Melmelada de préssec i vainilla / Mermelada de melocotón y vainilla

Feia molt de temps que li tenia ganes a aquesta recepta. Com sabeu, m'encanta el dolç i el meu esmorzar més "habitual" són les torrades amb melmelada. No cal que hi hagi res més, amb això ja sóc feliç ^^ i estic a punt per començar el dia amb les piles carregades! Així que després de fer una classe a la Hofmann dedicada a la melmelada, evidentment, encara me'n van venir més ganes, i més després de comprovar com n'arribaven a estar de bones... De manera que quan l'altre dia vam anar a passejar pel mercat i em vaig trobar davant d'uns préssecs preciosos que em demanaven a crits que me'ls endugués, no em vaig poder estar de comprar-ne un bon quilet, per després fer-ne aquesta deliciosa melmelada combinada amb vainilla :P 

És una recepta molt senzilla que us servirà per fer la melmelada de la fruita que més us agradi. Així que vinga, som-hi!

Hacía mucho tiempo que le tenía ganas a esta receta. Como sabéis, me encanta el dulce y mi desayuno más "habitual" son las tostadas con mermelada. No es necesario que haya nada más, con esto ya soy feliz ^^ y estoy lista para empezar el día con las pilas cargadas! Así que después de hacer una clase en la Hofmann dedicada a la mermelada, evidentemente, todavía me vinieron más ganas de hacerla, y más después de comprobar cómo llegaban a estar de buenas... De manera que cuando el otro día fuimos a pasear por el mercado y me encontré ante unos melocotones preciosos que me pedían a gritos que me los llevara, no pude evitar comprar un quilo, para después hacer esta deliciosa mermelada combinada con vainilla :P

Es una receta muy sencilla que os servirá para hacer la mermelada de la fruta que más os guste. Así que venga, vamos a por la receta!

Melmelada de préssec i vainilla
(per uns 4 potets)

- 1kg de préssecs
- 1 beinia de vainilla
- 700 grams de sucre (per a fruites més dolces en podeu posar 500)
- 50 grams de suc de llimona
PREPARACIÓ

Primerament tallem a daus els préssecs (no cal que siguin molt petits) i no els hi traiem la pell, només l'os, ja que la pell porta pectina, que ajuda a que la melmelada qualli més bé. Ho posem tot en un cassó, juntament amb la beina de vainilla oberta per la meitat i amb les llavors extretes i repartides per la fruita, i el sucre. Ho posem a foc suau i ho anem barrejant constantment. Quan el sucre es comenci a desfer apugem una mica el foc i ho continuem barrejant constantment. Veurem que començarà a bullir i que s'anirà formant com una espuma pel damunt, doncs aquesta espuma amb l'ajuda d'una escumadora i d'un bol ple d'aigua, l'anirem traient, per tal de que després la melmelada es conservi millor. Al mateix temps, veurem que es va acumulant el sucre per les parets del cassó i per tal de que no ens cristal·litzi, també l'anirem traient amb l'ajuda d'un pinzell sucat amb aigua, que anirem passant a mesura que el sucre es vagi acumulant. 
Arribarà un moment que ja no farà més espuma i veurem que mica en mica es va espessint. Quan bulli molt, abaixem altra vegada el foc i seguim mesclant-ho tota l'estona. Si ara veiem que la fruita no s'acaba de desfer, podem passar-hi el túrmix, res, 3 vegades, per tal de que quedin menys trossos (no cal que no en quedi cap, perquè també és bo trobar-ne algun) i ja només ens queda esperar que vagi agafant la textura desitjada. Per saber quan està llesta, és tant fàcil com agafar un platet i una cullereta i anar agafant de tant en tant una mica de melmelada i posar-la al damunt del plat. Si veiem que l'almívar es dispersa molt i no queda ben unit amb la fruita, és senyal de que encara no la tenim a punt. És interessant anar traient petites culleradetes de melmelada i anar mirant la textura que té, comparant-la amb les anteriors. Veurem que les diferències cada vegada són més clares, i que al final tindrem una fuita i un almívar ben units i que formen com un cercle perfecte, que no s'escampa gens. Serà llavors quan ja la tindrem i ja només ens quedarà afegir-hi el suc de la llimona i deixar-la al foc, sense deixar de barrejar, uns 2 minuts més. Finalment ja li podrem treure la beina de vainilla i posar-la a dins dels seus pots. 

