Salsa Romesco

Uf!! Em pensava que no estaria a temps de publicar aquesta setmana, però al final, com cada dimecres i tot i que una mica més tard de l'habitual, ja estic aquí i just a temps per portar-vos aquesta recepta tant bona de la salsa romesco... està brutal!

Són dies de calçots i de calçotades amb la família i/o els amics i què millor que acompanyar-los amb aquesta salsa, que és el que realment els fa tant bons i especials? He de reconèixer que fins ara encara no l'havia fet mai casolana i a casa meva sempre s'han acostumat a comprar-la feta, però veient que no és gens complicada de fer i que el resultat és tant i tant bo, ja us dic que no la compraré més i avui mateix els en portaré una mica perquè la puguin provar i comparar amb la de compra ^^ 

La vaig fer ahir al vespre, l'he deixat reposant tota la nit a la nevera, que sempre és millor, ja que queda molt més gustosa i ara mateix mentre us escrit, m'estic menjant un tros de pa ben untat amb la salsa, a més del tros que veieu a les fotos... hahaha i realment està increïble... m'encanta! :P 

L'any passat em vaig quedar amb ganes de fer-la i publicar-la i aprofitant que estem en plena temporada de calçots i que justament aquest diumenge fem calçotada, em sembla que no hi havia millor recepta per fer i portar-vos aquesta setmana. Així que a veure què us sembla ;) 

Uf!! Pensaba que no estaría a tiempo de publicar esta semana, pero al final, como cada miércoles y aunque un poco más tarde de lo habitual, ya estoy aquí y justo a tiempo para traeros esta receta tan rica de la salsa romesco... está brutal!

Son días de calçots y de calçotades con la familia, amigos... y qué mejor que acompañarlos con esta salsa, que es lo que realmente los hace tan deliciosos y especiales? Tengo que reconocer que hasta ahora no la había hecho nunca casera y en mi casa siempre se han acostumbrado a comprarla hecha, pero viendo que no es nada complicada de hacer y que el resultado está tan rico, ya os digo que no la compraré más y hoy mismo les traeré un poco para que la puedan probar y comparar con la de compra ^^ 

La hice anoche, la he dejado reposar toda la noche en la nevera, que siempre es mejor, ya que queda mucho más sabrosa y ahora mismo mientras os escribo, me estoy comiendo un trozo de pan bien untado con la salsa, además del trozo que veis en las fotos... hahaha y realmente está increíble, me encanta! :P

El año pasado me quedé con ganas de hacerla y publicarla y aprovechando que estamos en plena temporada de calçots y que justamente este domingo hacemos calçotada, me parece que no había mejor receta para hacer y traeros esta semana. Así que a ver qué os parece ;)
Salsa romesco
(en surt força quantitat. Recepta del llibre "Cuina amb Joan Roca")
- 1kg de tomàquets madurs
- Una cabeça d'alls
- 1 nyora o pebrot de romesco (jo he utilitzat la nyora, que li dóna més color)
- 400 grams d'oli d'oliva
- 50 grams d'avellanes torrades i pelades
- 50 grams d'ametlles torrades i pelades
- 15 grams de vinagre de Xerès
- Sal i pebre
PREPARACIÓ

Preescalfem el forn a 160ºC.

Mentre s'escalfa, netegem els tomàquets, els assequem bé, pelem els grans d'all i en una safata apte pel forn i una mica alta, hi posem els tomàquets i els alls i ho cobrim tot amb l'oli d'oliva. 

Quan el forn estigui a la temperatura, hi posem la safata i deixem que durant dos hores els tomàquets i els alls se'ns confitin. 

Al mateix temps, preparem les avellanes i les ametlles, les pelem i posem la nyora o el pebrot de romesco en remull per tal d'hidratar-lo. Quan la carn estigui hidratada, amb l'ajuda d'un ganivet n'escurem tota la carn, apartant-ne la pell i les llavors. 

Quan els tomàquets estiguin cuits i tebis, els pelem i únicament s'aprofitem la carn. Ho reservem, al mateix temps que l'oli i els alls. 

Ara és el moment de triturar-ho tot: la carn dels tomàquets, els alls, la carn de la nyora o pebrot de romesco i els fruits secs, mentre al mateix temps hi anem afegint l'oli de confitar lentament per tal de que tot es vagi unint bé i ens quedi una salsa ben lligada. Finalment hi posem la sal i el pebre al gust, el vinagre de Xerès i per últim ho podem col·lar o deixar així mateix si la salsa ja ha quedat prou fina (jo no ho vaig fer). La refredem a la nevera, per anar bé tota una nit, i ja la tindrem a punt per acompanyar al que més ens agradi, siguin els calçots, unes verdures a la brasa, carn, peix... 

Espero que us hagi agradat aquesta recepta de la salsa romesco i que us animeu a provar-la! 

Bon profit! 
Salsa romesco
(sale bastante cantidad. Receta del libro "Cocina con Joan Roca")
- 1kg de tomates maduros
- Una cabeza de ajos
- 1 ñora o pimiento de romesco (yo he utilizado la ñora, que le da más color)
- 400 gramos de aceite de oliva
- 50 gramos de avellanas tostadas y peladas
- 50 gramos de almendras tostadas y peladas
- 15 gramos de vinagre de Jerez
- Sal y pimienta
PREPARACIÓN

Precalentamos el horno a 160ºC.

