Crema de carbassa / Crema de calabaza

Hola! Com va la setmana? Espero que molt bé! :)

Jo avui, a part de dur-vos una recepta boníssima i súper senzilla de crema de carbassa, us porto una notícia que em fa molta il·lusió de compartir amb vosaltres i és que ja tinc el diploma del curs de Pastisseria que he realitzat durant tot aquest any a la Hofmann! Sembla que només hagin passat dos dies des de que us explicava que estava a punt de començar aquest curs i com n'arribava a estar de nerviosa, i mireu... ja ha passat un any! Un any que ha sigut fantàstic, ha estat una gran experiència, he aprés moltíssim i d'un gran mestre i m'ho he passat molt i molt bé en cadascuna de les classes i que he tingut el plaer de compartir amb un grup de companys i companyes, d'amics, que són la canya! Els trobaré molt a faltar!! Sort que pel gener (i espero que abans i tot!) ens tornarem a veure les cares amb molts d'ells i d'elles, perquè ja us informo que seguiré amb el curs Superior de Pastisseria, ja que aquest món m'encanta i tinc ganes d'aprendre'n més i més coses! 

I ara sí, anem per la recepta d'aquesta setmana, una deliciosa crema de carbassa, per acomiadar l'estiu i donar la benvinguda a la tardor, que tant m'agrada, i on les carbasses en comencen a ser les protagonistes. 

Hola! Como va la semana? Espero que muy bien! :) 

Yo hoy, a parte de traeros una receta buenísima y súper sencilla de crema de calabaza, os traigo una noticia que me hace mucha ilusión de compartir con vosotros y es que ya tengo el diploma del curso de Pastelería que he realizado durante todo este año en la Hofmann! Parece que sólo hayan pasado dos días des de que os contaba que estaba a punto de comenzar este curso y como llegaba a estar de nerviosa, y mirad... ya ha pasado un año! Un año que ha sido fantástico, ha sido una gran experiencia, he aprendido muchísimo y de un gran maestro y me lo he pasado muy bien en cada una de las clases y que he tenido el placer de compartir con un grupo de compañeros y compañeras, de amigos, que son la caña! Los echaré mucho de menos!! Suerte que en enero (y espero que antes y todo!) nos volveremos a ver las caras con muchos de ellos, porque ya os informo que seguiré con el curso Superior de Pastelería, ya que este mundo me encanta y tengo ganas de aprender más y más cosas de él! 

Y ahora sí, vamos por la receta de esta semana, una deliciosa crema de calabaza, para despedir el verano y dar la bienvenida al otoño, que tanto me gusta, y donde las calabazas empiezan a ser las protagonistas.
Crema de carbassa
(per a 4 persones)

- 1/2 quilo de carbassa de la classe "ferro" (també va molt bé la "violí", per exemple)
- Una ceba de Figueres
- 1/2 litre d'aigua o caldo de verdures
- Oli d'oliva
- Nata líquida
- Sal
- Pebre
- La ratlladura de la pell d'una llimona
- Pipes de carbassa
- Pinyons
- 4 talls de pernil ibèric
- Dauets de pa de motlle torrat
- Formatge cremós tipus Philadelphia
PREPARACIÓ

Comencem pelant i netejant la carbassa. La tallem a daus i la reservem (aquesta varietat és molt fàcil de manipular). 

Per altra banda netegem i tallem en "brunoise", és a dir, a dauets molt petitons la ceba, posem un cassó al foc amb un raig d'oli d'oliva i quan estigui calent hi afegim la ceba i la sofregim una mica, just perquè ens quedi transparent, però sense que ens arribi a agafar color. Aleshores hi afegim la carbassa i ho barregem bé. Seguidament cobrim les verdures amb l'aigua o el caldo de verdures, hi posem sal i pebre al gust i deixem que es faci durant uns 15 minuts (la carbassa es fa molt ràpid). 

A nosaltres ens agrada que les cremes no siguin ni massa espesses, ni massa líquides, així que vaig posar-hi aigua just fins a cobrir les verdures, però depenent de com us agradi, en podeu posar més o menys. 

