Coca de Sant Joan II

I avui us porto una altra recepta! Sí! Aquesta setmana més d'una, que ja anava tocant, no? :P 

La d'avui, doncs, és una altra versió de coca de Sant Joan, perquè així estigueu a temps de fer-la pel dia de la revetlla ;) Per fer-la he seguit la recepta que vam fer aquest dilluns passat a la Hofmann, ja que l'any passat vaig publicar la d'en Xavier Barriga, que va quedar genial (recepta aquí) i aquest any tocava dur-vos la de l'escola. La veritat és que el resultat és espectacular, queda molt suau, esponjosa... per mi sens dubte la millor que he provat fins ara i per això vaig decidir que l'havia de publicar sí o sí! A classe la vam fer de crema i fruita confitada, però jo provant a casa, vaig decidir fer-la una miqueta diferent. Aquesta combinació la veritat és que m'hi ha agradat molt. Hi he posat la crema, les cireres i els pinyons igualment, però hi he donat un tot diferent amb aquest crumble de xocolata, que hi queda especialment bé, juntament amb els daus de taronja confitada que l'acaben de rematar! (els que em seguiu ja sabeu de sobres que la xocolata i la taronja, juntes, m'agraden no, el següent!). Així que espero que us agradi i que us animeu a fer-la i a veure si li aporteu el vostre toc fent-ne diferents versions ^^ 

Y hoy os traigo otra receta! Sí! Esta semana más de una, que ya iba tocando, no? :P

La de hoy, pues, es otra versión de coca de San Juan, para que así estéis a tiempo de hacerla para el día de la verbena ;) Para hacerla he seguido la receta que hicimos este lunes en la Hofmann, ya que el año pasado publiqué la de Xavier Barriga, que quedó genial (receta aquí) y este año tocaba publicar la de la escuela. La verdad es que el resultado es espectacular, queda muy suave, esponjosa... para mí sin duda la mejor que he probado hasta ahora y por eso decidí que tenia que publicarla sí o sí! En clase la hicimos de crema y fruta confitada, pero yo probando en casa, decidí hacerla un poquito diferente. Esta combinación la verdad es que me ha gustado mucho. He puesto la crema, las cerezas y los piñones igualmente, pero le he dado un todo diferente con este crumble de chocolate, que queda especialmente bien, junto con los dados de naranja confitada que la acaban de rematar! (los que me seguís ya sabéis de sobra que el chocolate y la naranja, juntas, me gustan no, lo siguiente!). Así que espero que os guste y que os animéis a hacerla y a ver si le aportáis vuestro toque haciendo diferentes versiones ^^
Us donaré els ingredients per fer una coca grosseta, però no us guieu per la grandària de la coca de les fotografies, ja que com que la vaig fer per provar a veure com quedava aquesta versió, vaig utilitzar la meitat dels ingredients que ara us donaré, per tant heu de contar que el resultat serà el doble de gran. 

Os daré los ingredientes para hacer una coca más bien grande, pero no os guiéis por el tamaño de la coca de las fotografías, ya que como la hice para probar a ver cómo quedaba esta versión, utilicé la mitad de los ingredientes que ahora os daré, por lo tanto deberéis contar que el resultado será el doble de grande.
Coca de Sant Joan II
Per la massa de la coca:

- 250 grams de farina de força
- 110 grams de llet
- 50 grams de sucre
- 1 ou petitó o la meitat d'un ou grosset
- 30 grams de mantega, millor freda i a daus
- 40 grams de llevadura (com veieu porta força llevadura)
- 3-4 grams de sal
- La ratlladura de mitja llimona
- 5 grams de ron
- 5 grams de Grand-Mariner
- 1 g d'aigua d'azahar

*Jo com que no tenia ni Grand-Marnier ni aigua d'azahar, hi vaig posar 5 grams d'anís

Per la crema:

- 1/2 litre de llet
- 80 grams de rovells
- 150 grams de sucre
- 40 grams de maizena
- La pell de mitja llimona
- 1/2 branca de canyella

Pel crumble de xocolata (si us en sobra es pot congelar perfectament):

- 50 grams de sucre morè
- 50 grams de farina fluixa
- 50 grams d'ametlla mòlta
- 50 grams de mantega freda i a daus
- 25 grams de cacau en pols

Per decorar:

- Fruita confitada
- Pinyons
PREPARACIÓ

Comencem per fer la massa. Jo us ho explicaré tal com ho vam fer a classe, que va ser a màquina, tot i que com sabeu també es pot fer a mà, encara que el resultat costa molt més de que sigui el que volem, ja que la massa s'ha de treballar molt bé i donant-li el seu temps, per tal que quedi molt elàstica. Perquè sigui així, la llet s'ha d'anar afegint a poc a poc, mai de cop, per tal de que la massa la vagi absorbint mica en mica i vagi agafant la textura que volem. I la mantega s'ha d'incorporar al final de tot i deixar que quedi ben integrada en la massa, fins que aquesta ja sigui ben elàstica i no se'ns enganxi ni a les parets del bol ni a les nostres mans. Si ho feu a mà, el procés serà més lent i segurament haureu de fer alguna pausa perquè la massa reposi una mica i de pas, vosaltres també ;) Conteu que a màquina es tarda aproximadament 15-20 minuts o fins i tot més.

Per fer-la posem tots els ingredients al bol del robot de cuina, excepte la llet, que n'hi posarem la meitat i la mantega, que reservem tota pel final. I amb el ganxo deixem que a velocitat baixa es vagi amassant tot. A mesura que veiem que la massa ens queda seca, hi afegim una mica més de llet i deixem que es continuï amassant. I així, progressivament (sobretot no ens precipitem a posar-hi tota la llet de cop!) fins que ja li haguem incorporat tota. Quan sigui així i l'hagi absorbit bé, hi afegim la mantega a daus i deixem que s'hi incorpori bé i guanyi elasticitat. I quan ja gairebé la tinguem a punt, augmentem força la velocitat perquè s'acabi d'amassar. Finalment la retirem del bol, en fem una bola i la deixem reposar a temperatura ambient i tapada amb paper film durant un 15-20 minuts (veurem que creix una mica i s'allisa). 

Mentre reposa, és bon moment per preparar la crema i el crumble.

Per fer la crema posem dins d'un cassó la llet, la branca de canyella i la pell de la llimona i ho posem al foc perquè bulli. Mentre s'escalfa, en un bol batem bé els rovells amb el sucre i després hi afegim la maizena. Ho batem bé. Quan la llet bulli l'incorporem dins del bol dels rovells, passant-la pel colador, i ho ben barregem. A continuació ho retornem al foc, sense deixar de barrejar-ho, fins que es formi la crema. Finalment ho posem al damunt d'una safata folrada amb paper film, l'escampem bé i també la filmem. Deixem que es refredi una mica i per acabar la posem a la nevera fins que la tinguem d'utilitzar.

Ara anem pel crumble. Com sabeu també es pot fer a mà, tot i que sempre es rescalfa més la massa i la textura no ens queda tant bé com a màquina, però bé, es faci a màquina o a mà, és tant senzill com posar tots els ingredients junts i mesclar-los fins que es formi com una sorra ben lleugera. A màquina ho fem amb la pala i a velocitat baixa durant el primer minut i després a màxima velocitat, fins que obtinguem aquesta "sorra" fina. La reservem.

Quan la massa hagi reposat, posem farina al damunt de la superfície de treball i amb el corró estirem la massa donant-li forma de coca. Quan la tinguem la posem al damunt d'una safata folrada amb paper vegetal i deixem que fermenti, fins que dobli el seu volum, per exemple a dins del forn o sinó a temperatura ambient, però això sí, tapada amb paper film (el millor és que ens pugui fermentar a una temperatura d'entre 26ºC i 28ºC).

Finalment preescalfem el forn a 190ºC i anem per decorar la coca i enfornar-la.

Pintem la nostra coca amb ou batut amb una mica de sal i amb l'ajuda de la màniga pastissera hi posem la crema pel damunt tot fent tires. Llavors hi repartim el crumble, les cireres, la taronja, els pinyons... (el que més us agradi) i ja la podem enfornar durant uns 10 minuts (com més estona la deixeu al forn, més seca quedarà després). I ja la tenim! 

L'olor de coca recent feta és fantàstica :) 

Ja veieu que no es gens complicada de fer i ja us puc assegurar que el resultat queda genial. Així que... tothom a fer coques! 

Que passeu un molt bon cap de setmana, una grandíssima revetlla i a gaudir de la bona companyia, del bon menjar i de la coca! 