En el meu cas no vaig esterilitzar els pots, perquè sense esterilitzar duren perfectament uns dos mesos i sabia que no durarien ni una setmana... hehehe, així que no ho vaig fer. Però si vosaltres voleu fer-ne força quantitat o simplement la voleu conservar durant molt de temps, llavors sí que els haureu d'esterilitzar. Per fer-ho hi ha diferents mètodes, però per mi el més senzill i pràctic per fer a casa, consisteix en bullir els pots i els seus taps durant mitja hora, abans i després de posar-hi la melmelada. I tingueu en compte que per anar bé, és recomanable canviar els taps i les gomes dels taps (si utilitzeu pots amb taps que porten goma) cada vegada que feu melmelada. 

I ja la tenim! Amb un color preciós, amb els puntets i l'aroma de la vainilla que hi queda tant i tant bé i amb el gust i la textura de la melmelada feta a casa, gens comparable a les de compra i que de ben segur que us encantarà! Està boníssima...

Bon profit! 
Mermelada de melocotón y vainilla
(para unos 4 botes)

- 1kg de melocotones
- 1 vaina de vainilla
- 700 gramos de azúcar (para frutas más dulces podéis poner 500)
- 50 gramos de zumo de limón
PREPARACIÓN

Primeramente cortamos en dados los melocotones (no hace falta que sean muy pequeños) y no les quitamos la piel, sólo el hueso, ya que la piel lleva pectina, que ayuda a que la mermelada cuaje bien. Lo ponemos todo en un cazo junto con la vaina de vainilla abierta por la mitad y con las semillas extraídas y repartidas por la fruta, y el azúcar. Lo ponemos a fuego suave y lo vamos mezclando constantemente. Cuando el azúcar se empiece a deshacer, subimos un poco el fuego y continuamos mezclando constantemente. Veremos que comenzará a hervir y que se irá formando como una espuma por encima, pues esta espuma, con la ayuda de una espumadera y de un cuenco lleno de agua, la iremos quitando, para que después la mermelada se conserve mejor. Al mismo tiempo, veremos que se va acumulando el azúcar por las paredes del cazo y para que no nos cristalice, también lo iremos sacando con la ayuda de un pincel mojado con agua, que iremos pasando según se vaya acumulando.
Llegará un momento en que ya no hará más espuma y veremos que poco a poco se va espesando. Cuando hierva mucho, bajamos otra vez el fuego y seguimos mezclándolo todo el rato. Si ahora vemos que la fruta no se acaba de deshacer, podemos pasarle el túrmix, nada, 3 veces, para que queden menos trozos (no hace falta que no quede ninguno) y ya sólo nos queda esperar que nos vaya cogiendo la textura deseada. Para saber cuando está lista, es tan fácil como coger un plato y una cuchara y ir cogiendo de vez en cuando un poco de mermelada y ponerla encima del plato. Si vemos que el almíbar se dispersa mucho y no queda bien unido a la fruta, es señal de que aún no la tenemos a punto. Es interesante ir sacando pequeñas cucharaditas de mermelada de vez en cuando y ir mirando la textura que tiene, comparándola con las anteriores. Veremos que las diferencias cada vez son más claras, y que al final tendremos una fruta y un almíbar bien unidos y que forman como un círculo perfecto, que no se extiende nada. Será entonces cuando ya la tendremos y ya sólo nos quedará añadir el zumo de limón y dejarla al fuego, sin dejar de remover, unos 2 minutos más. Finalmente ya podremos sacar la vaina de vainilla y ponerla dentro de sus botes.

En mi caso no esterilicé los botes, porque sin esterilizar dura perfectamente unos dos meses y sabía que no durarían ni una semana... jejeje, así que no lo hice. Pero si queréis hacer bastante cantidad o simplemente la queréis conservar durante mucho tiempo, entonces sí que tendréis que esterilizar los botes. Para hacerlo existen diferentes métodos, pero para mí, lo más sencillo y práctico para realizar en casa, consiste en hervir los botes y sus tapas durante media hora, antes y después de poner la mermelada. Y tened en cuenta, que es recomendable cambiar los tapones y sus gomas (si utilizáis botes con tapones que llevan goma) cada vez que hagáis mermelada.

