Patates braves

Avui us porto un clàssic que segur que agrada a tothom o a gairebé tothom: patates braves!! 

Quantes vegades no hem anat a prendre alguna cosa i ja sigui estiu o hivern ens hem demanat un refresc o una cerveseta i una bona tapa de patates braves? No sé què tenen, però són d'aquelles coses que sempre venen de gust! Són boníssimes!! A l'Albert i a mi, sobretot ara a l'estiu, cap al vespre, ens encanta anar a la terrasseta d'algun bar i demanar-ne un bon platet :P I ara em sembla que també ens agradarà fer-ho tot sovint a la terrassa de casa, perquè us he de confessar que fins ahir encara no n'havíem fet mai de casolanes, però després de veure'n el resultat (no van durar ni 5 minuts... i no exagero!) em sembla que es convertiran en una tapa i/o aperitiu habitual a casa! Així que moltes gràcies a les persones que hi ha darrere del Whole kitchen, perquè ja us asseguro que en farem tot sovint! Que bones que estaven...! 

Whole kitchen en la seva proposta salada pel mes de juliol ens convida a preparar un clàssic de la cuina espanyola: PATATES A LA BRAVA (Whole kitchen en su propuesta salada para el mes de julio nos invita a preparar un clásico de la cocina española: PATATAS A LA BRAVA).
Les patates braves són, com sabem, un plat típic de la gastonomía espanyola i són una de les tapes amb més presència en els restaurants. Són patates tallades en forma de dau i fregides fins que queden ben dauradetes de fóra i ben tovetes per dins i, evidentment, acompanyades d'una salsa de tomàquet picant, que n'és la clau.

L'origen d'aquest plat no es sap en seguretat, ja que alguns l'atribueixen a la Casa Pellico i d'altres diuen que es va començar a servir en la Casona, tots dos bars madrilenys i ja desapareguts. El que sí que es sap del cert, és que cap al 1960, al voltant d'ambdós bars, les cues per poder-ne menjar eren mítiques.

L'altra cosa que porta "disputes" és que hi ha qui diu que la salsa no cal que porti tomàquet, però també hi ha qui diu que sí...

Jo vaig seguir la recepta que ens va proporcionar el Whole kitchen, però fent-la poc picant (que a casa ens agrada que no ho sigui molt i al no haver-ne fet mai vaig preferir no passar-me... :P). Aquesta versió és típica madrilenya i com que mai he estat a Madrid i per tant no he tingut l'oportunitat de menjar-ne, em va semblar interessant provar-la, a més de que quan la vaig llegir em va agradar molt! La veritat és que aquesta manera de preparar-les és força senzilla i el resultat és espectacular! La salsa ens va recordar una mica a la que de vegades posem a les cloïsses i també vam comentar que podria quedar boníssima amb cargols (no em va quedar gaire picant... hahahaha). 
Aquí la tenim! :)

INGREDIENTS

Per la salsa:

- 1 ceba petitona picada 
- Un pessic de pebre vermell picant 
- 2 dents d'all
- Un pessic de polpa de bitxo
- 1/2 litre de salsa de tomàquet (jo n'hi vaig posar 400ml)
- 2 cullerades de quètxup
- Un rajolí de vinagre de sidra
- 1/2 got d'aigua
- Oli d'oliva (jo també en vaig utilitzar una mica de picant)
- Sal

Per les patates:

- 4 patates grans 
- Oli d'oliva
- Sal

PREPARACIÓ

Comencem pelant i tallant a daus les patates. Les netegem, les escorrem, les assequem amb un drap i les reservem. 

Ara posem a escalfar l'oli (jo les vaig fer a la fregidora) a temperatura moderada (per tal de que quedin daurades per fóra i tendres per dins) i quan comenci a estar calent hi posem les patates. 

Mentrestant fem la salsa. Per fer-la triturem dins el got de la batedora elèctrica la seva, el pebre vermell picant, l'all i l'oli d'oliva (i si volem una mica del picant), fins que formem una pasta. Quan la tinguem a punt, posem una paella al foc i la coem durant uns 5 minuts a foc mitjà i barrejant-la tot sovint. A continuació hi afegim el pessic de bitxo, la salsa de tomàquet, el quètxup, el vinagre, l'aigua i la sal i deixem que es faci tot junt, barrejant-ho de tant en tant, durant 15 minuts (ho tapem perquè no esquitxi).