Bon profit!
Coca de Sant Joan II
Para la masa de la coca:

- 250 gramos de harina de fuerza
- 110 gramos de leche
- 50 gramos de azúcar
- 1 huevo pequeño o la mitad de un huevo gordito
- 30 gramos de mantequilla, mejor fría y en dados
- 40 gramos de levadura (como veis lleva bastante levadura)
- 3-4 gramos de sal
- La ralladura de medio limón
- 5 gramos de ron
- 5 gramos de Grand-Mariner
- 1 g de agua de azahar

* Yo como no tenía ni Grand-Marnier ni agua de azahar, le puse 5 gramos de anís

Para la crema:

- 1/2 litro de leche
- 80 gramos de yemas
- 150 gramos de azúcar
- 40 gramos de maicena
- La piel de medio limón
- 1/2 rama de canela

Para el crumble de chocolate (si os sobra se puede congelar perfectamente):

- 50 gramos de azúcar moreno
- 50 gramos de harina floja
- 50 gramos de almendra molida
- 50 gramos de mantequilla fría y en dados
- 25 gramos de cacao en polvo

Para decorar:

- Fruta confitada
- Piñones
PREPARACIÓN

Empezamos por hacer la masa. Os lo explico tal y como lo hicimos en clase, que fue a máquina, aunque como sabéis también se puede hacer a mano, aunque el resultado cuesta mucho más de que sea el que queremos, ya que la masa se tiene que trabajar muy bien y dándole su tiempo y así quede muy elástica. Para que sea de esta forma, la leche se tiene que incorporar poco a poco, nunca de golpe, para que la masa la vaya absorbiendo y acabe teniendo la textura que queremos. Y la mantequilla debe incorporarse al final de todo y dejar que quede bien integrada en la masa, hasta que ésta sea bien elástica y no se nos pegue ni a las paredes del bol ni en nuestras manos. Si lo hacéis a mano, el proceso será más lento y puede que tengáis que hacer alguna pausa para que la masa repose un poco y de paso, vosotros también ;) Contad que a máquina se tardan aproximadamente 15-20 minutos o incluso más.

Para hacerla ponemos todos los ingredientes en el bol del robot de cocina, excepto la leche, que solo pondremos la mitad y la mantequilla, que reservamos toda para el final. Y con el gancho dejamos que a velocidad baja se vaya amasando todo. A medida que vemos que la masa nos queda seca, añadimos un poco más de leche y dejamos que se continúe amasando. Y así, progresivamente (sobretodo no nos precipitemos a poner toda la leche de golpe!), hasta que ya la hayamos incorporado toda. Cuando sea así y la haya absorbido bien, añadimos la mantequilla en dados y dejamos que se incorpore y la masa gane elasticidad. Y cuando ya casi la tengamos a punto, aumentamos la velocidad para que se acabe de amasar. Finalmente la retiramos del bol, hacemos una bola y la dejamos reposar a temperatura ambiente y tapada con papel film durante un 15-20 minutos (veremos que crece un poco y se alisa).

Mientras reposa, es buen momento para preparar la crema y el crumble.
Para hacer la crema ponemos dentro de un cazo la leche, la rama de canela y la piel del limón y lo ponemos al fuego para que hierva. Mientras se calienta, en un bol batimos bien las yemas con el azúcar y luego añadimos la maicena  Lo batimos bien. Cuando la leche hierva la incorporamos dentro del cuenco de las yemas, pasándolo por un colador, y lo mezclamos bien. A continuación lo devolvemos al fuego, sin dejar de mezclar, hasta que se forme la crema. Finalmente la ponemos sobre una bandeja forrada con papel film, la esparcimos bien y también la filmamos. Dejamos que se enfríe un poco y para terminar la ponemos en la nevera hasta que la tengamos de utilizar.

Ahora vamos por el crumble. Como sabéis también se puede hacer a mano, aunque siempre se recalienta más la masa y la textura no nos queda tan bien como máquina, pero bueno, se haga a máquina o a mano, es tan sencillo como poner todos los ingredientes juntos y mezclarlos hasta que se forme como una arena bien ligera. A máquina lo hacemos con la pala y a velocidad baja durante el primer minuto y luego a máxima velocidad, hasta obtener esta "arena" fina. La reservamos.
Cuando la masa haya reposado, ponemos harina encima de la superficie de trabajo y con el rodillo estiramos la masa dándole forma de coca. Cuando la tengamos, la ponemos sobre una bandeja forrada con papel vegetal y dejamos que fermente hasta que doble su volumen, por ejemplo dentro del horno o sino a temperatura ambiente, pero eso sí, tapada con papel film (lo mejor es que nos pueda fermentar a una temperatura de entre 26ºC y 28ºC).

Finalmente precalentamos el horno a 190ºC y vamos para decorar la coca y hornearla.