Mientras se calienta, limpiamos los tomates, los secamos bien, pelamos los dientes de ajo y en una bandeja apta para el horno y un poco alta, ponemos los tomates y los ajos y lo cubrimos todo con el aceite de oliva.

Cuando el horno esté a la temperatura, ponemos la bandeja dentro y dejamos que durante dos horas los tomates y los ajos se nos confiten.

Al mismo tiempo, preparamos las avellanas y las almendras, las pelamos y ponemos la ñora o el pimiento de romesco en remojo para hidratarlo. Cuando la carne esté hidratada, con la ayuda de un cuchillo le sacamos toda la carne, apartando la piel y las semillas.

Cuando los tomates estén cocidos y tibios, los pelamos y únicamente aprovechamos su carne. La reservamos, al mismo tiempo que el aceite y los ajos.

Ahora es el momento de triturarlo todo: la carne de los tomates, los ajos, la carne de la ñora o pimiento de romesco y los frutos secos, mientras al mismo tiempo le vamos añadiendo el aceite de confitar lentamente para que todo se vaya uniendo bien y nos quede una salsa bien ligada. Finalmente ponemos la sal y la pimienta al gusto, el vinagre de Jerez y por último lo podemos colar o dejar así mismo si la salsa ya ha quedado suficientemente fina (yo no lo hice). La enfriamos en la nevera, para ir bien toda una noche y ya la tendremos lista para acompañar con lo que más nos guste, sean los calçots, unas verduras a la brasa, carne, pescado...

Espero que os haya gustado esta receta de la salsa romesco y que os animéis a probarla!

Buen provecho!

18 comentaris:

  1. es bonissima la salsa romesco! llastima que sempre la fem per les calçotades quan sempre en podriem tenir una miqueta a la nevera...a retaguarda! jeje petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, jo també penso igual i ara que ja sé com es fa, em sambla que en tindré tot sovint a la nevera ;)

      Merci bonica! Un petonet!

      Elimina
  2. Jo quan fem calçotada sempre en faig de més per posar-la en amanides. Algun cop l'he congelat i tot, i queda prou bé!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bo, en amanides també ha de quedar-hi molt bé i és que és una salsa molt agraïda... queda genial amb tot! hehehe :P

      Merci guapa! Un petó!

      Elimina
  3. No he tenido el placer de probar esa salsa en mi estancia en Barcelona pero seguro que está deliciosa!!! Que buen color tiene!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias guapa! La verdad es que está de vicio y queda bien con casi todo, así que te animo a que la pruebes y ya me contarás ;)

      Un besito y buen finde preciosa!

      Elimina
  4. Gran salsa! Nosaltres vam fer-la a la H dissabte passat i ja ha volat el tupper que tenia a la nevera... sempre que hi passo per la cuina, trosset de pa i sucadeta bona.

    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, la veritat és que està deliciosa! A mi mira que me'n va sortir quantitat i ja gairebé no ens en queda gens!! hehehe

      Merci!! Una abraçada i bon cap de setmana!

      Elimina
  5. És boníssima, feta a casa! i val la pena fer-ne una mica més i si en sobra destinar-la a alegrar alguna amanida, com a base de pizza i mil coses més!! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'apunto la idea de la base de la pizza, que no ho he provat mai i pinta genial Eva! Merci! ;)

      Amb l'amanida està deliciosa i és que combinada amb infinitat de coses queda genial! :P

      Una abraçada i bon cap de setmana bonica!

      Elimina
  6. Wow! què bé! aquest diumenge tinc calçotada i jo porto la salsa, la faig segur, gràcies!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres que bé, doncs ja m'explicaràs què tal! A nosaltres ens va agradar moltíssim i gairebé no ens en queda gens! Diumenge s'haurà de repetir! ;)

      Un petonet guapa i moltes gràcies! Bon cap de setmana i que vagi molt bé la calçotada! ^^

      Elimina
  7. Una bona salsa com aquesta és el secret de l'èxit d'una calçotada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :) i tant! Sense una bona salsa no serien el mateix ^^

      Moltes gràcies bonica! Una abraçada!!

      Elimina
  8. Gran recepta d'una gran salsa! Ja ho pots ben dir, em penso que el millor dels calçots és la salsa, i si a sobre és casolana, tot un triomf!
    Aquesta que has preparat es veu de vici, em pasaria el dinar tastant-la i tornant-la a tastar, jajaja!!

    Petons guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Víctor! Casolana queda genial i per la meva sorpresa tampoc la vaig trobar gens complicada, pràcticament es fa sola ;) I amb tota la que vaig fer, a part de repartir-la per tota la família, ens l'hem anat menjat acompanyant a les amanides, la carn, el pa torrat... està de vici! :P

      Una abraçada!!

      Elimina
  9. ep! No vaig deixar cap comentari a aquesta salsa tan deliciosa? Ai mareta, quin cap. Pinta espectacular Cris. Esperant ja la teva proposta de demà. Un petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe no pateixis!! Sé que et va agradar! ;P

      Aquestes setmanes vaig una mica de bòlit i no he pogut fer el que tenia previst, però bueno... tot i així els brownies d'avui també estaven ben bons i dic que ho estaven perquè acabo d'esmorzar els pocs que quedaven... ^^

      Un petonet reina!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!