Mentre es va fent la salsa, apugem una mica la temperatura de l'oli de les patates i deixem que s'acabin de fer.

Finalment, quan tot estigui a punt, passem les patates en un plat amb paper de cuina per tal de treure'n l'accés d'oli, i ja les podem servir, juntament amb aquesta salsa tant bona i una bona beguda ben fresqueta... :P
Simplement genial! 

Bon profit! 

44 comentaris:

  1. Ostres Cristina, m'acabes de transportar a les rambles, asseguda sota un para-sol amb una clara ben fresqueta i aquestes patates!!!!!!!!! Ohhhh,ummmmm l'estiu de Catalunya!!!!! :)
    Una abraçada guapa!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehehe que bé!!! En una terrasseta, ara a l'estiu, és quan entren més bé, veritat? :)

      Moltes gràcies guapíssima!!! Una abraçada!!!

      Elimina
  2. que bones! aquesta salsa ha de ser bonissima! ja m'imagino el gust! apuntadeta per un sopar entre amicss!ptons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies bonica!!! :D A veure si us agrada, ja veuràs com sí!!!

      Molts petons Roser!

      Elimina
  3. Siiiiiií, la salseta una mica picantona i la cerveceta que no falti, Cristina!!! Guarda-me'n un platet que ara ving!!! Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehee quan vulguis Mercè!!! ;)

      Gràcies!! :D Molts petonets guapa!

      Elimina
  4. Jo crec que agraden a absolutament tothom!! que bones són!! la teva salsa fa mooolt bona pinta, jo la faig molt senzilleta però vaja, que ja queda resultona ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo també Eva!! hehehe Són boníssimes!!!

      Moltes gràcies guapa! Jo no n'havia fet mai, però a partir d'ara en faré tot sovint i en provaré diferents variants per veure amb quina ens quedem! ;)

      Petonets!

      Elimina
  5. Mmm!!! Quina salseta més bona! Aquí jo em passaria amb el picant, jeje!
    I acompanyades per aquestes cerveses, la tapa ideal!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ;) Moltes gràcies Víctor!! Jo també, perquè m'agraden més picants, però em sembla que a casa sóc la única a qui li agraden així... hehehe :)

      Una forta abraçada!!

      Elimina
  6. Uff, jo també sóc de fer un plat de braves cada vegada que surto a sopar fora... Aquí, a barcelona, una de les coses que més ràbia em fa és que demani les braves i siguin patates congelades, o una salsa amb poca gràcia... Arrggg em posa dels nervis! per això opto per fer-les a casa o anar a algun lloc on ja estigui segura que són unes bones braves... Petons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això també és veritat, no a tot arreu les fan bones, però és això que dius, és qüestió d'anar allà on sàpigues que les fan bones i si les saps fer, què millor que fer-les a casa?! Nosaltres a partir d'ara les farem tot sovint, segur! ;)

      Moltes gràcies guapíssima!!! Molts petons!

      Elimina
  7. Hola Cristina, has preparado todo un clásico que en Madrid, como en todos sitios, cada uno le da su toque personal a esta "salsa brava" para conseguir la diferenciación del resto y poder ofrecer sus mejores patatas bravas.

    Lástima, como dice Cinta, que en muchísimos sitios te ponen las patatas congeladas con lo que la ración se va a tomar por saco por muy bueno que esté el condimento.

    Por esa razón, el truco está en que localices un sitio que las preparen como a tí te gustan (que los hay, donde las patatas no son congeladas y la salsa es casera) y disfrutes de lo lindo.

    Me encanta tu propuesta de hoy porque nos propones hacerlas en casa, que es una alternativa más que buena, perfecta!

    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Cinta tiene mucha razón... es una lástima que en muchos sitios no las preparen cómo toca y mira que tampoco son difíciles de hacer, la gracia está en la salsa y hacer las patatas sin que sean congeladas tampoco los costaría nada... pero bueno... hace falta buscar donde las hagan buenas y teniendo la receta, hacerlas cuando nos apetezca también en casa! Yo no sé porqué hasta ahora nunca las había hecho caseras, pero ya te digo que no será la última vez, porqué quedan riquísimas!! :P

      Muchas gracias Alfonso!!! ^^ Un fuerte abrazo!

      Elimina
  8. T'han quedat unes fotos que donen ganas d'agafar un bol i començar a menjar-ne :)
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe ;) moltíssimes gràcies bonica!!! Que bé que t'hagin agradat!! ^^

      Molts petonets!