Pintamos nuestra coca con huevo batido con un poco de sal y con la ayuda de la manga pastelera ponemos la crema por encima haciendo tiras. Entonces le repartimos el crumble, las cerezas, la naranja, los piñones... (el que más le guste) y ya la podemos hornear durante unos 10 minutos (cuanto más tiempo la dejéis en el horno, más seca quedará después). Y ya la tenemos!

El aroma de la coca recién hecha es genial :)

Ya veis que no es nada complicada de hacer y ya os puedo asegurar que el resultado queda fantástico. Así que... todos a hacer cocas!

Que paséis un muy buen fin de semana, una grandísima verbena y a disfrutar de la buena compañía, de la buena comida y de la coca!

Buen provecho!

24 comentaris:

  1. Que coca mas buena, tiene una pinta genial. Un beso

    ResponElimina
  2. Que maravilla de coca, voy hacerla ya mismo el toque de la cumbre de chocolate lo veo una delicia, y esa masa me ha encantado. Mil besicos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias María! :) Espero que te guste mucho, ya verás que rica queda!

      Un fuerte abrazo guapa y buen fin de semana!!

      Elimina
  3. Ostres, què bona amb el crumble de xocolata i la taronja! I quin tall tan apetitós! Jo aquest any he fet la recepta del Xavier Barriga, però m'apunto la teva perquè l'aspecte és immillorable. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí! Aquesta combinació queda genial, bueno... a mi m'encanta! hehehe ;P

      Jo la vaig fer l'any passat i també va quedar molt bé! Me'n alegro de que t'hagi agradat.

      Moltes gràcies bonica! Petonets i bon cap de setmana!

      Elimina
  4. wooww quina pinta!! per mi les de crema les millors, i a sobre porta aquest crumble amb toc de xocolata! ha de ser un vici! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi les de crema també m'agraden molt, queden més tovetes i bones :P

      Moltes gràcies Roser! Petonets!

      Elimina
  5. Quina coca més bona!!! Ganes que tinc de menjar-ne. A veure si m'animo a fer-la aquest any
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que sí Aisha! Anima't a preparar-ne! ;)

      Merci bonica! Una abraçada!

      Elimina
  6. L'any que ve em tocarà fer-la a mi...;-D

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe sí!! ;P Ja veuràs que bona Cris! ^^

      Petons guapíssima!

      Elimina
  7. Con la boca hecha agua me dejas al ver esa coca Cris!!!! Me ha encantado, que delicia!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  8. Bé, les coques, són fascinants! Fantàstiques, la veritat és que els hi faria una bona queixalada!
    He provat això del crumble, i coi! Que bo està!
    Gràcies per la recepta bonica!
    Una abraçada i bona revetlla!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Kàtia!! La veritat és que sí que són bones, a mi m'agraden moltíssim!! I el crumble és bo eh?! Hi queda molt bé, li aporta un toc cruixent com de galeta molt bo ;)

      De res guapa! A tuu!! Estic molt contenta de que t'hagi agradat! Segur que la teva coca va ser tot un èxit!!

      Una forta abraçada bonica i espero que la revetlla anés molt i molt bé!!

      Elimina
  9. Jo tornaria enrere en el temps per poder tornar a menjar coca... he he he. Quina bona pinta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe em sambla que jo també Marina!! Que bona que arriba a estar la coca de Sant Joan!!

      Merci bonica! Petons!

      Elimina
  10. Crema, crumble de xoco i taronja confitada...això ha de ser pecat segur! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe del tot! A aquesta coca no li faltava res, era per tots els gustos!! ;P

      Moltes gràcies guapa! Petons!

      Elimina
  11. Cristina que maravilla. Como me gustaba este postre cada ve que me lo ponía mi abuela en mis vacaciones de verano (vivían en Girona) creo que la próxima vez que vaya a su casa le prepararé una. Como siempre además de tus recetas tus fotografías impresionantes, siento haber tardado tanto en pasarme por aquí, pero no me olvido eh!! Un abrazo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A sí? :) Me alegro mucho de que te haya traído estos recuerdos y que te animes a preparársela algún día, seguro que le encantará!!

      Muchísimas gracias guapísima!! ^^ Me ha encantado tu comentario!

      Muchos besos!

      Elimina
  12. Cristina,quiero hacer la coca de san juan este año por primera vez,entre la receta de xavier barriga y esta, cual me recomiendas tu que has probado las 2? Gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ana! :) pues la verdad es que las dos salen bien, pero yo me quedo con esta opción. Es la que aprendí en la escuela Hofmann y queda espectacular! Ya me contarás ;)

      Muchas gracias!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!