Crema catalana de festucs i torrijas de panettone / Crema catalana de pistachos y torrijas de panettone

torrijas
Sí! Avui us porto una recepta ben curiosa, però a l'hora ben senzilla de fer :) La idea de la crema la vaig treure del número especial de la revista "Cuina", on vaig veure una crema catalana de festucs ben xula i amb una pinta deliciosa, que em vaig dir que podria ser perfecte per algun d'aquests dinars i sopars que ens esperen. I la idea de les torrijas va ser una mica pel fet de que volia acompanyar a la crema amb alguna cosa i al fer el panettone la setmana passada i dir-vos que amb ell es poden fer altres elaboracions, se'm va obrir la bombeta i em vaig dir que en forma de torrija podria quedar ben bo i més acompanyant a aquesta crema. Així que després d'uns 3-4 dies de tenir el panettone i veure que es començava a assecar (tot i que per la meva sorpresa encara estava força esponjós), vaig decidir de provar de fer-les i la veritat és que van sortir boníssimes i sucades en la crema, ja no cal ni dir-ho!! Això sí, és una bomba.... deliciosa, però és una bomba... hahaha

Sí! Hoy os traigo una receta muy curiosa, pero al mismo tiempo bien sencilla de hacer :) La idea de la crema la saqué del número especial de la revista "Cuina", donde vi una crema catalana de pistachos bien chula y con una pinta deliciosa, que me dije que podría ser perfecta para alguna de estas comidas y cenas que nos esperan. Y la idea de las torrijas fue un poco por el hecho de que quería acompañar a la crema con algo y al hacer el panettone la semana pasada y deciros que con él se pueden hacer otras elaboraciones, se me abrió la bombilla y me dije que en forma de torrija podría quedar genial y más acompañando a esta crema. Así que después de unos 3-4 días de tener el panettone y ver que se empezaba a secar (aunque para mi sorpresa aún estaba bastante esponjoso), decidí probar de hacerlas y la verdad es que salieron buenísimas y mojadas en la crema, ya no hace falta ni decirlo!! Eso sí, es una bomba... deliciosa, pero es una bomba... hahaha
torrijas
Així que si us sembla anem per la recepta d'aquesta crema catalana de festucs i per aquestes torrijas de panettone i que evidentment, també es poden fer amb pa.

Crema de catalana de festucs i torrijas de panettone
(per a 4 persones)
Per la crema:

- 1/2 litre de llet sencera
- 4 rovells d'ou
- 100 grams de sucre
- 25 grams de midó de blat de moro (Maizena)
- La pell de mitja taronja
- La pell de mitja llimona
- 1/2 branca de canyella
- 45 grams de festucs

Per les torrijas:

- Restes de panettone tallat a làmines una mica gruixudes (1/2 panettone). Recepta aquí
- 1/2 litre de llet sencera
- 50 grams de sucre
- Un pessic de canyella en pols
- 2 ous
- Oli d'oliva o de gira-sol per fregar-les
PREPARACIÓ

Per fer la crema, primer de tot triturem els 45 grams de festucs fins que ens quedi com una pasta. Ho reservem.

Ara posem la llet en un cassó, juntament amb la pell de la llimona, la pell de la taronja i la canyella. Ho posem a foc mitjà i deixem que es vagi escalfant.

Al mateix temps i en un bol a part, batem els rovells amb el sucre, hi afegim el midó i ho seguim batent bé, i quan la llet comenci a bullir i la mescla sigui homogènia, posem la meitat de la llet al damunt de la mescla dels ous, ho batem bé i ho retornem al cassó amb la resta de la llet i al foc, per tal d'obtenir-ne la crema. Ho mesclem amb el batedor de mà constantment fins que veiem que està ben cremosa i que comença a bullir. Aleshores la passem a un bol i hi afegim els festucs ben picats, els integrem bé i ja la podrem repartir en les cassoletes o en els recipients on la vulguem servir, la filmem per contacte i la reservem a la nevera fins al moment de servir-la o sinó, com a mínim 1-2 hores.

Si per exemple ho volem servir a l'hora de dinar, ho farem tot pel matí, però si ho volem fer per sopar i hem preparat la crema pel matí, les torrijas és millor fer-les per la tarda, per tal de que es mantinguin tovetes per dins, mantenint-les a temperatura ambient. En el meu cas ho vaig preparar tot pel matí i ho vaig servir a l'hora de dinar.

I ara anem per les torrijas. Per fer-les posem la llet amb el sucre i la canyella al foc i abans de que ens bulli, parem el foc i hi comencem a sucar les làmines de panettone i així ens quedin ben untades de llet. Les retirem i les deixem en una safata durant 5-10 minuts, perquè absorbeixin bé la llet. Aleshores posem oli d'oliva (o de gira-sol, el que preferiu) en un cassó i l'escalfem a 170ºC. I mentre s'escalfa l'oli, batem els ous i hi anem passant les làmines de panettone per les dos cares. Quan tinguem l'oli a punt, comencem a posar-hi les nostres torrijas de dos en dos o de tres en tres, depenent de la grandària del cassó i les fem fins que quedin ben daurades per totes les cares (les hem de vigilar constantment, que no se'ns cremin!). Finalment les retirem i les posem al damunt d'un tros de paper de cuina, per tal de treure'n l'accés d'oli.