De mentre podem fer els cruixents de pernil que aniran al damunt de la nostra crema. Per fer-los tenim dos opcions, tallar el pernil en trossets petits i fregir-los en oli ben calent, traient-ne l'excés d'oli al final al damunt d'un paper absorbent, o bé posant els talls de pernil, per separat, entre dos trossos de paper vegetal i fer-los al microones durant 1 minut a màxima potència. Aleshores els retirem, els deixem refredar uns segons i comprovem si han quedat cruixents. Si encara els falta una mica els podem tornar a posar al microones durant mig minut o un minut més. En fem trossets, un cop freds, i els reservem.

Per altra banda, en una paella, torrem uns minuts els pinyons, vigilant de que no se'ns cremin, i també els reservem. 

Passats els 15 minuts i havent rectificat, si cal, de sal i pebre, parem el foc i ho passem pel túrmix fins que ens quedi una crema ben fina. En el meu cas hi vaig afegir una mica de nata líquida i de formatge cremós i ho vaig incorporar bé mentre li passava el túrmix. Ho col·lem i finalment ja la tenim a punt per servir o també la podem deixar refredar una mica. A mi personalment m'agrada tèbia. 

A l'hora de presentar el plat, jo vaig optar per posar-hi els trossets de pernil cruixent per sobre, juntament amb uns daus de pa de motlle torrat, els pinyons, les pipes de carbassa, un rajolí d'oli d'oliva i un toc que vaig provar l'altre dia en un restaurant i que em va agradar moltíssim en una crema de ceps i que era el de posar-hi una mica de ratlladura de llimona. Mai hagués pensat en posar-hi aquest ingredient i la veritat és que hi queda molt bé! En el cas d'aquesta crema també hi queda boníssim i li aporta un aroma i sabor molt fresc i una mica àcid, que m'hi agrada molt! També he vist alguna vegada que se li posen trossets d'aranja i/o de taronja, ja que els cítrics hi lliguen d'allò més bé. 

Espero que us hagi agradat i que proveu de fer aquesta crema de carbassa tant bona, ja veureu com agradarà molt a tothom i que és una molt bona manera de menjar verdura (tant pels més petits de la casa, com pels que ja no ho són tant ;P)

Bon profit! 

Recomanacions:

- Jo vaig escollir aquesta varietat de carbassa, ja que l'altre dia passejant pel mercat vaig veure una parada amb diferents varietats fabuloses de carbassa (d'aquí que decidís fer aquesta recepta) i quan li vaig preguntar al noi de la parada quina em recomanava per fer una bona crema, em va senyalar ràpidament aquesta, així que li vaig fer cas. El resultat estava boníssim! Us la recomano i més si no l'heu utilitzat mai. Per fóra té un color verdós, que sembla que amb el temps es vagi oxidant, d'aquí que se li digui carbassa "ferro", però en canvi per dins té aquest color entre groc i taronja tant vistós.  

- Una bona manera per saber si una carbassa està bona i al seu punt per fer una bona crema i al mateix temps, perquè el resultat ens quedi vistós, és evidentment, pel color del seu interior. Hi ha varietats que són blanques per dins i aleshores no són les més adequades per fer una crema vistosa pel seu color. 

- Per altra banda, el fet de posar-hi nata líquida i formatge cremós al final és totalment opcional, a mi m'hi agrada molt, però és totalment al gust de cadascú. 

- I pel que fa a tot el que jo hi he posat per sobre, dir-vos que us podeu quedar amb el que més us agradi o fins i tot canviar-ho per unes anxoves, per exemple. És bo posar-hi alguna coseta, pel meu gust, per donar-li un toc cruixent i salat a la crema, que com sabeu, és de gust força dolcet ;) 
Crema de de calabaza
(para 4 personas)

- 1/2 quilo de calabaza de la clase "hierro" (también va muy bien la "violín", por ejemplo)
- Una cebolla de Figueres
- 1/2 litro de agua o de caldo de verduras
- Aceite de oliva
- Nata líquida
- Sal
- Pimienta
- La ralladura de la piel de un limón
- Pipas de calabaza
- Piñones
- 4 lonchas de jamón ibérico
- Dados de pan de molde tostado
- Queso cremoso tipo Philadelphia
PREPARACIÓN 

Empezamos pelando y limpiando la calabaza. La cortamos en dados y la reservamos (esta variedad es muy fácil de manipular). 