Y ya la tenemos! Con un color precioso, con los puntitos y el aroma de la vainilla que queda tan y tan bien y con el gusto y la textura de la mermelada hecha en casa, nada comparable a las de compra y que seguro que os encantará! Está buenísima...

Buen provecho!

26 comentaris:

  1. Has combinat dos ingredients que m'agraden molt, i a sobre en una melmelada, una idea estupenda! I una explicació fantàstica de com preparar-la, que a vegades tens el concepte general, i poca cosa més!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La combinació queda genial ;) Moltes gràcies Víctor!! :D

      Petons!

      Elimina
  2. Que delicia de mermelada!!! Con ella se deben de preparar unos desayunos de primera!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe para mi, geniales!! Con lo que me gusta la mermelada... ;P

      Muchas gracias guapísima!! Besos!!

      Elimina
  3. UImmm que rica tiene que estar, me la apunto, besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Queda muy rica ;)

      Muchas gracias guapa! Un abrazo!

      Elimina
  4. El toc dels puntets de la vainilla m'encanta!
    Una bona manera d'aprofitar la temporada de fruita tan bona que tenim ara.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí! Queda una mica diferent que la de sempre i a més hi queda tant bona... :P

      Moltíssimes gràcies Gemma!! Un petonàs guapa!

      Elimina
  5. M'apunto posar-hi vainilla, a la de préssec no hi poso mai res però hi ha de quedar molt bé!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Teresa! Sí, li dóna un toc diferent i ben bo!

      Moltes gràcies bonica!! Una forta abraçada!

      Elimina
  6. una receta de lo mas deliciosa!!! y una buena manera de aprovechar la fruta de temporada

    ResponElimina
  7. bo boo el toc de vainilla!! jo no li fico tan sucre però!!! quina diferencia oi la mermelada comprada amb la feta a casa?! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehe ;) en porta força, sí, però no es nota massa dolça, té la dolçor justa :)

      Molta diferència! No té res a veure... que bones que queden les casolanes!

      Moltes gràcies Roser! Petonets!

      Elimina
  8. Mmmm, quina pinta tan bona que fa aquesta melmelada Cris. M'alegro veure que no sóc la única que sent veus al mercat que li criden ;-) Jp ara vull probar de fer-ne d'esberginia. Un petonàs preciosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci bonica!!! Doncs sí! M'encanta passejar pel mercat i anar mirant totes les parades de fruita, verdura, flors... i sempre, alguna cosa o altra em crida... :)

      Ha de quedar molt interessant i bona la d'albergínia, ja m'explicaràs què tal surt :P

      Una forta abraçada Sònia!!

      Elimina
  9. les melmelades cassolanes són le smillors! Queden de luxe i són molt més sabroses. petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó Judith! Moltes gràcies bonica!! :)

      Petonets!

      Elimina
  10. M'encanta la melmelada de préssec, però amb aquest toc de vainilla no n'he fet mai. Bona proposta. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Chus!! :) Li dóna un toc molt bo!

      Bon cap de setmana, petonets!

      Elimina
  11. Uf! Mai m'havia cridat gaire fer melmelades però me n'has fet venir moltes ganes! Si algun dia també m'inspiro ja ho provaré! T'ha quedat espectacular!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo feia temps que tenia ganes de fer-ne, però és cert que ho anava deixant aparcat... però després de veure com n'arriba a ser de senzill i el resultat tant i tant bo, no em vaig poder esperar més! hehehe ;)

      Merci Anna! Petons i bon cap de setmana!

      Elimina
  12. Aquesta idea d'afegir-hi vainilla em sembla genial! Te la prenc! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;) perfecte!! A veure si us agrada, ja veuràs que li aporta un gust diferent i molt bo Mònica ^^

      Merci guapa! Una abraçada i bon cap de setmana!

      Elimina
  13. La combinació em torna boja! M'encanten les melmelades i segur que aquesta et va quedar boníssima!

    Me l'apunto!

    Molts petons guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;P merciiii bonica!! Que bé que t'hagi agradat! La vainilla realment hi queda molt bé, estava deliciosa!

      Una abraçada!!

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!