I just al moment de voler-ho servir tot, traiem la crema de la nevera, hi posem una mica de sucre morè al damunt, el cremem amb un cremador o bufador i ja ho tindrem tot a punt! Podeu servir-ho de la manera que més us agradi, a mi particularment em va agradar el fet de servir una cassoleta amb crema per cadascú, amb un parell de torrijas al costat, que vaig servir en pots de vidre com el de les fotos :)

Espero que us hagi agradat aquesta recepta de crema catalana de festucs i l'aprofitament de les restes de panettone per fer aquestes torrijas tant bones (estaven brutals! :P)

Bon profit!
torrijas
Así que si os parece vamos por la receta de esta crema catalana de pistachos y por estas torrijas de panettone y que evidentemente, también se pueden hacer con pan.


Crema de catalana de pistachos y torrijas de panettone
(para 4 personas)
Para la crema:

- 1/2 litro de leche entera
- 4 yemas de huevo
- 100 gramos de azúcar
- 25 gramos de almidón de maíz (maicena)
- La piel de media naranja
- La piel de medio limón
- 1/2 rama de canela
- 45 gramos de pistachos

Para las torrijas:

- Restos de panettone cortado en láminas algo gruesas (1/2 panettone) Receta aquí
- 1/2 litro de leche entera
- 50 gramos de azúcar
- Una pizca de canela en polvo
- 2 huevos
- Aceite de oliva o de girasol para freírlas)
PREPARACIÓN

Para hacer la crema, primeramente trituramos los 45 gramos de pistachos hasta que nos quede como una pasta. Lo reservamos.

Ahora ponemos la leche en un cazo, junto con la piel del limón, la piel de la naranja y la canela. Lo ponemos a fuego medio y dejamos que se vaya calentando.

Al mismo tiempo y en un bol a parte, batimos las yemas con el azúcar, añadimos el almidón y lo seguimos batiendo bien, y cuando la leche empiece a hervir y la mezcla sea homogénea, ponemos la mitad de la leche encima de la mezcla los huevos, lo batimos bien y lo volvemos a poner en el cazo con el resto de la leche y al fuego, con el fin de obtener la crema. Lo mezclamos con el barillas constantemente hasta que veamos que la tenemos bien cremosa y que empieza a hervir. Entonces la pasamos a un bol y le añadimos los pistachos bien picados, integrándolos bien y ya la podremos repartir en los recipientes donde la queramos servir, la filmamos por contacto y la reservamos en la nevera hasta el momento de servirla o sino, como mínimo al cabo de 1-2 horas.

Si por ejemplo queremos servirlo para la hora de comer, lo haremos todo por la mañana, pero si lo queremos hacer para cenar y hemos preparado la crema por la mañana, las torrijas es mejor hacerlas por la tarde, así se mantendrán blanditas por dentro a temperatura ambiente. En mi caso lo preparé todo por la mañana y lo serví a la hora de comer.

Y ahora vamos por las torrijas. Para hacerlas ponemos la leche con el azúcar y la canela al fuego y antes de que nos hierva, paramos el fuego y vamos mojando las láminas de panettone dentro, para que queden bien untadas de leche. Las retiramos y las dejamos en una bandeja durante 5-10 minutos, para que absorban bien la leche. Entonces ponemos aceite de oliva (o de girasol, el que prefiráis) en un cazo y lo calentamos a 170ºC. Y mientras se calienta el aceite, batimos los huevos y vamos pasando las láminas de panettone por las dos caras por el huevo. Cuando tengamos el aceite a punto, empezamos a poner nuestras torrijas de dos en dos o de tres en tres, dependiendo del tamaño del cazo y las hacemos hasta que queden bien doradas por todas las caras (las tenemos que ir vigilando constantemente, que no se nos quemen!). Finalmente las retiramos y las ponemos sobre un trozo de papel de cocina, para sacar el acceso de aceite que tengan.

Y justo en el momento de querer servirlo todo, sacamos la crema de la nevera, ponemos un poco de azúcar moreno encima, lo quemamos con un quemador o soplete y ya lo tendremos todo listo! Se puede servir de la forma que más os guste, a mí particularmente me gustó el hecho de utilizar una cazuela pequeña con crema para cada uno, con un par de torrijas al lado, que serví en botes de cristal como el de las fotos :)

Espero que os haya gustado esta receta de crema catalana de pistachos y el aprovechamiento de los restos de panettone para hacer estas torrijas tan ricas (estaban brutales! :P)

Buen provecho!
torrijas

28 comentaris:

  1. apuntadisima xa hacer xq menuda pasada de crema catalana!!! y las torrijas!!!! buffff esto es un pecado muy dulce!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe súper dulce y una bomba, tamibén! Pero está delicioso ;)

      Muchas gracias Sergio! Un beso!