Por otro lado limpiamos y cortamos en "brunoise", es decir, en daditos muy pequeños la cebolla, ponemos un cazo al fuego con un chorro de aceite de oliva y cuando esté caliente añadimos la cebolla y la sofreímos un poco, justo para que nos quede transparente, pero sin que nos llegue a coger color. Entonces añadimos la calabaza y lo mezclamos bien. Seguidamente cubrimos las verduras con el agua o el caldo de verduras, salpimentamos y dejamos que se haga durante unos 15 minutos (la calabaza se hace muy rápido). 

A nosotros nos gusta que las cremas no sean ni demasiado espesas, ni demasiado líquidas, así que le puse agua justo hasta cubrir las verduras, pero dependiendo de cómo os guste, podéis ponerle más o menos cantidad. 

De mientras podemos hacer los crujientes de jamón que irán encima de nuestra crema. Para hacerlos tenemos dos opciones, cortar el jamón en trocitos pequeños y freírlos en aceite bien caliente, sacando el exceso de aceite al final encima de un papel absorbente, o bien poniendo las lonchas de jamón, por separado, entre dos trozos de papel vegetal y hacerlas en el microondas durante 1 minuto a máxima potencia. Entonces las retiramos, las dejamos enfriar unos segundos y comprobamos si han quedado crujientes. Si aún les falta un poco las podemos volver a poner en el microondas durante medio minuto o un minuto más. Las rompemos en trocitos, una vez frías, y los reservamos. 

Por otro lado, en una sartén, tostamos unos minutos los piñones, vigilando de que no se nos quemen, y también los reservamos. 

Pasados ​​los 15 minutos y habiendo rectificado, si hace falta, de sal y pimienta, paramos el fuego y lo pasamos por el túrmix hasta que nos quede una crema bien fina. En mi caso le añadí un poco de nata líquida y de queso cremoso y se lo incorporé bien mientras le pasaba el túrmix. Lo colamos y finalmente ya la tenemos lista para servir o también la podemos dejar enfriar un poco. A mí personalmente me gusta tibia. 

A la hora de presentar el plato, yo opté por ponerle los trocitos de jamón crujiente por encima, junto con unos dados de pan de molde tostado, los piñones, las pipas de calabaza, un chorrito de aceite de oliva y un toque que probé el otro día en un restaurante y que me gustó muchísimo en una crema de setas y que era el de ponerle un poco de ralladura de limón. Nunca hubiera pensado en ponerle este ingrediente y la verdad es que le queda muy bien! En el caso de esta crema también queda buenísimo y le aporta un aroma y sabor muy fresco y un poco ácido, que me gusta mucho! También he visto alguna vez que se le ponen trocitos de pomelo o de naranja, ya que los cítricos ligan perfectamente con la calabaza.

Espero que os haya gustado y que probéis hacer esta crema de calabaza tan rica, porqué ya veréis como gustará mucho a todos y es que es una muy buena manera de comer verdura (tanto para los más pequeños de la casa, como para los que ya no lo son tanto ;P).

Buen provecho!

Recomendaciones:

- Yo escogí esta variedad de calabaza, ya que el otro día paseando por el mercado vi una parada que tenía diferentes variedades fabulosas de calabaza (de aquí que decidiera hacer esta receta) y cuando le pregunté al chico de la parada cual me recomendaba para hacer una buena crema, rápidamente me señaló esta variedad, así que le hice caso. El resultado estaba buenísimo! Os la recomiendo y más si aún no la habéis utilizado nunca. Por fuera tiene un color verdoso, que con el tiempo parece que se oxide, de aquí que tenga el nombre de calabaza "hierro", pero en cambio por dentro tiene este color entre amarillo y naranja tan vistoso. 

- Una buena manera para saber si una calabaza está buena y en su punto para hacer una buena crema, además de que nos quede vistosa, es evidentemente,  por el color de su interior. Hay variedades que son blancas por dentro y entonces no son las más adecuadas para hacer  una crema vistosa por su color. 

- Por otra parte, el hecho de ponerle nata líquida y queso cremoso al final es totalmente opcional, a mí me gusta mucho, pero es al gusto de cada uno. 

