masa. Así que cuando la pruebe de hacer en casa (que caerá algún día seguro!), ya la publicaré porque así tengáis dos recetas diferentes para hacer la masa. Tanto de una manera como de la otra me parecen buenísimas y seguro, que como los huevos en el nido (tenéis la receta aquí) se convertirán en una comida de las que hacemos casi cada semana para cenar, ya que no cuesta nada hacer y el resultado es realmente muy bueno. Yo las hice adaptándolas a nuestros gustos y con la receta me salieron dos cocas medianas, así que dependiendo del hambre que tengáis, podéis calcular los ingredientes para hacer dos cocas para dos personas, o para cuatro... yo sólo me pude comer la mitad... hehehe :P
Coca de recapte
Per la massa:

- 250 grams de farina de mitja força
- 15 grams de llevadura fresca premsada
- 30 grams d'oli d'oliva
- 5 grams de sal
- 140 grams d'aigua (ha d'estar més aviat freda, traieu-la de la nevera una estona abans de fer la massa)

Pel farcit:

- Verdures escalivades (recepta aquí)
- 1-2 hamburgueses del que més us agradin (les meves eren de vedella i ceba)
- 2 tomàquets madurs
- Un grapat de xampinyons
- Salsa de tomàquet
- 8 sardines mitjanes
- 2 botifarres
- Sal
- Oli d'oliva verge
PREPARACIÓ

Jo ho vaig fer amb la Kitchen Aid, però si no teniu un robot de cuina també ho podeu fer a mà, es pot fer igualment i em paciència fins que tingueu tots els ingredients ben amassats. 
Comencem posant la farina dins el bol del robot de cuina, hi afegim la llevadura fresca a trossets que heu d'anar fent amb els dits, l'oli d'oliva, la sal i una tercera part de l'aigua (posem tots els ingredients sense que es toquin) i ho comencem a amassar amb el ganxo  a velocitat baixa. Mica en mica hi acabem de posar l'aigua (en total l'hem de posar en tres vegades) i ho amassem a màquina durant 4 minuts. Passada aquesta estona, veurem que ja s'haurà format una massa més o menys homogènia i que acabarem de treballar a mà i al damunt de la superfície de treball, sense enfarinar. Veurem que se'n enganxarà una mica, però no passa res, amb l'espàtula anem recollint el que s'enganxi i ho tornem a incorporar a la massa. El que fem és anar-li fent plecs sobre ella mateixa com si féssim un canaló i mica en mica l'anem bolejant de manera que a poc a poc veurem que ja no se'ns enganxarà ni a la superfície de treball, ni a les mans. Aleshores és quan ja la tindrem llesta (pot ser que tardem més de sis minuts, però no passa res). Veurem que està llesta, també, quan a l'estirar-ne una porció es facin foradets rodons.  

A continuació la deixem al damunt del marbre en forma de bola, la tapem amb paper film i la deixem reposar entre una hora i una hora i mitja. 

Passat aquest temps, preescalfem el forn a 220ºC, dividim la massa en dos parts i les anem allisant mica en mica amb el corró i posant (aquesta vegada sí) farina al damunt de la superfície de treball i les deixem del gruix que més ens agradi (a nosaltres ens agraden particularment finetes). Si les fem fines, cal tenir en compte que són bones com més recent fetes estiguin, ja que amb les hores la massa se'ns estovarà una mica. 

Perquè ens quedi cruixent, farem una precocció de la massa. Per fer-ho, el que fem és folrar una safata de forn amb paper vegetal, hi posem les masses allargades i allisades al damunt, les punxem perquè no ens pugin durant la cocció, les cobrim amb un altre tros de paper vegetal, hi posem una altra safata més lleugera al damunt i les coem durant 12 minuts.

Ara les retirem del forn i ja podem anar per posar-hi la "xixa" hehehe.

En el nostre cas, per una banda, vaig pintar la coca amb una mica de salsa de tomàquet, després vaig tallar els tomàquets i els xampinyons ben finets i els vaig anar posant intercalats al damunt de la coca. Llavors vaig pintar-ho tot amb una bona quantitat d'oli d'oliva i per últim hi vaig posar la sal. I a l'altra coca hi vaig anar posant les verdures escalivades intercalades i també les vaig pintar bé amb l'oli d'oliva i al final hi vaig posar la sal. Arribats a aquest punt, el que fem és tornar-ho a enfornar durant 10 minuts més, però aquesta vegada a menys temperatura, a 200ºC.

Finalment, ja només ens queda retirar-les del forn, posar-hi la botifarra tallada a trossos més o menys grans, les sardines ben netes i/o les hamburgueses tallades també a trossos, pintar-ho altra vegada amb una bona quantitat d'oli d'oliva i enfornar-ho, per última vegada, durant 6 minuts més a 200ºC. I ara sí, ja les tenim a punt!