      Elimina
  2. Molt, molt original Cris! M'encanta aqueta proposta! Queda ben apuntada! Un petonàs bonica i bones festes si no ens parlem abans! Muac (petó nadalenc)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci cuca!! Si la proves ja em diràs què tal, a casa els va encantar! hehehe Tot i que atipa molt!! :P

      Una abraçada ben, ben forta Sònia i igualment guapíssima!! Bones festes i un petonet nadalenc!! ^^

      Elimina
  3. Menuda combinación! que rica, me parece estupenda! bss

    ResponElimina
  4. Ja pot ser una bomba ja, peró crec que val la pena, al gener ja hi farem
    Muas

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe merci Gemma!! La veritat és que sí, irresistible!! :P

      Una abraçada guapa!!

      Elimina
  5. Un postre així gairebé podria considerar-se un pecat!! però que jo m'hi apunto sense pensar-m'ho gaire, eh?? i mira, ahir vaig fer dos panettones... així que ben fàcil ho tinc! Un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe és irresistible, veritat? ;P

      A sí? Ostres que bé! Doncs així i tant, ho tens ben fàcil, si et sobre alguna coseta, a fer torrijas!! :P I amb la crema realment queden delicioses!

      Una abraçada guapíssima!

      Elimina
  6. Deu meu senyor!! quina bomba jajajaja, m'encanta, jo no estic a dieta ni coses d'aquestes aixi que ha sigut veure-ho i caurem la baba jajaja.
    Les fotos cada día son mes maques nena, com millares día a día!!.
    Aixxx ja tinc ganes de veure¡t, quines ganes de que sigui gener ja!!!.
    Un petonet kuka!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahahaha és una bomba total, però que bo, mare meva! :P

      Moltes gràcies reina!! :D M'alegro de que t'agradin!! ^^

      Jo també!! Sort que ja ho tenim aquí! Tinc moltes ganes de veure'us i de que ens tornem a posar mans a la massa! hihihi ;)

      Un petonet guapíssima!!

      Elimina
  7. wowow!!!!M'encanta!!!Quina pinta per favor!! =)

    ResponElimina
  8. Una crema que és tot un luxe!! Quina bona pinta.
    Que passis unes Festes fantàstiques.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies guapíssima!! Igualment! ^^

      Una abraçada ben forta!

      Elimina
  9. Nyam nyam! Quina reecepta més llaminera! M'ha agradat moltíssim, apuntada queda! Una abraçada bonica i que passis molt bon Nadal amb la gent que estimes! Molts petons!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Pilar!! :D Igualment bonica, que passis un Nadal fantàstic amb els teus ;)

      Una forta abraçada!!

      Elimina
  10. uau, recepta espectacular!!! Ideal per un esmorzar el dia de Nadal :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Gemma!! :) Sí que pot ser genial per l'esmorzar del dia de Nadal, ho tindré en compte ;) hehehe

      Un petonet bonica!

      Elimina
  11. Mmm, ara mateix en menjaria un postre d´aquests, felicitats per la recepta i per la foto ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe moltes gràcies bonica!! Realment estava deliciós! :P

      Un petonet i Bon Nadal!!

      Elimina
  12. Cristina, un petit dubte. Es filmen inmediatament es posin en els recipients o es deixen refredar una mica abans de posar-les a la nevera? Sóc bastant sapastre fent crema perque sempre acaba tenint algun tipus de grumet i això que em destrosso el braç batent i vigilo no coure el rovell sense batre U_U

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo la vaig posar directament en els bols on la vaig servir, la vaig filmar de seguida per contacte amb el film, la vaig deixar reposar una mica fóra de la nevera (poc) i després la vaig posar a la nevera unes 2 horetes ;)

      També la pots posar en una safata d'acer, per tal de que es refredi ràpidament, la filmes, la deixes reposar un moment i després cap a la nevera fins que la vulguis servir.

      I quan ho batis, just en el moment de retornar el cassó al foc perquè espessi, bat sobretot els bordes de baix del cassó, que és on tendeix a enganxar-se més i a fer grumolls :) I potser t'ha passat que et queda més grumollosa una vegada surtida de la nevera i sobretot si l'has treballat amb màniga pastissera, ja que per treballar-la amb màniga per anar bé ha d'estar a uns 15ºC ;)

      A veure si et surt perfecte! Jo és de la manera que la faig sempre, que és com ens van ensenyar a fer a classe i queda genial. Ja m'explicaràs!!

      Una abraçada!

      Elimina
  13. Wow, menudas dos recetas de primera que nos traes para sorprender a los comensales en las fiestas!!!!! Son una delicia Cris!!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias preciosa!!! ^^ Me alegro de que te hayan gustado!

      Un besito!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!