- Y en cuanto a todo lo que yo le puse por encima, deciros que os podéis quedar con lo que más os guste o incluso cambiarlo por unas anchoas, por ejemplo. Es bueno ponerle algo, para mi gusto, para darle un toque crujiente y salado a la crema, que como sabéis, es de sabor bastante dulce ;) 

42 comentaris:

  1. Felicitats guapa! aquestes aventures de la vida, les que podem triar són un tresor que ens deixa una empremta profunda, m'alegro llegir-te tan alegre.
    I per descomptat no m'oblido de la crema, ja començo amb els plats calents de cullera, no saps el que m'agrada la tardor, a mi em renova, i amb una crema com la que ens portes m'encanta.
    Un petonet

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Caty! No saps com m'ha agradat el teu comentari! El cert és que sí que ho estic i molt :) i és que tens tanta raó, són un tresor.

      La tardor també és una època especial per mi, és cert que d'alguna manera ho renova tot. I els seus colors, em captiven.

      Un petonet bonica!

      Elimina
  2. Quin color més bonic que té aquesta crema! I amb aquests entrebancs ha de ser boníssima!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Marina!! A mi el color d'aquesta carbassa em va cridar des del moment que la vaig veure, només d'imaginar-me com quedaria una crema feta amb ella i, quan aquell noi me la va recomanar, no ho vaig dubtar ni un moment! :)

      I pel que fa als entrebans, com que m'agraden tots, per mi li van quedar perfecte a la crema! hehehe M'agrada el toc de textura, de salat i d'àcid que tots plegats li aporten.

      Un petonet guapa!

      Elimina
  3. Me encanta esta crema, es una de mis favoritas! Te ha quedado una crema estupenda. Un saludo!

    ResponElimina
  4. quin color més intens! bonissima i sanisima! petons

    ResponElimina
  5. M'agrada molt aquesta crema, tant el color com el sabor i la textura, i amb aquests topings que hi has ficat encara millor!! enhorabona per aquest diploma i a pel superior! Un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Eva!! Estava boníssima :P

      Sí, ara a pel superior! En tinc moltes ganes i segur que fins que arribi el gener ho trobaé molt a faltar ;)

      Un petó bonica!!

      Elimina
  6. Con el otoño ya va apeteciendo este tipo de cremas!!!! Y que rica te ha salido!!!! Tiene un color estupendo Cris!!!! Me ha encantado.

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias guapi!!! Me alegro de que te guste ;)

      Un besito Sandra!

      Elimina
  7. Enhorabuena Cristina habrás aprendido muchísimo, así que estaré pendiente de aprender yo de ti.
    La crema de calabaza es una buena opción para estos días que empieza a refrescar y ya apetecen estas cremas.
    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias guapísima!!

      He aprendido mucho, pero aún me queda mucho por aprender ;)

      La verdad es que estos platos sí que empiezan a apetecer :) Un beso!!

      Elimina
  8. Ostres Cris, quina pinta!!, m'encanta la foto y la tasseta :). Felicitats pel diploma, jo també et trobaré molt a faltar, la meva compi dels dilluns :'(.
    Un petonet bonica!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies reina!! Ets un solete ;)

      Felicitats a tu també!! ^^ Hem de fer trobadeta eh! I jo ja miraré de venir algun migdia a la terrassa :P

      Una forta abraçada Ester!

      Elimina
  9. Té una pinta fantàstica!! La faré per la nit de castanya sa!!
    Que ens faries de segon i de postres???
    Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies bonica!! :) Me'n alegro de que la vulguis provar de fer!!

      Per postres està clar que panellets i castanyes, hehehe i de segon algun plat per sucar-hi pa, de vedella o pollastre, amb bolets i castanyes... plats típics de tardor :)

      Una abraçada guapa!

      Elimina
  10. A mi també m'encanta la tardor, tornar a la rutina, a encendre el forn.. i a les cremes de carbassa! Hehehe T'ha quedat estupenda, i les fotos precioses Cristina! Jo no li he posat mai ratlladura de llimona, sera questió de provar! Un petó bonica!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;) hehehe gràcies guapa!!

      La ratlladura m'hi va agradar molt, li dóna un toc fresc i àcid molt bo.

      Un petonet Pilar!

      Elimina
  11. Que maravilla de crema Cristina, eso que a mi no me seducen demasiado, creo que con tu receta sí me animaría a prepararla.
    Un besote

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias guapa! A mi es que me gustan mucho... hehehe A ver si te animas ;)

      Un beso!!