      Elimina
  9. Quina gana! segur que estàn boníssimes, a nosaltres tambè ens agrada que no piquin massa.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  10. Qué ricas...y la cervecita imprescindible.
    Vaya lujo

    ResponElimina
  11. mmm.. que bones! La salsa té molt bona pinta i sembla molt senzilla de preparar. Això sí, com ja diuen per aquí.. la cervesata fresca és és l'acompanyament ideal.
    Estem molt a costumats a menjar-les al bar així que trobo molt original fer-les a casa.

    Besos!
    http://mediterraneancuina.blogspot.com.es

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que és ben fàcil, sí! I amb la cerveseta... genial! ;)

      Realment val la pena fer-les a casa, són boníssimes!!

      Gràcies!!! ^^ Molts petons!

      Elimina
  12. Qué buena pinta! Me encantan las bravas y aunque aquí siempre las comemos con all-i-oli tu forma de prepararlas también me parece que está buenísima!
    Un beso!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Con all-i-oli me gustan muchísimo!! A la próxima haré vuestra versión!!! ;)

      Muchas gracias!! Un fuerte abrazo!! :)

      Elimina
  13. A mi m'agraden molt les braves! T'han quedat genial! petons

    ResponElimina
  14. Hola acabo de visitar tu blog, y me ha encantado, todo lo que tienes, estas patatas te han quedado de cine, no me extraña que duraran tan poco tiempo en la mesa jejeje, ya soy tu seguidora para no perderme ninguna de tus recetas, si te apetece pasar por mi blog estare encantada, Besicos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cómo me alegro María!!! Ahora mismo me paso por el tuyo!!! ;)

      Bienvenida guapísima, estoy muy contenta de que te haya gustado y de que te quedes por aquí!! :D

      Muchos besos guapa!

      Elimina
  15. Pues aunque no hayas estado nunca en Madrid (eso habrá que remediarlo...) te ha salido una versión de lo más castiza ;) Y esa cervecita...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que lo tendré que remediar, sí!! hehehe

      Muchísimas gracias guapísima!! Besos! :)

      Elimina
  16. Con esa cervecita, ese entorno y sobre todo esas bravas se ve la vida de otra manera :)
    Besos mil

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tienes toda la razón! ;) Me alegro de que te haya gustado guapi!!

      Muchos besos!

      Elimina
  17. Aquestes patates no trigarien ni 4 minuts en desaparéixer a la meva casa ;) T'han quedat genials!!!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe :P Moltes gràcies guapa!!!

      Una forta abraçada i bon cap de setmana!! ^^

      Elimina
  18. Ep Cristina, doncs si que us han quedat bones si. Nosaltres també ens vam posar les botes. Petons. Yolanda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. :))) Moltes gràcies Yolanda!! Arriben a ser bones, les patates braves, veritat?

      Molts petons guapa!

      Elimina
  19. Tenen molt bona pinta!! A mi m'ha agradat molt aquesta recepta y sobretot fer-les a casa!! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també Elena! A partir d'ara miraré de fer-ne tot sovint! ;)

      Moltes gràcies guapa!! Petons!

      Elimina
  20. Quina bona pinta que tenen! Jo em vaig decantar per fer les que sempre s'han fet a casa però veient aquestes fotos no tinc cap dubte de que les properes provaré la recepta. I amb la cevesseta al costat, ummm que bo!
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Prova-les i ja em diràs què tal Pilar!! A casa van ser tot un èxit!! :))

      Moltes gràcies guapíssima!! Molts petons!!

      Elimina
  21. Mmmmmmm, patatas bravas que ricas y que recuerdos me traen de mi último viaje, en noviembre, a Barcelona!!! Te han quedado riquísimas!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bien que te hayan traído recuerdos de cuando estuviste por aquí!! Son tan buenas... hehehe

      Muchísimas gracias guapii!!! Una abrazo bieeeen fuerte!!! :)

      Elimina
  22. Que rica salsa, me dan ganas de salir corriendo al bar de al lado y que me preparen algo parecido!!! vivan las tardes de verano en la terracita!!

    Un besito guapa

    ResponElimina
    Respostes
    1. hehehehe vivan!!!! Son de los mejor!!! ;P Yo ahora mismo también iría! ;) hihihi

      Muchos besos guapiii, me alegro mucho de que te hayan gustado!! ^^

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!