Éclairs de crema

Ja estem a divendres altra vegada! Com ja us vaig dir... el temps i sobretot aquest any em passa volant!  Últimament no he pogut estar per aquí tant sovint com solia i com voldria, ja ho haureu notat, però de totes maneres no he desaparegut, no... Encara que sense gaire constància, sempre que puc miro de tornar per portar-vos una recepta ben bona ;P i avui, doncs us la porto dolça! No és precisament pensada per l'operació bikini... però és que són taaaant bons! Son simplement irresistibles... i per només un... no passa res, veritat? ^^ 

Ya estamos a viernes otra vez! Como ya os dije... el tiempo y sobre todo este año me están pasando volando! Últimamente no he podido estar por aquí tan a menudo como solía y como quisiera, ya lo habréis notado, pero de todas formas no he desaparecido, no... Aunque sin mucha constancia, siempre que puedo miro de volver para traeros una receta bien buena ;P y hoy, os la traigo dulce! No es precisamente pensada para la operación bikini... pero es que están taaaant buenos! Son simplemente irresistibles... y solo por uno... no pasa nada, verdad? ^^

Com sabreu els éclairs o també anomenats petisús, pepitos... són uns dolços típicament francesos fets de pasta choux i farcits del que més ens agradi, encara que normalment es farceixen de crema i es glacegen amb xocolata. Jo en aquest cas els he farcit de dos maneres diferents, però seguint una mateixa base de crema pastissera "especial", que per una banda he deixat així mateix i que per l'altra li he incorporat cafè per donar-li un altre toc. I els he glacejat amb fondant blanc, però que m'ha quedat una mica transparent... (això em passa per fer-ho massa ràpid...). I pel que fa a la grandària, dir-vos que es poden fer també com més ens agradin, jo els he fet d'uns 10cm, però també es poden fer més petitions, per fer-los per exemple per acompanyar al cafè, al te... més tipus "petit fours".

La recepta en aquest cas l'he seguit del llibre "Repostería" de Christophe Felder. Ja veureu que no costen gens de fer i que el resultat és molt i molt bo. Així que som-hi!

Como sabréis los éclairs o también llamados petisús, pepitos... son unos dulces típicamente franceses hechos de pasta choux y rellenos de lo que más nos guste, aunque normalmente se rellenan de crema y se glasean con chocolate. Yo en este caso los he rellenado de dos maneras diferentes, pero siguiendo una misma base de crema pastelera "especial", que por un lado he dejado así mismo y que por otra le he incorporado café para darle otro toque. Y en este caso los he glaseado con fondant blanco, que me ha quedado un poco transparente... (esto me pasa por hacerlo demasiado rápido...). Y en cuanto al tamaño, deciros que se pueden hacer como más nos gusten, yo los he hecho de unos 10cm, pero también se pueden hacer más pequeños, para hacerlos por ejemplo para acompañar al café, al té... más tipo "petit fours". 

La receta en este caso la he seguido del libro "Repostería" de Chistophe Felder. Ya veréis que no cuestan nada de hacer y que el resultado está muy y muy bueno. Así que vamos a ello! 

Éclairs de crema
Per la crema pastissera "especial" (per uns 800 grams):

- 500ml de llet sencera
- 1 beina de vainilla de qualitat
- 120 grams de rovells (uns 6 rovells)
- 120 grams de sucre
- 50 grams de maicena
- 50 grams de mantega
- I pels que farcirem de cafè, 15 grams de cafè

Pels éclairs (per unes 6 racions):

- 125 grams d'aigua
- 1/2 culleradeta de sucre
- 1/2 culleradeta de sal
- 55 grams de mantega a trossos
- 70 grams de farina fluixa
- 3 ous petits

PREPARACIÓ

Primerament fem la crema pastissera. Per fer-la posem la llet, les llavors de vainilla i la beina de vainilla partida per la meitat a dins d'un cassó, i a foc mitjà deixem que bulli. Després deixem que infusioni durant uns 10 minuts i traiem la beina. Al mateix temps i dins d'un bol, batem els rovells, el sucre i la maicena, però no en excés, no cal que es blanquegi. Ara tornem a fer bullir la llet i llavors n'afegim 1/3 a la mescla dels rovells, ho batem bé, hi incorporem la resta de la llet, ho mesclem i tot seguit ho retornem tot al cassó i deixem que espesseixi, batent-ho constantment, perquè no se'ns enganxi, fins que bulli. Llavors ho retirem del foc, hi afegim la mantega (d'aquí que sigui "especial"), ho batem per tal que s'incorpori bé i la col·loquem al damunt d'una safata filmada amb paper film, la filmem per contacte i deixem que es refredi a la nevera. 