Simplement espectaculars!

Bon profit! 
Coca de recapte
Para la masa:

- 250 gramos de harina de media fuerza
- 15 gramos de levadura fresca prensada
- 30 gramos de aceite de oliva
- 5 gramos de sal
- 140 gramos de agua (debe estar más bien fría, sacadla de la nevera un rato antes de hacer la masa)

Para el relleno:

- Verduras asadas (receta aquí)
- 1-2 hamburguesas de lo que más le gusten ( las mías eran de ternera y cebolla)
- 2 tomates maduros
- Un puñado de champiñones
- Salsa de tomate
- 8 sardinas medianas
- 2 morcillas
- Sal
- Aceite de oliva virgen
PREPARACIÓN

Yo lo hice con la Kitchen Aid, pero si no tenéis un robot de cocina también lo podéis hacer a mano. Se puede hacer igualmente, con más paciencia, hasta que todo esté bien amasado.

Empezamos poniendo la harina en el bol del robot de cocina, añadimos la levadura fresca en trocitos que debemos ir haciendo con los dedos, el aceite de oliva, la sal y una tercera parte del agua (ponemos todos los ingredientes sin que se toquen) y lo empezamos a amasar con el gancho a velocidad baja. Poco a poco acabamos de poner el agua (en total debemos ponerla en tres veces) y lo amasamos a máquina durante 4 minutos. Pasado ese tiempo, veremos que ya se habrá formado una masa más o menos homogénea y que acabaremos de trabajar a mano y encima de la superficie de trabajo sin enharinar. Veremos que se pegará un poco, pero no pasa nada, con la espátula vamos recogiendo lo que se pegue y lo volvemos a incorporar a la masa. Le vamos haciendo pliegues sobre sí misma como si hiciéramos un canalón y poco a poco lo vamos boleado de manera que se vaya despegando de la superficie de trabajo y de las manos. Entonces es cuando ya la tendremos lista (puede que tardemos más de seis minutos, pero no pasa nada). Veremos que está lista, también, cuando al estirar una porción se hagan agujeros redondos.

A continuación la dejamos encima del mármol en forma de bola, la tapamos con papel film y la dejamos reposar entre una hora y una hora y media.

Pasado este tiempo, precalentamos el horno a 220 ºC , dividimos la masa en dos partes y las vamos alisando poco a poco con el rodillo y poniendo (esta vez sí) harina encima de la superficie de trabajo y las dejamos del grosor que más nos guste (a nosotros nos gustan finitas). Si las hacemos finas, hay que tener en cuenta que son más buenas recién hechas, ya que con las horas la masa se ​​nos ablandará un poco.

Para que nos quede crujiente, haremos una precocción de la masa. Para ello, lo que hacemos es forrar una bandeja de horno con papel vegetal, ponemos las masas alargadas y alisadas encima, las pinchamos para que no nos suban durante la cocción, las cubrimos con otro trozo de papel vegetal, ponemos otra bandeja más ligera encima y las cocemos durante 12 minutos.

Ahora las retiramos del horno y ya podemos ir por el relleno.

En nuestro caso, por una parte, pinté la coca con un poco de salsa de tomate, luego corté los tomates y los champiñones bien finos y los fui poniendo intercalados por encima. Entonces lo pinté todo con una buena cantidad de aceite de oliva y por último puse la sal. Y en la otra coca fui poniendo las verduras asadas intercaladas y también las pinté bien con el aceite de oliva y al final puse la sal. Llegados a este punto, lo que hacemos es volverlas a hornear durante 10 minutos más, pero esta vez a menos temperatura, a 200 ºC.

Finalmente, ya sólo nos queda retirarlas del horno, poner la butifarra cortada a trozos más o menos grandes, las sardinas bien limpias y/o las hamburguesas cortadas también en trozos, pintarlo todo otra vez con una buena cantidad de aceite de oliva y hornearlo, por última vez, durante 6 minutos más a 200 ºC. Y ahora sí, ya las tenemos listas!

Simplemente espectaculares!

Buen provecho!

34 comentaris:

  1. Quina ma tens Cristina, ningú diria que és la primera vegada que la fas, perquè fa una pinta!!! Però clar, jugues amb avantatge Hofmanninana, jeje!!

    Petonets, i bon cap de setmana!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahahaha Moltes gràcies Víctor! :) És una recepta força senzilla, però la veritat és que la massa amb aquesta recepta queda fabulosa! Ens va encantar...

      Una abraçada i igualment!!!

      Elimina
  2. M'encanten, aquest tipus de coques. Són ideals per emportar-se d'excursió!! Cosa que a casa fem molt sovint... he he . La tradició és cultura, i la gasronomia també! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que ho són Marina i quanta raó que tens! ;)

      Moltes gràcies bonica, petons i bon cap de setmana!