      Elimina
  12. Enhorabona pel diploma! Segur que el curs superior serà encara més interessant!
    La crema de carbassa és de les meves preferides. A tu t¡a quedat amb un color preciós.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Gemma! :D Segur que sí!!

      A mi també és de les cremes que m'agraden més ;) Una abraçada bonica!

      Elimina
  13. Enhorabuena por tu diploma de pastelería, me alegro mucho.
    La crema toda una delicia Cristina, son ideales para este tiempo que llega, a mi me encantan.
    Besitos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchísimas gracias guapa!! :D

      Sí que lo son ;) Un besito!!

      Elimina
  14. Guai! ara em toca a mi..jejejej ;-D...Espero tenir temps per fer-me una crema com aquesta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí! Ja et deu faltar poc, no? Ja veuràs com t'agradarà molt!! ^^ Ja m'aniràs explicant ;)

      Moltes gràcies guapa i a veure si trobes l'ocasió per fer-la. Un petonet!

      Elimina
  15. Quines fotos més chules Cris! M'encanta la carbassa i ara quan vingui el fred la crema de carbassa és ideal. La meva mare me la compra al mercat i és una combinació carbassa-poma deliciosa que a mése spot pendre freda o calenta. Igual que aquesta! M'ha agradat això de la llimona, jo tampoc ho hagués pensat mai però segur que li dona un toc interessant. A la pròxima crema ho provaré.
    Un petó maca;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, prova-ho i ja em diràs, a mi m'hi encanta! ;) I jo ja provaré de posar-hi poma, que també ha de quedar-hi genial!!

      Moltes gràcies guapa! Un petonet i bon cap de setmana!

      Elimina
  16. Ai bonica, que encara no fa una setmana I ja ho noto a faltar molt! Sort que ens veurem aviat.Imaginat, encara aprendrem més. I amb companyes com tu encara en tinc més ganes ☺ Aquesta sopa fa olor a tardor.Ja comencen a venir de gust aquests plats.Per cert m'ha encantat el tall de brunoise, je, je

    ResponElimina
    Respostes
    1. Reina! M'ha encantat el teu comentari :) Ja tinc ganes de començar el nou curs!! De totes maneres segur que ens veurem abans i podrem anar a menjar cosetes dolces per Barcelona :P

      Moltes gràcies guapa! Sí! ;) hahaha no me'n vaig poder estar i a més, s'ha de començar a ser una mica més tècnic, fent i parlant, oi?

      Un petonet!

      Elimina
  17. Cristina me alegro mucho por tu diploma y así tambien nosotros aprenderemos de ti.
    La crema de calabaza es una muy opción y siempre gusta tanto en frio como en caliente.Me encanta
    Bss

    ResponElimina
  18. Moltes felicitats pel diploma! M'alegro moltíssim. I la crema doncs amb un color fantàstic i molt bona.
    Petons

    ResponElimina
  19. Moltíssimes felicitats pastissera!!! Ja et vaig dir quan vas començar que et tenia moooolta enveja de la sana...ara encara més...deu haver sigut una gran experiència! Espero poder-ne compartir els fruits! Gran crema la que avui presentes...i amb una imatge immillorable! petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :D Ha estat un any fantàstic Mònica, l'experiència ha sigut genial!

      Moltíssimes gràcies guapíssima!! Com m'ha agradat el teu comentari! ^^

      Una abraçada ben forta!!

      Elimina
  20. Carai Cristina! Enhorabona pel títol! És fantàstic!
    De ben segur que t'ho has passat genial i tens moltes ganes de continuar! Qui ho pogués fer!!!
    Pel que fa la recepta, nenaaaa! és fantàstica!
    A nosaltres ens encanta la crema de carbassa, així que no dubtis en que la provarem! I l'acompanyament que hi ha per sobre, ostres, sublim! Nosaltres només hi posem trossets de pa torredets, però és que no se'm havia acudit!
    Un petonet guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Kàtia! La veritat és que aquest curs m'ha agradat moltíssim i l'aprenentatge es nota i molt! Ja tinc ganes de ser al gener!! :P

      I pel que fa a la recepta, me'n alegro de que t'hagi agradat, ja em diràs què tal! I és que es pot combinar amb tantes cosetes que li aportin un toc cruixent i salat, que només és qüestió de posar-hi imaginació i provar-ho ;)

      Una abraçada!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!