Ara ja podem fer els éclairs. Per fer-los preescalfem el forn a 180ºC i comencem per escalfar dins d'un cassó l'aigua, el sucre, la sal i la mantega a foc mitjà. Quan comenci a bullir ho retirem del foc i hi afegim la farina a poc a poc i removent amb el batedor de mà durant uns 30 segons per tal de dessecar la massa. Tot seguit ho retornem al foc i ho mesclem enèrgicament durant uns 2 minuts fins que la massa quedi llisa i es desenganxi de les parets del cassó. Ja fóra del foc, hi incorporem els ous, un a un, per tal de que s'incorporin correctament i així, també veurem si la massa necessita més o menys ou, ja que si veiem que ens queda força líquida a partir del segon ou, potser no caldrà que n'hi posem un tercer. 

Ara posem aquesta massa en una màniga pastissera i amb una boquilla dentada d'uns 8-9mm fem tires d'uns 10cm (o de la llargada que preferiu) al damunt d'una safata de forn untada de mantega i una mica enfarinada. Els enfornem uns 25-30 minuts i sobretot, amb ventilació. Quan veiem que la massa ja està llesta, els retirem del forn (vigileu que a l'obrir-lo no us baixin els éclairs, és millor fer-ho a poc a poc) i els col·loquem al damunt d'una raixeta perquè es refredin. 

A continuació traiem la crema de la nevera, la treballem una mica amb el batedor per tal de que quedi llisa i cremosa, la separem en dos parts i en una d'elles hi posem el cafè i l'incorporem bé. 

I ja només ens queda obrir els éclairs per la meitat, farcir-los amb la crema ajudant-nos de la màniga pastissera, tancar-los, glacejar-los amb fondant, amb xocolata... deixar-los refredar i servir-los! Que bons!!

A veure si us animeu a preparar-los ;) Bon profit i bon cap de setmana! 
Y aquí teniu una lionesa feta amb la mateixa massa i el mateix farcit, perquè veieu que si preferim fer lioneses, amb aquesta recepta també es poden fer. I per cert, per si voleu, aquí trobareu una altra recepta de lioneses que vaig publicar l'any passat. 

Y aquí tenéis una lionesa hecha con la misma masa y con el mismo relleno, para que veáis que si preferimos hacer lionesas, con esta receta también se pueden hacer. Y por cierto, por si queréis, aquí encontraréis otra receta de lionesas que publiqué el año pasado. 

Éclairs de crema
Para la crema pastelera "especial" (para unos 800 gramos):

- 500ml de leche entera
- 1 vaina de vainilla de calidad
- 120 gramos de yemas (unas 6 yemas)
- 120 gramos de azúcar
- 50 gramos de maicena
- 50 gramos de mantequilla
- Y para los que rellenaremos de café, 15 gramos de café

Para los éclairs (para unas 6 raciones):

- 125 gramos de agua
- 1/2 cucharadita de azúcar
- 1/2 cucharadita de sal
- 55 gramos de mantequilla en trozos
- 70 gramos de harina floja
- 3 huevos pequeños
PREPARACIÓN

Primeramente hacemos la crema pastelera. Para hacerla ponemos la leche, las semillas de vainilla y la vaina de vainilla partida por la mitad dentro de un cazo y a fuego medio dejamos que hierva. Luego lo dejamos infusionar durante unos 10 minutos y sacamos la vaina. Al mismo tiempo y dentro de un bol, batimos las yemas, el azúcar y la maicena, pero sin exceso, no es necesario que se blanquee. Ahora volvemos a hacer hervir la leche y entonces añadimos 1/3 a la mezcla de las yemas, lo batimos bien, incorporamos el resto de la leche, lo mezclamos y seguidamente lo devolvemos todo al cazo y dejamos que espese, batiendo constantemente, para que no se nos pegue, hasta que hierva. Entonces lo retiramos del fuego, añadimos la mantequilla (de aquí que sea "especial"), lo batimos para que se incorpore bien y la colocamos sobre una bandeja filmada con papel film, la filmamos por contacto y dejamos que se enfríe en la nevera.