      Elimina
  3. Em pirren aquestes coques!! jo a casa en faig sovint així amb verduretes i triomfen! Bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És d'aquelles receptes amb les que sempre quedes bé i a sobre són, segur, tot un èxit! :)

      Moltes gràcies Eva! Petons i bon cap de setmana!

      Elimina
  4. m'encnta!! amb sardines es un sopar fantastic! ptons

    ResponElimina
    Respostes
    1. :)) Moltes gràcies Roser! Me'n alegro molt de que t'hagi agradat!!

      Bon cap de setmana guapa!

      Elimina
  5. Quina enveja de coca, tot es cuestió de posar-se, no la faig exactament igual però provaré la teva recepta. I no puc estar-me de dir-te, "nena t'ha quedat de conya". Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Laura! ^^

      Ja m'explicaràs què tal ;)

      Molts petons bonica i bon cap de setmana!

      Elimina
  6. WoW Cris!!! Consigues que tenga ganas de comer después de haber comido, en este caso merendado!!! Y no sólo me ha gustado la receta si no la historia que nos cuentas!!!!

    Un besito preciosa,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. ^^ Muchas gracias guapísima!! Me alegro mucho de que te haya gustado!! :)

      Un fuerte abrazo!!

      Elimina
  7. Mare meva!!! Quina passada!
    Obrir el teu blog és ben bé d'enveja saníssima!
    N'estic aprenent molt del teu blog, tot i que les receptes que et "copio" mai em queden tan boniques ni ben presentades!, Ets una passada!
    Enhorabona i felicitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D Moltes gràcies Kàtia! M'encanta que em vingueu a visitar i que dediqueu part del vostre temps a llegir les receptes, a deixar-me un comentari i sobretot, a que us animeu a fer les receptes! Només amb missatges com el teu ja val la pena tenir un blog! Quantes coses boniques que m'has dit, si em pujaran els colors i tot! hehehehe ;) Segur que tot el que has anat fent t'ha quedat genial, dona!!

      Una abraçada ben forta bonica!

      Elimina
  8. son tremendas estas cocas y admiten muchos rellenos,te ha quedado genial¡¡
    Bss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es verdad, es cuestión de ir probando y quedarte con la versión que más te guste, o ir probando cada vez con un relleno diferente ;)

      Muchas gracias Miquel! Besos!

      Elimina
  9. Quin bé de Déu de coques! Per mi, aquestes "pizzes catalanes" són excepcionals! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe Moltes gràcies Mònica! Sí que ho són :)

      Molts petons guapíssima!

      Elimina
  10. Quina coca tan maca!!! Jo en vaig provar de fer una vegada però no em va convèncer el resultat... així que em guardaré la teva per tornar a provar-ho perquè la coca de recapte s'ho val!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies bonica! T'animo a que la provis de fer i que després m'expliquis què tal el resultat, a veure si va millor que l'anterior ;)

      Petons!

      Elimina
  11. Aquesta l'he de fer!! I quines fotos Cristina!!!! A veure quan vens a buscar el teu premi!!! Tal dia farà un any. Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres Àgata és veritat que encara he de venir!! Sóc més despistada... hehehe A veure si aviat vinc a buscar-lo i a fer-vos una visita! ;)

      Moltes gràcies guapíssima! Prova-la, ja veuràs com t'encantarà ;)

      Petonets!

      Elimina
  12. He encontrado ahora mismo tu blog y tengo que decirte que es un espacio encantador, me ha entusiasmado todo, asi que para no perderme ninguna entrada me hago seguidora ahora mismo!!
    Te invito a dar una vuelta por mi rinconcito, espero que tambien te guste!!
    Un Saludo
    dezazu.blogspot.com.es

    ResponElimina
    Respostes
    1. ^^ Muchísimas gracias!!! Me alegro mucho de que te haya gustado y de que te quedes por aquí!! Bienvenida guapa!!

      Ahora mismo voy a pasarme por el tuyo ;)

      Un fuerte abrazo!!!

      Elimina
  13. Ohh quina delícia!! M'encanta la coca de recapte i tenen una pinta tant espectacular.... petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. :) Moltes gràcies Roser! Que bé que t'hagin agradat!

      Petons guapa!

      Elimina
  14. Madre del amor hermoso, pero qué pintaza que tienen!!! No sabría decir cual me gusta más, ambas tienen su puntito
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias Vivi! :) Me alegro mucho de que te hayan gustado!

      Feliz lunes!!

      Elimina
  15. T'han sortit magnífiques Cristina!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  16. Deliciosa aquesta coca, estava pensant fins i tot de repetir-la aquesta setmana! A veure si m'animo! Petonàs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Boníssima Sònia! :P Jo em sembla que també la repetiré ben aviat! hehehe ;) Moltes gràcies guapa! Petons!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!