Ahora ya podemos hacer los éclairs. Para hacerlos precalentamos el horno a 180ºC y empezamos para calentar dentro de un cazo el agua, el azúcar, la sal y la mantequilla a fuego medio. Cuando empiece a hervir, lo retiramos del fuego y añadimos la harina poco a poco y removiendo con el batidor de mano durante unos 30 segundos para desecar la masa. Seguidamente lo devolvemos al fuego y lo mezclamos enérgicamente durante unos 2 minutos hasta que la masa quede lisa y se despegue de las paredes del cazo. Ya fuera del fuego incorporamos los huevos, uno a uno, para que se incorporen correctamente y así también veremos si la masa necesita más o menos huevo, ya que si vemos que nos queda bastante líquida a partir del segundo huevo, quizás no será necesario que le pongamos un tercero.

Ponemos esta masa en una manga pastelera y con una boquilla dentada de unos 8-9mm hacemos tiras de unos 10cm (o como los prefiráis) sobre una bandeja de horno untada de mantequilla y un poco enharinada. Los horneamos unos 25-30 minutos y sobre todo, con ventilación. Cuando veamos que la masa ya está lista, los retiramos del horno (cuidado al abrirlo, que no se os bajen los éclairs, es mejor hacerlo poco a poco) y los colocamos sobre una rejilla para que se enfríen.

A continuación sacamos la crema de la nevera, la trabajamos un poco con el batidor para que quede lisa y cremosa, la separamos en dos partes y a una de ellas le ponemos el café y lo incorporamos bien.

Y ya sólo nos queda abrir los éclairs por la mitad, ponerles la crema ayudándonos de la manga pastelera, cerrarlos, glasearlos con fondant, con chocolate... dejarlos enfriar y servirlos! Que buenos!! 

A ver si os animáis a prepararlos ;) Buen provecho y buen fin de semana!

20 comentaris:

  1. T'han sortit molts macos, quan era petita tan sol es feien de xocolata o cafè, ara en trobàs per tots els gustos. Aquesta operació bikini mola, jejejje. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Laura! A la propera a veure si surten perfectes! hehehe ;) Sí, la veritat és que ara en fan de tot tipus, però per mi els tradicionals són els més bons :)

      Sí, veritat? hahaha Una abraçada guapa! Bon cap de setmana!

      Elimina
  2. Mmmm, els puntets que es veuen a la crema són la vainilla, no? Ha estat veure'ls i començar a imaginar-me el sabor d'aquests éclairs i ensalivar al moment. Una delícia. Bon cap de setmana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chus! Sí! Realment amb aquesta crema eren tot un vici, boníssims! ;P

      Moltes gràcies!!! Bona setmana!

      Elimina
  3. Muy buenos Cris!!!

    Y si te digo que nunca he preparado eclairs... Lo sé, no tengo perdón!!! Con lo buenos que deben de estar!!! O por lo menos es lo que puedo apreciar en los tuyos...

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias guapi!!! Bueno... yo hasta hace poco tampoco! hehehe pero sí que habrás probado las lionesas, no? Son muy parecidos ;)

      Un besazo preciosa y buena semana!

      Elimina
  4. Uauu es irresistible, la pinta ho diu tot! Petons

    ResponElimina
  5. Que bien hecho te quedó.....al igual que la tapa de sardinas de abajo....me encanta la presentación,,,felicidades.
    Un besito.

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D Muchas gracias!!! Me alegro de que te hayan gustado ambas recetas ;)

      Un besito guapa!

      Elimina
  6. em sembla fantastic aquest postre!! la crema li va genial! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;) Gràcies bonica!!! La veritat és que sí! ;P

      Petonets!

      Elimina
  7. Golosamente adictivos y buenos¡¡
    Peto

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tienes toda la razón!! Para mi son pecado total! hehehe

      Besos Miquel!

      Elimina
  8. Doncs tens tota la raó, és totalment anti-operació bikini, però... jo en vull un parell, jajaja!!
    Quina bona fila fan, segur que estan boníssims!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe jo també me'n tornaria a menjar un parell! Amb aquests dos tipus de crema queden genials! ;)

      Moltes gràcies Víctor!!

      Petons!

      Elimina
  9. Éclairs (o ditets com jo en dic), i lioneses...són menges divines. T'han quedat genials!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe sí que ho són, tot un vici, vaja!

      Moltes gràcies guapa!! Molts petons!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!